Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Το σχέδιο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου ανακαλύπτουμε ότι η λύση στη χρεοκοπία είναι να έχεις πολλά λεφτά

Η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι να ανακόψει την ύφεση και να θέσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αλληλένδετα με αυτήν την πρόκληση, η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει, ταυτόχρονα, να δώσει με μια συμβολική, έστω, δέσμη μέτρων, ένα σαφές στίγμα αναδιανομής του πλούτου, στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τα δύο αυτά απαιτούν άμεσες ριζοσπαστικές αλλαγές, που μπορεί να φτάσουν και σε πολύ μεγάλες ρήξεις, ανάλογα με το μέγεθος της αντίστασης και υπονόμευσης από τα μεγάλα εγχώρια και ευρωατλαντικά συμφέροντα;. Το σίγουρο είναι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, τολμηρά, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ταχύτατα και αποφασιστικά, με την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, τη διαγραφή του κρατικού χρέους, τη γενναία ρύθμιση των προβληματικών ιδιωτικών χρεών έως τη διαγραφή τους για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας και βεβαίως, πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, την αναζήτηση ενός μεγάλου κύματος ευνοϊκής ρευστότητας που θα στηρίξει ένα ευρύ παραγωγικό επενδυτικό πρόγραμμα. [...]Οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός, οφείλουν να καταστούν οι διαμορφωτές και πρωταγωνιστές της προοδευτικής και σοσιαλιστικής επαναθεμελίωσης της χώρας.

Η προσωπική μου θέση είναι η συνολική διαγραφή του χρέους. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άνευ όρων διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν χρειαστεί και μονομερώς, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Άλλωστε, ακόμα και μετά τη διαγραφή του χρέους, το πρόβλημα για ένα αναπτυξιακό κοινωνικό προϋπολογισμό, ικανό να δώσει ώθηση διεξόδου από την κρίση, παραμένει και τότε δυσεπίλυτο. Το κύριο για μια τέτοια διέξοδο, μετά τη διαγραφή του χρέους, είναι η εξασφάλιση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η οποία είτε θα υπάρξει από ευρωπαϊκούς πόρους, πράγμα μάλλον δύσκολο, ή από εθνικούς πόρους. Και αναφέρομαι από τη μια σε ρευστότητα για ένα διπλάσιο – τριπλάσιο, καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο πρόγραμμα δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και από την άλλη σε εξασφάλιση ευνοϊκότατης ρευστότητας προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με ρήτρες απασχόλησης. Αυτά για να γίνουν, απαιτούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Ελλείμματα, όμως, παραγωγικά και επενδυτικά που θα επιφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ από το εύρος τους.
Ίσκρα

Αφού λοιπόν το κράτος, που δεν έχει πεντάρα τσακιστή, διαγράψει μονομερώς το χρέος του και έτσι αποκλειστεί από κάθε δυνατότητα περαιτέρω δανεισμού, θα έλθει μετά το ίδιο αυτό κράτος να χρηματοδοτήσει με "ισχυρή ρευστότητα" την οικονομία ώστε να γίνουν δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και να δοθούν λεφτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για να επέλθει η ανάπτυξη και να σταματήσει η ύφεση. Αυτό δε, θα αποτελεί "σοσιαλιστική επαναθεμελίωση", η οποία θα ξεκινήσει με "συμβολικά" μέτρα για να αισθάνεται ο κόσμος ότι γίνεται "αναδιανομή του πλούτου".

Νομίζω θα πάω με το λάδι που το βάζεις σε ωραίο μπουκάλι και κερδίζεις 120 ευρώ το λίτρο...

20 σχόλια:

 1. Να σε πω εγώ τη μοίρα σου, να σε πω το ριζικό σου, για τους «εθνικούς πόρους». 10% φορολόγηση επί του «ιδιωτικού πλούτου» (ακίνητα & αγροτεμάχια, οικόπεδα, [υποθηκευμένα ή μη] καταθέσεις, μισθοί, ως έκτακτη αλληλέγγυα [επαν]εισφορά σοσιαλιστικής [επάνα!]θεμελίωσης, η οποία αν δεν μπορεί να καταβληθεί θα μετατρέπεται σε υποθήκη και θα εξοφλείται μηνιαίως, έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι, βιομήχανοι, τραπεζίτες και απλοί, ανώνυμοι επαναστάτες τής αριστεράς πτέρυγας). Αυτό συστήνει άλλωστε και η πρόσφατη έκθεση τής Bundesbank, πράγμα που αποδεικνύει ότι η ανατροπή είναι πλέον εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.dw.de/εφάπαξ-κεφαλαιακό-φόρο-προτείνει-η-bundesbank/a-17390589

