Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Σε εξέλιξη η πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή για την Υγεία

Σε πορεία προς την βουλή, εξελίχθηκε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, για δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλον το λαό, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών.

Με συνθήματα όπως «Έξω οι εταιρείες από την υγεία, δωρεάν να είναι τα νοσοκομεία» και «Δώστε βιβλιάρια σε όλον το λαό, η υγεία είναι αγαθό», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πορεύονται δυναμικά στη βουλή.


Νωρίτερα, «η Υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη του κράτους» τόνισε στην ομιλία της μεταξύ άλλων η Όλγα Σιάντου μέλος του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας, απο το βήμα της συγκέντρωσης.

Απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο είναι ένα επιπλέον έγκλημα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα σ’ ένα «βασικό πακέτο» επιπέδου φτωχοκομείου.

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της υγείας αποτελούν σταθερό μέτωπο πάλης για τα ταξικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, για το ΠΑΜΕ, για τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία. Η Υγεία είναι ταξικό, είναι πολιτικό πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στη εργοδοσία και το κράτος.

Κάλεσε σε πάλη για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος οργανωμένου, μαζικού, ταξικά προσανατολισμένου, να παλεύει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα να ανοίγει την προοπτική να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.

Τέλος εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη στον εργατόκοσμο της Κεφαλονιάς που δοκιμάζεται άγρια από το σεισμό και την αναλγησία του κράτους.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα ναυτεργατικά ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Εργαζομένων σε «FORTHNET – NETMED».

Το αγωνιστικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης έχει δοθεί στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πολύμορφες δράσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη την χώρα:

Στη Λάρισα, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργ. Κέντρου και σωματείων της δύναμής του, και ο τοπικός σύλλογος γυναικών που ανήκει στην δύναμη της ΟΓΕ, πραγματοποιήσε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Κατά την διάρκεια της παράστασης, η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, στον διοικητή Λάζαρο Μακρή.

Στο Λαύριο, συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο Μηχανουργείο ύστερα από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών.

Στην Κατερίνη, κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας από τις τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΣΥ, τα ΔΣ του Συλλόγου της ΟΓΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΚΑΛΛΑΣ», των εργαζομένων στα «Plaza» και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.

Στην Κέρκυρα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο νοσοκομείο από την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ. Με πανό, συνθήματα και ντουντούκες έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, μοιράζοντας προπαγανδιστικό υλικό.

Στην Άρτα, στις 7μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς.

Στην Ξάνθη, η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Στην Ορεστιάδα, το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας

Στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ από τη τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού για την προπαγάνδιση των αιτημάτων αλλά και της ανάδειξης των προβλημάτων, των αιτίων που τα δημιουργούν και τα αναπαράγουν αλλά και του πού βρίσκεται η διέξοδος.

Μοσχάτο - Ταύρος: Παράσταση διαμαρτυρίας με κατάθεση Υπομνήματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στους Διευθυντές της Περιφερειακής Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αττικής από την Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου-Ταύρου για την κατάσταση στο χώρο της υγείας και το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή. Παράλληλα η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου-Ταύρου καλεί το λαό του Μοσχάτου-Ταύρου, να πάρει μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Υγεία, στις 6.00μμ, στην Πλατεία Ομονοίας.

2 σχόλια:

 1. Επειδή τα συνθήματα του ΠΑΜΕ δεν είναι ωραίες λέξεις τοποθετημένες με τυχαίο τρόπο σε ένα πανό, είχα την εξής απορία για ένα σύνθημα που ακούστηκε, απ΄ το οποίο θυμάμαι τώρα μόνο τον δεύτερο στίχο:
  ...
  δημόσια υγεία και αποκλειστική

  Τι σημαίνει λοιπόν «αποκλειστική υγεία», αναρωτιόμουν.
  Η απάντηση που μου έδωσε ένας συνάδελφος, είναι ότι το «αποκλειστική» αναφέρεται στο δημόσια, δηλαδή αποκλειστικά δημόσια (και όχι αποκλειστική νοσοκόμα π.χ.)
  Και είναι πολύ σωστά τοποθετημένο φυσικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν κάποιες άλλες δυνάμεις που ζητάνε έναν ΕΣΥ που θα ανταγωνίζεται «στα ίσια» τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.enikos.gr/politics/211981,Nea_gkrinia_ston_SYRIZA.html

  Ενότητα της αριστεράς ΡΕ!

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή