Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Βενεζουέλα και Ουκρανία: Εξελίξεις

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται το σχέδιο αποσταθεροποίησης

Συνεχίζεται το κλίμα αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα με ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν να δημιουργήσουν εστίες έντασης. Η αντιπολίτευση αξιοποιεί και υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, που οφείλονται στο ότι επειδή δεν έχουν βαθύνει οι κοινωνικές αλλαγές σε σημαντικούς τομείς όπως η διατροφική βιομηχανία, οι καπιταλιστές μπορούν να δημιουργούν και τεχνητές ελλείψεις σε πολλά προϊόντα.


Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ξανά το Σαββατοκύριακο σε Καράκας και άλλες πόλεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, συνεχιστή του ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες. Από την περασμένη βδομάδα σε διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 άνθρωποι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αντιπολίτευση μιλάει για 11) που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι δράστες, αφού όπλα φέρουν σε αρκετές περιπτώσεις και οι ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο για να υπάρξει ειρήνη, όπως είπε. Πάντως, και χτες συνεχίστηκαν από ομάδες αντικυβερνητικών διαδηλωτών ορισμένα μπλόκα δρόμων στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από τις βιαιοπραγίες στην περιοχή Τάτσιρα στα σύνορα με την Κολομβία βρίσκονται παραστρατιωτικοί από τη γειτονική χώρα οι οποίοι συνεργάζονται με δημάρχους που στηρίζονται από την αντιπολίτευση. Στη φυλακή βρίσκεται ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Λ. Λόπες, ενώ ο άλλος Ενρίκε Καπρίλες, νυν κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα και προεδρικός υποψήφιος βγαίνει δημόσια και καλεί σε αποχή από τη βία, αλλά από την άλλη είναι βασικός υποστηρικτής της. Σημαντικό ρόλο στην κατάσταση στη Βενεζουέλα παίζουν και τα ιδιωτικά κανάλια και τα διεθνή αστικά δίκτυα που παραπληροφορούν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Φόβοι για χρεοκοπία και κύμα Ουκρανών μεταναστών

Οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας και στρατιές μεταναστών προς τα δυτικά φοβούνται στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκαν χτες στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης «Ομάδας Visegrad (V4)» (από Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), συν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Στη συνάντηση μετείχαν ουσιαστικά τέσσερις συνορεύουσες με την Ουκρανία χώρες (Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πολωνία) και εκφράστηκαν ανησυχίες για κύματα μεταναστών προς την ΕΕ.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος, «υπάρχει ζωτική ανάγκη για προστασία της ύπαρξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της χώρας (...) να αποτρέψουμε τον εμφύλιο πόλεμο (...) να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, μια ολοκληρωμένη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία και η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού επιπέδου της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με πραγματική ικανότητα για προστασία της σταθερότητας και της δημόσιας τάξης». Δεύτερη, η «οργάνωση μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας. Γιατί η χρεοκοπία, στην περίπτωση της Ουκρανίας, θα σήμαινε την ουσιαστική αποδόμηση της χώρας. Είναι απολύτως σημαντικό και ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί όχι μόνο η συνοχή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και η ίδια η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας».

Οπως είπε, στη διάσκεψη πρέπει να συμμετάσχουν εκτός της ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ, ΔΝΤ, άλλες «αρμόδιες οντότητες» και άλλα κράτη «που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια» οικονομικής διάσωσης της Ουκρανίας.


Οι Ουκρανοί Χρυσαυγίτες, όπως και αν ονομάζονται, Σβόμποντα, Δεξιός Τομέας κ.ά., εμπνεόμενοι από τις μορφές εθνικιστών και φασιστών, όπως ο Στεπάν Μπαντέρα, που πολέμησαν το σοβιετικό στρατό στο πλευρό των ναζί και ευθύνονται για εγκλήματα ενάντια σε κομμουνιστές, παρτιζάνους, Ρωσόφωνους, Πολωνούς και Εβραίους βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Λειτούργησαν ως ένοπλη παραστρατιωτική εμπροσθοφυλακή ενός ακήρυχτου πολέμου ανάμεσα στις δύο μερίδες της ουκρανικής αστικής τάξης. Ενός πολέμου που αποτελεί άμεση προέκταση ενός επίσης ακήρυχτου πολέμου ανάμεσα στη Γερμανία (και όλη την ΕΕ), τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Πρωτοστάτησαν στον αντικομμουνισμό, στο γκρέμισμα των εναπομεινάντων αγαλμάτων του Λένιν, την ίδια στιγμή που αναρτούσαν σύμβολα των SS, φωτογραφίες του Χίτλερ κ.ά. και πρωταγωνίστησαν στην αναβίωση του εθνικιστικού μίσους, με οδυνηρά αποτελέσματα για τον ουκρανικό λαό.


Αποδείχτηκε καθαρά πως τέτοιου είδους οργανώσεις αξιοποιούνται από την αστική τάξη και στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Μόνο που η ουκρανική Χρυσή Αυγή έκανε ό,τι έκανε με την πολιτική -τουλάχιστον- κάλυψη της ΕΕ και των ΗΠΑ και βεβαίως των συμμάχων τους στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες δηλώσεις για ανησυχία από την άνοδο των ακραίων κ.λπ. Καθόλου παράξενο. Αφού η ίδια η ΕΕ ενθάρρυνε με τον αντικομμουνισμό της - που αποτελεί, άλλωστε, επίσημη ιδεολογία της - ιδιαίτερα στα κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ την ενδυνάμωση φασιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων.

Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται ότι τέτοιου είδους δυνάμεις είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από αυτό;

41 σχόλια:

 1. φασισταρια κλωτσανε γελωντας γρια που πηγε ν αφησει λουλουδια σε αγαλμα του Λενιν

  https://twitter.com/javier_parra/status/437604426866360320/photo/1

  no pasaran

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://ilmanifesto.it/allargamento-a-est-si-ma-della-nato/

  Lo con­ferma il tono di comando con cui il segre­ta­rio gene­rale della Nato si rivolge il 20 feb­braio alle forze armate ucraine, avver­ten­dole di «restare neu­trali», pena «gravi con­se­guenze nega­tive per le nostre rela­zioni».

  Comme le confirme le ton de commandement avec lequel le secrétaire général de l’OTAN s’adresse le 20 février aux forces armées ukrainiennes, en les avertissant de « rester neutres », sous peine de « graves conséquences négatives pour nos relations »

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.voltairenet.org/article182329.html

  Suffice to watch a “Sunday sermon” by Mykhailo Arsenych, the clergyman from a local Uniate church in Ivano-Frankovsk region, Ukraine saying: “Today we are really ready for a revolution. The only effective methods of combat are assassination and terror! We want to be sure that no Chinese, Negro, Jew or Muscovite will try to come and grab our land tomorrow!

  https://www.youtube.com/watch?v=C5EXdbzIDEk

  full transcript

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγγνώμη για το ψιλοάσχετο αλλά μιας και παρακολουθώ την ιστοσελίδα του "έγκριτου" bbc να αναφέρω ότι σχεδόν κάθε βδομάδα θα έχει και ένα θέμα για την Σοβιετική Ένωση (ή και για τον Στάλιν πιο συγκεκριμένα). Συνήθως παραμύθια.

  Σήμερα είδα αυτό εδώ:

  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-26271733

  Οι ημερομηνίες μου φαίνονται πολύ περίεργες για αυτούς τους διωγμούς για αυτό θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς περισσότερα. Μεθοδολογικά δεν υπάρχει τρόπος εξακρίβωσης όσων αναφέρονται (μηδέν πηγές, 2 μαρτυρίες και τέλος).

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. απο πηγη δεν ειναι ευκολο.
   υπαρχει το εξης γεγονος. αυτοι οι πλυθησμοι ζουσαν παντα απο την κλεψια. εσωτερικα ειχαν ενα κωδικα τιμης και λειτουργουσαν με καταμερισμο δουλιας και μοιραζονταν τα παντα χωρις λουσα, αλλα ζουσαν ανετα. δεν δουλευαν και τα εσοδα τους ηταν απο τις κλεψιες κυριως απο τα κολχοζ και τα σοβχοζ(την σοβιετικη εποχη) και απο τα τρενα που διεσχιζαν τον καυκασο και τις στεπες και πριν και μετα τον τσαρο.
   κατα την διαρκεια της επαναστασης πολλες φορες πηραν το μερος των μπολσεβικων, μετα ομως συνεχισαν να κλεβουν οποτε αυτοματως εγιναν εχθροι.
   για να τους αποδυναμωσει μεγαλα κομματια πλυθησμου μετατοπιστικαν κυριως στην νοτια ουκρανια.

