Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο "Ψυχρός Πόλεμος" ήταν το αυγό του φιδιού (αναδημοσίευση)


...δεδομένου ότι "πολλοί Ουκρανοί δεν είχαν πληροφόρηση σχετικά με το ρόλο και τους σκοπούς της Συμμαχίας και διατηρούσαν στο μυαλό τους ξεπερασμένα στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου", το ΝΑΤΟ δημιούργησε στο Κίεβο ένα κέντρο πληροφοριών το οποίο οργανώνει συναντήσεις και σεμινάρια, καθώς και επισκέψεις "εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών" στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και επειδή δεν υπάρχει μονάχα αυτό που είναι ορατό, είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ έχει ένα δίκτυο διασυνδέσεων στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της χώρας πολύ πιο εκτεταμένο από ό,τι φαινόταν. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον τόνο της εντολής με την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την 20η Φεβρουαρίου απευθυνόμενος στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προειδοποιώντας τις να "μείνουν ουδέτερες" για να αποφευχθούν "σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις μας." Το ΝΑΤΟ τώρα αισθάνεται αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα για την επέκτασή του προς την Ανατολή, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανώς το ήμισυ της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία του κατά των "ξεπερασμένων στερεοτύπων του Ψυχρού Πολέμου."
Manlio Dinucci, 24 Φεβρουαρίου 2014Ο "Ψυχρός Πόλεμος" ήταν το αυγό του φιδιού

Η κυρίαρχη αντίληψη για τον "Ψυχρό Πόλεμο", που ξεκίνησε αμέσως με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου και δεν έχει λήξει ποτέ, είναι πως ήταν ένας πόλεμος στο διπλωματικό, ιδεολογικοπολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις.

Η θέση αυτή είναι εξόχως παραπλανητική, για δύο βασικούς λόγους:

α. Η σύγχρονη ιστοριογραφία για την δεκαετία του 1930 έχει δείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι μέχρι την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, οι καπιταλιστικές χώρες της Δύσης δεν έβλεπαν τους Ναζί αλλά τους Μπολσεβίκους ως τον βασικό κίνδυνο και εχθρό και ότι δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα με το ενδεχόμενο χιτλερικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, αν δεν έκαναν επίσης το παν για να την ενθαρρύνουν. Συνεπώς, ο "Ψυχρός Πόλεμος" δεν είναι η έναρξη μιας νέας σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, αλλά η συνέχιση του πολέμου των καπιταλιστικών χωρών της Δύσης ενάντια στον κομμουνισμό μετά την καταστροφή της γερμανικής μιλιταριστικής και ιμπεριαλιστικής μηχανής.

β. Όλο και περισσότερα στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους για την μεταπολεμική ένταξη, στο πλευρό της καπιταλιστικής Δύσης στον ψυχρό αυτό πόλεμο, ναζιστικών στελεχών και υποστηρικτών των βασικών αρχών του ναζισμού και του φασισμού. Στο ιστολόγιο αυτό αναφερθήκαμε α) στην στρατολόγηση του ηγέτη των Ουκρανών φασιστών Mykola Lebed από την CIA β) στη μελέτη των Richard Breitman και Norman J.W. Goda Η σκιά του Χίτλερ: Οι ναζιστές εγκληματίες πολέμου, η αμερικανική κατασκοπεία και ο Ψυχρός Πόλεμος, γ) στην παράδοξη προώθηση, στις μεταπολεμικές ΗΠΑ, της αντισημίτριας και θαυμάστριας του εθνικοσοσιαλιστή Μάρτιν Χάιντεγκερ Χάνα Άρεντ ως "ακαδημαϊκής σταρ" του "αντι-ολοκληρωτισμού" δ) στην σύμφυρση του "αντισταλινισμού" του Καρλ Γιούνγκ με την (το λιγότερο) παθητική εκ μέρους του ανοχή των πρακτικών του ναζιστικού καθεστώτος μέχρι το 1939, και στην εργοδότησή του από την αμερικανική κατασκοπεία (OSS).

