Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Από τη συνέντευξη του ΗΓΕΤΗ στο "Βήμα"

Ο λόγος του ηγέτη προκαλεί ρίγη ριζοσπαστισμού στην μαχητική βάση του κόμματος

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κυβερνήσω μόνο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για το είδος της κυβέρνησης που σκοπεύει να σχηματίσει εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογέςΗ δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αλέξης Τσίπρας συμπίπτει με την αρχή της προεκλογικής περιόδου η οποία θα καταλήξει στις κρίσιμες τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Είναι μια συνέντευξη στην οποία ο κ. Τσίπρας ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για την κυβέρνηση που σκοπεύει να σχηματίσει εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προεξοφλεί ότι θα προκηρυχθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά εκτενώς για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τις επιλογές του στα κρίσιμα θέματα, αλλά και για τον σχεδιασμό του για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη με αντικείμενο το «ελληνικό ζήτημα». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί «άνοιγμα» σε ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο, καθώς δεσμεύεται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.


Κύριε πρόεδρε, έχετε δηλώσει ότι θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή μέσα στο 2014. Γιατί είστε τόσο βέβαιος;
«Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει. Η κυβέρνηση έχει ως όριο χρονικό την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015».

Χρειάζεστε 121 βουλευτές για να αποτρέψετε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71. Η συγκυβέρνηση θα μπορούσε να συμπληρώσει 180 και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
«Πρόκειται για ευσεβείς πόθους, οι οποίοι θα σβήσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός θα κληθεί τότε να αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο να κυβερνά μέχρι την προεδρική εκλογή χωρίς λαϊκή στήριξη και με διαρκή τη διακινδύνευση να τον αντικαταστήσουν ένα πρωί οι ίδιοι οι βουλευτές του ή να πάει σε εθνική κάλπη».

[...]

Ποιος είναι ο πήχης για εσάς;
«Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην ευρωκάλπη θα είναι το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων. Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου. Γνωρίζουμε επίσης ότι και στην κάλπη των περιφερειακών θα γίνουν συγκρίσεις. Εάν μάλιστα είμαστε παντού στον δεύτερο γύρο, τότε η κυβέρνηση θα πέσει η ίδια στην εκλογική παγίδα που προσπάθησε να στήσει με τη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών, αφού το κύμα της ανατροπής θα σαρώσει και τους περιφερειάρχες της».

[...]

Τι θα γράψετε σε αυτή τη «λευκή σελίδα»;
«Κατ' αρχάς πρέπει να παραδεχθείτε ότι η εκλογή μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ιστορική τομή. Θα είναι μια νέα Μεταπολίτευση στηριγμένη σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Ποιο θα είναι αυτό το νέο μοντέλο διακυβέρνησης;
«Ολοκληρώνουμε ένα σχέδιο ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία θα ξεκινά από το μοντέλο διακυβέρνησης. Ενα σχέδιο που απαντά στις ανάγκες της εποχής για μικρότερο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, για άρση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, ισχυρό και αποτελεσματικό κέντρο διεύθυνσης κυβερνητικού έργου και διαχείρισης κρίσεων. Απαντά όμως ταυτόχρονα και στην ανάγκη περικοπής της σπατάλης στα υπουργεία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας του κοινωνικού ελέγχου, της διαρκούς αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών».

[...]

Θα κερδίσετε την αυτοδυναμία;
«Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την αυτοδυναμία».

Με ποιους θα κυβερνήσετε;
«Παρά το γεγονός ότι θα κερδίσουμε την αυτοδυναμία, δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική "κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ", αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξουμε πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. Και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή το αποφασιστικό κριτήριο είναι ο συνδυασμός της ικανότητας με την εντιμότητα. Η Αριστερά θα ενώσει τους Ελληνες. Οι κρίσεις χρέους είναι η δεύτερη πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τους πολέμους και η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης».

[...]

Και το δεύτερο πεδίο των αλλαγών;
«Θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

Παρ' όλα αυτά λέγεται ότι σχεδιάζετε να φορολογήσετε ακόμη περισσότερο τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες...
«Πρόκειται για σκόπιμη παρερμηνεία των θέσεών μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ρίξει τα βάρη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και στους έχοντες, ενώ θα ελαφρύνει αισθητά τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα θα διασώσουμε το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Θα στηρίξουμε τους λειτουργούς της Υγείας, της εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης, τους επαγγελματίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Εχετε δεσμευθεί ότι θα καταργήσετε το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση απαντά πως την άνοιξη βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Τι συμβαίνει ακριβώς;
«Το Μνημόνιο υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτές τις παρεμβάσεις θα απαλείψουμε άμεσα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το Εθνικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Αρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η λειτουργία των τραπεζών. Σχεδιάζετε μια μεταρρύθμιση στη σχέση του κράτους με το τραπεζικό σύστημα;
«Το κράτος έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες λοιπόν δεν μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Θα αλλάξουμε άμεσα τον ισχύοντα νόμο για το ΤΧΣ, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της διοίκησής του αλλά και τον ουσιαστικό, εποπτικό ρόλο της κυβέρνησης στα ΔΣ των τραπεζών. Δεν θα πράξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έπραξαν και σε άλλες χώρες, όπου τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Το ίδιο άλλωστε έγινε πρόσφατα και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία».