   Διαγραφή
 5. όταν φτάνει ο ανταποκριτής του μέγκα στην ουκρανία να μιλά στην ζωντανή ανταπόκρισή του στο κεντρικο δελτίο για ακροδεξιές συμμορίες που τρομοκρατούν και λυμαίνονται όχι μόνο το κίεβο αλλα και πολλές άλλες μεγάλες πολεις τη ουκρανίας, καταλαβαινει κανείς ποια ειναι η αγριοτητα που επικρατέι εκεί. Εάν δεν το ανέφερε ο ανταποκριτής, προφανώς δεν θα ακούγαμε τίποτα στο δελτίο
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το Κομμουνιστικο Κομμα της Ρωσικης Ομοσπονδιας εβγαλε την παρακατω ανακοινωση:

  "Urgent! The office of the Communist Party of Ukraine has been attacked and damaged

  The developments in Ukraine take the most dramatic chatacter. The CPRF International department has got the recent news that in Kiev, the capital of Ukraine, an outrageously behaving gang of well-prepared militatnts attacked the head-quarters of the Communist Party of Ukraine. Unknown bandidts attacked the premisies of the CPU, broke the windows and damaged the furniture inside. According to what our comrades told us there are yet no victims among the communists in the building.

  The CC CPRF calls upon all the communist and workers’ parties of the world to express their protest agains the orange-brown intervention aimed at breaking the integrity of Ukraine and seizing power by a military coup. We follow the events in the country and as soon as we get the fresh news from our comrades we shall inform the world community and place it on our site and in Solidnet.

  Fraternal greetings"

  (link: http://cprf.ru/2014/02/urgent-the-office-of-the-communist-party-of-ukraine-has-been-attacked-and-damaged/)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ...το οποίο δελτίο καλυψε πήρως (παρουσιάζοντάς τες μάλιστα ως αποδεδειγμένα γεγονότα) τις "πληροφορίες ουκρανών δημοσιογράφων" ότι ο Γιανούκοβιτς "ήταν έτοιμος να κατεβάσει τα τανκσ και το στρατό στους δρόμους και να αιματοκυλήσει τους διαδηλωτές"...το ερώτημα βέβαια που ΄τιθεται (και το οποίο το καλό κανάλι δεν απάντησε) ειναι το εξής: εάν ήταν έτοιμος γιατί δεν το έκανε?
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εάν ήταν έτοιμος γιατί δεν το έκανε?--->

   Γι' αυτό (μόνος μου τα γράφω, μόνος μου τα διαβάζω):

   http://ilmanifesto.it/allargamento-a-est-si-ma-della-nato/

   Lo con­ferma il tono di comando con cui il segre­ta­rio gene­rale della Nato si rivolge il 20 feb­braio alle forze armate ucraine, avver­ten­dole di «restare neu­trali», pena «gravi con­se­guenze nega­tive per le nostre rela­zioni».

   Comme le confirme le ton de commandement avec lequel le secrétaire général de l’OTAN s’adresse le 20 février aux forces armées ukrainiennes, en les avertissant de « rester neutres », sous peine de « graves conséquences négatives pour nos relations »

   [ΓΓ ΝΑΤΟ προειδοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις τής Ουκρανίας να παραμείνουν ουδέτερες]

   http://kostasxan.blogspot.co.uk/2014/02/blog-post_3875.html

   Διόρθωση : «αιματοκυλήσει τους φασίστες»

   Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορώ να μπω στο http://ilmanifesto.it/allargamento-a-est-si-ma-della-nato/

   Έχει και άλλος πρόβλημα;

   Διαγραφή
  3. Το ίδιο άρθρο:

   http://rifondazionecomunistatadino.blogspot.co.uk/2014/02/allargamento-est-si-ma-della-nato.html

