Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Βίος και πολιτεία του Στέλιου Κούλογλου ΙΙ

Κοινοκτημοσύνη

Ρεπορτάζ χωρίς τσίπα… 
Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Είναι αρκετές οι φορές που ο κ. Κούλογλου επικρίνεται από πολλούς (συναδέλφους του δημοσιογράφους κυρίως) για το υλικό των εκπομπών του, το οποίο φέρεται να είναι απότοκο κλοπής -ή αντιγραφής, αν προτιμάς- άλλων εκπομπών (συνήθως ξένων τηλεοπτικών σταθμών).

Με την πανηγυρική επιστροφή του στην ΕΡΤ (ως μέλος στο Δ.Σ. και με δική του εκπομπή), ο κρατικός δημοσιογράφος λειτούργησε με μια διαφαινόμενη παράλειψη κάποιων αρχών του κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ειδικότερα, το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" που επιμελείται και παρουσιάζει ο ίδιος, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες δημιουργών, καθώς για την σύνθεση της εκπομπής χρησιμοποιείται οπτικοακουστικό υλικό τους δίχως την άδειά τους και χωρίς φυσικά να καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα. Το θέμα γνωστοποίησε στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος και παραγωγός Θεοδώσης Θεοδοσόπουλος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση αποσπασμάτων από τα ντοκιμαντέρ "Η δίκη της χούντας" και "Η δίκη των βασανιστών" στο επεισόδιο του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" με τίτλο "Πολυτεχνείο: Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοεμβρίου". Για να αποκαταστήσει το λάθος, έστω και κατόπιν...προβολής, η επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου (2010) την καταβολή 2.443 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) στον Θ. Θεοδοσόπουλο, για τη χρήση αποσπασμάτων από τα δικά του ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 6 λεπτών.

Όπως είχε σημειωθεί στο Κυριακάτικο Βήμα (21 Νοεμβρίου 2010, στη στήλη media κρητική) ο κ. Κούλογλου επανήλθε στη δημόσια τηλεόραση και αφού ανέφερε επανειλημμένα ότι "μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας το "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" επέστρεψε στην Ερτ" προέβαλε μια εκπομπή-αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του...2002.

Μάλιστα, κάποιοι από τους καλεσμένους στην εκπομπή δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Από τη στιγμή που ο κ. Κούλογλου -προσθέτει ο κριτικός του Βήματος- εξελέγη ως μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, προετοιμάζει την επιστροφή του στη δημόσια τηλεόραση αλλά γεννάται η απορία: όλον αυτόν τον καιρό δεν μπορούσε να ετοιμάσει ένα νέο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο;

Όπως ενημερώνει σήμερα (Κυριακή, 22 Μαϊου 2011), η κ. Ντέπυ Γκολεμά στη Realnews, η ΕΡΤ υποχρεώθηκε να πληρώσει 6000 ευρώ ως πνευματικό δικαιώματα στον δημιουργό της ταινίας "Η δίκη της Χούντας" και ο δημοσιογράφος Θ. Θεοδοσόπουλος επανέρχεται και ζητά την απαγόρευση του DVD "Η αληθινή ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου῾, που πωλεί ιδιωτικά ο Στέλιος Κούλογλου έναντι 18 ευρώ...

Και η διασύνδεση των δύο ειδήσεων, γεννά στη ταπεινότητά μου επιπρόσθετα ερωτηματικά: η επιτροπή κοστολογίου της ΕΡΤ ενέκρινε την καταβολή ποσού στον δημιουργό του οποίου εκλάπη υλικό, με δεδομένο ότι εκπομπή προβλήθηκε εις διπλούν (τουλάχιστον) ή το παρέλειψε (και τον πλήρωσε άπαξ); Ο κ. Κούλογλου θα πληρωθεί ξανά γι' αυτήν την εκπομπή που παίχτηκε σε επανάληψη ή επειδή παρέλειψε το ενδεικτικό σήμα "Ε" θεωρήθηκε ότι είναι πρωτοπαιγμένη;

Tην κακή συνήθεια -την μη αναγραφή της πηγής- ο εν λόγω δημοσιογράφος δεν την παραλείπει ούτε στο ειδησιογραφικό portal που διαθέτει (tvxs), καθώς σε αρκετές αναρτήσεις δεν αναγράφεται η πηγή που... αλιεύονται τα θέματα. Εκ των πραγμάτων, ο διαχειριστής του txvs -ή οι έμμισθοι του (αν υπάρχουν) για το ανέβασμα αναρτήσεων- για παράδειγμα δεν μπορεί να γνωρίζει που πρωτογράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε η Άγια Νύχτα, καθώς ήταν αγέννητος την εποχή εκείνη και προφανώς κάπου το διάβασε. Δεν ανέφερε όμως από που ενημερώθηκε σχετικά.

Τα σχετικά παραδείγματα βρίθουν και αποδεικνύουν ότι ο κ. Κούλογλου τυχαίνει κανακέματος σα να είναι το "Θείον Βρέφος" της Δημοσιογραφίας και η εκπομπή του μοιάζει να είναι ένα "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" και όρια στο clopy paste...

Δημιουργικότητα

Μια απαραίτητη επεξήγηση στα περί Κούλογλου κι ας πονέσει..

Επειδή το μόνο που δεν έχει ανάγκη η ενημέρωση είναι η κατασκευή «ηρώων», οφείλω να πω δυο-τρία πράγματα και για την άλλη πλευρά του φεγγαριού.. Άλλο είναι λοιπόν το να διαμαρτυρόμαστε για την λογοκρισία όπου και αν αυτή επιβάλλεται, άλλο το να ντρεπόμαστε που το πολιτιστικό όραμα του δημοσίου καναλιού μας κατάντησε να είναι η Γιουροβίζιον και άλλο το να αναδεικνύουμε τον Κούλογλου ως τον Τσε Γκεβάρα της ελληνικής δημοσιογραφίας.. Σαφώς και διαμαρτυρήθηκα εντόνως (πάντα με το δικό μου ύφος φυσικά) για το κόψιμο των εκπομπών του και εξακολουθώ να διαμαρτύρομαι, όμως αγανακτώ και για το έπος της «Κουλογλουάδας» που βλέπω να συγγράφεται και μάλιστα με την επικοινωνιακή προτροπή του ίδιου του ήρωα..

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να κάνουν και επερώτηση στην Ευρωβουλή ενώ ορισμένοι ζητούν την διακοπή της κρατικής επιχορήγησης στην ΕΡΤ. Βεβαίως και πρέπει να καταργηθεί το χαράτσι που πληρώνουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όμως όχι και η κρατική επιχορήγηση γιατί αυτό θα σήμαινε την ουσιαστική απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και την υπαγωγή της στο έλεος της διαφήμισης και της αγοράς..

Και τώρα δυο λόγια για την ιστορία του «ρεπορτάζ χωρίς σύνορα». Πρόκειται για εξαιρετικά ντοκιμαντέρ τα οποία επέλεγε και αγόραζε από το εξωτερικό η Ελένη Βλάχου, ως υπεύθυνη του τμήματος ξένου προγράμματος της τηλεόρασης, ήδη από το 1998 που δημιουργήθηκε η ΝΕΤ. Τα «ρεπορτάζ» του Κούλογλου δηλαδή, δεν ήταν του Κούλογλου, αλλά απλώς τα παρουσίαζε «τεχνηέντως» κάνοντας έναν πρόλογο και αμειβόμενος γιαυτό μηνιαίως με κάποιες χιλιάδες ευρώ. Πέραν τούτου το «ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» είχε και την δική του ελληνική παραγωγή που περιορίζονταν μόνο σε 13 επεισόδια το χρόνο και η οποία περιείχε και αληθινά ρεπορτάζ του Κούλογλου αλλά και κάποια αγορασμένα από διεθνή πρακτορεία ενταγμένα επίσης «τεχνηέντως».. Το κόστος του επεισοδίου ανέρχονταν στο ποσό των 30000 ευρώ περίπου.. Η αγαστή αυτή «συνεργασία» του Κούλογλου με την ΕΡΤ γίνονταν επί χρόνια, ξεκίνησε με το Πασόκ και συνεχίστηκε με τη ΝΔ, παρέχοντας άλλοθι ποιότητας στις διοικήσεις της ΕΡΤ χωρίς φυσικά να αγγίξει ποτέ κάποια «επικίνδυνα» ελληνικά θέματα..

Α, παραλίγο να το ξεχάσω.. Φυσικά και ο Κούλογλου δεν κόπηκε γιατί επρόκειτο να κάνει θέμα ..την γενιά των 700 ευρώ όπως λέει.. Ούτε για την ..Κίνα. Αστεία πράγματα χωρίς καμία λογική.. Κόπηκε (κακώς και κάκιστα βέβαια) γιατί σε μια ύποπτη εποχή με διάφορους αγωγούς πετρελαίου να ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους και τους αμερικάνους να έχουν λυσσάξει, αυτός μετέδωσε από το κρατικό κανάλι ένα «ρεπορτάζ», επίσης ξένο και αμφίβολης προέλευσης, που παρουσίαζε ευθέως τον πρόεδρο μιας χώρας ως γκάγκστερ και μαφιόζο..(για τον Πούτιν λέμε φυσικά)..
Ντόμπρα πράματα


Αλλά εκεί που τα πράγματα υπερβαίνουν κάθε λογική κι ευπρέπεια, είναι όταν δημοσιογράφοι επιτίθενται με αγωγές σε δημοσιογράφους. Παρ' ότι διαθέτουν πέννες. Οπως λίαν προσφάτως ο κ. Τσαρούχας εναντίον της εφημερίδας το «ΠΑΡΟΝ», ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης εναντίον του κ. Γιάννη Τριάντη και ο κ. Στέλιος Κούλογλου εναντίον του κ. Βασίλη Καββαθά (αυτή είναι κάπως παλιότερη)...

Θα σταθώ ειδικώς στην τελευταία, διότι τα περί αυτήν συμβαίνοντα υπερβαίνουν και το παράλογον.

Ο φίλος (ελπίζω) Στέλιος είχε κατηγορηθεί κάποτε από κάποιους κριτικούς ότι ένα απ' τα βιβλία του (τα πρώτα) ήταν αντιγραφή άλλου βιβλίου, ξένου κι αλλότριου, ενός Ισπανικού.

Πολλά χρόνια μετά, σε τηλεοπτική εκπομπή με στόχο τη συκοφάντηση εν τέλει του κ. Κούλογλου, ο παρευρισκόμενος στο πάνελ (ας πρόσεχε) και άσχετος κ. Βασίλης Καββαθάς αναφέρθηκε (ή μάλλον οδηγήθηκε να αναφερθεί) στην παλιά εκείνη ιστορία με το «κλεμμένο βιβλίο».

Ε λοιπόν ο φίλος Στέλιος του τράβηξε μία αγωγή από δω ώς την Αίγινα, ζητώντας απ' τον Βασίλη 100.000.000 δραχμές) - ενώ

ενώ τέτοια αγωγή δεν είχε κάνει και τέτοια απαίτηση δεν είχε προβάλει ο κ. Κούλογλου εναντίον όσων κριτικών καταρχήν έγραψαν τότε περί κλοπής βιβλίου.

Δηλαδή, άλλοι γράψανε ότι ο κ. Κούλογλου αντέγραψε ένα βιβλίο απ' τα ισπανικά και σε άλλον έκανε αγωγή!

......................................................

Το κακό είναι ότι η αγωγή εκδικάστηκε και ο κ. Βασίλης Καββαθάς κινδυνεύει τώρα να χάσει τη μοναδική του περιουσία, το σπίτι του - διότι, ειρήσθω εν παρόδω απ' την υπερτεσσαρακονταετή θητεία του στη δημοσιογραφία ο κ. Β.Κ. δεν κονόμησε, αλλά απέμεινε με την έντιμη πενία του, τη σύνταξή του.

Επίσης σ' αυτά τα 40 χρόνια του στη δημοσιογραφία και ευρύτερα στον δημόσιο βίο ο κ. Β. Καββαθάς δεν είχε φάει ούτε κλήση απ' την τροχαία - είναι άδικο, είναι απρεπές, είναι θανατηφόρο (για όλους μας) αυτό που του συμβαίνει τώρα.

Πολύ περισσότερον, που ο κ. Β. Καββαθάς είναι πλέον συνταξιούχος (αλλά όχι απόμαχος) και δεν έχει στη διάθεσή του το βήμα που αντιθέτως διαθέτει ο κ. Στέλιος Κούλογλου στην τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

***

Αγαπητέ Στέλιο, πάρε αμέσως την αγωγή πίσω. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι 100.000.000 δραχμές ισολογίζουν την τιμή σου, δεν νομίζω ότι τα φράγκα μπορεί να είναι ένας ικανός πειρασμός για κανέναν μας, ούτε

τέλος μπορώ να φαντασθώ ότι θα προκαλέσεις την εξόντωση ενός δημοσιογράφου που τίμησε τη δουλειά μας. Αλλοιώς κάνε μου και μένα μια αγωγή ότι σε συκοφαντώ.

Ομως δεν το πιστεύω.

Οπως δεν πιστεύω ότι οι εν ενεργεία δημοσιογράφοι μπορούμε να επιφυλάσσουμε στους μεγαλύτερους κι αποδεδειγμένα έντιμους, που μας έμαθαν άλλος πέντε άλλος δέκα γράμματα, τέτοιαν ατίμωση, εξόντωση και -εν τέλει- θάνατον μάλλον για εμάς παρά για εκείνους.

Ο "αδηφάγος" Στέλιος δεν πήρε την αγωγή πίσω.


Επιστολή του Στέλιου Κούλογλου για ένα κείμενο του Ναυτίλου περί αγωγών μεταξύ δημοσιογράφων.


Αγαπητέ Στάθη.

Αν για λόγους φιλίας -ας μη μιλήσω για δημοσιογραφική δεοντολογία- είχες πάρει ένα τηλέφωνο τον «φίλο σου Στέλιο» πριν γράψεις το σχόλιο στις 8/2, θα είχες πληροφορήσει σωστά και τους αναγνώστες σου. Γιατί όσα έγραψες -ότι δηλαδή ο κ. Β. Καβαθάς σε μια τηλεοπτική εκπομπή απλώς αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων για ένα βιβλίο μου- είναι η υπερασπιστική γραμή του κ. Καβαθά στα δικαστήρια.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Καβαθάς προχώρησε πολύ περισσότερο από τα δημοσιεύματα αυτά, για να μην αναφέρω τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς του («ο Κούλογλου λέει παπάρες» κ.λπ.). Να υποθέσω ότι είσαι της σχολής ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την εξουσία να βρίζουν ή να λοιδορούν όποιον τους αρέσει;

Στη μήνυση που κατέθεσα δεν ζητάω 100 εκατομ. δρχ. από τον κ. Καβαθά για να τον «εξοντώσω», όπως γράφεις. Πρόκειται για το ποσό που επεδίκασε το δικαστήριο συνολικά για όλους τους καταδικασθέντες (Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκο Γεωργιάδη, κανάλι ΤΕΜΠΟ -εκκρεμεί στο Εφετείο η περίπτωση του Νίκου Ευαγγελάτου).

Ο αφελής και «άσχετος με το θέμα», όπως τον παρουσιάζεις, κ. Καβαθάς δεν παρασύρθηκε σε μία εκπομπή: επανέλαβε τις ίδιες κατηγορίες και σε μια άλλη τηλεοπτική εκπομπή που έγινε την επόμενη μέρα. Το ήξερες αυτό αλλά δεν το αναφέρεις ή δεν στο είπε;

Από το σχόλιό σου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία της υπόθεσης. Επειδή είχα αποκαλύψει στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ότι τα πολυδιαφημισμένα ρεπορτάζ με την «παγκόσμια αποκλειστικότητα» του κ. Ευαγγελάτου από το Αφγανιστάν ήταν γυρισμένα στο... Πακιστάν, με έβριζαν κάθε μία ώρα από τα δελτία ειδήσεων του «ενημερωτικού» ΤΕΜΠΟ επί τρεις ημέρες -μέχρι που συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και τους καταδίκασε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός προσώπου στα τηλεοπτικά χρονικά. Σου εύχομαι να μη βρεθείς στη θέση να απαντήσεις στον μικρό γιο σου: «Μπαμπά, γιατί λένε τέτοια πράγματα για σένα στην τηλεόραση;».

....
Στέλιος Κούλογλου

Η απάντηση του Στάθη Σ.

Δυσάρεστη επιστολή. Η οποία εις ουδέν σημείον της χρήζει απαντήσεως. Το αυτονόητο βοά. Το ουσιώδες είναι ότι ο κ. Κούλογλου επιμένει στην αγωγή -δηλαδή στα φράγκα.

Αν αυτά «αποκαθιστούν την τιμή του», λυπάμαι. Παρά ταύτα, ελπίζω ακόμα, ότι, έστω την τελευταία στιγμή, θα πρυτανεύσουν καλύτερες σκέψεις -δεν είναι δα προς θάνατον τα επίδικα «αμαρτήματα». Οσο για τη «μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης», μηδέν άγαν, Στέλιο...


Η κατάληξη

Ο Βασίλης Καββαθάς τελικά δικαιώθηκε στο Εφετείο σχετικά με τα 295.000 ευρώ που του ζητούσε ο Στέλιος Κούλογλου, όμως το ψυχικό κόστος δεν αποτιμάται με χρήματα. Είχε γράψει πολύ εύστοχα τότε (8/11/05) ο Στάθης: «Εν τω μεταξύ η βιομηχανία των αγωγών συνεχίζεται. Μέσα ενημέρωσης απειλούνται, δημοσιογράφοι οδηγούνται στην εξόντωση, οικονομική και -τις οίδε- τι άλλη...».

 Έκαστος στο είδος του...

Βραβείο αντικομμουνισμού έδωσαν στον Κούλογλου

Εγινε και αυτό. Ευρωπαϊκή Ενωση και Πανεπιστήμιο Χάγκεν βράβευσαν τον Κούλογλου και τις αντικομμουνιστικές επιδόσεις του!

Αναμφίβολα τα πρωτεία στον τηλεοπτικό αντικομμουνισμό, τα κατέχει το «ντοκιμαντέρ» του Κούλογλου «Κομμουνισμός, η μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα», που μεταδόθηκε πρόσφατα από τη ΝΕΤ.

Σ' αυτό το κατασκεύασμα αγοραίου αντικομμουνισμού, που μπροστά του ωχριούν ανάλογα του BBC, το πρώην μέλος του «ΕΚΚΕ» (σύντροφος του Τσουκάτου) ακολουθεί τη γνωστή μεθοδολογία: Διαστρεβλώνει κατάφωρα την ιστορική πραγματικότητα (τόσο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα όσο και στο ελληνικό) με τη βοήθεια «μαρτυριών» αποκλειστικά επαγγελματιών αντικομμουνιστών και πάνω σ' αυτή τη διαστρέβλωση οικοδομεί τα... ρεπορτάζ του αντικομμουνισμού του.

Αυτή την... «επιστημονική» μέθοδο ιστορικής ανάλυσης φαίνεται ότι θαύμασε το Πανεπιστήμιο του Χάγκεν που σε συνεργασία και με προτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βράβευσε τον Κούλογλου και το αισχρό του «δημιούργημα».

Η ενέργεια αυτή της ΕΕ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι ιθύνοντες υπάλληλοι της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, προκειμένου να πλήξουν και να συκοφαντήσουν το κομμουνιστικό κίνημα, δε διστάζουν να μετατρέπουν πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ανοιχτούς κράχτες των συμφερόντων τους. Αλίμονο σ' αυτούς τους πανεπιστημιακούς που βραβεύουν ένα ντοκιμαντέρ και μια μεθοδολογία ανάλυσης όχι απλά αντιεπιστημονική αλλά και βρωμερά πρόστυχη. Αλλη μια φορά «εύγε» σε όλους τους συντελεστές!

Καθαρές δουλειές

Μία από τις κορυφαίες δημοσιογραφικές αλητείες της δεκαετίας του ‘80 ήταν η κατηγορία του Νίκου Γκάλη ως δολοφόνου: Ακέραια την ευθύνη για αυτό φέρει ο πρύτανης της δημοσιογραφίας και κήνσορας του δημοσίου βίου Στέλιος Κούλογλου.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν τα γεγονότα:

Η σύζυγος του Γκάλη σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θλιβερό, κρίμα… Αλλά το θέμα δεν τελείωσε έτσι. Διότι ο κύριος Κούλογλου με το διαβόητο άρθρο του “Ποιος σκότωσε την Τζένη Γκάλη” κατηγόρησε ευθέως τον σύζυγό της ως δολοφόνο σε συνεργασία με την μαφία, της οποίας ήταν μέλος! Ο Γκάλης διασύρθηκε, σύρθηκε σε δικαστήρια και φυσικά δεν βρέθηκε τίποτα που να στηρίζει την υπόθεση. Τίποτα που να υποδηλώνει ότι η σύζυγός δεν υπήρξε θύμα ατυχήματος.

Συγχωρέστε με, αλλά πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να συνεχίζει να έχει καριέρα και μάλιστα ανοδική, μετά από κάτι τέτοιο; Πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να προβάλλεται σαν πρότυπο; Πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να καθίσταται κριτής των πάντων και των συναδέλφων του; Ποιοι, τέλος πάντων, είναι αυτοί που τον επιβάλλουν ως τιμητή των πάντων;

Θα μου πείτε: Ο Γκάλης υπήρξε ο μέγιστος των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών, αυτός που έφερε την νοοτροπία του επαγγελματισμού στην Ελλάδα, αυτός που διώχτηκε σαν σκυλί από τους ισχυρούς, αλλά ποτέ δεν κλάφτηκε, ποτέ δεν ζήτησε κάτι από την πολιτεία, που ποτέ δεν καταδέχτηκε να γίνει κολαούζος κανενός τσογλανιού, που προτίμησε να ιδιωτεύσει αξιοπρεπώς και έξω από κάθε κύκλωμα.

Ο Κούλογλου από την άλλη μια ζωή ήταν μέσα στα μεγάλα κόλπα: Ξεκίνησε από το ΕΚΚΕ (σύντροφος δηλαδή του Τσουκάτου και του Τατούλη) και υπήρξε υπάλληλος όλων των μεγάλων ιθαγενών συγκροτημάτων.

Και μια που ανέφερα τον Τσουκάτο: Ο Κούλογλου άρχισε να παρουσιάζει το “Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα” το 1996, την χρονιά που ανόδου των Σημίτη-Τσουκάτου.

Με το “Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα” ο Κούλογλου ανέλαβε την εκτέλεση βρώμικων συμβολαίων για λογαριασμό των εκσυγχρονιστών. Από τα λίγα που ξέρω και θυμάμαι, η ιστορία είναι και ενδιαφέρουσα και ενδεικτική, και μακάρι κάποιοι να την γράψουν κάποτε.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις αντικομμουνιστικές σειρές ντοκιμαντέρ που πρόβαλε την περίοδο 1999-2001: Ο Κούλογλου δεν χτυπούσε το ΚΚΕ υπηρετώντας απλώς τον υστερικό αντικομμουνισμό του σημιτικού καθεστώτος (θυμηθείτε μόνο πώς ο Σημίτης αντιμετώπιζε τους εκπροσώπους του “Ριζοσπάστη” στην ετήσια συνέντευξη της ΔΕΘ). Η περίοδος εκείνη ήταν προεκλογική και το ΚΚΕ με τα επιχειρήματά του χαλούσε την αντιδεξιά σούπα της λαλιωτικής προπαγάνδας αφαιρώντας κρίσιμες ψήφους -θυμηθείτε ότι το Πασόκ κέρδισε τις εκλογές του 2000 με μια μονάδα διαφορά.

Και φυσικά είναι και οι εκπομπές εναντίον της Ρωσίας την περίοδο που γινόταν οι διαπραγματεύσεις για τους αγωγούς.

Ο άγαρμπος τρόπος που η διοίκηση της ΕΡΤ διέκοψε την συνεργασία της μαζί του, τον κατέστησε ήρωα στα μάτια όσων αναζητούν ήρωες και πατρικά πρότυπα. Θα αρκούσε ο Παναγόπουλος να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια του Κούλογλου και να εξηγήσει ότι το ΡΧΣ πρόβαλε κυρίως μεταγλωττισμένα ντοκιμαντέρ που η Δημόσια Τηλεόραση θα μπορούσε να τα αγοράσει απευθείας πολύ φθηνότερα. Αυτό θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο σήμερα: Την εποχή που κάποιοι δημοσιογραφήσαντες σταυρώνονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία, θα ήταν καλό να μάθουμε πόσα κονόμησαν από τον κρατικό κορβανά οι σταυρωτές.

5 σχόλια:

 1. Πάντως Αντώνη εκτός από το Ριζοσπάστη, οι πηγές σου για την κουλογλειάδα είναι για όλα τα γούστα μεν, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχουν καμία σχέση με κομμουνισμό. Και όλοι έχουν ένα λόγο να ενοχλούνται από τον Mr TVXS, εκτός βέβαια από τον αντικομμουνισμό του για τον οποίο και βραβεύτηκε από την Ε.Ε. και ένα πανεπιστήμιο-αλίμονο!.
  Διακρίθηκαν κατά την άποψή μου: το resalto mag με διαφορά μάλιστα αλλά και ο Σοφιστής-το καθένα με τον τρόπο του.

  Resaltomag (είναι σα να ακούς το alter ego του Χρήστου Γιανναρά, γνωστός κι αυτός για την προτίμησή του για Σύριζα):
  «ΚΚΕ: Ο εμπαιγμός της ξύλινης γλώσσας.
  (…) Τέτοιες γενικόλογες αρλούμπες λέει στον ελληνικό λαό η ηγεσία του ΚΚΕ, τις ίδιες που επαναλαμβάνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση (αρλούμπες για ΟΛΕΣ τις εποχές) και έχει μετά την απαίτηση ο λαός να το ψηφίσει…
  Οίκτο, αηδία, αλλά και οργή προκαλεί το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό διότι τον εμπαίζει ασύστολα και κατά εξακολούθηση, περιφρονώντας βάναυσα τη νοημοσύνη του.
  Εδώ η ηγεσία του ΚΚΕ πνίγει κάθε λαϊκό αγώνα που ξεφεύγει από το κομματικό του κάδρο, κτυπά κάθε απεργιακή και λαϊκή κινητοποίηση με δυναμική έκρηξης, υπονομεύει κάθε αυθεντικό, ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ αγώνα, υποκλίνεται στη «νομιμότητα» των κυβερνητικών ανδρεικέλων, και μιλάει για «ανασύνταξη» και «εγγύηση» των «αγώνων», αν βγει αυτό εκλογικά ενισχυμένο!!!
  Να βγει εκλογικά ενισχυμένο, για να ενισχύει τις κομματικές του φιέστες στις παρελάσεις μέχρι τη Βουλή, να περιφρουρεί ο ναό της «δημοκρατικής» ΑΠΑΤΗΣ και να διαθέτει μεγαλύτερο κομματικό κύρος, έτσι ώστε να υπονομεύει και να τορπιλίζει, πιο αποτελεσματικά τους πραγματικούς αγώνες (αυτούς στο δρόμο) και να ορθώνει φράγματα στη συσσωρευμένη λαϊκή ΟΡΓΗ: Έτσι ώστε να μην αυτό-οργανωθεί, να μην μετεξελιχτεί σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ κίνημα.
  Τι έκανε αλήθεια η ηγεσία του ΚΚΕ στις μεγάλες και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις (αυθεντικές μορφές αγώνα) των καθηγητών, των λιμεναργατών, των εργαζόμενων στο Μετρό, στους φορτηγατζήδες, στις Σκουριές, στην Κερατέα και σε πάρα πολλά άλλα;
  Τι έκανε στην παλλαϊκή έκρηξη από το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ;
  ΣΕ όλους αυτούς τους αυθεντικούς αγώνες η ηγεσία του ΚΚΕ έπαιζε το ρόλο του πυροσβέστη, το ρόλο του «πράκτορα» της κατοχικής «νομιμότητας»: Το υποστύλωμα της δωσίλογης κυβέρνησης.
  ΤΩΡΑ ζητάει να ενισχυθεί για να «ανασυνταχθεί» το λαϊκό κίνημα, να «αναχαιτιστεί» η κυβερνητική κτηνωδία και να προωθηθεί …η λαϊκή εξουσία!!!
  Τέτοιος βάρβαρος εμπαιγμός του ελληνικού λαού: Υπονομεύουμε τους ΑΓΩΝΕΣ και την αγωνιστική ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, νομιμοποιούμε την κατοχική Βουλή, δεν κουνάμε το δακυλάκι μας απέναντι στην ολοκληρωτική αποτέφρωση της χώρας και την ολοκληρωτική ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του λαού της, αποτελούμε γρανάζι αυτής της κακουργηματικής «νομιμότητας» ΚΑΙ κατόπιν ζητάμε την εκλογική μας ενίσχυση στο όνομα των «αγώνων» (αυτών που προδίδουμε και υπονομεύουμε καθημερινά)!!!
  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (συνέχεια)
  Ένας, πλέον, από τους βασικούς συντελεστές που μπορεί να προωθήσει, ενισχύσει και πυροδοτήσει τους λαϊκούς αγώνες και την οργάνωση της ΟΡΓΗΣ, είναι: Η ΔΙΑΛΥΣΗ η ίδια του ΚΚΕ…
  Η εκλογική του συντριβή αποτελεί μια διαδικασία διάλυσής του και απελευθέρωσης αγωνιστικών δυνάμεων που έχει εγκλωβίσει.
  Η εκλογική του ενίσχυση, ΕΝΙΣΧΥΕΙ τη δυνατότητά του να υπονομεύει τους αγώνες και να στηρίζει, με κούφιες αντικαπιταλιστικές ρητορείες, το καθεστώς…
  Σ’ αυτά τα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα κινείται η εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ: Στα τεχνάσματα της ΑΠΑΤΗΣ και του ξύλινου αντικαπιταλιστικού λόγου…
  Επιπλέον, είναι μια διακήρυξη «Ανώνυμης Εταιρείας» που ζητάει την εκλογική ενίσχυση, για το «Ταμείο»: Τη χρηματοδότηση…
  Διότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν προβάλλει ΟΥΔΕΜΙΑ εναλλακτική, κυβερνητική (μεταβατική) ΠΡΟΤΑΣΗ. Δηλαδή δεν θέτει το ζήτημα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ούτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο: Συμμετέχει σ’ αυτό χωρίς να προτείνει ΤΙΠΟΤΑ.
  Αυτό σημαίνει ΠΡΑΚΤΙΚΑ τούτο: Δεν ζητά, ούτε επιδιώκει, την εκλογική ΠΤΩΣΗ αυτής της δολοφονικής κυβέρνησης. Μιλάει ΓΕΝΙΚΑ και ΑΟΡΙΣΤΑ για «Λαϊκή Εξουσία»: Κοπανιστός αέρας…
  Από αυτήν την άποψη βρίσκεται πολύ πιο ΠΙΣΩ και από το ΣΥΡΙΖΑ…
  Θα τα αναλύσουμε όλα αυτά πιο διεξοδικά, στην προεκλογική πορεία…»

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=8384

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Ρεσάλτο είναι γνωστή υπόθεση (Καραμπελιάς), και έχουμε αναφερθεί σ'αυτή στο παρελθόν. Ο Ριζοσπάστης έχει δεκάδες άρθρα για τον αντικομμουνισμό του Κούλογλου, ο οποίος πράγματι δεν απασχολεί κανένα από τους εξωΚΚΕ με την εξαίρεση του τελευταίου κειμένου ("Ο τιμητής Κούλογλου").

   Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι ο Στέλιος ενώνει στην απαξία τόσο διαφορετικούς και ασύμβατους κατά τα άλλα χώρους. Μέχρι και ο Σταυρόπουλος τον κράζει.

   Α, και έχω ακόμα υλικό...

   Διαγραφή
  2. http://resaltomag.blogspot.com
   http://www.resaltomag.gr/forum
   και φιλαράκια τους όπως
   http://www.klassikoperiptosi.blogspot.com
   δεν έχουν καμία σχέση με Καραμπελιά, αντίθετα τον βρίζουν.
   είναι τα απολειφάδια της εθνικής αριστεράς με κάποιον Παπα- κάτι, που δεν θυμάμαι αλλά αν θέλεις μπορώ να βρω. (Θύμιος Παπανικολάου - τελικά)
   http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5035

   Πολύ ρεσάλτο έχεις σε λινκ και αν θέλεις άστο να φανεί αυτό το σχόλιο για να θυμόμαστε ποιοι είναι.
   Και το www.phorum.gr συνδέεται μαζί τους όχι τόσο με ευθείες γραμμές αλλά σίγουρα με άτομα - admins που είναι εκεί και εκεί.

   Αντιπατριωτική Αριστερά - αν με εννοείς

   Διαγραφή
 3. Ενώ ο Σοφιστής είναι πιο κουλ, πιο ανθρώπινος όπως θα διαπιστώσουμε από ένα άρθρο του για την παγκόσμια μέρα οργασμού (!) –αν και τα «ένα ανθρώπινο σμίξιμο, μια ανθρώπινη επαφή» μάλλον τα λέει σε αντίστιξη με τις κτηνοβατικής φύσης καταστάσεις, ποιος ξέρει τι έχουν δει κι αυτουνού τα ματάκια:

  «(…) Όμως ακόμα και μέσα σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες υπάρχουν και στιγμές όπως εκείνες του οργασμού που μας χαρίζουν ένα ανθρώπινο σμίξιμο, μια ανθρώπινη επαφή και συνεύρεση χωρίς να κοστίζουν απολύτως τίποτα, χωρίς να ρισκάρουν τίποτα και χωρίς να αποτελούν όρο στο μνημόνιο..
  Δεν είναι δύσκολο να ζήσει κανείς τέτοιες στιγμές. Η συνταγή είναι απλή: Η ανοργασμικότητα συνήθως ξεκινά απ την ψυχή και καταλήγει στα άκρα..Επομένως αρκεί κατ αρχάς να απαλλαγεί από την φυλακή που έχει εντός του και να δει τον εαυτό του ως ελεύθερο άνθρωπο εξαντλώντας κάθε περιθώριο και σπάζοντας αντιλήψεις και δεσμά που κάποτε σεβάστηκε και αγάπησε και δυστυχώς ίσως ακόμα αγαπά..
  Εύχομαι λοιπόν σε όλους άφθονους και ασταμάτητους δροσερούς καλοκαιρινούς οργασμούς.. Κάθε μέρα να γίνει μια παγκόσμια μέρα..
  -Όχι στην ιδιοκτησία ανθρώπου από άνθρωπο!!!
  -Όχι στην αποκλειστικότητα ανθρώπου από άνθρωπο!!!
  -Ένας είναι ο εχθρός ο εγωισμός!!!
  -Όχι στον ερωτικό καταναλωτισμό, ναι στον αγνό και άδολο και συναισθηματικό οργασμό, χωρίς θρησκευτικές και ιδεολογικές προσμίξεις, χωρίς κοινωνικές σκοπιμότητες, χωρίς εγωισμούς και συμπλέγματα επιβεβαίωσης! Καλό και ανατρεπτικό υπόλοιπο καλοκαιριού αδέρφια, η όμορφη ζωή είναι πολύ πιο απλή από αυτήν που ζούμε!!»
  http://sofistis.wordpress.com/2013/08/08/08-08-13/

  Και ενώ λέει πολλά Όχι αυτός ο Αριστερός (είναι πασιφανές) Σοφιστής (τουλάχιστον η αυτογνωσία του σπάει κόκκαλα) ξέχασε να αναφέρει το «Όχι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», ίσως επειδή παραπέμπει στην ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ, αυτή που σιχαίνεται και το resaltomag, όπως είδαμε πιο πάνω…


  Επίσης και αυτό το άρθρο είναι το κάτι άλλο…:
  «Το δικαίωμα στην απλότητα» (αναπαράγει ένα άρθρο της Mαριαννας Tζιαντζη)
  http://sofistis.wordpress.com/2010/01/04/040110/

  ΑπάντησηΔιαγραφή