Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Έρχονται τα καλύτερα στην Κύπρο

Στα ύψη οι Ασφάλειες Ζωής και οι Ασφάλειες κατά Ατυχημάτων και Οργής Θεού από σήμερα στη Λευκωσία και τις άλλες πόλεις της Κύπρου...

Εξαίρετος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης, λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2014 21:52

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει ότι η Κύπρος θα εξέλθει από την κρίση πιο γρήγορα από την Ελλάδα, για δύο λόγους: Πρώτο γιατί οι Κύπριοι σέβονται τους νόμους και δεύτερο γιατί έχει εξαίρετο Πρόεδρο που έχει μπροστά του αδιατάραχτη πενταετή θητεία.
(Μετάφραση: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΤΕ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC)Να προχωρήσει άμεσα η Βουλή τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ζητά με δήλωσή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Realnews» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην Πρωθυπουργός πιστεύει ότι «η Ελλάς δεν μπορεί να βγει ουσιαστικά από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται χωρίς σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα».
(Μετάφραση: ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ, ΠΑΝΤΑ)

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως αναφέρει, έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σοβαρή συζήτηση, τόσο στην κοινή γνώμη όσο και μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών. Ελπίζει ότι σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα, παρά τις σημερινές εντάσεις, μπορεί να γίνει πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κομμάτων.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία είναι βέβαιο ότι και οι 300 βουλευτές θα συμφωνήσουν, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και η υπαγωγή και των υπουργών στον κοινό ποινικό νόμο, όπως συμβαίνει με τους απλούς πολίτες», δηλώνει ο πρώην Πρωθυπουργός. Αλλο θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, άμεσα, από τον λαό.

Υπέρ Αναστασιάδη

«Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση της ανάκαμψης της Οικονομίας και δεν επιτρέπεται άνευ λόγου να διακυβεύεται», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δεν τάσσεται υπέρ ενός αμιγούς προεδρικού συστήματος, πιστεύει όμως ότι πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είναι χαρακτηριστικό -αναφέρει- αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Η Κύπρος υπέστη από την Ευρώπη βάρβαρη κακομεταχείριση, υπερβολική και άδικη, μετά το λάθος που έκανε να απορρίψει τις πρώτες προτάσεις της Ευρώπης. Εντούτοις, η Κύπρος προχωρά με ταχύτητα στην αντιμετώπιση της κρίσης, και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχει πολύ γρηγορότερα από την Ελλάδα».
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ)

«Αυτό θα πει δημοκρατία»

«Αυτό, όπως τονίζει, οφείλεται σε δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ότι οι Κύπριοι σέβονται και εφαρμόζουν τους νόμους που ισχύουν – κατάλοιπο της βρετανικής κυριαρχίας. Και ο δεύτερος -και πλέον σημαντικός- είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αδιατάραχτη πενταετή θητεία. Είχε προβλήματα με τον προηγούμενο Πρόεδρο, ο οποίος είχε πολλές αδυναμίες. Με τον εξαίρετο σημερινό Πρόεδρο υπάρχει βάσιμη ελπίδα να προχωρήσει ακόμη και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΠΟΥΜ!)

Στην αντίρρηση που πολλοί, καλοπροαίρετα, προτείνουν -«μα καλά, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη σύνθεση της νέας Βουλής, πώς θα κηρυχθεί αναθεωρητική;»- απαντά με αφοπλιστικό τρόπο: «Οφείλουμε να έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Το δικό μας χρέος είναι η σημερινή Βουλή να αποφασίσει άμεσα την αναθεώρηση του Συντάγματος, και τη βαριά αυτή ευθύνη θα την αναλάβει φυσικά ο λαός. Αυτό θα πει δημοκρατία».

1 σχόλιο: