Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Τα τρία "μέτωπα"

Στην φάση αυτή, ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός, έχοντας εισέλθει σε μια φάση παροξυσμικής επιθετικότητας που προκαλείται από την οικονομική ύφεση και την παρακμή της αμερικανικής οικονομίας, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επικράτηση σε τρία διαφορετικά μέτωπα, ώστε να εξυπηρετηθεί η απώτερή του βλέψη, που είναι η προληπτική εξάλειψη των αντιπάλων του.

Στο Lenin Reloaded αναφέρομαι στις εξελίξεις στα τρία αυτά μέτωπα ως αλληλένδετες εξελίξεις και είναι σημαντικό οι αναγνώστες να τις κατανοήσουν ως τέτοιες και όχι ως αποσπασματικά "διεθνή νέα".


Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό στην Ουκρανία, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα των ημερών. Μέσω της επικράτησης στην Ουκρανία, και μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, που παρεμπόδιζε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (και δευτερευόντως στην ΕΕ), οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρώσουν την ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας στη "γειτονιά" της, στην Ανατολική Ευρώπη. Από το 1991 ως σήμερα, όπως αναφέρει ο Manlio Dinucci, το ΝΑΤΟ έχει διαδοχικά διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία που το εμπόδιζε να επεκταθεί στην περιοχή και έχει "κατακτήσει" τα φρούρια Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία και Αλβανία. Το πάλαι ποτέ τείχος προστασίας της ΕΣΣΔ είναι κομμάτια και οι ΗΠΑ πλησιάζουν όλο και περισσότερο στον στόχο τους να αναιρέσουν την ιστορική αλλαγή πορείας που σήμανε η άνοδος Πούτιν από την αναμενόμενη Λιβυοποίηση της Ρωσίας επί Γέλτσιν. 

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό στη Συρία, όπου οι ΗΠΑ, έχοντας, αφού πέτυχαν τους στόχους της στη Λιβύη, διπλωματικά "ηττηθεί" στον πρώτο γύρο της σύγκρουσης με τη Ρωσία, επιθυμούν "ρελάνς" μέσω της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, η οποία θα τους επιτρέψει, εφόσον ευοδωθεί μια "λύση" του Κυπριακού που θα δένει Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και Τουρκία στον Νατοϊκό άρμα, την απόλυτη περικύκλωση της Συρίας και την συντριβή των Ρωσικών αντιστάσεων εκεί. Θα ακολουθήσει, βέβαια, το Ιράν. Απ' τη σκοπιά του ΝΑΤΟ, η περιώνυμη "λύση του Κυπριακού" είναι απλώς ένα υποκεφάλαιο της συντριβής της Ρωσίας στον πόλεμο για ενεργειακούς πόρους στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει δείξει ξεκάθαρα την κατεύθυνση που θα επιχειρηθεί, δηλώνοντας πως η ΝΑΤΟποίηση είναι κομμάτι της "λύσης" του Κυπριακού. Ο εγκλωβισμός της Κύπρου στην τανάλια της ΕΕ (που εποφθαλμιά στενότερα ωφέλη από το φυσικό αέριο της περιοχής), και η ανοιχτή συμμαχία της αστικής της τάξης με τα αντιδραστικότερα ρεύματα της λυκοσυμμαχίας καθιστά την επιβολή των Αμερικανικών και ευρωενωσιακών σχεδίων στο νησί ακόμα ευκολότερη. Οι πιθανότητες ευόδωσης των Αμερικανικών σχεδίων και εδώ είναι πολύ μεγάλες.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό στη Βενεζουέλα, στην "πίσω αυλή" τους, όπως την αποκαλούν οι ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική. Με πρωτεργάτη τον Τσάβεζ, η Βενεζουέλα συσπείρωσε μια σειρά Λατινο-Αμερικανικών κρατών ενάντια στην αυθαιρεσία της Αμερικανικής παρεμβατικότητας και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας για πρώτη φορά στην ιστορία της ηπείρου. Έδωσε έτσι ανάσες στον μέχρι τότε απομονωμένο αντίπαλο του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, την Κούβα. Οι ΗΠΑ κινούνται να συντρίψουν αυτόν τον εχθρό, ξεκινώντας από την ανατροπή του Μαδούρο. Την ανατροπή αυτή έχει αναλάβει η γνωστή συμμαχία των προθύμων που ενεργεί για όφελος των ΗΠΑ στις περισσότερες μη Ισλαμικές χώρες: πράκτορες της CIA, ΜΚΟ, αστοί πολιτευτές και διανοούμενοι, μικρο- και μεσο-αστοί νεολαίοι και "αντισταλινικοί" του αναρχο-Τροτσκιστικο-αυτονομίστικου εσμού. Η προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στη Βενεζουέλα βρίσκεται ακόμα σε πιο ανώριμο στάδιο από αυτό στην Ουκρανία, όπου η μακρόχρονη νομιμοποίηση του ναζισμού από την ΕΕ, οι παραδοσιακοί δεσμοί των Ουκρανών φασιστών με τη CIA, η στενή συνεργασία της χώρας με το ΝΑΤΟ και η παλιά καλή χιτλερική προπαγάνδα του Χιρστ για τον "Ουκρανικό λιμό" έκαναν "τη δουλειά" πολύ εύκολη. Αλλά δεν πρόκειται με οποιονδήποτε τρόπο να εγκαταλειφθεί "εθελοντικά"· μπορεί μονάχα να ηττηθεί ή να επικρατήσει.

Και στα τρία μέτωπα εμπλέκεται σε περίοπτη θέση το ενεργειακό, και πιο συγκεκριμένα η άμεση πρόσβαση σε ενεργειακά κοιτάσματα και ο έλεγχος της διακόμισής τους.

Στα δύο από τα τρία μέτωπα --αυτά που αφορούν την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή-- ο βασικός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ είναι η ΕΕ. Συγκρούσεις μεταξύ τους μεγάλης κλίμακας και σημασίας δεν μπορούν να αναδυθούν πριν βάλουν η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι --πρωτίστως-- τα δόντια τους στην ενεργειακή μπριζόλα. Όταν αναδυθούν, θα κοστίσουν περισσότερο αίμα.

Η στάση του Lenin Reloaded  είναι η ίδια και για τα τρία μέτωπα, όπως και για το τέταρτο και σε ύφεση προς το παρόν, στην Βόρεια Κορέα και με απώτερη βλέψη την Κίνα:

Αντίθεση στο ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, αντίθεση στους αρχιτέκτονές του ΗΠΑ και ΕΕ, αντίθεση στον διαμελισμό της χώρας.

Αντίθεση στη Νατοϊκο-Ευρωενωσιακή ψευδολύση του Κυπριακού που μόνο δεινά και πόλεμο θα φέρει στους κατοίκους της Κύπρου. Αντίθεση στα σχέδια εκ νέου αποσταθεροποίησης στη Συρία, στα σχέδια, κατόπιν, επίθεσης στο Ιράν.

Αντίθεση στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, στην προσπάθεια διάλυσης της Βολιβαριανής συμμαχίας, στην προσπάθεια εξάλειψης της Κούβας.

Αντίθεση σε κάθε ξεπούλημα της σημαίας του εργατικού κινήματος στις αστικές βλέψεις, συμπαιγνίες και αλισβερίσια. Αντίθεση στην "ταξική συνεργασία" που οδηγεί τον αστό στην τράπεζα και τον εργάτη στα χαρακώματα του πολέμου.

Στήριξη, σε κάθε χώρα, του λαϊκού, ταξικού, αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, του κινήματος για λαϊκή εξουσία, για εθνική ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση με ίσα δικαιώματα για όλους ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, του κινήματος για ειρήνη, σοσιαλισμό και προλεταριακό διεθνισμό, για προλεταριακή αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη και τις κοινότητες.

43 σχόλια:

 1. http://reveilcommuniste.over-blog.fr/article-rostislav-vasilko-dirigeant-communiste-a-lviv-ukraine-torture-par-les-neonazis-de-euromaidan-122740559.html

  Rostislav Vasilko, στο νοσοκομείο (βελόνες στα νύχια, διάσειση δευτέρου βαθμού, μύτη και τρία πλευρά σπασμένα), αιτών άσυλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. walten, μπορείς να μας πεις τι έγινε γιατί δεν ξέρουμε γαλλικά?

   JKL

   Διαγραφή
  2. JKL θες γαλλικα για να καταλαβεις ??????

   Διαγραφή
  3. Καταλαβα ρε φιλε πάνω κάτω περι τίνος πρόκειται, αλλά όπως και να το κάνουμε, γαλλικά δεν ξέρω..

   JKL

   Διαγραφή
  4. Διαβάστε το εδώ στα ισπανικά βάζοντας και το μεταφραστήρι του γούγλη.
   Ή ανάρτηση τελειώνει με το "Ο Rostislav ζήτησε σήμερα πολιτικό άσυλο σε άλλη χώρα."

   Διαγραφή
 2. Προσυπογράφω την ανάλυση.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σωστή ανάλυση...αναφορικά με κύπρο, όπως ανακοινωθηκε, το Δηκο αποφάσισε την αποχώρησή του απο την κυβέρνηση Αναστασιάδη.


  ...και για να μην ξεχνιόμαστε, http://www.nooz.gr/economy/sti-germania-i-pleon-anisi-katanomi-ploitou
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα μιλήσουμε και για το ΔΗΚΟ. Δυστυχώς δεν φτάνει ο χρόνος για να τα καλύψουμε όλα έγκαιρα ειδησεογραφικά, για αυτό έγραψα αυτή την ανάλυση, να ξέρουν οι αναγνώστες πώς καταλαβαίνω τις εξελίξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανάρτηση για όσους ακόμα αναρωτιούνται, τι θέλουν οι ΗΠΑ στην Ευρασία!
  (και όχι μόνο εκεί φυσικά ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ρίξτε μια ματιά! όντως συγκλονιστικό βίντεο ..... δεν είναι ανάγκη να αναρτήσετε το σχόλιο, αλλά αναδείξτε το βίντεο
  http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/38272/sygklonistiko-vinteo-apo-tin-oykrania-neari-gynaika-stamata-tis
  κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Συγκλονιστικό βίντεο κλπ...";
   Σα να μην πολυταιριάζει με την αισθητική του 902.

   Διαγραφή
  2. η "αισθητικη" των λεξεων σε ενοχλησε ...ή η αισθητικη της πραξης του βιντεο ?

   Διαγραφή
  3. @ένας στρατολάτης
   εισαι ή τον παριστανεις;

   Διαγραφή
  4. Λέξεις όπως «συγκλονιστικό», «σοκαριστικό» κλπ είθισται να χρησιμοποιούνται από σάιτ που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη και μάλιστα για θέματα εκτός πολιτικής. Κι εμένα με ξένισε ο χαρακτηρισμός.

   Διαγραφή
  5. Χμ...κάτι με ξένισε και μένα, και νομίζω ότι η EG έχει δίκαιο για το τι ήταν αυτό που με ξένισε. Αυτό και η διαρκής επανάληψη της χειρονομίας της κοπέλας.

   Αλλά ΟΚ, μπροστά στη σοβαρότητα όσων συμβαίνουν, νομίζω πως είναι πολυτέλεια η ενασχόληση με την αισθητική. Δύσκολα αντιπαρέρχεσαι βαριοπούλες με αισθητική.

   Διαγραφή
  6. αυτο που ξενιζει ειναι οτι ειναι μικρο το βιντεο και δεν δειχνει την συνεχεια.
   να ειναι στημενο και να την πατησε ο 902; δυσκολο αλλα μπορει.
   απο κει και περα επειδη διαφοροι της αισθητικης των πρωιναδικων να χρησιμοποιουν "βαριες" λεξεις για ασημαντα πραγματα π.χ. "συγκλονιστικο νεα πλαστικη εκανε η ταδε τηλεπερσονα", αλλα σε μια τετοια ειδηση τι επρεπε να γραψεις ως λεζαντα; δειτε τι ωραια που στηνετε η κοπελα μπροστα στον καφρο;

   Διαγραφή
  7. Το είχα δει το βίντεο όχι όπως είναι στο site του 902 αλλά όπως είναι εδώ:

   https://www.youtube.com/watch?v=F_-oCfLmlmE

   χωρίς διαρκής επανάληψη της χειρονομίας της κοπέλας.
   Τέλοσπάντων, ψιλά γράμματα.

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  8. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ξενίζει τόσο πολύ. Το βίντεο είναι μικρό γιατί πάρθηκε από το Μεγκα που προφανώς δεν είχε όρεξη να προβάλει την υπεράσπιση του σοσιαλισμού από κάποιον. Το BBC στο βίντεο του Τομ την παρουσιάζει σαν "υπερασπίστρια της κυβέρνησης". Είναι κακό που ο 902 προσπαθεί να δείξει πως υπάρχουν και κάποιοι που δεν πέφτουν στην παγίδα ΕΕ ή Ρωσία; Και αν το κάνει συναισθηματικά εμενα προσωπικά δεν με πειράζει. Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε.

   Partydog

   Διαγραφή
  9. Μετά απ’ αυτό http://www.youtube.com/watch?v=KS7CxfWLWIs&feature=player_embedded και μετά το σακάτεμα του γραμματέα του ΚΚ δεν μου ξΥνίζει τίποτα στο βίντεο. Και ναι είναι συγκλονιστικό, γιατί δεν θα το κάναν πολλοί άνθρωποι αυτό που έκανε.

   Διαγραφή
  10. @Partydog

   To βιντεάκι (βλέπω ότι το έχουν και οι σύντροφοι του Redfly Planet στην ανάρτησή τους) το έβαλα για να δείξω οτι η διαρκής επανάληψη της χειρονομίας της κοπέλας που μπορεί να ξενίζει στο βίντεο του 902, ήταν από επιλογή και όχι επειδή το αρχικό βίντεο ήταν στημένο.

   Και αν το κάνει συναισθηματικά και εμενα προσωπικά δεν με πειράζει, μάλιστα, έγραψα "τιμή και δοξα" για την κοπέλα.

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  11. Το τιμή και δόξα δεν επηρεάζεται στο παραμικρό από τη μορφή μοντάζ της πράξης. Η πράξη είναι η ουσία, όχι το βίντεο. Μην καταντήσουμε κι εμείς μεταμοντέρνοι σε τέτοιες στιγμές, θα μαστε να μας πάρει ο διάολος.

   Διαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα!

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  13. είναι συγκλονιστικό το βίντεο.
   συγγνώμη κιόλας, αλλά μερικοί μιλάτε σαν να βρίσκεστε μπροστά σε βαριοπούλες νεοναζί κάθε μέρα.

   πίκατσου

   Διαγραφή
  14. Έτσι είναι πικατσου!

   rednready2

   Διαγραφή
  15. @Tom

   Καλά έκανες και το έβαλες το βίντεο, απλώς ανέφερα πως το ερμηνεύουν οι άλλοι σε σχέση με τον 902.
   Παντως αυτά που συμβαινουν στην Ουκρανία μου προκαλούν τρόμο και φρίκη. "Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστες..."

   Partydog

   Διαγραφή
 7. πολυ ωραιο το κειμενο σου Αντωνη. Διαφωνώ σε ενα μονο σημείο, αν και αυτο ελέγχετε. Στο οτι στα γεγονότα στην Βενεζουέλα ειναι ακομα σε ανώριμο σταδιο. Υπενθυμίζω τα γεγονότα του 2002. Εγω πιστεύω θα εχουμε συντομα εξελίξεις....

  Σταματης Ι. Σολανακης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φίλε Σταμάτη, ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ένστασή σου είναι εύλογη και καλά έκανες και την διατύπωσες. Δεν διασαφηνίζω, λόγω επιθυμίας να εκφραστώ συνοπτικά, τι εννοώ με τον όρο "ανωριμότητα". Δεν εννοώ ότι οι ΗΠΑ δεν "δουλεύουν" για καιρό για να ανατρέψουν την Βολιβαριανή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι το προσπάθησαν επανελειμμένα, με αποκορύφωμα την απεργία στις πετρελαιοπηγές και την συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής Τσάβεζ. Αυτές όμως οι προσπάθειες απέτυχαν.

  Απέτυχαν γιατί, όπως και η τωρινή, είναι "ανώριμες" για δύο λόγους που διαχωρίζουν τη Βενεζουέλα και από την Ουκρανία και από την Κύπρο.

  α. Στη Βενεζουέλα υπάρχει μαζικό και οργανωμένο λαϊκό κίνημα, φύλακας της κυβέρνησης. Τέτοιο δεν υπήρχε στην Ουκρανία και δεν υπάρχει στην Κύπρο. Αυτό το κίνημα δεν έχουν καταφέρει να το καταστρέψουν οι Αμερικανοί. Δεν έχουν καταφέρει να διευκολύνουν έτσι το χτύπημα στην κυβέρνηση βγάζοντας απ' τη μέση ένα σοβαρότατο εμπόδιο. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που χαρακτηρίζω "ανώριμη" την προσπάθεια. Έβαλαν βέβαια στο παιχνίδι τους γνωστούς τροτσκιστο-αναρχικούς λακέδες των ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι θα πάρουν ό,τι πήραν οι Τροτσκιστοαναρχικοί στην Ελλάδα του 1946-49: τα @@ τους και στην καλύτερη κανα εισιτήριο για κανα Ματαρόα, να συνεχίσουν το αντιλαϊκό και πρακτόρικό τους έργο αλλού.

  2. Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη, ενώ η Ουκρανία και η Κύπρος είναι βαθύτατα μόνες, ή αλλιώς βυθισμένες ως το λαιμό στην ΕΕ-ΝΑΤΟική κινούμενη άμμο. Υπάρχει η Μπολιβαριανή συμμαχία. Και η δική μου εικασία είναι ότι δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος της "ανωριμότητας". Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να διαλύσουν τη Βολιβαριανή συμμαχία, που είναι δεύτερο μέσο για την επιτυχία της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

  Ο Τσάβεζ δεν ξέρω αν και πόσο ήταν Μαρξιστής-Λενινιστής, πολιτικός με όραμα και αντίληψη πάντως ήταν, και φρόντισε το μέγιστο για να προασπίσει εξωτερικά τη χώρα του χτίζοντας τη Βολιβαριανή συμμαχία. Γι αυτό και πιθανολογώ ότι τον έφαγαν άλλωστε. Ο Μαδούρο πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση και να μην περιοριστεί στην άμυνα--να σπρώξει μπροστά τη διαδικασία των κοινωνικοποιήσεων, να ισχυροποιήσει το εργατο-λαϊκό μπλοκ στήριξης. Το έχουν πει άλλοι σύντροφοι, το συμμερίζομαι και εγώ.

  Ευχαριστώ για την ευκαιρία να διευκρινήσω τη συγκεκριμένη φράση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επανελειμμένα=επανειλημμένα

   Διαγραφή
  2. Αντώνη, η άποψή μου για την Βενεζουέλα είναι πως γρήγορα θα έχουμε άσχημες εξελίξεις, όπως λέει και ο Σταμάτης. Μακάρι να κάνουμε και οι δυο λάθος.

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  3. Παιδιά, δεν θα ενέτασσα στη Βενεζουέλα στα "μέτωπα" ούτε στην αντζέντα έρευνας του μπλογκ αν δεν ανησυχούσα. Το μόνο που λέω είναι ότι στην Κύπρο (και βέβαια στην Ουκρανία) τα πράγματα είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

   Διαγραφή
 9. Παρακαλώ, αν γνωρίζει, κάποιος φίλος να απαντήσει. Διαθέτει η Ρωσία αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς Κίνα? Thanks

  2va

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχουν αγωγοί και σχεδιάζονται κι άλλοι, επίσης η κίνα παίρνει κι από καζακστάν, κι από ιραν.

   Διάβασε αυτό: http://qz.com/164163/china-and-russia-seem-genuinely-close-to-a-game-changing-natural-gas-deal/

   Από όπου πήρα αυτό: http://qz.com/164163/china-and-russia-seem-genuinely-close-to-a-game-changing-natural-gas-deal/

   Η συμφωνία θα κλείσει (λέει το άρθρο) εντός του έτους και τα entry points απ ότι φαίνεται θα είναι 4 σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο δίκτυο αγωγών (πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει εξασφαλισμένα πλήρη παροχή απ τα συνδεδεμένα κοιτάσματα).

   ΥΓ: Αντώνη, και τα 3 σημεία που αναφέρεις, είναι ίσα με την προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την Κίνα σε όλα τα επίπεδα (μεταφορά βάσεων, εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού σε έναν κλοιό γύρω απ την Κίνα, προσπάθεια ματαίωσης της συμφωνίας Κίνας-Πακιστάν για το λιμάνι που τους χτίζουν οι κινέζοι πολύ κοντά στον περσικό - plus μια δωρεάν σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τα βόρεια σύνορα του πακισταν, συνεχείς ανταγωνισμοί στην αφρικανική ήπειρο για ζώνες επιρροής, κλπ..). Αλλά αυτό το θέμα (ΗΠΑ-Κίνα) θέλει μια σειρά άρθρων από μόνο του..

   Διαγραφή
  2. Όταν λες "είναι ίσα" τι εννοείς; Το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "κινεζικό" μέτωπο είναι η Β. Κορέα και οι διεργασίες στην Ιαπωνία. Βεβαίως, αν καταφέρουν να βγάλουν τη Ρωσία απ' τη μέση, οι Αμερικανοί θα μπορούν να επικεντρωθούν στην Κίνα. Αν θες, διευκρίνισέ το.

   Διαγραφή
  3. Η στρατηγική της Κίνας ονομάστηκε "String of Pearls"
   https://en.wikipedia.org/wiki/String_of_Pearls_%28China%29

   H στρατηγική των ΗΠΑ ονομάστηκε "Pivot to Asia (Pacific)"
   https://en.wikipedia.org/wiki/East_Asian_foreign_policy_of_the_Barack_Obama_administration

   Διαγραφή
  4. Θα ήταν πάντως πολύ βολική η εμπλοκή της Ρωσίας σε ένα πόλεμο, την ώρα που είναι να υπογραφεί η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία ρωσίας-κίνας, και η έναρξη της δημιουργίας του αγωγού "power of siberia" (η πλήρη διασύνδεση των κοιτασμάτων που είπα και πιο πάνω και τα 4 entry points)

   Ακόμα ένα χρήσιμο άρθρο γι αυτό:
   http://business.financialpost.com/2014/01/30/how-russias-energy-sector-is-eyeing-a-bigger-game-beyond-the-olympics/?__lsa=0955-f30b

   Διαγραφή
 10. δεν ξερω πλεον που να βαλω τετοιου ειδους νεα μεσα στον χαμο :) :)
  αλλα δειτε αυτο
  http://www.enikos.gr/international/217213,BINTEO-Ypo_thn_apeilh_neonazi_oi_Ellhnes.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οχι ακόμα, τουλάχιστον με το βαθμό που παίζει στην Ευρώπη. Βέβαια κάτι είναι στα σκαριά:
  Altai gas pipeline
  Η Κίνα για ηλεκτροπαραγωγή κατά βάση καίει λιθάνθρακα και έχει λίγα (για το μέγεθός της) πυρηνικά. Θεωρείται ενεργειακά αυτάρκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Nα και οι διανοούμενοι!
  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/26/bernard-henri-levy-ukraine-s-revolutionaries-are-not-fascists.html
  Geiger

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο συγκεκριμένος κύριος (που δεν είδε, δεν άκουσε τίποτε για φασίστες στην Ουκρανία και ο οποίος «φιλοξενήθηκε» και στο rednotebook) πέρασε και από τη Δανία, όπου δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις σε σχέση με την εξαγορά από την Goldman Sachs «μεριδίου 19% της εταιρείας Dong έναντι 8 δισεκατομμυρίων κορονών» είναι ενδεικτικές φαιοκόκκινου αντιαμερικανισμού:

   «C'est comme si l'on voyait soudain poindre le visage même de l'Antéchrist. Et rien ne semble devoir arrêter le déferlement d'antiaméricanisme dans un pays qui passe pour vacciné contre cette passion rouge-brune.»

   Για εξαγορά: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63956513

   Διαγραφή
 13. Για να γλυτώσουμε συντρόφους από το ψάξιμο. Από το φειςμπουκ της αγκαρας

  <<Κάποιοι ξεκαθαρισμοί. Επειδή υπάρχει διασπορά παραπληροφόρησης για την προηγουμενη ανάρτηση (τον βασανισμό γραμματέα Κομμουνιστικού κόμματος στην Ουκρανία), λέγοντας ότι είναι πλαστή η είδηση και ότι δεν είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο να διευκρινίσουμε: Η είδηση δεν είναι πλαστή, όπως λένε επίδοξοι απολογητές του Ουκρανικού ''κινήματος''. Ο άνθρωπος που ξυλοφορτώνεται και εξευτελίζεται στις φώτο είναι όντως ο τοπικός γραμματέας του ΚΚ, και όχι κάποιος άλλος που εσκεμμένα των παρουσιάζουν σαν ελέυθερο σκοπευτή, με την διαφορά ότι το περιστατικό συνέβει στις 22 Φεβρουαρίου και όχι χτες όπως λένε ελληνικά δημοσιεύματα. Ακόμα και αντίπαλοι του παραδέχονται ότι είναι όντως ο γραμματέας του ΚΚ, αλλά πανηγυρίζουν τον ξυλοδαρμό με την πρόφαση του ''σκοπευτή'' (στο τρίτο λινκ)

  https://02varvara.wordpress.com/2014/02/27/banderovtsy-tortured-lvov-kpu-cadre-rostislav-vasilko-in-kiev-they-drove-needles-under-my-fingernails-beat-me-with-clubs/

  http://colonelcassad.livejournal.com/1433967.html

  http://forum.pravda.com.ua/read.php?2,214720711,page=1&attempt=2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγνώμη για το σχόλιο που θα ακολουθήσει:

   ΑΡΧΙΔΙ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΟ ΝΑΖΙΣΤΟΣΚΥΛΟ ΑΘΕΜΙΤΑ ΘΑ ΣΕ ΕΠΝΙΓΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ.

   ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

   Διαγραφή
  2. Τσάμπα κόπος, δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί χαρακτηρισμοί που να δείχνουν τι πράγματι είναι ο συγκεκριμένος.

   Διαγραφή