   Λαδέμπορας - ενημερωμένος

   Διαγραφή
  2. Εγώ τώρα γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως "σχέδιο" κανενός είδους; Δε λέω "καλό", "κακό", "μέτριο" σχέδιο, λέω δεν έχω καμιά αίσθηση ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο. Είτε από τους "πλειοψηφικούς" είτε από τους "μειοψηφικούς."

   Διαγραφή
  3. Εχουν και οι μεν και οι δε σχεδιο,το Μνημονιο.

   Παπουτσωμενος Γατος

   Διαγραφή
  4. Ε, ναι. Δεν βλέπω ούτε υποψία στοιχειοθέτησης της προοπτικής κεϋνσιανής (λέμε τώρα) πολιτικής. Στην οικονομία τουλάχιστο δεν βλέπω βάση να αλλάξει τίποτε, ούτε για εφέ. Στο εποικοδόμημα, για ένα διάστημα, θα είναι λογικά αρκετά διαφορετικά. Θα είναι πιο politically correct, πιο ραφιναρισμένος επικοινωνιακά μονοπωλιακός καπιταλισμός. Αλλά αυτό ήτανε ο ΓΑΠ και όλη η Ελλάδα τον μισεί σαν την πανούκλα.

   Διαγραφή
  5. Τις τελευταιες δεκαετιες κυριως στις ΗΠΑ αλλα και στην Ευρωπη,βαζουν τον λαο να επιλεξει μεταξυ εκμεταλλευσης ανευ εκτρωσεων,γκει γαμων και νομιμου χορτου,και εκμεταλευσης ΜΕ εκτρωσεις,γκει γαμους και νομιμο χορτο.Δηλαδη το αγγουρι θα ειναι παντα στο μενου,αλλα με διαφορετικη σως αναλογα τα γουστα του καθενος.

   Παντως (και μην με βρισεις για αυτο) σε ο,τι αφορα αυτο που ειπε ο Λαφ.,και η ΛΕ θα εχει προβλημα αρχικα με το θεμα της ρευστοτητας και των εισαγωγων.

   Παπουτσωμενος Γατος

   Διαγραφή
  6. Σαφώς και θα έχει πρόβλημα και η ΛΕ αρχικά με το θέμα της ρευστότητας, μόνο που η δικτατορία του προλεταριάτου περιλαμβάνει πολύ μεγάλες δυνατότητες σε απαλλοτριώσεις. Όσο για τη διαφυγή κεφαλαίων έξω, και οι Μπολσεβίκοι την αντιμετώπισαν, αναπόφευκτα.

   Διαγραφή
 2. βρες εσυ Αντωνη ενα ωραιο ντιζινατο μπουκαλακι ,και το λαδι το βαζω εγω ....
  μισα μισα η ...υπεραξια ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από άτομα που καταλαβαίνουν ότι αυτά που λέγονται είναι τεράστιες μπαρούφες αλλά δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει συλλογικά. Διάβαζα σχόλια στο capital.gr. Εκεί είναι τίγκα σε τζιμάνια της καπιταλιστικής οικονομίας τα οποία δεν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να επηρεάσεις με "σχέδια" τύπου Λαφαζάνη. Μιλάμε, η διαφορά επιπέδου κατανόησης των οικουμενικών φαινομένων αυτών των τύπων με τους "αριστερούς" είναι χαώδης. Και μετά σκέφτεσαι ότι αποκλείεται άτομα σαν τον Λαφαζάνη να είναι τόσο στόκοι όσο φαίνονται. Άρα, και αυτοί απλώς κοροϊδεύουν. Αλλά αν αρκετοί καταλαβαίνουν αρκετά με ξεκάθαρο τρόπο για να μη χάφτουν παραμύθι και οι άλλοι που το πουλάνε δεν το πιστεύουν ούτε κατά διάνοια, τότε ποιος διάολος τα πιστεύει όλα αυτά;

   Διαγραφή
  2. στο βαθος ΔΕΝ πιστευουν !!! ....ελπιζουν !!!
   ελπιζουν να "πιασουν την καλη" ,να την κανουν ΑΥΤΟΙ απ το καραβι με την πλεμπα που παει για φουντο ....ειν η ψυχολογια του μαυραγοριτη της κατοχης:

   "Εμεις να την γλυτωσουμε Αννουλα ,να βγουμε δυνατοι απ τον χαμο κι αλλοι δεν πα να κοβωνται.."