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε παλιότερα στοιχεία για την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης στην καριέρα και στη διάχυση των ιδεών μιας σειράς από "επιφανείς" και κοινά αποδεκτούς στις δυτικές χώρες "κριτικούς του σταλινισμού", από τον Τζορτζ Όργουελ στον Άρθουρ Κέσλερ,  από τον Έρβιν Μπράουν στον Τζέιμς Μπέρναμ, από τον Γιέρζι Κοζίνσκι στον Ρόμπερτ Κόνκουεστ. Χρόνο με τον χρόνο, το οικοδόμημα του αντισοβιετισμού προπολεμικά και μεταπολεμικά αποκαλύπτει τον ένα σκελετό μετά τον άλλο, καθώς αποχαρακτηρίζονται αρχεία και εμφανίζονται στοιχεία που είχαν αποκρυφθεί στη Δύση ή καθώς προκύπτουν τυχαία ευρήματα: μόλις το 2009, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν στο κάστρο του μεγιστάνα του Αμερικανικού κίτρινου Τύπου και ενορχηστρωτή της συκοφαντίας της ΕΣΣΔ για τον λιμό της Ουκρανίας Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, 3 πίνακες ζωγραφικής που ανήκαν σε γερμανοΕβραίους που εξοντώθηκαν από τους Ναζί· και μόλις το 2004 ανακαλύφθηκαν οι σχέσεις με τους γερμανούς χρηματοδότες του Χίτλερ του παππού του Τζορτζ Μπους, προέδρου των ΗΠΑ και πρωτεργάτη της θέσπισης εκδηλώσεων "για τα θύματα του κομμουνισμού." Όπου και να κοιτάξει κανείς πίσω απ' το προπέτασμα του "αντισταλινισμού" και του "αντιολοκληρωτισμού" ανακαλύπτει διαρκώς συνεργάτες των Ναζί και ανθρώπους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Κι όλα αυτά, χωρίς να θέσουμε καν το ερώτημα: ποιες από τις εταιρείες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατασκευάζοντας πολεμικό εξοπλισμό και αποκτώντας δωρεάν δούλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκλεισε ποτέ εξαιτίας της μόλυνσής της απ' το αίμα εκατομμυρίων αθώων; Η Thyssen; Η Mercedes-Benz; Η Siemens; Η Krup; Η μονοπωλιακή ρίζα του φασισμού όχι απλώς δεν ξεριζώθηκε αλλά θέριεψε μεταπολεμικά. Αυτοί που εξοντώθηκαν μια και καλή ήταν οι Εβραίοι δούλοι της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι στρατιώτες και οι άμαχοι που βομβάρδισε με τα αεροπλάνα, τα τανκ και τα κανόνια κατασκευής του το μονοπωλιακό-φασιστικό θηρίο.

Κατά συνέπεια, έχει πλέον συγκεντρωθεί επαρκές υλικό για να στηρίξει την αναγκαιότητα ενδελεχούς επιστημονικής διερεύνησης της υπόθεσης ότι:

α) Ο μεταπολεμικός "φιλελευθερισμός" στη Δύση είναι μια προπαγανδιστική επινόηση που δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό στην πραγματική ιδεολογική και πολιτική φύση της αστικής τάξης στις δυτικές κοινωνίες. Με δεδομένο το οριστικό ξεπέρασμα του οικονομικού φιλελευθερισμού ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο πολιτικός "φιλελευθερισμός" μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου είναι απλώς ένα μέσο αντισοβιετικής προπαγάνδας και --ακόμα πιο ειρωνικά-- οι φορείς του είναι πολύ συχνά συμπαθούντες του γερμανικού ή/και ιταλικού φασισμού, αντισημίτες και ρατσιστές. Αρκούμαστε να θυμίσουμε ότι ήταν ο φιλελεύθερος οικονομολόγος von Mises που έγραψε (το 1927) πως ο φασισμός "έσωσε τον δυτικό πολιτισμό" [απ' τον κομμουνισμό] και πως για το ανδραγάθημά του αυτό η αξία του "θα ζει αιώνια στην ιστορία". Ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που, μετά το ξέσπασμα του πολέμου του 1940, αναρωτήθηκε αθώα γιατί "ο Στάλιν είναι αριστερά και ο Χίτλερ δεξιά", γιατί ο πρώτος θεωρείται "προοδευτικός και ο δεύτερος αντιδραστικός". Ότι ήταν ο Κέινς, στον πρόλογο της γερμανικής έκδοσης του βιβλίου του Γενική θεωρία (1936), που έγραψε πως το σύνολο της θεωρίας του μπορεί "πιο εύκολα να προσαρμοστεί στις συνθήκες του ολοκληρωτικού κράτους" ενώ νωρίτερα, το 1925, σημείωνε πως "η κόκκινη Ρωσία ... δεν ενδιαφέρεται για το πόσο καταστρέφει την ελευθερία και την ασφάλεια της καθημερινής ζωής."

β) Αυτό σημαίνει πως ο "Ψυχρός Πόλεμος" είναι, από τη σκοπιά της Δύσης, ένα άλλο όνομα για την ιδεολογικο-πολιτική αποδοχή και συγκάλυψη του φασισμού ως του μόνιμου περιεχομένου του δυτικού πολέμου εναντίον του κομμουνισμού, άσχετα από το επιφανειακό γεγονός ότι στην μεταπολεμική περίοδο ο πόλεμος αυτός διεξάγεται στο όνομα του "φιλελεύθερου δημοκρατικού ήθους", πίσω απ' το ύπουλο προσωπείο της "κριτικής στον ολοκληρωτισμό."

γ) Αυτό σημαίνει ότι η δυτική μεγαλοαστική τάξη δεν παρουσιάζει "σημάδια εκφασισμού" μετά την κρίση του 2008. Η δυτική μεγαλοαστική τάξη, αντίθετα, παρέμεινε στον πυρήνα της φασιστική και μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διασώζοντας όλο το ιδεολογικό οπλοστάσιο του φασισμού στο όνομα ... της φιλελεύθερης κριτικής στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Έτσι εξηγείται η αμεσότητα και η ευκολία με την οποία ο φασισμός πλημμυρίζει και πάλι την Δύση: δεν είχε ποτέ απεμποληθεί, δεν είχε ποτέ αποκηρυχθεί --πόσο μάλλον "τσακιστεί"-- στην πολιτική ιδεολογία των αστικών τάξεων στις δυτικές κοινωνίες. Και έτσι εξηγείται η εκπληκτική ταχύτητα και ευκολία με την οποία οι "φιλελεύθεροι" μεταμορφώνονται σε φασίστες: ο αντικομμουνιστικός "φιλελευθερισμός" ήταν ήδη το βολικό προσωπείο με το οποίο ο φασισμός κατάφερε να παραμείνει ιδεολογικά ενεργός μετά τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. Η πλήρως επανεργοποιημένη θεωρία "των άκρων" αποτελεί άλλωστε μέσο συγκριτικής αθώωσης του ναζισμού ήδη σε κείμενα όπως αυτά των Γιούνγκ και φον Μίζες πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου.

Η πάλη κατά του φασισμού περνά μέσα από την επιστημονική διερεύνηση και τεκμηρίωση της σημασίας του φασισμού για την επινόηση του αντισοβιετικού, "αντιολοκληρωτικού" φιλελευθερισμού και για την στελέχωση των προπαγανδιστικών μηχανισμών του σε ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο. Είναι επιτέλους καιρός να γίνει αντιληπτό πως ο "Ψυχρός Πόλεμος" ήταν το αυγό του φιδιού που κρατήθηκε ζεστό για εκ νέου εκκόλαψη του τέρατος με την επιστροφή μιας μείζονος οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Αρχική δημοσίευση: Lenin Reloaded, 7 Ιουνίου 2013

10 σχόλια:

 1. Live απο Συμφεροπολη (πρωτευσουσα της Κριμαιας?) ...Ταταροι Μουσουλμανοι υπερ της Rada και ρωσόφιλοι κάτοικοι Κριμάιας.....Συσχετισμοι με βαση την λεζάντα του βιντεο 5000 ταταροι 700 ρωσόφιλοι.....Α

  Εκρυθμη κατασταση εξω από το κοινοβούλιο

  http://rt.com/on-air/crimea-protest-russian-support/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και εκει καινε την κοκκινη σημαια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, η Συμφερόπολη είναι η πρωτεύουσα της Κριμαίας.

   Μέσω twitter: Avgerinos Thanassis ‏@AvgerinosMoscow 53m
   Από ΜΚΟ τα έπαιρνε η ταταρική νεολαία της Κριμαίας, που τώρα κοντράρει τη φιλορωσική πλειοψηφία και την ιδέα της απόσχισης από την Ουκρανία

   Και στο μέτωπο ΗΠΑ-Βενεζουέλα (και κατ' επέκταση συμμαχία του Τσάβεζ)... Enrique Ferro ‏@HarryFerro 40m
   Venezuelan diplomats given 48 hours to leave US in tit-for-tat move | @scoopit http://sco.lt/8F4f0j

   Η Κύπρος, ακινητοποιημένη απ' το ΕΕ κούρεμα καταθέσεων και εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο της ΕΕ είναι το απαραίτητο τελευταίο βήμα, σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα για το μπλοκάρισμα της Ρωσίας απ' τη Συρία και την επικράτηση εκεί, ώστε να έλθει η σειρά του Ιράν.

   Όλα τα κομμάτια νομίζω του σχεδιασμού ΗΠΑ με την βοήθεια ΕΕ έχουν μπει στη θέση τους.

   Διαγραφή
  2. "Αφού λοιπόν ΗΠΑ και ΕΕ άφησαν για μια τριετία τον Δημήτρη Χριστόφια να σουλατσάρει στις Βρυξέλλες νομιζόμενος πως κρατάει τον ταύρο από τα κέρατα, αφού προώθησαν και ενέκριναν το κλείσιμο του κεφαλαίου "Ισραήλ", αφού υπογράψαμε όσες συμφωνίες υπογράψαμε με την Ε.Ε και όλα ήταν πανέτοιμα, μας ήρθε πάνω στο κεφάλι η έκρηξη.

   Η έκρηξη μας υπενθύμησε πως παιχνίδι στην Κύπρο, ούτε αυτοί που βγάζουν γλώσσα στους Αμερικάνους θα κάνουν, ούτε η λαϊκη βούληση και τα Όχι θα κάνουν, ούτε το Ισραήλ στην τελική θα κάνει από μόνο του. Παιχνίδι θα κάνουν οι ΗΠΑ εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές υπηρετούν με το καλό ή το άγριο τα συμφέροντα τους! ΗΠΑ-Ε.Ε-Ισραήλ-Τουρκία και Μαμά : Ένα! Όταν αυτό διασφαλίστηκε ήρθαν και τα κουρέματα των ρώσικων κεφαλαίων!

   Πάει περίπατον τζαι το περιπαίξιμον στους Αμερικάνους τζαι οι μπλόφες της εξωτερικής πολιτικής των πατριωτών!"
   http://disdaimona.blogspot.com/2014/02/blog-post_26.html

   Διαγραφή
  3. "Ως είθισται ο λαουτζίκος ενημερώνεται μια δεκαετία αργότερα. Ίσως μια δεκαετία μετά να ενημερωθούμε και για το τί πραγματικά συνέβηκε στο Μαρί. Ίσως να ενημερωθούμε πως το Μαρί δεν ήταν καθόλου ατύχημα. Δεν έτυχε, πέτυχε...που λέει και η γνωστή διαφήμιση!"
   (απ' το ίδιο)

   Θυμίζω ότι το φορτίο εκρηκτικών που εξεράγη μυστηριωδώς και υπό περίεργες συνθήκες στο Μαρί, πυροδοτώντας το "κίνημα" εναντίον ΑΚΕΛ-Χριστόφια και προαλείφοντας την πτώση του ΑΚΕΛ, ήταν για Συρία...

   Διαγραφή
 3. Και αλλα δυο στοιχεια - ψηφίδες:
  1.Κινητοποιήσησ ρωσικου στρατου
  http://rt.com/news/putin-drill-combat-army-864/

  2.Απάντηση του Μεγαλου Βασιλείου
  The UK is “taking note” of the activities of the Russian Armed Forces and opposes “external interference in Ukraine,” Defense Secretary Philip Hammond was quoted as saying by Reuters.

  Hammond’s comments come as Russia is staging a surprise military drill

  http://rt.com/news/kiev-clashes-rioters-police-571/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με γκούστα λα γκιτάρα με γκούστα...Πάμε πλατεία για ένα ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης;

   Διαγραφή
  2. Εεεεεε...να απαγορευτεί το ΠΑΜΕ.

   Ναιαιαιαιαιαι!!!!

   Διαγραφή
 4. Εδώ όλο το ψυχροπολεμικό πακέτο (ή πώς για τους φασίστες φταίνε τελικά οι Μπολσεβίκοι και ο Στάλιν), επικαιροποιημένο για Ουκρανία: http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/mar/20/fascism-russia-and-ukraine/?pagination=false

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά μερακλήδες στη δουλειά τους:την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

   Πάνος

   Διαγραφή