Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί εξεγέρθηκαν οι Βόσνιοι; Μα...για να μπουν στην ΕΕ, φυσικά!

«Σοκ» στην ΕΕ από τις καταστροφές που προκάλεσαν διαδηλωτές στη Βοσνία

«Οι Βρυξέλλες είναι ακόμη σε φάση σοκ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Βοσνία– Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ίγκορ Νταβίντοβιτς, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν ανέμενε τις εικόνες που είδε στη διάρκεια των καταστροφικών διαδηλώσεων στις 7 Φεβρουαρίου.


«Σιγά σιγά, οι Βρυξέλλες περνούν στο στάδιο της επανεξέτασης της πολιτικής τους έναντι της Βοσνίας και στην αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα αν μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα. Το μήνυμα θα είναι σαφές και αμετάβλητο: η Βοσνία έχει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε, ώστε η προοπτική αυτή να υλοποιηθεί» ανέφερε ο κ. Νταβίντοβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα.

Εκτιμώντας ότι είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθούν τα μέτρα που ετοιμάζει η ΕΕ, τόνισε ότι αυτό που είναι πιθανό είναι ότι δεν θα έχουν τη μορφή νέων κυρώσεων, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες, ήταν αντιπαραγωγικές.

«Η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει ισχυρότερη παρουσία της Βοσνίας στις Βρυξέλλες κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της δημιουργίας προϋποθέσεων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη» τόνισε ο κ. Νταβίντοβιτς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι στο στάδιο της αναζήτησης της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη Βοσνία.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας είναι έκφραση δυσαρέσκειας για την κοινωνική και την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

«Η ΕΕ είναι προσεκτική όσον αφορά το υπόβαθρο του βίαιου μέρους των διαδηλώσεων και όσον αφορά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες πιστεύω ότι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε σαφώς ότι είναι σοκαρισμένη με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη Βοσνία, ότι η ΕΕ είναι πίσω από αυτές» ανέφερε ο κ. Νταβίντοβιτς.

Ο βόσνιος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα οπισθοχωρήσει όσον αφορά τα αιτήματά της, αλλά θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σέιντιτς– Φίντσι.

4 σχόλια:

 1. καλά αυτοί της ΕΕ ακόμα πιστεύουν πως πιάνει το "θα φάτε με χρυσά κουτάλια';! το σίγουρο πάντως είναι πως δεν μπορούν να το παίξουν καλοί ούτε για μια βδομάδα: από εκεί που ο ύπατος αρμοστής είπε 'θα σκεφτώ να φέρω τα ευρωπαϊκά τανκς", βγαίνει η Άστον και λέει "οι πολιτικοι πρέπει να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πολιτών" και τώρα πάλι- μέσω της ίδιας- μας λέει ότι είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με τους πολίτες που διαδηλώνουν και πως θα το σκεφτεί αν θα τους βάλει στην ΕΕ. Στο μεταξύ ο κόσμος χέστηκε για την ΕΕ.

  ΥΓ. σόρρυ κιόλας αλλά το να μην μπορείς να είσαι υποψήφιος για αξίωμα αν δεν είσαι εθνικά σέρβος, κροάτης ή μουσουλμάνος, δεν το είχαν πάρειχαμπάρι οι τοποτηρητές της Βοσνίας;! τώρα θυμήθηκαν ότι υπάρχουν και τσιγγάνοι, εβραίοι κτλ πολίτες σε εκείνο το "κράτος";!
  ΙΛΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τρολλάρουν επισήμως τα ΝΕΑ, ή σοβαρολογούν;
  Για τον (πρώην) μποξέρ και γουάναμπη πρόεδρο της Ουκρανίας, τι λένε;
  Πελάαατες μου!
  (λέει η ΕΕ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα φυσικά. Ο Βόσνιος άνεργος, απλήρωτος εργάτης για ύπνο πέφτει και ξυπνάει με την κάψα να μπει στην ΕΕ.
  Αν δεν έρθει καπέλωμα, θα έρθει επέμβαση στην Βοσνία. Μπορεί και τα δύο ταυτοχρόνως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/feb/17/bosnia-terrifying-picture-of-europe-future
  http://www.theguardian.com/world/2014/feb/16/bosnia-another-dayton-editorial
  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/645701/i-vosnia-erzegovini-hreiazetai-perissoteri-europi-kai-ohi-ligoteri/

  rakim

  ΑπάντησηΔιαγραφή