   Διαγραφή
  4. Να και η "Κοινωνία των Πολιτών" στο άρθρο που παραπέμπει ο waltendegewalt:

   Αυτόματη μετάφραση:
   "Επιπλέον, δεδομένου ότι "πολλοί Ουκρανοί έχουν έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το ρόλο και το σκοπό του Συμφώνου (σ.σ. ΝΑΤΟ) και για να διατηρήσουν στο μυαλό τους ξεπερασμένα στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου" το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ένα κέντρο πληροφοριών στο Κίεβο, το οποίο οργανώνει συναντήσεις και σεμινάρια καθώς και επισκέψεις "εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών"* στην έδρα τις Βρυξέλλες.

   *Ενδεικτικά:
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/01/csis.html
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8695.html

   graf

   Διαγραφή
  5. http://leninreloaded.blogspot.com/2014/02/m-dinucci-1568.html

   Παρατηρήσεις για τη μετάφραση (δεν είμαι ο καλύτερος στα ιταλικά) ευπρόσδεκτες.

   Διαγραφή
  6. "*Ενδεικτικά:
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/01/csis.html
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8695.html"

   Ενδεικτικότερα: http://leninreloaded.blogspot.com/2013/06/bravo-rena.html

   Διαγραφή
  7. Ενδεικτικότατα:

   "Ν. Χρυσόγελος: Να στηρίξουμε την επανένωση της Κύπρου και την συνεργασία των δυο κοινοτήτων για ένα ειρηνικό και βιώσιμο μέλλον

   Συνάντηση με αντιπροσωπεία της "Πλατφόρμας Ενωμένη Κύπρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αποδήμων" είχε στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος.

   Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η εξελισσόμενη διαδικασία συνομιλιών. Στόχος της συνάντησης ήταν η υποστήριξη των πρωτοβουλιών της Πλατφόρμας "Ενωμένη Κύπρος" από τον ευρωβουλευτή των Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων, την ένωση της Κύπρου και την διαμόρφωση βιώσιμου μέλλοντος για το νησί. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την υποστήριξη του στην προσπάθεια που είναι μια κίνηση από την ίδια την κοινωνία των πολιτών."
   http://www.neatv.gr/el/19838/chrisoielos-a-stiriksoime-tin-epanenosi-tis-kiproi-kai-tin-sineriasia-ton-dio-koinotiton-iia-ena-eiriniko-kai-viosimo-mellon.php

   Διαγραφή
  8. Είχαν βγάλει έναν ωραίο δίσκο οι Who με τίτλο "Who's Next?" αν με εννοείτε τι εννοώ (απόφαση Eurogroup, περιορισμός ρωσικού κεφαλαιοκρατικού ελέγχου, ανάδειξη ενός προέδρου με ωραίο περουκινέ μαλλί που θέλει να βάλει τη χώρα στο ΝΑΤΟ, "σχέδιο λύσης" σένιο...)

   Διαγραφή
  9. "Σε διακήρυξη πρωτοβουλίας λύσης του Κυπριακού προχώρησαν αρκετές τ/κ ΜΚΟ καλώντας και τις αντίστοιχες οργανώσεις στην ε/κ κοινότητα να ενώσουν προσπάθειες μας για μια Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο.
   Στην διακήρυξη αναφέρεται πως "εμείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, η επαγγελματική κοινότητα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και γενικά η κοινωνία των πολιτών, έχουμε σήμερα συνενώσει δυνάμεις για να απαιτήσουμε σεβασμό στα κοινοτικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσω της δημιουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής, «Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου» μέλους της ΕΕ, στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας"."
   http://www.sigmalive.com/news/politics/101951

   Διαγραφή
  10. Έβαλα ενδεικτικά, διότι έψαχνα αυτό ακριβώς το ενδεικτικότερα και δεν το εντόπιζα :)

   graf

   ΥΓ. Επ' αφορμή. Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν ή/και αν προτίθεσαι να το κάνεις. Τι;
   Να μετακομίσει το ψαχτήρι του μπλογκ όσο πιο πάνω στη σελίδα γίνεται. Η θέση που βρίσκεται φαίνεται άβολη. Παίρνεις αποτελέσματα στην κορυφή της σελίδας, ξανά μανά να βρεις το ψαχτήρι χαμηλά να ξαναψάξεις. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  11. Έγινε. Όταν φύγουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι ακόμα ψηλότερα.

   Διαγραφή
 8. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2014 - 9:14 μ.μ.

  "...agains the orange-brown intervention aimed at breaking the integrity of Ukraine and seizing power by a military coup...."
  Ανακοίνωση "κομμουνιστικού κόμματος"(!) η χαζοδημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου στην καλύτερη;
  Πασόκοι με σφυροδρέπανα, δυστυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρεις όρνιθες, μανάρι μου.

   Διαγραφή
  2. Εξηγείς λίγο τον χαρακτηρισμό "Πασόκοι με σφυροδρέπανα" στη βάση του αποσπάσματος που σχολιάζεις; Εγώ δεν κατάλαβα τη σύνδεση του ενός με το άλλο.

   Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

   Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΚΚ Ουκρανίας απέστειλε το ΚΚΕ. Αναλυτικά αναφέρει:

   «Το ΚΚΕ καταδικάζει τις επιθέσεις βανδαλισμού σε βάρος των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, όπως και το κάψιμο του σπιτιού του γιου του Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Π. Σιμονιένκο.

   Οι επιθέσεις αυτές, όπως κι οι βανδαλισμοί σε βάρος σοβιετικών και αντιφασιστικών μνημείων εντάσσονται στα σχέδια τρομοκράτησης του λαού και των κομμουνιστών της Ουκρανίας και είμαστε σίγουροι πως δεν θα περάσουν!

   Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και συνολικότερα στους εργαζόμενους της Ουκρανίας.

   Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».
   http://www.902.gr/eidisi/politiki/38165/kke-minyma-allileggyis-sto-kk-oykranias

   Διαγραφή
  3. εχω την εντυπωση οτι ο σεχταρ μιλαει για την ανακοινωση του κ.κ. ρωσικης ομοσπονδιας.

   Διαγραφή
  4. Έχεις δίκαιο, τώρα το είδα.

   Ωστόσο, και με το ΚΚΡΟ υπόψη, πάλι δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση της φράσης ""...ενάντια στην πορτοκαλί-μελανοχίτωνη παρέμβαση με στόχο την διάσπαση της ενωμένης Ουκρανίας και την αρπαγή της εξουσίας με στρατιωτικό πραξικόπημα" και των "Πασόκων με σφυροδρέπανο." Ποιο είναι το πρόβλημα με τη φράση που εγώ δε βλέπω;

   Διαγραφή
 9. Μια φωνή από την Ουκρανία:
  Τα όνειρα της Ευρώπης - του Βλαδίμηρου Eρμολένκο
  (από το περιοδικό © КРИТИКА, Κίεβο - στα ουκρανικά - και στην αγγλική γλώσσα © Eurozine)
  Ο Ερμολένκο είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αφηγητής και φιλόσοφος: Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν και η εποχή του» - 2011
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2014 - 10:47 μ.μ.

  Αντώνη,
  άλλο το "σχέδια τρομοκράτησης του λαού και των κομμουνιστών της Ουκρανίας"
  και άλλο το
  "...agains the orange-brown intervention aimed at breaking the integrity of Ukraine and seizing power by a military coup....".
  Η επίκληση στην εθνική ακεραιότητα και στην ...συνταγματική τάξη ("military coup") γίνεται για να βγάλει λάδι την Ουκρανική αστική τάξη. Και τους στόχους της η αντίδραση στην Ουκρανία μπορεί να τους πετύχει χωρίς, ούτε την ακεραιότητα της χώρας, ούτε το σύνταγμα να πειράξει. Αλλωστε ο κανακάρης τους είναι αυτός, που την κοπάνησε με το ελικόπτερο! Τουλάχιστον ο Αλλιέντε έμεινε και πέθανε σαν Πρόεδρος.... Προς τιμήν του.
  Αταξικές και παραπλανητικές προσεγγίσεις, πως αλλιώς να τις χαρακτήριζα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μισό λεπτό. Το να ονομάσεις κάτι "πραξικόπημα" δεν αναιρεί την ταξικότητα μιας προσέγγισης. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτα από όλα απ' τον Μαρξ απ' την 18η Μπρυμαίρ. Και εκεί ο Μαρξ δεν τον χρησιμοποίησε για να αθωώσει την "συνταγματική τάξη".

   Δεύτερον η αναφορά σε "orange-brown intervention" είναι αναφορά σε "ΕΕ/ΗΠΑ-φασιστική παρέμβαση". Αυτό σημαίνει το "orange-brown." Δεν υπάρχει κατά την άποψή σου τέτοια παρέμβαση;

   Τρίτον, από όσο ξέρω, η εθνική αυτοδιάθεση και ο σεβασμός στην εθνική ακεραιότητα εξακολουθεί να είναι αρχή για τους κομμουνιστές και ήταν τέτοια και στη Λιβύη και στη Συρία. Τώρα έγινε αστικό επιχείρημα;

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω για ποιο ΣΚΟΠΟ τα λένε, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αυτά καθαυτά τούτα τα τρία σημεία παραπέμπουν σε "ΠΑΣΟΚ με σφυροδρέπανο." Μπορεί να είναι τέτοιο το ΚΚΡΟ (δεν το ξέρω), αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τούτο τεκμαίρεται από αυτό που απομόνωσες.

   Διαγραφή
  3. νομιζω οτι πρεπει να μπορουμε να ξεχωρισουμε 2-3 πραγματα. το ΚΚΡΟ εχει πολλα ζητηματα. απο οσο ξερω συριζα δεν ειναι ακομα.
   περα απο ολα τα αλλα δεν νομιζω οτι ειναι ωρα για να βγαλουμε τα σωψυχα μας για το κκρο. ισως αλλαξουν και κανα 2 πραγματα

   Διαγραφή
  4. Πώς σχετίζεται ο Αλιέντε με τον Γιανούκοβιτς; Νομίζω πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις από όποια μεριά κι αν τις εξετάσει κανείς.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  5. Δεν βλέπω καμία σχέση ανάμεσα στον Γιανουκόβιτς και τον Αλιέντε. Απολύτως καμία. Ο Γιανουκόβιτς είναι ένας δεφθαρμένος αστός πολιτικός, όσο και η παλιά αντίπαλός του Τιμοσένκο. Εδώ μιλάμε για το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρξει χωρίς την συντεταγμένη παρέμβαση ΗΠΑ/ΕΕ με πολιορκητικό κριό τον Χιτλερισμό και για το δικαίωμα --αδιαπραγμάτευτο-- κάθε λαού να τσακίζει τους φασίστες.

   Διαγραφή
  6. "Αλλωστε ο κανακάρης τους είναι αυτός, που την κοπάνησε με το ελικόπτερο! Τουλάχιστον ο Αλλιέντε έμεινε και πέθανε σαν Πρόεδρος.... Προς τιμήν του."

   Για μπαστα ρε συντροφε, ποιος εισαι εσυ να ζητησεις απο οποιονδηποτε να κατσει να πεθανει για να γινει ηρωας στα δικα σου τα καταστιχα? Ω ξειν αγγελειν και θρη χαντρεντ να πουμε.

   Disclaimer: Δεν εχω καμια συμπαθεια για τον Γιανουκο-πως-τον-λενε-βιτς και δεν εχω τιποτα στοιχειωδως εξυπνο να πω για το ΚΚΡΟ κτλ. Απλα μου βρωμισε η θανατιλα στη συγκεκριμενη φραση γιαυτο ξανασχολιασα. Χαιρετε.

   Διαγραφή
 11. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2014 - 11:50 μ.μ.

  "Δεν υπάρχει κατά την άποψή σου τέτοια παρέμβαση;"
  Υπάρχει, αλλά αυτή είναι η μαγκιά του ταξικού αντιπάλου με τις λουλουδάτες η και πορτοκαλλοκαφετί "επαναστάσεις": Δε χρειάζεται να κάνει παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας. Αυτό το χαρτί παίζει εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια. Εκμεταλλεύεται άριστα την υποχώρηση του εργατικού κινήματος.
  Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων, που αποτυπώνουν κατ' εμένα άριστα και τον διαφορετικό χαρακτήρα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Δε χρειάζεται να κάνει παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας."

   Γενικά, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ταυτόσημος με τέτοιες παραβιάσεις. Μπορεί να τις κάνει, αν αυτό το κρίνει αναγκαίο, ή να μη τις κάνει, αν δεν το κρίνει.

   Επί "πορτοκαλιών", τα πράγματα δούλεψαν πιο άτυπα.Τώρα, είναι πιο χοντρά. Και αυτό έχει τη σημασία του, και όχι απλά δεν είναι κακό αλλά είναι απαραίτητο να ενσκύπτει κανείς στην σημασία που έχει η επιλογή μεθόδων. Γιατί δεν είναι αφηρημένες ηθικές επιλογές, αλλά αποκαλύπτουν κάτι για τους συσχετισμούς δυνάμεων και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας ιμπεριαλισμός. Ο αμερικανικός διάγει μια πολύ επιθετική φάση, και αυτό έχει κάποιες αιτίες. Καίγεται να αρπάξει όσο γίνεται περισσότερα. Και στη διαδικασία, διαμελίζει τη μία χώρα μετά την άλλη. Κατά χρονολογική σειρά: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, και τώρα Ουκρανία. Ο Ρωσικός ιμπεριαλισμός από την άλλη, δεν έχει μετέλθει τέτοιων μεθόδων από ό,τι γνωρίζω αλλά έχει αρκεστεί στην οικονομική διείσδυση. Δεν είναι ασήμαντη η διαφορά από τη σκοπιά των λαών που αιματοκυλίστηκαν ή αναγκάστηκαν στην προσφυγιά και στους πνιγμούς στο Αιγαίο, νομίζω.

   Διαγραφή
  2. Δε χρειάζεται να κάνει παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας. --->

   Δεν ξέρω ποιος σας τα μαθαίνει αυτά τα «μαρξιστικά» (πέρασες ματάκια μου από τη σχολή «Μηλιού»;) --- παραβίαση τής ακεραιότητας, που λέγεται αλλιώς και ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις, έγινε εν προκειμένω (αν δεν τη βλέπεις, είσαι θεόστραβος). Πώς βρέθηκαν τα όπλα στα χέρια των «επαναστατών» (μέσω Πολωνίας); Ποιος εκπαίδευσε και πλήρωσε τους «επαναστάτες» (ΗΠΑ-Γερμανία); Ποιος τους εμφύσησε τα εθνικά & θρησκευρικά «ιδανικά» (Βατικανό); Γιατί παρουσιάστηκε το πραξικόπημα σαν επανάσταση; Μας δουλεύεις;

   Διαγραφή
 12. Σεχτάρ ο Τρομερός26 Φεβρουαρίου 2014 - 12:52 π.μ.

  Waltende,
  Κι ο Δημοκρατικός Στρατός και οι Βιετ-Κόνγκ είχαν όπλα σοβιετικής μέριμνας, αλλά αυτό δεν είναι παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας, ούτε λενινιστικών αρχών αυτοδιάθεσης κλπ.
  Αλλά όταν ο ταξικός εχθρός είναι εντός των τειχών και κάνει αυτά, που κάνει, το να καλείς έστω και εμμέσως, σε ...δημοκρατική(!) και αντιϊμπεριαλιστική(!) ενότητα (ποιούς, τους φασίστες; Η αυτουνούς στην Χερσώνα, που αντιδιαδηλώνουν με τις ...ρωσσικές σημαίες!!!),
  ε, ας μην το χαρακτηρίσω καλύτερα. Για πασοκοσυριζάνος καλός είσαι (όχι εσύ, το ΚΚΡΟ), και σπολάτη σου. Αλλά για κκ δεν κάνεις.
  (Και θα παρακαλούσα για λίγη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δε σε πρόσβαλε κανένας.
  Η επιθετικότητα ξέρεις προδίδει ανασφάλεια.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτερον εκάτερον. Άλλο πράγμα η διαπίστωση παραβίασης τού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και άλλο πράγμα η άσκηση του δικαιώματος (διεθνείς συμμαχίες). Το σημαντικό που πρέπει να έχεις υπόψιν ότι δεν μπορείς να αποδώσεις τον χαρακτηρισμό «λαό» σε μια μερίδα τού πληθυσμού που αρνείται ίσα δικαιώματα ή εξαπολύει πογκρόμ σε βάρος άλλων εθνοτήτων. Άλλο οι ναζί και άλλο ο γερμανικός λαός. O λαός είναι «γενολογική» έννοια. Έγινα σαφής;

   Διαγραφή
 13. Σεχτάρ ο Τρομερός26 Φεβρουαρίου 2014 - 1:48 π.μ.

  Ijon,
  έχεις δίκηο, αν το εξέλαβες σαν εξίσωση του μαφιόζου, με τον Αλλιέντε, αλλά αυθόρμητα, μου ήρθε στο μυαλό η σύγκριση, γιατί κι ο Αλλιέντε πίστευε (βέβαια, αυτός ειλικρινά) πως κάποιοι αστοί θα μείνουν πιστοί στην αστική νομιμότητα, στους θεσμούς κλπ. Ο Γιαννουκόβιτς το επικαλέστηκε καιροσκοπικά, γιατί νόμιζε πως θα τον εξυπηρετήσει στην συγκεκριμένη φάση. Και οι δύο την πατήσανε, κι αυτό είναι το μόνο κοινό τους σημείο. Mea Culpa. Αλλά δες πως αντέδρασαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, και τι προσέφερε ο καθένας στην ανθρωπότητα και την ιστορία....
  ...που στον plagal...
  ...μυρίζει απλά θανατίλα!
  Plagal,
  Ο φόβος του θανάτου έχει περιβληθεί με πολύ μεταφυσική. Στο λέει κάποιος, που έτυχε (ατυχία) να περάσει από πολύ κοντά. Η Ζωή είναι συνέχεια του Θανάτου και ο Θάνατος συνέχεια της Ζωής. Βέβαια αυτό δεν είναι προτροπή για να αρχίσουμε να αυτοκτονούμε,
  ...αλλά να φοβόμαστε τον ξεφτιλισμένο θάνατο κι όχι τον Θάνατο γενικά.
  Και να μην ανταλλάσσουμε έναν γενναίο θάνατο με μια ξεφτιλισμένη ζωή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. νομιζω οτι ολοι μιλαμε με ληψη γνωση των πεπραγμενων. προσωπικα δεν αισθανομαι οτι γνωριζω τι γινεται.
  ανακοινωσεις που φαινονται να μην κολανε πουθενα, η επιθεση στο ΚΚΟυ δεν μπορει να εγινε ξαφνικα με το τελος της μεινταν. αποκλειεται να μην υπηρχαν προεορτια, επισης δεν μπορουμε να μιλαμε εκ του ασφαλους χωρις να γνωριζουμε την κατασταση στην κριμαια. εδω υπαρχουν και στην ελλαδα ανθρωποι που πιστευουν οτι η ρωσια δεν ειναι καπιταλιστικο κρατος, ποσο μαλλον εκει που ειναι και σαν επαρχια της. εκτος απο τους 30αρηδες μιλαμε για ενα μεγαλο κομματι του πλυθησμου που θεωρει πατριδα του την ΕΣΣΔ και πιστευει οτι η ρωσια ειναι το αρμα για να ξαναγινει.
  δεν λεω οτι ειναι σωστα, αλλα οτι υπαρχουν.
  αν καποιος θεωρει οτι στην ελλαδα ειναι δυσκολο να κρατησεις ισιο τιμονι με τοσα πολλα και περιπλοκα γυρω σου σκεψου εκει.
  επαναλαμβανω οτι δεν το λεω θεωρωντας οτι οτι κανουν ειναι σωστο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΚΚΡΟ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι ο Σεχτάρ απλά παρασύρθηκε από τον γενικότερο χαρακτήρα του συγκεκριμένου κόμματος, το οποίο δεν έχει απλά προβληματάκια. Παρόμοια ισχύουν και για το ΚΚ Ουκρανίας, πράγμα που ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι επιθέσεις εναντίον του και η στοχοποίησή του δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά πρέπει να αποκαλυφθούν ως ωμός φασισμός και να δείξουμε αλληλεγγύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή