Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς αγκυλώσεις


Ενα αταίριαστο δίδυμο
Του Φώτη Παπούλια

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλο σε εκδήλωση την Πέμπτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απόδειξη ότι οι παλιές αγκυλώσεις των βιομηχάνων ξεπερνιούνται λόγω των νέων συνθηκών


Τι κοινό έχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος; Για λόγους ιστορικότητας η απάντηση θα ήταν: «Καμία». Εξάλλου σε τι θα μπορούσε να συμφωνεί ο εκφραστής των αρχών της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς με τον εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου;

Ομως η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά και η οικονομία ως μέγεθος συνήθως εκδικείται όσους επιμένουν να την ερμηνεύουν εργαλειακά και να την τοποθετούν απέναντι στις πολιτικές αλλαγές, αγνοώντας ότι αυτή κινεί τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.

Στο Πολεμικό Μουσείο

Την Πέμπτη το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, αν δεν προκύψει σοβαρό απρόοπτο, ο Αλ. Τσίπρας και ο Δ. Δασκαλόπουλος θα παρέμβουν στη συζήτηση με θέμα «Παραγωγική ανασυγκρότηση, η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Νέοι καιροί, νέα ήθη, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο ίδιο βήμα. Τον Μάιο του 2013 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, σπάζοντας το «άβατο» για πολιτικό της Αριστεράς και εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο στις σχέσεις Αριστεράς – ΣΕΒ.

«Οι όποιες αγκυλώσεις ανήκουν στο παρελθόν, η οικονομία μπορεί να έχει πρόσημο αλλά η πολιτική οφείλει να συζητά» είχαν δηλώσει τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διακρίνονται από καχυποψία απέναντι στο τι εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Σήμερα, με τη χώρα να βιώνει τη μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο ανθρωπιστική κρίση, τα περιθώρια για «σκληρές γραμμές και αποκλεισμούς» έχουν στενέψει δραματικά.

«Δεν μας συμφέρει να δαιμονοποιήσουμε τον Αλ. Τσίπρα. Με τον τρόπο αυτόν προκαλούμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να τον ηρωοποιήσουμε» λένε στελέχη του ΣΕΒ, τα οποία δεν διακρίνονται από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος. Αναγνωρίζουν ότι η στροφή προς τον ρεαλισμό που επιδεικνύει η Κουμουνδούρου, όπως και τα πρόσωπα που την εκφράζουν (έμμεση αναφορά στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος), επιτρέπουν τουλάχιστον να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον τόπο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν στις συζητήσεις τους ότι «απέναντι στην παλαιά γενιά που είχε αναπτυγμένο τον φόβο απέναντι στην Αριστερά, την τελευταία εξαετία διακρίνουμε μια διαφορετική προσέγγιση προς την Αριστερά αλλά μια νέα αντίληψη για την οικονομία».

Πίσω βέβαια από τις θεωρητικού τύπου προσεγγίσεις, το αμείλικτον της οικονομίας δείχνει ότι πλέον ο ΣΕΒ δεν μπορεί να αγνοεί από τους συνομιλητές του την Αριστερά, αφού οι μέχρι χθες βεβαιότητες δεν ισχύουν, «η πίτα ξαναμοιράζεται, ο πάνδημος κρατισμός που στήριζε αλλήλους έχει τελειώσει, αναζητούνται νέοι δρόμοι» και η προοπτική εξουσίας καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων τουλάχιστον σοβαρό συνομιλητή.

Προκλητικό πείραμα

Οπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, στα «κλειστά συστήματα», αντιδράσεις καταγράφονται, όμως η ανάγκη να υπάρξει μια ώσμωση της υγιούς επιχειρηματικότητας με ένα κόμμα που επιδιώκει να επανασχεδιάσει την οικονομία, μιλώντας με όρους πολιτικής οικονομίας, είναι ένα προκλητικό πείραμα, από τη στιγμή που οι κατ’ εξακολούθηση σωτήρες απέτυχαν να σώσουν το ίδιο τους το οικοδόμημα.

Για τους συνομιλητές των κ. Τσίπρα και Δασκαλόπουλου το ερώτημα είναι «πώς ένας φιλελεύθερος μάνατζερ, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, μπορεί να συζητήσει με πρόεδρο του οποίου το μεταπτυχιακό αναφερόταν στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στην έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα, με εστίαση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος;»

«Μα η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει αυτές τις προσεγγίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεν γίνανε αριστεροί και οι δε φιλελεύθεροι» απαντούν όσοι συνομιλούν και με τους δύο.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (8/2/2014) ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «ο επιχειρηματικός κόσμος συζητά χωρίς προκατάληψη με κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και, όπως είχε πει τον Μάιο του 2013 ο Αλ. Τσίπρας, «η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης. Θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα».

27 σχόλια:

 1. Ψάχνω να βρω βιντεάκι από τον μεγάλο τραγουδιστή Αλέξη, να τα σπάει με το μπαντιέρα ρόσα αλλά δεν...

  Θα είναι ωραία εικόνα να τελειώσει η εκδήλωση με τον Αλέξη και τον Δημήτρη αγκαλιά να το τραγουδούν μαζί, να καταπιεί τη γλώσσα της και η Άννα Μισέλ...

  Νίκο θα πας στην εκδήλωση? Μάλλον θα ελέγχεις τα ορθογραφικά στην τελευταία ΚΟΜΕΠ... Έχει πολλά πάντως. Τα παρατήρησα και εγώ ο άσχετος να φανταστείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαλάω εγώ χατήρι του εν Βέγγω συντρόφου και αδελφού;

   http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YHXf6ETP164#t=510

   (γύρω στο 8.30)

   Διαγραφή
  2. ρε συ αντώνη αυτός στο βίτεο είναι τσίπρας για ο δασκαλόπουλος;

   ΑΧΠ

   Διαγραφή
  3. Αφού είστε σε φάση αναζήτησης ιδιόμορφων συναντήσεων ίσως μπορείτε να ανασύρετε την επιλογή της γγ της κε του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 2008 να συναντήσει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια να κάνει δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο.
   α, και ίσως και εκείνη την αναφορά του αμερικανού πράκτορα για τις συναντήσεις με τον μακαρίτη Κολοζώφ.

   λακές

   Διαγραφή
  4. Ηρεμία πασοκάκι, έγραψε ο λάσκος ότι με τους γερμανούς εργάτες θέλετε μέτωπα και όχι με τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, όλα οκ, δεν χρειάζεται να φτάσεις και στον ανδρουλάκη για τους πράκτορες στην κε.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  5. Αυτογνωσία. Είναι μια αρχή.

   psi

   Διαγραφή
  6. Επιτέλους, κάποιος που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και λέει "όλοι ίδιοι είναι" για άλλη μια φορά. Πολλά μπράβο, καλά που έχουμε κι εσάς.

   Διαγραφή
  7. @λακές:
   Εμείς καμμία "ιδιομορφία" δεν βλέπουμε στην συνάντηση του κυρίου ΣΕΒ και του αρχηγού ενός αστικού κόμματος που έχουμε βαρεθεί και οι ίδιοι να το βλέπουμε να δίνει διαπιστευτήρια.

   -Εσύ τι ρόλο βαράς, και ποιά η σχέση σου με τον Δεκέμβρη του '08;

   Και εάν έχεις κάποια, ποιά είναι η απολογία σου για την τελική κατάληξη εκείνου του "κινήματος";

   Διαγραφή
 2. Aντί σχολιασμού:

  http://theatrodromou.files.wordpress.com/2010/09/14.jpg

  http://www.lifo.gr/uploads/image/348347/altan2.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να αναμένουμε και την παρουσία των νεολαίων του σύριζα που θα καυτηριάζουν τον ΣΕΒ, ως σύνδεσμος ειλικρινών βιομηχάνων?

  http://www.youtube.com/watch?v=aWjqvHURJIM

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μετά την Ευρώπη, εξερράγη και ο εγκέφαλος μου.
  Απορώ πώς αντέχουν οι συριζέοι να τα διαβάζουν αυτά σε σταθερή βάση...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τη συζήτηση συντονίζει ο Στελάρας
  http://tvxs.gr/news/ekdiloseis/anoigoyme-dialogo-paragogiki-anasygkrotisi-i-proklisi-tis-epomenis-meras

  Σε δημοσκόπηση που αναπαράγει το ίδιο site, οι "αριστεροί" θαμώνες στραβώνουν και δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ΚΚΕ δημοσκοπικά έφτασε τη Χ.Α.
  http://tvxs.gr/news/ellada/mega-2-monades-mprosta-o-syriza-sti-prothesi-psifoy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το γελιο το εχει αυτος ο ανταρσυωτης που μας ενημερωνει για τη μοναδικη συμβολη της ανταρσυα στο κινημα! Ρε τα πιστευουν αυτα που λενε? Καλα για το οτι το παιζουν και οριτζιναλ αντι - ΕΕ το αφηνω ασχολιαστο. Παντως δες μισοα για το ΚΚΕ. Και αυτα τα ναυαγια θα θελουν ενοτητα απεναντι στη δεξια στο 2ο γυρο των τοπικων και περιφεριακων. Ρε ουστ!

   ratm

   Διαγραφή
 6. Κοίτα να δεις ρε παιδί μου πώς στο καλό οι θιασώτες της "υγιούς επιχειρηματικότητας" που έβγαζαν φλύκταινες σε κάθε δήλωση του δασκαλόπουλου (αεριτζή τον ανέβαζαν, κομπραδόρο τον κατέβαζαν θυμούμενοι το πώς πήρε την επιχείρηση του πατέρα του και την πούλησε γινόμενος εισοδηματίας κτλ), τώρα τον έχουν βάλει μπροστάρη της "επανάστασης". Φωτάρας- σβέρκος δίδυμο φωτιά στην εφ.συν. (και πίσω το βαρύ πυροβολικό των ιών με τσόντες από μαραντζίδη όταν ζορίζουν τα πράγματα). Πασοκάρα μια ζωή!

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://unfollow.com.gr/web-only/10201-mnimi/

  σιγα σιγά,αρχίζει το ομορφο παιχνίδι λασπης και κοπράνων.εκλογές έρχονται!

  διχως όρια οι άνθρωποι,δίχως ηθικη.

  fuente ovejuna

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο άρθρο του ο Χαραλαμπόπουλος γράφει : Ξέρετε τι είναι ακόμη πιο εύκολο; Να λες μεγάλα λόγια ενάντια στο κεφάλαιο γενικά. Ενάντια στην εκμετάλλευση γενικά. Ενάντια στη διαφθορά γενικά. Χωρίς να θίγεις κανέναν. Να είσαι, για παράδειγμα, κατά των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς όμως ποτέ να αναφερθείς στο ποιος και με ποιους χαριστικούς όρους αγόρασε τον ΟΠΑΠ.

   Όμως ο Ριζοσπάστης στις 2/5/2013 γράφει:Στους ιδιώτες με «αντίτιμο» 652 εκατ. ευρώ!
   Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού στην 6ετία 2007-2012
   Στους ιδιώτες και το επιχειρηματικό σχήμα Εmma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη και άλλων «επενδυτών) πέρασε το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ).
   Η συγκυβέρνηση με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έσπευσε να διαφημίσει την «επιτυχία», κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση» που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδεικνύει την «εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία». Με κράχτη τη διάλυση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στέλνουν το σινιάλο στα μονοπώλια και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές» για την «αποφασιστικότητα» της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να «επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική οικονομία». Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους, διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους, κατά κύριο λόγο, έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.
   Το αντίτιμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού (μετά από φόρους) εμφανίζονται ως εξής: 2012: 508,5 εκατ. ευρώ, 2011: 524,6 εκατ,. 2010: 572,4 εκατ., 2009: 598,7 εκατ., 2008: 728,5 εκατ., 2007: 571,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στην εξαετία 2007 με 2012 ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα αποδείχνονται απόλυτα ανθεκτικά ακόμη σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης.
   Η «Emma Delta», που ήταν και η μόνη που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, αποτελεί σύμπραξη του μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μελισσανίδη με την τσεχικών συμφερόντων «PPF Group», ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η ιταλική «Lottomatica» και ο όμιλος Κοπελούζου.
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7421033

   Πόσο θα ξεφτιλιστούν ακόμα για να κάνουν τον Σύριζα κυβέρνηση;
   Ο διαχωρισμός βάσης και ηγεσίας (στη σημείωση) , λες και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι ηλίθιοι, είναι μια καραμέλα που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.
   Τζιοβάνι Ντρόγκο

   Διαγραφή
  2. Κατά του Μάνεση γενικά μίλησε το ΚΚΕ. Κατά του Μπόμπολα και του Αλαφούζου επίσης. Κατά του Jumbo, του IKEA, της Mediastrom και της ΣΙΔΕΝΟΡ γενικά μίλησε. Χωρίς ονόματα.

   Ο μόνος που μιλάει ειδικά εδώ είμαι εγώ, ο οποίος έχω γράψει ρητά ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναδημοσιευτεί εδώ οποιοδήποτε άρθρο (περιλαμβανομένων του Μπογιόπουλου) που δημοσιεύεται στη ρυπαρή φυλλάδα του ΑΛΗΤΑΡΑ.

   Εγώ μίλησα ειδικά.

   Διαγραφή
  3. περιλαμβανομένων = περιλαμβανομένου
   εννοείς του χατζηνικολάου την φυλαδα;
   Αν ναι γιατί αληταράς και όχι αστός με τα όλα του;
   Νίκος

   Διαγραφή
  4. Βλέπεις καμιά αναδημοσίευση Μπογιόπουλου από Ενικό πουθενά στο LR; Όχι. Γιατί; Γιατί τις έκανε και αυτός τις βρωμίτσες του για την πώληση του 902.

   Γιατί αληταράς και όχι αστός; Για τον ίδιο λόγο που αν και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χ.Α, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ είναι όλα αστικά κόμματα που εκφράζουν αστικά συμφέροντα δεν τα ισοπεδώνουμε στις αναλύσεις μας και στάσεις μας.

   Διαγραφή
  5. "Για τον ίδιο λόγο που αν και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χ.Α, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ είναι όλα αστικά κόμματα που εκφράζουν αστικά συμφέροντα δεν τα ισοπεδώνουμε στις αναλύσεις μας και στάσεις μας."
   σορυ δεν κατάλαβα χριστό. Αλλά δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε αξίζει να εξηγήσεις μόνο σε μένα τι εννοείς. Όποτε μπορέσεις και έχει κέφι κάνε μία ανάρτηση με αυτό το θέμα.
   Νίκος

   Διαγραφή
  6. "σορυ δεν κατάλαβα χριστό."

   Καθώς αυτό αποτελεί πάγια θέση του κόμματος, προφανώς δεν βρίσκεσαι πουθενά κοντά στο χώρο του ΚΚΕ, οπότε μου κάνει και εντύπωση γιατί έχεις τέτοια πρεμούρα για την ταύτιση αστών και αλητών.

   Διαγραφή
  7. Παρεξήγησες και παρεξήγησα αλλά εγώ το λέω από την αρχή. Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Αφού φαντάσου πως νόμισα προς στιγμή πως "δεν τα ισοπεδώνουμε ..." σημαίνει τα θεωρούμε όλα σοβαρά κτλ.
   Από κει και πέρα ο χατζηνικαλαου είναι νεοδημοκράτης από γεννηση.Αληταρας γιατί στο twitter το παιζει εξαγριωμένος πολίτης; ποιός τον πιστευει;
   Τέλος πάντων εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνει με την περίπτωση μου. Θα σου ξαναστειλω ερωτήσεις μου και αν θες θα απαντάς. Μακρια - κοντά στο ΚΚΕ φαίνεται μόνο στις πράξεις και έτσι δεν θα μπορέσω να αντιμετωπίσω τις κατηγορίες σου που φυσικά μπορούν να οφείλονται στην χαζομάρα μου.
   Γειά χαρά Νίκος

   Διαγραφή
  8. @Νίκο

   Δεν αναφέρεται στον Χατζηνικολάου ο Αντώνης, αλλά στον Χαραλαμπόπουλο.

   @Αντώνη

   Ψυχραιμία ρε συ. Απλά μπερδεύτηκε ο σύντροφος.

   Διαγραφή
  9. Δεν είναι σύντροφος, τρολάκι είναι.

   Διαγραφή
  10. Αντώνη
   δεν εμφανίζεις το σχόλιο που σου ζητάω συγνώμη και επιμένεις σε "τρολάκι";
   με βάζεις σε δεύτερες σκέψεις για το πως αντιμετωπιζεις σχολιαστές σου...
   Νίκος Αυγερόπουλος μέλος Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας και Επιτροπής ανέργων.
   Αν θέλεις χωρίς να αναφέρεις επώνυμο μπορείς να ρωτήσεις για μένα και δημόσια. Κάποιοι συναγωνιστές από την Καλλιθέα σε διαβάζουν σίγουρα και ένας από αυτούς είμαι και εγω.

   Διαγραφή