   Διαγραφή
  3. των οικουμενικών φαινομένων=των οικονομικών φαινομένων

   "Ρε κάτσε να περάσουμε..." μου φαίνεται εμένα το βασικότερο που παίζει σήμερα. Που το τι ακριβώς σημαίνει βέβαια είναι εντελώς αδιαφανές. "να περάσουμε" ποιοι; Άμα "κάτσω" θα είναι καλύτερα"; Ποιος το λέει; "Να περάσουμε" ως πότε; Τα παιδιά μας; Κλπ, κλπ.

   Αλλά εγώ αυτό εισπράττω: "Ρε κάτσε να περάσουμε τώρα...", και αυτό αντιτάσσει νομίζω ο μέσος άνθρωπος στη βροχή μπαρούφας με την οποία τον ραίνουν "επιστήμονες" και πολιτικοί.

   Διαγραφή
  4. Με την οικονομική κρίση να μη μας έχει χτυπήσει απλά την πόρτα, αλλά να έχει έρθει στο σαλόνι μας και να πραγματοποιεί αρμένικη επίσκεψη, ένα πράγμα σκεφτόμαστε όλοι «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω». (Ιούλης 2010)
   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=2954

   Διαγραφή
  5. τα παιδια λενε παντα την αληθεια !!!
   απιθανη δουλεια του ΝτΌρτα

   Εμπορια ελπιδας κανουν ενα γυρω μας ολοι (καναλια ,τυπος ,παπαγαλακια κυβερνητικα ) ,αρεσουν και στα αυτια μας τα "ευχαριστα" να τα ακουμε ..."περναμε τον καβο" ...."φαγαμε τα δυσκολα ,η ουρα εμεινε" και αλλες τετοιες συνειδητες ψευτιες που κρυβουν τα χειροτερα απ το ποπολο ...Προσπαθησε να πεις σε καποιον οτι καθε αυριο θαν χειροτερο απ το σημερα ,οτι η κριση δεν ειναι ακομα ουτε στο ξεκινημα ,...και προσεξε αντιδραση (ασε που αμα σου ξαναμιλησει θα ναι ζητημα )

   Διαγραφή
  6. Αχ καλέ κύριε Λαφαζάνη μου, αφού είμαι πτωχός και πένης, δώστε μου τουλάχιστο μια συμβολική, έστω, δέσμη μέτρων, ένα σαφές στίγμα αναδιανομής του πλούτου να 'χω να πορεύομαι...

   Διότι καλά τα μαξιμαλιστικά για άνευ όρων διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν χρειαστεί και μονομερώς, αλλά πολύ μου 'τα χετε μπερδέψει... Εσείς λέτε πως αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, αλλά ο κ. Σταθάκης τις προάλλες έλεγε κάτι για διαγραφή του 5%...

   Μέχρι να τα βρείτε, δώστε μου κάτι συμβολικό, ένα στίγμα, ένα μήνυμα, μια υπόσχεση, ένα κοινωνικό συμβόλαιο βρε παιδί μου - που ο Θεός να μου κόβει χρόνια και να σας δίνει ψηφουλάκια...

   gdmn1973 o "πραγματιστής"

   Διαγραφή
 3. δηλαδη η "ευνοικοτατη ρευστοτητα" του μεσιε Λαφαζανι θα ερθει χωρις να γινουν τα μονοπωλια κοινωνικη ιδιοκτησια, χωρις να αλλαξει ο τροπος παραγωγικης συγκροτησης, χωρις να γινει ολος ο πλουτος-και ειναι μπολικος-που διαθετει αυτος ο τοπος λαικη ιδιοκτησια, με αλλα λογια το κρατος των Λαφαζανηδων θα διαγραψει μονομερως το χρεος-λεμε τωρα-θα μας βγαλει απο την ΕΕ-λεμε τωρα-θα πει στους βιομηχανους, εφοπλιστες και αλλους να "κανουν απλα καλα τη δουλεια τους", θα δωσει και κανα αναπτυξιακο ψιχουλο σε τιποτε χλεμπουρες μικρομεσαιους, θα τσακισει την ανεργια-με τους χλεμπουρες που θα αναπτυσονται με αναπτυξιακες ρητρες-και ολοι θα ειναι ευτυχισμενοι.
  Και τολεγα απο παλια, δεν μπορεις να λες" οτι τα μαλακα πρεπει να επιτρεποντια".....κατι πρεπει να χουν δοκιμασει εκει στο χωρο της "καθαρης αριστερας"(καπου ακουσα αυτη την αρλουμπα απο ΣΥΡΙΖΑΙΟ, αλλα δεν θυμαμαι που, λενε τοσες αρλουμπες αυτοι τελευταια.......

  Ταξικος με λαδολεμονο στο κεφαλι για γαρνιτουρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/2/2014&id=14974&pageNo=8&direction=1

  ξεβράκωμα  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Ο Χαρίλαος συνήθιζε να λέει "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να σας θυμίσω ότι ο Λαφαζάνης ήταν τόσο κοντά στον Χαρίλαο Φλωράκη, ώστε ο Χαρίλαος να τον πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το ΚΚΕ το 1991 -πριν δηλαδή από 23 χρόνια- στολίζοντάς τον μάλιστα με τέτοιο τρόπο που μόνο ο καπετάνιος ήξερε. Πολύ καλύτερα τα ξέρουμε και όσοι συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις της ΚΕ με τον Χαρίλαο -και πριν το 1991 και μετά για πάνω από 15 χρόνια- όσο ζούσε ο Χαρίλαος. Και αφού το αναφέρατε αυτό να σας πω ότι αποκαλούσε, ειδικά αυτόν, αλλά και τους γύρω από αυτόν και τις απόψεις τους, ως εκφραστές του "επιστημονικού οπορτουνισμού". Σε αυτή την πορεία συνεχίζουν, ως επιστήμονες οπορτουνιστές. Και ξέρετε ο οπορτουνισμός πάει μαζί με τον καιροσκοπισμό, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Άλλωστε το "χούι" δεν κόβεται…"
  Από την συνέντευξη Κουτσούμπα στην "Ε"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χτες το βράδυ διάβασα το άρθρο με τίτλο "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΜΗ ΜΕΡΑ; " του κ Λ. Βατικιώτη
  (http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15111:2014-02-01-10-00-22&catid=81:kivernisi&Itemid=198). Ο κ Βατικιώτης από ότι είδα πιο μετά, είναι οικονομολόγος (παραθέτει ένα σχετικά μακρύ βιογραφικό). Επειδή όσες φορές κ να διάβασα το άρθρο (κ πριν κοιμθώ κ αφού ξύπνησα), το βρήκα να στερείται ίχνους κοινής λογικής, θα ήθελα, παρακαλώ, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει λέγοντάς μου αν για αυτή μου την αίσθηση φταίει που ο κ Βατικιώτης είναι οικονομολόγος κ εγώ δεν είμαι (κ έτσι δε δύναμαι να κατανοήσω αυτά που λέει) ή πρόκειται για κάτι άλλο.

  ρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ξεκινωντας με γκολ απο τα αποδυτηρια, ενω λεει οτι η κυβερνηση της αριστερας (κτα) δεν εχει σκοπο την νομη της εξουσιας αραδιαζει μια ντουζινα μετρα που αν δεν την εχεις δεν τα πετυχαινεις....
   με τραγικο λαθος (αλλα τουρε στο χθεσινο παιχνιδι της λιβερπουλ) τρωει το δευτερο λεγοντας οτι στοχος δεν ειναι ο ισοσκελισμενος προυπολογισμος και βγαινει ο μηλιος και τον καταχεριαζει....
   συνεχιζει δε βαζοντας τεσσερις ορους τους οποιους δεν τους ειχε ποτε σε προγραμμα του ο τσυριζα.
   επομενως βγαινει αβιαστα το συμπερασμα οτι ο τυπος ειναι ποιο βλακας και απο τον σαλαμιξ, που μεχρι να του δωσεις να καταλαβει κατι μπορεις να σκοτωσεις τον γαιδαρο του πετωντας γινωμενα συκα

   Διαγραφή