Εχετε αντιταχθεί και στην πώληση της δημόσιας περιουσίας. Είστε κρατιστής;
«Εάν εφαρμοστεί το προωθούμενο μοντέλο της πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, τότε η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν θα διαθέτει καθόλου δημόσια περιουσία. Την ίδια στιγμή που το γερμανικό δημόσιο διατηρεί στρατηγική συμμετοχή σε επιχειρήσεις όπως η Deutsche Telekom και η Deutsche Bank, εδώ μας λένε "πουλήστε τα όλα". Αρα εδώ συμβαίνει ένα πείραμα».

Τι είδους πείραμα;
«Ενα πείραμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού που διαλύει κάθε έννοια δημόσιας σφαίρας. Επομένως δεν είμαστε εμείς κρατιστές, αλλά αυτοί είναι "Ταλιμπάν των αγορών"».

[...]

Σε μια ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση πρέπει να διαθέτεις «ισχυρά χαρτιά». Ποια είναι τα δικά σας;
«Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στη ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο».

Το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης είναι γεωπολιτικό;
«Σε σημαντικό βαθμό, ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης συναρτάται με την ισχυρή γεωπολιτική και ενεργειακή δυναμική της χώρας. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με όπλο το μέλλον. Η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα εξίσου όσο η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωζώνη. Διεκδικούμε τα αυτονόητα επειδή είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με πολύ περισσότερα στον σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020 και του 2030».

Η σπουδή για την επίλυση του Κυπριακού προφανώς συνδέεται με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Ποια είναι η θέση σας; Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Κύπρο;
«Είναι πιθανό να επισκεφθώ τη Λευκωσία. Συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί λύση του Κυπριακού στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, χωρίς στρατούς κατοχής και τρίτες εγγυήτριες δυνάμεις. Ωστόσο είμαι επιφυλακτικός γιατί η χρονική συγκυρία δεν είναι η ενδεδειγμένη ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα. Οι δύο χώρες βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση ενός πολύ σκληρού προγράμματος προσαρμογής. Ελπίζω να μη φαντάζονται κάποιοι ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πίεσης για άδικες επιλογές, διότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

[...]

Παραμένει η Ελλάδα συστημική χώρα για την ευρωζώνη;
«Η Ελλάδα είναι συστημική χώρα από κάθε άποψη για την ευρωζώνη. Συστημική στον μακροπρόθεσμο πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης. Αλλά συστημική και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το κοινό ευρωπαϊκό παρόν. Ολοι γνωρίζουν ότι μια πιθανή επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να "ξυπνήσει" πολλά εν υπνώσει "ηφαίστεια χρέους" στην Ευρώπη. Δεν το θέλουμε. Και δεν απειλούμε ότι θα το προκαλέσουμε. Απαιτούμε όμως έμπρακτη αναγνώριση της ισοτιμίας μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».

Αλήθεια, πού τοποθετείτε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι η νέα δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. Το ΕΑΜ ήταν πλειοψηφική δύναμη και η ΕΔΑ είχε πλειοψηφική δυναμική. Κατά τη Μεταπολίτευση το ΠαΣοΚ άντλησε από τη δεξαμενή της εαμογενούς Αριστεράς. Τώρα το ΠαΣοΚ έκλεισε τον κύκλο του και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που επαναπατρίζει τους αριστερούς στην Αριστερά. Εκφράζει όμως και τους πολίτες με πιο συντηρητικές επιλογές, διότι τα μεσαία στρώματα έπαψαν πια να εκφράζονται από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ».

Πολλοί Ελληνες αποδίδουν στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ μια εντυπωσιακή εξοικείωση με τη διαφθορά. Μήπως όμως κι εσείς θα συμβιβαστείτε;
«Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε. Σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ρήξης. Αλλωστε όλοι γνωριζόμαστε σε αυτή τη χώρα με τα ονοματεπώνυμά μας».

[...]

Είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη αδιαπραγμάτευτη για εσάς;
«Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

Τι εννοείτε «μονομερείς κινήσεις»;
«Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν».

[...]

Τότε πώς μπορεί να επιτευχθεί μια «ελληνική λύση»;
«Η "ελληνική λύση" θα ενταχθεί σε μια ευρύτερη "ευρωπαϊκή λύση". Η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την "ευρωπαϊκή λύση" εάν θέλει να συνδιαμορφώσει και να εξασφαλίσει την "ελληνική λύση" που χρειάζεται».

[...]

Το Βήμα

6 σχόλια:

 1. Υποψιάζομαι ότι τρολάρεις και η συνέντευξη αυτή είναι του Σαμαρά (ή της Μπακογιάννη, του Μάνου, κάποιου από τους 58, του Βενιζέλου, ίσως και του Τζήμερου). Επίτηδες πρόσθεσες αυτά με το ΕΑΜ για να ρίξεις στάχτη στα μάτια και να πιστέψουμε ότι είναι του κορυφαίου διανοητή, του μεγάλου μας ηγέτη της ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής αριστεράς.
  Άσε λοιπόν τα κόλπα, σε πήραμε είδηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λέει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα ο Αλέξης. Λέει ας πούμε ότι τώρα που το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που επαναπατρίζει τους αριστερούς στην Αριστερά.
  Συνεπώς, δεν πρέπει να αντιδρούν οι Συριζαίοι ,στην κατηγορία ότι έχουν μαζέψει όλους τους Πασόκους. Αφού αυτό επιδιώκουν.
  Λέει επίσης ότι ο Σύριζα εκφράζει και πολίτες με ποιο συντηρητικές επιλογές, δηλαδή τα μεσαία στρώματα. Αυτό εμένα μου ακούγεται σαν ομολογία δεξιάς μετατόπισης.

  Και συνεχίζει:

  ''Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον''.

  Μπερδεύτηκα, τελικά θα προβούν σε μονομερείς κινήσεις ή όχι;

  ''Όλοι γνωρίζουν ότι μια πιθανή επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να "ξυπνήσει" πολλά εν υπνώσει "ηφαίστεια χρέους" στην Ευρώπη''.

  Οι πληροφορίες ότι ο Εγκέλαδος κυκλοφορεί με κομματική ταυτότητα Σύριζα ελέγχονται ως ανακριβείς.

  Το καλύτερο πάντως με διαφορά είναι το παρακάτω (υποψηφιότητα για κοάν) :

  ''Στη μεγάλη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με όπλο το μέλλον''.

  Τι είπε ο Γκουρού της σκέψης, Αλέξης. Μήπως προσπαθεί να μας βραχυκυκλώσει όλους;

  Σε ποία χωροχρονική διάσταση βρίσκεται η Κουμουνδούρου; Κατέχει προηγμένη τεχνολογία ο Σύριζα; (δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Καμένους ψηφοφόρους)

  Τζιοβάνι Ντρόγκο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όπου ακούς για τεχνοκράτες, ανθρώπινο κρέας μυρίζει. Γιάννης Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες" ...

  να πούμε, κανένα παιδί από το μαγαζί του Δασκαλόπουλου, κάνα ειδικό σε "εθνικοποιημένες" τράπεζες επαναιδιωτικοποιημένων συμφερόντων, καμιά εκατοστή consultants για την εφαρμογή της υγειούς επιχειρηματικότητας α λα ανεπτυγμένη Ευρώπη, και βεβαίως-βεβαίως κάποια από τα παιδιά του καλού πασόκ που μας βοήθησαν να σαλαγήσουμε τα πρόβατα στο μαντρί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο συριζα είναι το συντηρητικό ΕΑΜ!
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι η νέα δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. Το ΕΑΜ ήταν πλειοψηφική δύναμη και η ΕΔΑ είχε πλειοψηφική δυναμική. Κατά τη Μεταπολίτευση το ΠαΣοΚ άντλησε από τη δεξαμενή της εαμογενούς Αριστεράς. Τώρα το ΠαΣοΚ έκλεισε τον κύκλο του και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που επαναπατρίζει τους αριστερούς στην Αριστερά. Εκφράζει όμως και τους πολίτες με πιο συντηρητικές επιλογές, διότι τα μεσαία στρώματα έπαψαν πια να εκφράζονται από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ».
  Το ποντίκι που βρυχάται τάχει κάνει όλα σαλάτα..
  Έλερος που λένε και στα τσατ!
  Αντώνη αυτό το απάνθισμα του Τσίπρα κράτα το..
  Μ αφορμή αυτό θα γραφτούν δεκάδες θεατρικές επιθεωρήσεις και κόμικς..
  Ιδίως όταν ο συριζα θα ξανασπαρταράει στο 3%!
  Εδώ θάμαστε….

  ΑπάντησηΔιαγραφή