Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

(Μικρο)αστοί ως το κόκκαλο...

Όρσε τη "ριζοσπαστική αριστερά" σας....
Δεν ασχολούμαι με τις δεκάδες κόντρες και κοντρίτσες που κατά καιρούς βγαίνουν στη φόρα στον ΣΥΡΙΖΑ· αφενός, επειδή δε με αφορά η εσωκομματική διαμάχη των φρούτων του νέου σοσιαλδημοκρατικού κοκτέιλ· αφετέρου επειδή θεωρώ την συνολική κουβέντα για το θέμα αποπροσανατολιστική -- "κατά λάθος" δεν βρίσκεται εκεί κανείς και "δεν ήξερα, δε ρώταγα" δεν υπάρχουν.

Για το πιο κάτω ζήτημα όμως θα κάνω μια εξαίρεση, όχι γιατί με ενδιαφέρει η υποτιθέμενη ουσία της αντιπαράθεσης, αλλά γιατί, αντίθετα, με ενδιαφέρει η μορφή, η οποία κρύβει τη δική της ουσία.


Έγραψε μια κριτική στους "τσάρους" της συριζο-οικονομίας ο Πάνος Κοσμάς την οποία διάβασα και βρήκα εντελώς αδιάφορη απ' τη δική μου σκοπιά. Δεν είχε να μου πει τίποτε που δεν ξέρω και δεν πήγαινε πουθενά που να έχει νόημα για μένα να πάει κανείς. Τα είπα όσα έχω να πω στο "Τι είναι η αριστερή κριτική;" Για κάποιον που θεωρεί ότι ήταν κάτι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και χάλασε η μαγιονέζα στην πορεία μπορεί να έχει ενδιαφέρον βέβαια το άρθρο. Έτερον εκάτερον.

Διαβάστε τώρα πώς του απαντάει από τις σελίδες της Αυγής ο προ καιρού σεσημασμένος για πασοκικού-λαλιωτικού διαμετρήματος πολιτική χυδαιότητα Δ. Χρήστου:
Το σημερινό θέμα αφορά την εσωκομματική αντιπαράθεση με αφορμή όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σταθάκης. Οι συνιστώσες (και ομάδες της πλειοψηφίας) που μετά το Συνέδριο έχουν γίνει υποτίθεται ιδεολογικές τάσεις, αλλά στην ουσία παραμένουν κόμματα μέσα στο κόμμα, κάνουν ξεχωριστές συσκέψεις και λειτουργούν (εσωτερικά) με τον απόλυτο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αντιδρούν. Δεν είναι παράλογο να ζητήσεις διευκρινίσεις για όσα είπε ο επιστήμονας Σταθάκης για το χρέος και το επαχθές μέρος του. Ούτε είναι παράλογο να διαφωνήσει κανείς εφόσον έχει τεκμηριώσει ένα διαφορετικό ποσοστό από αυτό που υπολόγισε ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος της αναπτυξιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 
"Επαναστατικά κλαμπ" υπάρχουν άφθονα στη χώρα. Ο λαός όμως επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει η εθνική καταστροφή και να ανασυγκροτήσει τον παραγωγικό ιστό. 
ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ κόμματα, όταν μάλιστα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις διαφορετικές εκτιμήσεις με αντίστοιχα σοβαρό τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, οι αντιδράσεις ξέφυγαν από κάθε κανόνα. Απορώ μάλιστα πώς ένα βαρύγδουπο μακροσκελέστατο άρθρο για την οικονομική πολιτική που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, του μέλους της Κ.Ε. Πάνου Κοσμά από την ομάδα "Κόκκινο", εκλεγμένου χάρη στην προσχώρησή του στην "Αριστερή Πλατφόρμα", που από ό,τι είδα στο βιογραφικό του δηλώνει δημοσιογράφος, προβλήθηκε πολύ από τον ιστότοπο Iskra και αποστέλλεται μέσω άλλων διαδικτυακών μέσων σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να... ξεστραβωθούν. 
Τσουβάλιασε λοιπόν ο αρθρογράφος και τον καθηγητή Σταθάκη και τον καθηγητή Μηλιό και τον οικονομολόγο υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και νομίζει ότι τους έκανε με τα κρεμμυδάκια. Το να το νομίζει αυτός δεν θα ήταν ζήτημα. Το να το νομίζει όμως όλη σχεδόν η "ιδεολογική τάση" (και όχι μόνο) στην οποία εντάχθηκε είναι ανατριχιαστικό! Ξέρει για παράδειγμα ο αρθρογράφος πόσο είναι το επαχθές χρέος και έχει γνώσεις να το υπολογίσει; Με το κόκκινο βιβλιαράκι, όπως λέγαμε στην εποχή του Μάο, μπορείς να τα απαντήσεις όλα; Ακόμα και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας μπορείς να κάνεις;
Φτάνουν αυτά.  Προσέξτε όρους πολιτικής αντιπαράθεσης: Ο Σταθάκης, κύριε Κοσμά, είναι καθηγητής (δις) και επιστήμονας (μία). Εσύ τι είσαι σ' αυτήν την κενωνία; Δημοσιογράφος, και αν. Πώς τολμάς λοιπόν και ασκείς πολιτική κριτική στον ΚΑΘΗΓΗΤΗ; Προσέξτε "αριστερό λόγο": "Ο καθηγητής Σταθάκης". Στρατηγέ μου! Μάλιστα, κύριε ενωμοτάρχα! Η κυρία νομάρχου τι κάνει; Φοντάν απ' τη φοντανιέρα πήρατε; Όχι, θαύμαζα τα γκομπλέν σας, και τι ωραία πορσελάνη αυτή στο σκρήνι, Βοημίας, Βοημίας;

Ρε δεν πάτε στο διάολο, λέω γω; Και ο Σημίτης καθηγητής ήτανε. Και ο Ζολώτας. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και γενικώς, όλοι οι βρυκόλακες που πίνουνε το αίμα των εργατών και των αγροτών σ' αυτόν τον τόπο, όλοι οι παπατζήδες που μας έχουν ταράξει στην παπάτζα και την αετονύχικη μπαρούφα όλα αυτά τα χρόνια, ένα δοκτoράτο απ' το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το LSE, τη Σορβώνη, το 'χουνε. Πάει με το γραφείο του μπαμπά η κορνίζα -- μαόνι, ξέρετε, εκ Μαγαδασκάρης. Και λοιπόν; Την τάξη τους υπηρετούνε, αυτή που τους ανύψωσε εις τα νεφελώδη ύψη της έδρας πάσης σοφίας, δηλαδή παντός λακεδισμού στο βιομήχανο και τον εφοπλιστή.  Αυτή είναι η "κοινωνική ισότητα" που πρεσβεύετε, που φτάνετε να τοποθετείτε πολιτικο-οικονομικές θέσεις στο βάθρο του απυρόβλητου ή να τις πετάτε στα σκουπίδια βάσει του πρεστίζ του επαγγέλματος του φέροντος; Και μάλιστα μεταξύ σας; 

Φτάσαμε στο 2014 για να διαβάζω, μασκαρεμένο σε πολιτικό άρθρο, λογίδριο ξελιγωμένης προξενήτρας που εκπροσωπεί τα συναισθηματικά συμφέροντα του κυρίου Σαρδανάπαλου, υφηγητού εκ Χαϊλδεβέργης, βοηθού του κυρίου Μπουρδουμούρου εις την έδραν της Ιατρικής αν έχετε ακουστά; Ρε δεν ντρέπεστε λιγάκι, σαρακοφαγωμένα σούργελα του 50, και θέλετε να μου λέγεστε και "Ριζοσπαστική Αριστερά"; Πότε περιμένει να σας ξεφορτωθεί επιτέλους πια αυτός ο τόπος, αιώνια ανακυκλωμένα φρόκαλα; Νισάφι πια!!!!

Μια αγρότισσα για περιφερειάρχη ρεεεεεεεεε!!!!! Έναν οικοδόμο!!!!!!!!

26 σχόλια:

 1. http://www.amazon.co.uk/Augustin-Cochin/e/B001K79VAC/ref=ntt_athr_dp_pel_1/280-2968689-8455565
  http://en.wikipedia.org/wiki/Augustin_Cochin_%28historian%29

  Για να μάθετε τι είναι τα "επαναστατικά κλαμπ" τού Χρήστου και να ξεστραβωθείτε. Ντε ριγκέρ ρίντινγκ για κάθε «μαρξιστή» που εμπνέεται από τον μεγάλο «μαρξιστή» Καρλ Σμιτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε δεν ντρέπεστε λιγάκι, σαρακοφαγωμένα σούργελα του 50, και θέλετε να μου λέγεστε και "Ριζοσπαστική Αριστερά";

  Και λίγα έγραψες.
  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ μια βαθιά μου πίστη. Αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική."
   http://left.gr/news/tsipras-se-dimosia-ekdilosi-toy-metopoy-tis-aristeras-sto-parisi-simera-prepei-na-epanidrysoyme

   Και γω πιστεύω βαθιά πως ο καπιταλισμός ήταν σοσιαλισμός, θα ήμουνα ΝΔ.

   Διαγραφή
  2. Λαϊκό μέτωπο του '36 ο Αλέξης, "κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς" του '81 ο Αλέξης, να δεις που θα φέρει και τον Ολάντ στον ίσιο δρόμο... Μη σας πω και τη Μέρκελ!

   gdmn1973

   Διαγραφή
 3. Μέχρι εκεί που διάβασα, θε-ϊ-κό! Τα παιδιά έχουν ξεσκιστεί στις επανιδρύσεις, τύφλα να 'χει ο Καραμανλής ο Β'

  Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη. Γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό Νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους. Γκρεμίζοντας το νέο ευρωπαϊκό τείχος που διαιρεί τις κοινωνίες μας σε κοινωνίες των 2/3, δηλαδή σε κοινωνίες όπου τα 2/3 υποφέρουν καθημερινά από τη λιτότητα και κινούνται στο μεταίχμιο της επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, το 1/3 συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση και πλουτίζει από την κρίση.

  Πολλοί είναι αυτοί που μας θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους ή βερμπαλιστές. Μας λένε: «Δεν μπορείτε να τα βάλετε με τόσο ισχυρούς αντιπάλους, με τις τράπεζες, με τις αγορές». Εμείς, όμως, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλλη του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού – τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αρκεί να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρία των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης. Αρκεί να αποτιμήσουμε κριτικά την εμπειρία από τα κυβερνητικά ορόσημα της Αριστεράς στον 20ο αιώνα. Όπως για παράδειγμα: Το Λαϊκό Μέτωπο το 1936. Ή την κυβέρνηση του «κοινού προγράμματος της Αριστεράς» το 1981.


  Αλόνζ ανφάν, σερσέ λα φαμ! Έχει να φαμ';

  gdmn1983

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κουτσουμπας vs Μικροαστοι 5-0 !!!

  Ο συμπαθεστατος παππους με τον "Γερμανο Μπερλινγκουερ" ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !
  Η "φωτογραφια " του ΣΥΡΙΖΑ ....ενα κομμα σε ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελικά με το ΠΑΜΕ που τα κατέστρεψε όλα στην Ελλάδα δεν καταλάβαμε, τι εννοούσε ο παππούς; Το ΠΑΜ, που είπε ο Κουτσούμπας;

   Ωραία ήταν και η αγανακτισμένη που δεν άντεχε, ήθελε να τον χαστουκίσει τον Κουτσούμπα: πώς άφησε και πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να ανατρέψει την «κατοχή»; Το ύφος της, δεύτερη «φωτογραφία» του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) - κόμμα σε κατάσταση υστερίας.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  2. Δεν τον άντεξα προσωπικά τον παππού, καλό το σουρεάλ με τον Μπερλινγκουέρ, την γερμανική οικονομία και το ΠΑΜΕ του Μίκη Θεοδωράκη στο βουνό, αλλά ήτανε και φλύαρος και επίμονος. Από τα υπόλοιπα, λόγω έλλειψης χρόνου είδα λίγα ενδεικτικά. Σε γενικές γραμμές,ριπίτ από την προεκλογική της Αλέκας στο ίδιο κανάλι, τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.

   Διαγραφή
  3. Ο Κουτσούμπας από όσο είδα ήταν πολύ καλός, αλλά τι να το κάνω αυτό; Ο λαός είχε τα χάλια του.Κι όσο ο λαός έχει τέτοια χάλια...δεν.

   Διαγραφή
  4. Τρίτη "φωτογραφία" του ΣΥΡΙΖΑ ο "αντιεξουσιαστής" με το πύρινο βλέμμα που επέμενε να μάθει τηναλήθειαρε για τις επιχειρήσεις του σταλινικού κόμματος.
   Ο χατζητέτοιος με τις δαπίτικες παρεμβάσεις του μας τόνισε για τρισεκατομμυριοστή φορά πως γι αυτόν όλα είναι "μπίζνες-σώου και παραπολιτική".
   JLorX99

   Διαγραφή
  5. Νομίζω ήταν λιγότερο επιθετικό το κοινό σε γενικές γραμμές (ίσως επειδή ο Κουτσούμπας είναι νέος γραμματέας ακόμα, ή επειδή είναι άντρας, δεν ξέρω), αλλά η ουσία των σχολίων και των ερωτήσεων ήταν μία από τα ίδια, όντως.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  6. Εγώ ξεχώρισα αυτόν που ρώταγε για τον Μπογιόπουλο για το πόσο "είμαι γάτα" ύφος είχε, τη σιγουριά και την αυταρέσκεια που απέπνεε. Θα μας δούνε κι έξω και θα λένε "ποια κρίση; Αυτοί είναι τόσο άνετοι που παίζουν τους σκανδαλολόγους δημοσιογράφους." Σαν να μην έχουν κανένα πρόβλημα στη ζωή κάποιοι άνθρωποι.

   Διαγραφή
  7. Χαμηλότερους τόνους, ναι, είχε, συμφωνώ, αλλά περισσότερη ειρωνεία είδα. Και ουσιαστικά, η βασική προσέγγιση ήταν, για άλλη μια φορά, όχι "τι πιστεύεις" και "τι θα κάνεις", αλλά "τώρα θα σε αποκαλύψω εγώ τι είσαι".

   Διαγραφή
  8. Αυτό που βλέπουμε όλοι όταν συζητάμε και με κόσμο, δηλαδή. Εγκαλούν το ΚΚΕ αλλά ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρονται καν για το τι κάνει ή τι θέλει να κάνει, αγνοούν πλήρως τη δράση του και φυσικά το'χουν αμαρτία να πιάσουν Ριζοσπάστη στα χέρια τους. Περιμένουν να ενημερωθούν απ' τον Πρετεντέρη για τη δράση του ΚΚΕ.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  9. Σχόλιο στον Ενικό (το βαλα και σε ανάρτηση). Η ψυχανάλυση σηκώνει τα χέρια ψηλά:

   Xristina KamenidouΤρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, 00:54
   Πήτε μου παρακαλώ τι φταίει και παρότι έχουν επαληθευτεί επανηλημένως, σε ότι έχουν πει. Παρότι τους ακούς και λες έχουν απόλυτο δίκιο, τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να μην τους ψηφίζει????Αυτό, δεν έπρεπε να το έχουν καταλάβει πρώτοι αυτοί, και να ξεκολήσουνε από αυτή την αγκυλωτική στάση , και να αφήνουν το Σύριζα να ενώνεται με ένα αμαρτωλό Πασόκ για να μπορέσει να κυβερνήσει με μια άλλη Πολιτική στάση, και κρατάνε σαν αριστεροί μια αντιπολιτευτική στάση προς τον Σύριζα.Δηλαδή προτιμάνε να κυβερνάει η Δεξιά, από το να τα βρούνε (παρόλες τις διαφορές τους) Με τον Σύριζα.

   Διαγραφή
  10. Με άλλα λόγια:

   1. Είχαν δίκαιο σε όλα.
   2. Αλλά εμείς δεν τους ψηφίσαμε.
   3. Άρα πρέπει να αλλάξουν αυτοί.

   Διαγραφή
  11. Περίμενα χειρότερες καταστάσεις, ειρωνία ήταν η περίπτωση της τύπισας με τα φαιδρά περί "παρελάσεων" (η πρώτη της κουβέντα και όντως ενδεικτική προθέσεων) δεν είχε κάτι που να είναι πρωτάκουστο ή τελείως κάφρικο, έγιναν και καλές ερωτήσεις, π.χ. σχετικά με το τι λέμε για το χρέος, περί ΑΟΖ και άλλων εθνικών θεμάτων κ.ά., καλή ερώτηση για το θέμα ενότητας των εργαζομένων ανεξαρτήτως είδους σύμβασης. Η "αποθέωση" ήταν τα μυνήματα που "κυλούσαν" στο κάτω μέρος της οθόνης, τραγικά τα περισσότερα.
   Γενικά επαρκώς απάντησε σε όσα τέθηκαν, σίγουρα μπορεί και καλύτερα.

   Διαγραφή
  12. ΑΟΖ, χρέος τα είδα, αν παρατήρησες όμως, όσο πιο βλακώδη τα ερωτήματα τόσο περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο πήραν. Η ερώτηση για ΑΟΖ και Μακεδονικό ήταν το 1/10 του τηλεοπτικού χρόνου του Αλτζχάιμερ.

   Διαγραφή
  13. Είναι πραγματικά τρελό, και υπάρχει σε μαζική κλίμακα. Δεν θέλει ο κόσμος τον δύσκολο δρόμο, θέλει τον εύκολο (νομίζει ακόμα πως θα του βγει), και φτάνει να λέει τέτοιες κουταμάρες. Το άλλο το ωραίο που είπε ένας: καλά, κόμμα με 95 χρόνια ιστορία, πώς έχετε μόνο 5%;

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  14. Για μένα, είναι το είδος κοινού που παρακολουθεί Χατζηνικολάου πάντως. Δεν είναι γενικώς ο κόσμος. Προχτές σε εκδήλωση του κόμματος που έγινε εδώ, οι εξωκομματικές ερωτήσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ακόμα κι από (κατά δική τους παραδοχή) δεξιούς.

   Διαγραφή
  15. "καλά, κόμμα με 95 χρόνια ιστορία, πώς έχετε μόνο 5%;"

   Ε βέβαια. Έπρεπε να χουμε 95%, που είναι και σταλινικό ποσοστό.

   Διαγραφή
 5. Θα πρότεινα να έβαζες και κανα λινκ από την ταινία "Ας περιμένουν οι γυναίκες" με μπουλά, ζουγανέλη κτλ, με την διαχρονική ατάκα "Καθηγητής Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον". Λόγω εποχής, θέματος, πρωταγωνιστών κτλ ταιριάζει γάντι στην περίπτωση Χρήστου.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανατριχιάζω στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα "αριστερό" κόμμα κατεβάζει περιφερειάρχη έναν υποψήφιο με ρατσιστικές και φιλοφασιστικές απόψεις και δεν έχει αναφερθεί τίποτα από την υπόλοιπη αριστερά, ούτε από το ΚΚΕ και τα μπλογκ φίλων του.
  apolytos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ ανατριχιάζω στη σκέψη ότι τόσοι άνθρωποι γράφουν σταθερά στα παπάρια τους τόσες δίκες συνδικαλιστές, αλλά δεν το κάνω θέμα.

   Για αυτό που σε "καίει" εσένα, ούτε καν τον κόπο να μπεις στον Ρίζο δεν έκανες, τζάμπα εκτίθεσαι: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7811444&publDate=4/2/2014

   Και από κόκκινα ιστολόγια, μεταξύ άλλων:
   http://fadomduck2.blogspot.com/2014/02/fun.html
   http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1466.html

   Λοιπόν; Σου φυγε η "κάψα" τώρα;

   Διαγραφή
 7. εχει φκιαξει ενα τελειο ο "τοτεμ" πες να στο στειλει
  λεει :
  Κουτσουμπας :"Πρεπει να υπαρξει αμεση πληρης καλυψη ολων των ανεργων "
  ΛΑΟΣ (απο κατω):"Δικιο εχει"
  Κουτσουμπας :"Πρεπει να σταματησει η φοροληστεια και τα χαρατσια,να ανακουφιστει ο λαος"
  ΛΑΟΣ (απο κατω):"Σωστος ,μπραβο!"
  Κουτσουμπας :"Πρεπει ο λαος να παρει στα χερια του τηυν Ε3ξουσια και να ορισει τη μοιρα του "
  ΛΑΟΣ (απο κατω):"Ετσι ΜΠΡΑΒΟ!!!"
  Κουτσουμπας :"Ναι αλλα αυτα δεν μπορει μονο του το ΚΚΕ να τα κανει ρε παιδια ! Σηκωθειτε κι εσεις απο κανεναν καναπε "
  ΛΑΟΣ (απο κατω):"...Αυτα που λεει το ΚΚΕ δεν γινονται ! Ειναι τρελλά ! Ουτοπικα

  ΑπάντησηΔιαγραφή