Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Υποστηρικτές της ουκρανικής φασιστικής οργάνωσης UPA (φωτό: ΑΡ)
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Δημοσίευση: Τετ, 19/02/2014 - 13:38


Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.


Απ’ αυτήν την άποψη είναι πέρα για πέρα υποκριτικές οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, υπέρ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, που δήθεν μάχονται υπέρ της "ελευθερίας" και "δημοκρατίας", υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν και αξιοποιούν ακόμη και ένοπλες φασιστικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της ουκρανικής αντιπολίτευσης, για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας.

Φυσικά, λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας και να οδηγηθεί σε ένα μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Καταδικάζει τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό και τις ενέργειες βανδαλισμού σε βάρος του μνημείου του Λένιν και άλλων σοβιετικών μνημείων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθησή μας πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Οι λαοί ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών αναπολεί το σοσιαλισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και οι νέες γενιές δεν έχουν ζήσει τις κατακτήσεις του».

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

«Λάδι στη φωτιά», που «κατακαίει» την Ουκρανία για μία ακόμη μέρα, ρίχνουν οι συντονισμένες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.

Με αφορμή τους θανάτους διαδηλωτών, οι εκπρόσωποι αρκετών χωρών της ΕΕ κλιμακώνουν τη ρητορική τους εναντίον του προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ πλέον εξετάζουν και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση.

Απαράδεκτες παρεμβάσεις της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ, η Γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν, υπογράμμισε ότι «όλα είναι πιθανά», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».

Ακόμη πιο προκλητικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ (γνωστός από το βρώμικο ρόλο του στα Βαλκάνια στη δεκαετία 1995-2005) επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».

Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κάνει λόγο η Ρωσία

Στον αντίποδα των θέσεων της ΕΕ κινείται η ρωσική διπλωματία, σε μία προσπάθεια -προς το παρόν- να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στη χώρα. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσουν την αιματοχυσία» στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο «φιλικό αδελφό κράτος». Ο Πέσκοφ δήλωσε εξάλλου πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σχολιάζοντας τη «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή της μη εμπλοκής. «Οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή», είπε ο Πεσκόφ.
902

2 σχόλια: