Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο "Ριζοσπάστης" και το Μολότωφ #333

Το Κυπριακό είναι ήδη "λυμένο" σε ό,τι αφορά την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά, και οι συνομιλίες είναι για το θεαθήναι. Α, και το ΚΚΕ τζάμπα βγάζει ανακοινώσεις. Ο πολιτικός του συνομιλητής στην Κύπρο έχει εδώ και καιρό περάσει απέναντι.
Κοκτέιλ Μολότωφ #333


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν»
Με τον Ελληνα πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες ο Νίκος ΑναστασιάδηςΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές αναμένεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς φαίνεται ότι το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που έχει ετοιμαστεί (με την ενεργό εμπλοκή και της Ουάσιγκτον) θα συζητηθεί σε συνάντηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς την ερχόμενη βδομάδα, ίσως ακόμα και τη Δευτέρα.

Μάλιστα, δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο ακόμα και για «κείμενο συμφωνίας» που υπάρχει, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία θα μεγαλώσουν την πίεσή τους στον κυπριακό λαό, ώστε - με τη λογική ότι αν δε βρεθεί λύση θα έρθει η διχοτόμηση - να δεχτεί διχοτομικές λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν». Αυτό αποδεικνύει και το ίδιο το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, όπου γίνεται λόγος για δύο «συνιστώντα κράτη» και ρητά αναφέρεται ότι αυτά «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Το προσχέδιο υπερασπίστηκε, ακόμα μια φορά χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που βρέθηκε στην Αθήνα για να ενημερώσει σχετικά την ελληνική κυβέρνηση. Οπως τόνισε, «από τις μέχρι στιγμής διεργασίες, ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να πω διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές και βάση για τη λύση».

Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επέλεξαν να αποπροσανατολίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση για μια δίκαιη λύση του ζητήματος.

Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για «μια λύση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική, θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι μια λύση που θα διασφαλίζει «την ιδιότητά της (σ.σ. Κύπρου) ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια». Οχι μόνο προσπέρασε τα δύο «συνιστώντα κράτη» που περιέχει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και ξεκαθάρισε ότι θα σπεύσει (όπως το κόμμα του είχε κάνει και το 2004, στηρίζοντας ολόψυχα το «σχέδιο Ανάν») να συμβάλει στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως «πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες - μέχρι και πολύ πρόσφατες - φάσεις της πορείας του Κυπριακού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, φαίνεται να περιορίζεται σε ενστάσεις για διαδικαστικά ζητήματα, αφού σε χτεσινή της δήλωση η συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος Ρένα Δούρου αναφέρθηκε σε χειρισμούς «αποκλεισμών» και «επιλεκτικών συναντήσεων».

Τα κυπριακά κόμματα

Διαφωνίες με την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο έχουν εκφράσει τα κυπριακά κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Το ΑΚΕΛ έχει διακηρύξει ως στόχο του μια λύση με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποχώρηση των εποίκων, μια «λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους». Σε αυτήν τη βάση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, έχει δηλώσει ότι «εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, δε θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε». Ενώ η χτεσινή «Χαραυγή» ανέφερε: «Αν και το προδιαγραφόμενο κοινό ανακοινωθέν υπολείπεται από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ και τη συμφωνία για την κυριαρχία, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εάν αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και αν ο κ. Ερογλου συμφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν, διαβεβαίωσε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού».

Κυπριακά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύνταγμα του 1960 είναι δικοινοτικό». Για το θέμα των συνιστώντων κρατών, είπε πως υπήρχε και σε έγγραφο που είχε στείλει ο πρώην Κύπριος Πρόεδρος Τασος Παπαδόπουλος στον αξιωματούχο του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ.

45 σχόλια:

 1. Γιατί μείναμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στο ΑΚΕΛ όταν ξέραμε πού το πάει εδώ και μήνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε Κύπριος αριστερός με τον οποίο έχω μιλήσει έχει την ίδια ερώτηση για τη στάση μας απέναντι στο ΑΚΕΛ μετά το 2010, όταν έβγαζε μάτια το ξεπούλημα.

   Τι να απαντήσω;

   Διαγραφή
 2. Και τι επιλογές έχει τώρα ο Κύπριος κομμουνιστής που καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ότι είναι τυλιγμένη η χώρα του σε μια κόλλα χαρτί;

  Να συνταχθεί με το "πατριωτικό" κεφάλαιο του ΔΗΚΟ ενάντια στο "κοσμοπολίτικο" των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ;

  Γιατί χαΐρι απ' το συνέδριο του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να περιμένει, έτσι; Σοβαροί να είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη, καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου, αλλά οι διεθνείς σχέσεις για τα ΚΚ είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση, ειδικά σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι δική μου η αγανάκτηση και δεν γράφω για να εκφράσω αγανάκτηση. Γράφω για να προειδοποιήσω ότι αν, έστω και τώρα, το κόμμα δεν βγει να μιλήσει ανοιχτά για το τι συμβαίνει, η αξιοπιστία του στην Κύπρο θα πιάσει πάτο. Και είναι κρίμα.

   Στο πιο πάνω, βλέπεις ότι καρφώνουμε το ΑΚΕΛ και από την άλλη προσέχουμε την κάθε λέξη μην φανεί ότι το κριτικάρουμε. Δεν έχει άλλα περιθώρια αυτή η απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθούν προσχήματα. Δεν υπάρχουν προσχήματα πια για να κρατηθούν. Κάθε Κύπριος που ξέρει τι του γίνεται ξέρει ότι ο Αναστασιάδης πήρε από πριν το ΟΚ του ΑΚΕΛ για να στήσει τη δουλειά με ΗΠΑ και ΕΕ.

   Διαγραφή
  2. Και πιο πρακτικά, ως ΚΚ οφείλουμε να δώσουμε στον λαό της Κύπρου μια κατεύθυνση. Του λέμε ότι τα πράγματα πάνε για Ανάν μέρος 2 και να προσέχει. Ωραία. Και πώς μεταφράζεται ακριβώς αυτό σε απτή πολιτική στάση; Εδώ δεν του λέμε απολύτως τίποτα γιατί δεν τολμάμε να του πούμε για το ΑΚΕΛ. Βοηθάει αυτό το πώς μας βλέπει; Όχι, δεν το βοηθάει καθόλου.

   Διαγραφή
  3. Το ερώτημα βέβαια είναι όμως και διαφορετικό: υπάρχει στην Κύπρο, εντός και εκτός ΑΚΕΛ, κόσμος που όχι απλώς να δυσανασχετεί με το ΑΚΕΛ, αλλά να είναι έτοιμο να πιέσει καταστάσεις, πάλι εντός και εκτός ΑΚΕΛ; Υπάρχει δηλαδή κάποια απτή εναλλακτική, έστω και σπερματικά;
   Γιατί συγγνώμη κιόλας, το ΚΚΕ είναι το ΚΚ Ελλάδας και όχι του "απανταχού Ελληνισμού". Μπορεί και πρέπει να παίρνει θέση φυσικά στα ζητήματα της Κύπρου και διεθνώς, αλλά δεν είναι ο ρόλος του να κατευθύνει. Αυτό είναι πρωτίστως υπόθεση των Κυπρίων κομμουνιστών. Αν αυτοί υπάρχουν, να πάρουν και ανοιχτή θέση και να προσφέρουν στον κυπριακό λαό μια εναλλακτική.

   Πάντως, εγώ δεν έχω αμφιβολίες ότι η ρήξη δεν θα αργήσει να έρθει ούτως ή άλλως. Είναι εξάλλου σημαντικό ότι το ΑΚΕΛ δεν συμμετέχει στην Πρωτοβουλία, την οποία εγώ θεωρώ ότι θα αποτελέσει και τον γνώμονα της διεθνούς πολιτικής του ΚΚΕ τουλάχιστον στην Ευρώπη.

   Διαγραφή
  4. Ασφαλώς και το ΚΚΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα κυπριακό ΚΚ και δεν πρέπει να έχει τέτοιου είδους παρέμβαση. Καμία διαφωνία. Ωστόσο, η κάλυψη του ΑΚΕΛ δεν βοηθά στις εσωτερικές διεργασίες, αντιθέτως αφαιρεί διαρκώς πόντους απ' το ΚΚΕ. Πρόκειται για μια μορφή αλληλεγγύης που στοιχίζει ακριβά στο κόμμα, τη στιγμή μάλιστα που η Κύπρος δεν είναι Ισπανία. Το Κυπριακό έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα διαχρονικά, και αυτό το γνωρίζει το κόμμα πολύ καλά. Θυμίζω άλλωστε πόσο πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το λάθος να χειροκροτήσει το "όχι" που γύρισε μπούμερανγκ. Ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε δημοσκοπικά μετά τις εκλογές του 2012.

   Διαγραφή
  5. Συγνώμη Αντώνη, διαφωνώ με το "αν, έστω και τώρα, το κόμμα δεν βγει να μιλήσει ανοιχτά για το τι συμβαίνει, η αξιοπιστία του στην Κύπρο θα πιάσει πάτο. Και είναι κρίμα."

   Δεν έχω την ίδια εκτιμηση, το ΚΚΕ δεν είναι υποχρεωμένο να μας νταντεύει, αυτός που θέλει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ΚΚΕ θα βρει χιλιους άλλους τροπους και δικαιολογιες για να το πραξει! Είναι δική μας ευθυνη καθαρά και απέναντι στον κόσμο, τους φίλους, τους συντροφους συμπατριώτες μας αλλά και απέναντι στα άλλα κόμματα των άλλων χωρών, να δώσουμε απαντήσεις για το τί συμβαίνει με το Κυπριακό, με το ΑΚΕΛ και με τα κυπριακά κόμματα.

   Είναι καθαρά δική μας ευθύνη Αντώνη το γεγονός πως δεν υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κύπρο. Εμείς έπρεπε να δίνουμε τις κατευθύνσεις, εμείς έπρεπε να προσφέρουμε και να συνεισφέρουμε στο κομμουνιστικό κίνημα, κανείς άλλος!

   Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με την Disdaimona.

   Και στην Τουρκία, υπάρχει κόσμος που δυσανασχετεί με την συνεργασία του ΚΚΕ με το TKP (για διαφορετικούς λόγους). Αυτό βλάπτει για παράδειγμα και το ΚΚΕ όσον αφορά την εικόνα του εκεί. Αλλά τι να γίνει τώρα; Πρόβλημά τους. Δεν μπορείς να κρίνεις βάσει των διεθνών σχέσεων ένα κόμμα. Γιατί ξέρω και Τούρκους μουλούδες με το όπλο παρά πόδας, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι πρότινος συνεργάζονταν... με την ΚΟΕ. Όχι ότι δεν είναι και οι ίδιοι ιδεολογικά ό,τι να 'ναι, αλλά δεν θα τους κρίνω και βάσει την ΚΟΕ, αλλιώς να τους κόψω την καλημέρα...

   Γενικά δεν καταλαβαίνω αυτόν, που θα αρχίσει να αμφιβάλει για το ΚΚΕ, επειδή δεν τα χώνει στο ΑΚΕΛ. Θα τον θεωρούσα και λίγο υποκριτή, αν θες την γνώμη μου.

   Εξάλλου το ΚΚΕ δεν διστάζει να στηρίζει κινήματα, οργανώσεις και κόμματα άλλων χωρών, που δεν ανήκουν στα ιστορικά ΚΚ, στον βαθμό που είναι σαφές ότι αφενός εντός των ιστορικών ΚΚ δεν υπάρχουν περιθώρια δράσης και αλλαγής κατεύθυνσης, και αφετέρου υπάρχει ένα ρεύμα (ποσοτικά ίσως αδύναμο, αλλά ποιοτικά ανώτερο) έτοιμο να χαράξει σωστή πορεία.

   Διαγραφή
  7. Το ΚΚΕ αποδεδειγμένα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το κάνει όχι απλώς επειδή είναι καθήκον του να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι το κυπριακό έχει ειδικό βάρος για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ελλάδα ειδικότερα. Πάντα είχε.

   Στα πλαίσια αυτού του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, έχει μπει σε ρυθμούς καθημερινών ανακοινώσεων για τις εξελίξεις. Στα ίδια πλαίσια έχει ιδρύσει την Κομματική Οργάνωση Κύπρου, ορθότατα σκεπτόμενο.

   Ωστόσο η επιθυμία του να δώσει στον κυπριακό λαό μια πυξίδα ερμηνείας και ανάγνωσης των γεγονότων και κατά συνέπεια μια πυξίδα πολιτικού προσανατολισμού σκοντάφτει διαρκώς πάνω στο ζήτημα της στάσης του ΑΚΕΛ. Μετά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ στήριξε το Μνημόνιο υπερψηφίζοντας όλα τα μνημονιακά μέτρα έρχεται το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ συμμαχεί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτό αφήνει το ΚΚΕ μετέωρο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες του στην Κύπρο. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα.Ταυτόχρονα, είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι το ΚΚΕ στηρίζει το ΑΚΕΛ. Είτε μας αρέσει αυτό είτε δεν μας αρέσει, αυτή είναι η αντίληψη. Κατά συνέπεια, το ΚΚΕ φτάνει σε αδιέξοδο απέναντι σε μια κατάσταση στην οποία θέλει να έχει λόγο, θέλει να παίξει γόνιμο ρόλο. Δεν βλέπω πώς μπορεί να απεμπλακεί απ' αυτό το αδιέξοδο αν δεν τροχιοδρομηθούν άμεσα εξελίξεις στο ΑΚΕΛ, κάτι για το οποίο επουδενί δεν παίρνω όρκο ότι θα συμβεί. Εάν το Κυπριακό "επιλυθεί" στην κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να επιλύεται, τότε η μόνη πολιτική εναλλακτική που θα υπάρχει στο μυαλό της πλειοψηφίας θα είναι ο εθνικισμός, καθώς η "από τα κάτω", ταξική επίλυση προς όφελος του λαού είναι εντελώς χωρίς στηρίγματα στην κυπριακή πολιτική σφαίρα. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, απονομιμοποιώντας την συνολική συνεισφορά του εργ. κινήματος στην Κύπρο (η οποία θα απαξιωθεί συνολικά εξαιτίας της στάσης του ΑΚΕΛ) και αφήνοντας ως μόνο εναλλακτικό δρόμο τον αντιδραστικό εθνικισμό και σωβινισμό, στον οποίο θα σπρώξει όποιον αισθάνεται ότι το ΑΚΕΛ πούλησε την κυπριακή εργατική τάξη στα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ.

   Διαγραφή
 4. Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται καν πως το Κοινό Ανακοινωθέν ειναι δεσμευτικό. Το έχω αναφέρει και σε δική μου ανάρτηση, πως σε αυτό το σημείο κινείται επικοινωνιακά συμβαδίζοντας με το ΔΗΣΥ. Και στα έντυπα και στα σοσιαλ μίντια και παντού, οι ΑΚΕΛικοί συνιστούν ψυχραιμία, προκειται για μια προταση μη δεσμευτική κ.λ.π κ.λ.π

  Βεβαια το ΑΚΕΛ θα ανησυχεί και για τους πιθανούς εσωτερικούς τριγμούς, ανκαι τον τελευταίο καιρό έχει φροντίσει να "καθαρίσει" τα ανώτατα σώματα - συγνώμη για την επιλογή της λέξης - από το λεγόμενο αντι-ανανικό εσωτερικό μέτωπο ενόψει και του Προγραμματικού συνεδρίου. Είναι σε όλους μας πολύ γνωστή η ιστορία του 2004, όπου το βράδυ της Παρασκευής το Πολιτικό Γραφείο υπερψήφισε το ΑΝΑΝ και το πρωί του Σαββάτο η Κεντρική Επιτροπη αποφάσισε να πεί "Όχι για να τσιμεντώσεουμε το Ναι" - ήταν η προσπάθεια του Δ.Χριστόφια να "σωσει" το κόμμα από μια πιθανή διάσπαση. Κατόπιν ανώτερα στελεχη του κόμματος διαχωρησαν δημοσίως την θέση τους και στηριξαν το σχέδιο, μεταξύ αυτών ο τότε υπουργός εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, η μετέπειτα δημοαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ο πολύ γνωστός πια σε όλους Νεοκλής Συλικιώτης και πολλοί άλλοι...αυτά για την ιστορία με το ΑΝΑΝ...

  Προσωπικά μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά από τη στιγμή της δήλωσης για αποχώρηση από την συγκυβέρνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου.

  Για μένα δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να αφήσει ο Νικόλας τη ζεστή αγκαλια της συγκυβέρνησης, την οποία με τοσο κόπο εξασφάλισε σε μια συμμαχία με τον Προεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων σε μια αποδοχή αυτής της συνεργασίας ( πρωτογνωρης για τα ιστορικά ) και να επιβληθεί το μνημόνιο, αλλά επίσης στο να επιτελεστεί μια οριστική διάσταση από το ΑΚΕΛ. Αυτά ήταν έργα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

  Κατά την εκτίμηση μου λοιπόν, και δεδομένης του γεγονότος πως από την εφαρμογή του μνημονίου εξαρτώνται τα προσωπικα συμφεροντα της οικογένειας Παπαδοπούλου εφόσον είναι εμπλεκόμενη άμεσα με το τραπεζιτικό κεφάλαιο, μόνο η επίγνωση πως η λύση είναι ήδη "συμφωνημένη" με καποιο τρόπο, θα τον οδηγούσε στην αποφαση για αποχωρηση απο την συγκυβερνηση.

  Βεβαια το αλλο μετωπο, και το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ σπρώχνουν - και παλι συγνωμη φίλοι ακελικοί - σε μια διάσπαση του ΔΗΚΟ ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση έστω μιας μερίδας του ΔΗΚΟ.

  Αυτά ειναι τα γεγονότα, ανεξαρτήτως εκτίμησης του καθενός από μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αντώνη, η αίσθησή μου είναι ότι πάντα, ακόμα και επί γενικής γραμματείας Εζεκία Παπαϊωάννου, το ΑΚΕΛ έβλεπε θετικά τις συνομιλίες και το "πάρε-δώσε" με τους Τ/Κ. Αν έχω καταλάβει λάθος θα σε παρακαλούσα να μου το επισημάνεις.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσοχή, το ζήτημα ΔΕΝ είναι η επίλυση ή όχι του Κυπριακού. Ασφαλώς και ως ΚΚΕ επιθυμούμε την δίκαιη και βιώσιμη επίλυσή του, ασφαλώς και ως ΚΚΕ είμαστε σε επαφή με το Τουρκικό ΚΚ και με την Τ/Κ αριστερά.

   Το ζήτημα είναι επίλυση από ποιον και για ποιανού τα συμφέροντα.

   Αυτό που επαναλαμβάνεται τώρα, και με κινητήριο μοχλό την κρίση είναι επίλυση που αφήνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα μετέωρα γιατί ΗΠΑ και ΕΕ βιάζονται να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο φυσικό αέριο και να μπορούν να επεκταθούν τα σχέδια ενίσχυσής τους απέναντι στη Ρωσία (για αυτό και οι διπλωματικοί χειρισμοί στην Κύπρο γίνονται παράλληλα με την ενεργό ανάμιξη στα εσωτερικά της Ουκρανίας από τους δύο, είναι το ενεργειακό στη μέση και στα δύο).

   Είναι μια "επίλυση" για το κεφάλαιο που θα βάλει την Κύπρο ακόμα βαθύτερα στην ΕΕ και πιθανότατα στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι μια επίλυση από το εργατικό και λαϊκό κίνημα Ε/Κ και Τ/Κ, αυτό το κίνημα είναι απόλυτα στο περιθώριο.

   Διαγραφή
 6. @Disdaimona8 Φεβρουαρίου 2014 - 12:17 μ.μ.

  Όπως είπα και στον σ. Naptha, ασφαλώς και το ΚΚΕ δεν υποκαθιστά, ούτε έχει τον ρόλο να υποκαταστήσει τις κυπριακές κομμουνιστικές ευθύνες.

  Αυτό δεν αναιρεί ότι στο πιο πάνω ρεπορτάζ αφενός ασκούμε κριτική στο προσχέδιο (σωστά) και μιλάμε για τη συμπαιγνία ΝΔ-ΔΗΣΥ-ΗΠΑ-ΕΕ (σωστά), αφετέρου καταγράφουμε ότι ένα κόμμα το οποίο στηρίζουμε όλο αυτό τον καιρό...συμφωνεί με την συμπαιγνία αυτή χωρίς να σχολιάζουμε ούτε το γεγονός αυτό καθαυτό ούτε τη δική μας στάση.

  Αυτό νομίζω ότι είναι μια παράδοξη στάση που λιγότερο βοηθά τους Κύπριους και περισσότερο βλάπτει το ΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρεις τί γινεται στα σοσιαλ μίντια; Οι φιλο-συριζαίοι της Κύπρου είναι ανάστατοι που δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοινωση ο Συριζας, και τί είπε η Δουρου, και θα μας πουλησουν κι αυτοί για τα δικά τους κομματικά συμφέροντα ως αντιπολιτευση στο Σαμαρά κ.λ.π

   Δεν θα κάνουμε τα ίδια. Εχουμε αξιοπρέπεια! Εδώ και καιρό μιλήσαμε για την αναγκαιότητα ενος κομμουνιστικού κομματος στην Κυπρο. Οι σχεσεις μεταξύ των κομμάτων και των χωρών ειναι αμφίδρομες. Ότι θεωρούμε πως μας οφείλουν οι άλλοι, αυτό ακριβώς οφείλουμε κι εμείς στους άλλους.

   Το ΚΚΕ ήδη τροφοδοτεί την Κύπρο με όση δουλειά, θεωρητική και πολιτική κάνει! Εμείς με τί ακριβώς έχουμε τροφοδοτήσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα; Με τίποτα απολύτως! Δεν ξέρω πως θα οφελούσε το ίδιο το ΚΚΕ το να μιλήσει καθαρά για το ΑΚΕΛ. Δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το κρίνω.

   Αυτό που μπορώ να κρίνω ειναι πως οφείλουμε εμείς να έχουμε αξιοπρέπεια για μας, για τον τόπο μας, για την περιοχή μας και επιτέλους να μην ζητάμε "κηδεμονίες" από κανένα και να ενηλικιωθούμε πραγματικά!

   Διαγραφή
  2. Πήττας, TVXS: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/den-ksexno-gi’-ayto-pino-toy-giorgoy-pitta

   Διαγραφή
  3. Κάτω από ξένη σημαία...άλλο ένα επεισόδειο στο στήσιμο ενός διπόλου χωρίς σωστή απάντηση γιατί και οι δύο (Όχι/Ναι) επικαθορίζονται από μερίδες του κεφαλαίου...

   Διαγραφή
  4. Ρισπεκτ στην Disdaimona και ευχές για χίλια κουράγια, άσχετα αν συμφωνώ με τον Αντώνη γιατί στα δικά μας καλαμαράδικα κεφάλια άλλη υποχρέωση αισθανόμαστε!

   Κουμπάρος της κουμέρας

   Διαγραφή
 7. Το θέμα δεν είναι μόνο τι κάνει το ΚΚΕ. Το θέμα είναι και γιατί οι γνήσιες κομμουνιστικές δυνάμεις δεν αποσχίζονται από το ΑΚΕΛ προχωρώντας στην ίδρυση αυθεντικού ΚΚ. Οι συμβιβασμοί σε ζητήματα στρατηγικής δε νοούνται για τους κομμουνιστές.

  Leon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνούμε, βεβαίως. Πιθανώς να πρέπει να αρχίσει να πέφτει λίγη λενινιστική ράβδος για την πάλη κάτω από ξένες σημαίες, γιατί το πράμα στην Κύπρο οδεύει πολύ ξεκάθαρα προς ψευδοαντιπαραθέσεις και θολούρα ("είστε εθνοπροδότες", "όχι, εσείς είστε σωβινιστές και ακροδεξιοί" και η εργατική τάξη για νάνι).

   Διαγραφή
 8. να πω και εγω την γνωμη μου.
  παλιοτερα υπηρχε συμφωνια μεταξυ ΚΚΕ και ΑΚΕΛ και δεν υπηρχαν οργανωσεις ξεχωριστες στα κρατη, δεν μπορουσε το ΚΚΕ να κανει μελος του κυπριο, προσοχη, οχι κυπριακης καταγωγης που μενει/γεννηθηκε ελλαδα, αλλα πχ φοιτητη. πλεον απο οσο ξερω δεν υπαρχει τετοιο πραγμα. δειγμα του κλιματος -πιστευω- ειναι και το πλανο που ειχα δει σε εκλογες που ειχε βγει πρωτο το ΑΚΕΛ (νομιζω το 2004, την εποχη που κατεβαινε η βισση στην γιουροβιζιον, μην ρωτατε πως το θυμαμαι αυτο) που η ΕΔΟΝ πανυγηριζε με σημαιες ΚΚΕ!!!
  το ΚΚΕ ειχε κανει σκληρη κριτικη και με το σχεδιο αναν και τωρα κανει κριτικη εστω χωρις να αναφερετε σε ονοματα -ακομα- και νομιζω οτι γινεται αυτο και εξαιτιας των εσωτερικων του ΑΚΕΛ.
  μια ευθεια αναφορα θα μπορουσε απο καποιους να χαρακτηριστει επεμβαση. ας μην ξεχναμε τι μας εσουρναν με το γραμμα στο πορτογαλεζικο ΚΚ.
  ας περιμενουμε λιγο. το κομμα ΠΟΤΕ δεν δρα παρορμητικα. αλλωστε οι θεσεις του ειναι ξεκαθαρες και το μυνημα του επι αναν ητνα ξεκαθαρο και απεναντι στις ηξεις αφιξεις του ΑΚΕΛ.
  ετσι θα ειναι και τωρα.
  υπαρχει και μια τεραστια διαφορα. τωρα υπαρχει κομματικη οργανωση στο νησι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διευκρινίζω, σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, ότι έχω στενή σχέση με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο, χωρίς βέβαια να είμαι μέλος του κόμματος, και ότι θεωρώ την ίδρυσή της κομβικής σημασίας κίνηση.

   Προφανώς δεν "γκρινιάζω" για την δουλειά που κάνει το κόμμα εδώ εφόσον εγώ ο ίδιος συμμετέχω όπως μπορώ σ' αυτή τη δουλειά. Εμπιστεύομαι το κόμμα και την πολιτική σοφία του. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θέσω κάποια ζητήματα γιατί γνωρίζω ότι έχουν σημασία και οι εξελίξεις τρέχουν πλέον. Το κόμμα είναι αναγκασμένο να δρα διπλωματικά και λεπταίσθητα σε κάποια ζητήματα. Εγώ όχι;-) Μερικές φορές, είναι απαραίτητο και εποικοδομητικό κάποιος να είναι αγενής, φτάνει να ξέρει γιατί και πότε...

   Διαγραφή
 9. - Το Lenin Reloaded εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές πολιτικές θέσεις και απόψεις του δημιουργού του.

  - Ασφαλώς και ως ΚΚΕ επιθυμούμε την δίκαιη και βιώσιμη επίλυσή του, ασφαλώς και ως ΚΚΕ είμαστε σε επαφή με το Τουρκικό ΚΚ και με την Τ/Κ αριστερά.


  Τα παραπάτω που σημειώνω δε με ενοχλούν σαν αντιφάσεις ενός δήθεν κομμουνιστή - δεν είσαι τέτοιος, αλλά με ενοχλούν σαν αντιφάσεις ενός ανθρώπου που έχει ταχθεί με το ΚΚΕ. Αν δεν κάνω λάθος, είχες ποστάρει και προσωπική σου φωτογραφία κρατώντας κουπόνια, όχι κομμένα, του ΚΚΕ, που σημαίνει ότι το ΚΚΕ σε εμπιστεύτηκε σαν οπαδό να το βοηθήσεις. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφεις σήμερα βοηθάνε το ΚΚΕ και τον προλεταριακό διεθνισμό. Οι αντιφάσεις αυτές θα μπορούσαν να δώσουνε λαβή στους αισχρούς οπορτουνιστές της Ελλάδας. Και το ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είσαι πλέον ένα τυχαίο μπλογκ, αλλά ένα μπλογκ με μεγάλη επισκεψιμότητα που συγκεντρώνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ φίλους του ΚΚΕ.
  Τελικά δεν πρέπει να αποφασίσεις αν θα εκφράζεις τις θέσεις του Αντώνη ή τις θέσεις του ΚΚΕ;
  Ή τουλάχιστον όταν εκφράζεις θέσεις δικές σου, δε θα ήταν καλύτερο να λες "εγώ πιστεύω πως το ΚΚΕ..." και όχι, "εμείς ως ΚΚΕ";

  Η γενική εντύπωση που μου δίνεις είναι ότι ανυπομονείς στο συγκεκριμένο θέμα.
  Το ότι δεν υπάρχει δράση στην Κύπρο, το ότι δεν υπάρχει κομμουνιστικό κίνημα, δεν είναι ευθύνη του ΚΚΕ. Όπως είπε και η Δεισδαιμόνα ο κυπριακός λαός δε θέλει ντάντεμα. Η δική μου άποψη λέει πως όσοι μέσα από το ΑΚΕΛ βλέπουνε την κατάντια του, πρέπει σύντομα να χωρίσουν το δρόμο τους. Μέχρι τότε το ΚΚΕ δεν μπορεί ούτε να παρεμβεί στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ, ούτε και να χάσει κάθε επαφή μαζί του, οπότε και με τα καλύτερα κομμάτια του.


  Η κριτική μου το ξέρεις πως είναι καλοπροαίρετη.


  Και θα προσθέσω τα εξής.

  Γράφεις :
  - "Μετά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ στήριξε το Μνημόνιο υπερψηφίζοντας όλα τα μνημονιακά μέτρα έρχεται το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ συμμαχεί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτό αφήνει το ΚΚΕ μετέωρο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες του στην Κύπρο."

  Η απάντηση είναι στη διακήρυξη για τα 95 χρόνια.


  Τρία διαχρονικά σημαντικά, αλλά και πολιτικά επίκαιρα ζητήματα δοκιμάζουν την ιδεολογική - στρατηγική ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο:

  - Η στάση απέναντι στην ΕΕ και σε κάθε σχήμα οικονομικής ή στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

  - Η στάση απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  - Η στάση απέναντι σε κάθε μορφή αστικής διακυβέρνησης.

  Και τα τρία αυτά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ιδεολογικού - πολιτικού αγώνα του ΚΚΕ, σχετίζονται με την πάλη με τον οπορτουνισμό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παγκόσμια.


  Τι ακριβώς πρέπει να επιδιώξει με αυτές τις αρχές το ΚΚΕ; Να κόψει κάθε συνομιλία ή να μεταφερθεί στην Κύπρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Απάντησα ήδη, νομίζω σαφέστατα, για το τι ΔΕΝ είναι ευθύνη του ΚΚΕ.

   2. Πάντα εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις, με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο κόμμα το οποίο στηρίζω και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για αυτό. Που σημαίνει ότι αναλαμβάνω εδώ και δύο περίπου χρόνια και την ευθύνη για την υπεράσπιση του κόμματος, σε καθημερινή βάση, όσο και για την ενεργή συνδρομή στο κόμμα. Έχω όμως το δικαίωμα να εκφράζω τις απόψεις μου όταν οι απόψεις μου διαφοροποιούνται από αυτές του κόμματος.

   3. Δεν υπάρχει απάντηση στο ζήτημα που έθεσα στην διακήρυξη. Το ζήτημα που έθεσα είναι σαφέστατο και βρίσκεται στην επόμενη ανάρτηση: Πρέπει ή δεν πρέπει η κομματική στάση και ανάλυση για την Κύπρο να εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια της κριτικής του ευρωσκεπτικισμού και ταυτόχρονα του κοσμοπολιτισμού όπως αυτή διατυπώθηκε στον "Ρ"; Εγώ λέω πρέπει. Και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, ούτε έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένη τοποθέτηση πάνω στις εξελίξεις. Αυτό ΔΕΝ είναι ευθύνη του ΑΚΕΛ που δεν έγινε.

   4. Το ΚΚΕ ούτε να κόψει συνομιλίες είπα ούτε να μεταφερθεί στην Κύπρο. Φέρει την ευθύνη της πληρότητας και σαφήνειας των δικών του αναλύσεων. Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Είναι δικές του αναλύσεις.

   Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με το LR. Με τον ίδιο τρόπο που πολεμάμε εδώ τον οπορτουνισμό πρέπει να τον πολεμάμε και στην Κύπρο και παντού. Ειδικά με το ΑΚΕΛ που πλέον, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει τραβήξει ξεκάθαρη πορεία.

   Διαγραφή
  3. εγω θελω να κανω την εξης ερωτηση, αν υπηρχε ενα ΚΚ αιγυπτου που να λειτουργει νομιμα και με την ιστορια του κτλ κτλ αλλα ΚΚΕ και του ζηταγαμε να παρει θεση απεναντι στο κυπριακο, τι θα ζηταγαμε να πει;
   στο συγκεκριμενο, υπαρχει η συναισθηματικη φορτιση λογω των κοινων στοιχειων των 2 λαων, αλλα απο κει και περα το ΚΚΕ εχει απεναντι του ενα κομμα που ολοι ξερουμε τι καπνο φουμαρει, δεν ξερουμε ολοι τι γινεται στο εσωτερικο του, ειναι ενα κομμα που ακομα εχουμε επαφες και ειναι κομμα ξενου κρατους. φυσικα και του εχουμε πει την γνωμη μας, αλλα δεν μπορει και δεν πρεπει να κατεβει ο κουτσουμπας και να παει στην συνεδριαση της κε του ακελ και να καθοδηγηση.
   το ΚΚΕ εχει εκφρασει την θεση του και ειναι σε αντιθεση με την γραμμη του ακελ. αυτο το καταλαβαινουν ολοι. απο κει και περα το τι θα κανει το ακελ ειναι δικο του θεμα, οπως και το τι θα κανουν δυναμεις μεσα στο ακελ.
   αν υπαρξει θεμα οπως στην ιταλια δεν νομιζω οτι γεναται ζητημα στο αν το ΚΚΕ θα σταθει διπλα στους κομμουνιστες.
   για αυτο ας κρατησουμε την ψυχραιμια μας, να δουμε και τις εξελιξεις. η κυπρος δεν ειναι ενα θεμα που παιζει αυτονομα αλλα πρεπει να το βλεπουμε και με το τι γινεται στην περιοχη. καμια εξελιξη στην κυπρο δεν ειναι ξεχωρη απο το τι γινεται στην συρια, στην αιγυπτο, στην τουρκια, ακομα και στην λιβυη

   Διαγραφή
  4. Απαντάει πολύ καλά και οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές στο ΑΚΕΛ και στους ακελίτες και αν κάποιοι από αυτούς το θελήσουνε θα κάνουνε το δικό τους ΚΚ. Από εκεί και πέρα, αν το ΚΚΕ προχωρήσει με όλα τα κόμματα -όχι του εσωτερικού, αλλά του εξωτερικού- με τη στάση "συμφωνήστε εδώ και τώρα αλλιώς τέλος οι σχέσεις μας" απλά θα απομονωθεί. Ειδικά με το ΑΚΕΛ αν κάνει κάτι τέτοιο θα είναι μία μάλλον άγαρμπη κίνηση.

   Διαγραφή
  5. Θα μου πεις πως ήδη απάντησες σε αυτά. Κάπως έτσι βλέπω και την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το ΑΚΕΛ και κάθε άλλο κόμμα με το οποίο διατηρούν σχέσεις. Ξέρουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Και μάλλον η απότομη και πλήρης απομάκρυνση δεν είναι λύση.

   Διαγραφή
  6. Πρώτον, επειδή εγώ ζω στην Κύπρο και επειδή εγώ πηγαίνω στις εκδηλώσεις του κόμματος και ακούω τις ερωτήσεις των ΑΚΕΛικών, σε πληροφορώ ότι δεν κατανοούν και τόσο καλά οι ΑΚΕΛικοί τις θέσεις του ΚΚΕ. Το συχνότερο ερώτημα στις εκδηλώσεις μας είναι "γιατί δεν συνεργάζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ;"

   Δεύτερον, νομίζω ότι δεν έγινε καθόλου αντιληπτό το πρόβλημα που θίγω. Το πρόβλημα δεν είναι να υπαγορεύσουμε στο ΑΚΕΛ κάτι. Το πρόβλημα είναι πως η ανάλυση του κόμματος για το προσχέδιο είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί στα αυτιά του Κύπριου, όπως είναι τώρα (μακριά από την τοποθέτηση του "Ριζοσπάστη" για τους ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΟΥΣ ανταγωνισμούς και χωρίς κανένα από τα διαλεκτικά στοιχεία εκείνης της ανάλυσης), δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί για τον Κύπριο από δηλώσεις όπως αυτή του Γιαννάκη Ομήρου που παρέθεσε ο Non Passaran.

   Ο Γιαννάκης Ομήρου είναι εγνωσμένα αστός πολιτικός, είχε πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση με τους S-300, και είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ (Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών).

   Ο άλλος που εμφανίζεται να συμφωνεί με την δική μας ανάλυση είναι ο Πάνος Καμμένος της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας: http://ellinikoforoum.blogspot.com/2014/02/blog-post_3908.html,

   την ίδια στιγμή που παρουσιαζόμαστε ως συμπορευόμενοι με το κόμμα του ορίτζιναλ Καμμένου: "ΚΚΕ – ΑΝΕΛ: Όχι σε δεύτερο Σχέδιο Ανάν – Αντιδράσεις κομμάτων από Ελλάδα για εξελίξεις στο Κυπριακό", http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=128088&catid=31

   Αυτά είναι συνέπειες του γεγονότος ότι η βάση ανάλυσης την οποία παρέθεσα στο επόμενο ποστ, και η οποία είναι του κόμματος, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση των ως τώρα τοποθετήσεών μας για το Προσχέδιο. Κατά συνέπεια, ένας Κύπριος που συμφωνεί μαζί μας και όχι με το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί μαζί μας σε κομμουνιστική βάση αλλά σε εθνικιστική. Εμφανιζόμαστε ως εθνικιστές. Διαβάστε την ερώτηση στην οποία καταλήγω στο Αντωνης8 Φεβρουαρίου 2014 - 11:40 π.μ. και πείτε μου, τι θα γίνει με δεδομένους αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν διαφοροποιήσουμε την ανάλυσή μας απ' αυτή της εθνικιστικής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας;

   Διαγραφή
  7. εγω δεν εχω επαφη με τα τεκτενομενα του εσωτερικου κυπριακου πολιτικου κοσμου. δεν ξερω ονοματα, αλλα κομματα και παραταξεις.
   ο λογος που το κανω ειναι και γιατι προσπαθω να βλεπω το θεμα"ουδετερα" και οχι με την ιδιαιτερη συναισθηματικη φορτιση που υπαρχει αντικειμενικα.
   να φερω στην κουβεντα ενα παραδειγμα. στις αλλαγες τις κουβας, το κομμα ειχε την αποψη του, την εδωσε και στο ΚΚΚ, αφου εγινε η κουβεντα μεταξυ μας εγινε και μια δημοσια τοποθετηση. φυσικα και στα μυαλα των κουβανων ηταν λιγο περιεργα αυτα που λεγαμε. αντιστοιχα περιεργα ακουγονται και στους κυπριους αυτα που λεμε.
   απο το περασμα μου απο το νησι μια εποχη -οχι πολυ μακρινη- καταλαβα αρκετα.
   ας πουμε το πως με αντιμετωπιζαν οι ακελιτες σε συγκεντρωσεις οταν με εβλεπαν με τον "Ρ". υπηρχαν αυτοι που με κοιταγαν με μισο ματι -περισσοτεροι- αλλα και αυτοι που πραγματικα με δεχοντουσαν με πολυ χαρα.
   η διαφορα -επαναλαμβανω- ειναι οτι τωρα υπαρχει κομματικη οργανωση εκει, που μπορει να εκλαικευσει σε μεγαλυτερο κομματι του λαου εκει τις θεσεις μας, περα απο την οποια ανακοινωση της απο τα μμε της κυπρου.
   το προβλημα του τσουβαλιασματος των θεσεων μας υπαρχει και στην ελλαδα, οπου ακουγαμε πολλες φορες οτι η αριστερα -γενικα- διαφωνει σε κατι χωρις να λεγετε το πως και το γιατι ή οπως παλιοτερα στις ευρωεκλογες που μας τσουβαλιαζαν με την ακροδεξια για το θεμα της εε ή ακομα και για το βιβλιο της ρεπουση.
   αυτο απαντιεται μονο με την δικη μας δραση και την προβολη της θεσης του ΚΚΕ.
   επαναλαμβανω οτι θελει πολυ προσοχη με να ανοιξουν ολα τα χαρτια των αστων. η σταθεροτητα στην κυπρο ειναι αναγκαια για τους αστους γιατι ειναι το κλειδι για ολη την περιοχη.
   αυτο το καταλαβαινει και ο τσυριζα -ανεξαρτητα απο τα εσωτερικα τους παιχνιδια εξουσιας- για αυτο και η θεση τους μεχρι τωρα ειναι οτι δεν εχουν θεση

   Διαγραφή
 10. Αντώνη, ενημερωτικά, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται στο ΑΚΕΛ έχουν εμφανιστεί κομμουνιστικές απόψεις. Και αν ναι, ποια είναι η συχνότητά τους.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ είναι το λινκ, όπου δημοσιεύονται τα σχετικά με το Προγραμματικό Συνέδριο και τον προσυνεδριακό διάλογο.

   http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=9424&tt=graphic&lang=l1

   Διαγραφή
 11. Συντροφοι στην Κυπρο ...ΦΚΙΑΧΤΕ ενα ΚΚ εκει κατω ρε παιδια ! Τι το ζαλιζουμε το πραμα τοσα χρονια? ...Τι να πει το ΚΚΕ δηλαδη στον ....Κυπριακο ΣΥΡΙΖΑ ??....οτι ειναι ΣΥΡΙΖΑ ?
  Σαν να τους ακουω μετα : "ΝΑ οι Σταλινικοι !! Το κομμα "πατερουλης" μας " ,'"Αισχρη επεμβαση στα εσωτερικα μας " .....

  (οτι ηταν να πει νομιζω το ειπε το κομμα ,απο την εποχη του Χριστοφια ακομα και πριν το σχ.Αναν )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "Όχι στην πάλη κάτω από ξένες σημαίες! Ενιαία Κύπρος είναι μόνο η Κύπρος της λαϊκής εξουσίας"
  Είναι πολύ καθαρή αυτή η θέση. Πάρα πολύ κατανοητή. Τόσο πολύ ξεκάθαρη είναι αυτή η θέση που η απλότητά της τρομάζει.
  Για τους εχθρούς αναχωρητής που πιστεύει στην δευτέρα παρουσία, για τους κοντινούς τροτσκιστής που πιστεύει στην διαρκή επανάσταση. Σε μεγάλες φουρτούνες μπαίνεις! ICH BRAUCH URLAUB

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "για τους κοντινούς τροτσκιστής που πιστεύει στην διαρκή επανάσταση."

   Για τους μεθυσμένους εννοείς; Που διάολο είδες 'διαρκή επανάσταση', στην οποία είμαι σαφέστατα και με δεκάδες κείμενα αντίθετος;

   Διαγραφή
  2. Εννοεί «εξαγωγή τής επανάστασης» το παιδί (όχι «διαρκή επανάσταση»). Ποιας επανάστασης (πού, πότε, πώς, και γιατί) είναι άλλο ζήτημα. Να ρωτήσετε τον Μαυροειδή, αυτός ξέρει και θα σας πει.

   Διαγραφή
 13. Δυσκολεύτηκα πολύ να σχολιάσω στην συγκεκριμένη ανάρτηση, αρχικά γιατί δεν την θεώρησα σκόπιμη εξ'αρχής.
  Πράγματι λοιπόν, από ότι και εγώ βλέπω το δίπολο που κυριαρχεί στην Κύπρο και είναι και η βασική αντίθεση και για το ΑΚΕΛ είναι η ψευδής (κατ'εμέ) αντιπαράθεση μεταξύ αστικού εθνικισμού και αστικού κοσμοπολιτισμού

  -Έχει ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ την θέση του απέναντι σε αυτό δίπολο παγκόσμια (άρα και για την Κύπρο);
  Την έχει ξεκαθαρίσει.
  Δεν βλέπω το τι θα μπορούσε να κάνει από εκεί και πέρα.
  Η θέση του εξάλλου είναι πολύ λεπτή, αφού δεν μπορεί να κάνει ούτε καν αυτό που έκανε π.χ. στην Ιταλία ή την Τουρκία υποστηρίζοντας την ίδρυση ΚΚ, αφού αυτό θα θεωρούνταν (και σωστά) παρέμβαση και φραξιονισμός στο εσωτερικό αδελφού κόμματος.
  Κατά αυτή την έννοια θεωρώ τουλάχιστον άστοχες και τις προτροπές για διάσπαση του ΑΚΕΛ που εκφράστηκαν σε κάποια σχόλια. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το ΑΚΕΛ και την εργατική τάξη της Κύπρου αποκλειστικά.
  Καλό θα είναι ακόμη να λαμβάνουμε υπόψην μας και τους ιστορικούς δεσμούς "αίματος" μεταξύ των δύο κομμάτων που υπαγορεύουν την στάση του ΚΚΕ, και όχι μόνο την τρέχουσα κατάσταση στο ΑΚΕΛ και στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

  Το ΚΚΕ λοιπόν έχει πράξει το διεθνιστικό του καθήκον δημοσιοποιώντας την δική του ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση στα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Δεν έχει κανένα παραπάνω καθήκον ή δικαίωμα παρέμβασης πέρα από αυτό.

  Όσο για το τακτ στις εκφράσεις του κόμματος απέναντι στο ΑΚΕΛ που σε "ενοχλεί" Αντώνη, καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων κρέμμονται από μια κλωστή εδώ και καιρό, και για λόγους που είναι λίγο ως πολύ γνωστοί.
  Είναι μια κλωστή που το ΚΚΕ κρίνει πως δεν πρέπει να σπάσει, τουλάχιστον με δική του ευθύνη και τουλάχιστον αυτή την στιγμή.
  Είναι μία επιλογή που μόνο εν καιρώ μπορεί να κριθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δες το σχόλιο Αντωνης9 Φεβρουαρίου 2014 - 1:10 μ.μ.

   Διαγραφή
  2. ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ AΜΥΝΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

   « ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΝΤΟΝΙΑ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

   Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό σηματοδοτούν την έναρξη συνομιλιών των δυο κοινοτήτων σε ένα πλαίσιο που δρομολογεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της μεγαλονήσου, τόσο για τον Κυπριακό Ελληνισμό όσο και για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, που ενδεχόμενα μετατρέπουν ένα διεθνές πρόβλημα σε ένα «καθαρό τεχνικό πρόβλημα και ζήτημα μεταξύ δυο κοινοτήτων».

   Οι διαδικασίες που δρομολογούνται πιθανόν να μεταβάλουν την Κύπρο σε ένα «καντονοποιήμενο προτεκτοράτο», χωρίς ισχυρή διζωνική και ομοσπονδιακή δομή, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση αλλά με «συνιστώντα κράτη», όπως αναφέρεται στο τελευταίο «προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος».

   Η Κύπρος , όπως και η Ελλάδα πλήττεται βάναυσα από πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής «εξόντωσης» μέσα από μνημονικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Κέντρου και όχι μόνο, η χώρα θα μεταλλάσσεται σε μια αδύναμη κρατική οντότητα που παραβιάζουν ρητά και κατηγορηματικά ιστορικές αποφάσεις των Γ.Σ. και του Σ.Α. του ΟΗΕ.

   Η συνέχιση της παρουσίας στρατού κατοχής που βαθμιαία θα μετατρέπεται σε «Νατοϊκή φρουρά». Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, θα βρεθεί στο «κυρίως μενού», αρπακτικών και πολεμοκάπηλων δυνάμεων που σχεδιάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο».

   Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί σε τούτη τη φάση πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, όπως οφείλει η κυβέρνηση να πράξει.
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15208:o-&catid=86:expolitiki&Itemid=268

   Διαγραφή
  3. "Στην ουσία βαδίζουμε ολοταχώς σε επανέκδοση του σχεδίου Ανάν εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου.

   Κανένας δεν δικαιούται, δίπλα στις οικονομικές, να προσθέσει και εθνικές περιπέτειες.

   Ο "ΚΥΠΡΙΟΣ"
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15215:2014-02-09-11-20-49&catid=37:di-evropi&Itemid=172

   Διαγραφή
  4. Η Κύπρος σε κίνδυνο!
   Οι Αναστασιάδης και Σαμαράς συνωμοτούν για την ολοκληρωτική εκποίηση της Κύπρου. Μετά την καταστροφή που υπέστη η Κυπριακή δημοκρατία από την ευρωζώνη, μια καταστροφή πολύ χειρότερη από εκείνη του Αττίλα, σέρνεται σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα αποικιοκρατικά συμφέροντα Ευρωπαίων και Αμερικανών.

   Το κράτος της ελεύθερης Κύπρου καλείται να αυτοκαταλυθεί προς όφελος της Τουρκικής επικυριαρχίας υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οικονομία παραδομένη κυριολεκτικά στους αποικιοκράτες της ευρωζώνης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντί να σταθεί στο ύψος του πατριωτικού καθήκοντος και να ευθυγραμμιστεί με την θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού που ζητά την έξοδο από το ευρώ, νοιάζεται μόνο για την παραμονή της στην ΕΕ.


   Η δήλωσή του Αναστασιάδη ότι το επιδιωκόμενο Κοινό Ανακοινωθέν «θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πιο σημαντικό: θα εξασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», τα λέει όλα. Υλοποίηση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» σ’ όλη την επικράτεια του νησιού, σημαίνει παράδοση άνευ όρων της οικονομίας της Κυπριακής δημοκρατίας στην Τουρκία υπό την αποικιοκρατική επιτήρηση των Βρυξελλών.

   Με τον τρόπο αυτό θα εισαχθεί στην κυπριακή οικονομία η τουρκική λίρα και επίσημα ως διπλό κατοχικό νόμισμα δίπλα στο ευρώ.

   Τώρα φαίνεται καθαρά πώς η Κύπρος δεν δέχτηκε απλά το ολέθριο πλήγμα από την ευρωζώνη μόνο και μόνο ως πειραματόζωο προκειμένου τα επιτελεία της να εισάγουν το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων ως πολιτική στήριξης των τραπεζών. Η Κύπρος φαίνεται επίσης να έχει επιλεγεί για να δοκιμαστεί και μια ακόμη συνταγή απελπισίας, το διπλό νόμισμα. Δίπλα στο όλο και πιο δυσεύρετο για του Κυπρίους και την κυπριακή οικονομία «σκληρό» ευρώ, θα εισαχθεί επίσημα ως δεύτερο «μαλακό» νόμισμα για εσωτερική κατανάλωση η τουρκική λίρα.

   Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η κατεστραμμένη οικονομία της κυπριακής δημοκρατίας στην επιδοτούμενη από την Τουρκία οικονομία των κατεχόμενων και κυρίως στις τούρκικες τράπεζες. Το νησί έτσι θα αλλάξει χέρια, χωρίς καν να χρειαστεί ένα νέο σχέδιο Ανάν, ή κάτι παρόμοιο που ίσως να προκαλέσει την πατριωτική έγερση των Κυπρίων.

   Η οικονομική δυσπραγία είναι πολύ καλύτερος τρόπος για να επιβάλλουν οι νέοι καταχτητές τις βλέψεις τους. Όταν ο Κύπριος δεν θα έχει εισόδημα και δουλειά, θα είναι πιο εύκολο να αποδεχθεί τα τετελεσμένα. Έτσι σκέφτονται οι αποικιοκράτες.

   Το προετοιμαζόμενο Κοινό Ανακοινωθέν ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας χειρότερης από την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Ο Αναστασιάδης, σεσημασμένος εθνοπροδότης από την εποχή που είχε πάρει εργολαβία την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, έρχεται τώρα να ολοκληρώσει την αποστολή του. Αφού πρώτα κατάστρεψε ολοσχερώς την οικονομία του νησιού, προκειμένου οι Κύπριοι να αισθανθούν ανήμποροι να αντισταθούν.

   Μαζί αυτή την φορά με την ηγεσία του ΑΚΕΛ που ευθυγραμμίζεται φοβούμενη την ποινική δίωξη της κλίκας Χριστόφια για τις ατασθαλίες και την διαφθορά στην οποία επιδόθηκαν κατά την διακυβέρνηση του κομμουνιστή προέδρου. Για άλλη μια φορά ο κομματικός πατριωτισμός αποδεικνύεται το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων και μάλιστα των προδοτών.

   Οι Κύπριοι αδελφοί οφείλουν να έχουν ξεκάθαρο ότι χωρίς να ξεμπερδέψουν με τους κομματικούς μηχανισμούς της δεξιάς και της αριστερής προδοσίας, χωρίς να φύγουν το ταχύτερο δυνατό από το ευρώ και την ΕΕ δεν πρόκειται να γλυτώσουν τα πολύ χειρότερα. Δεν πρόκειται να γλυτώσουν το νησί τους.

   Κύπρος μία, ενιαία, δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη με έναν λαό και μια ιθαγένεια, δίχως να στοιχειώνεται από το σαράκι του διαμελισμού διαμέσου της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, που έχει εισάγει στο κυπριακό πρόβλημα από την δεκαετία του ’50 η αποικιοκρατία, μπορεί να υπάρξει μόνο αν έχει σαν αφετηρία την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ και τώρα. Πριν είναι πολύ αργά για όλους του Κυπρίους.

   http://dimitriskazakis.blogspot.com/2014/02/blog-post_8096.html

   Διαγραφή
  5. Ελπίζω τώρα να γίνεται περισσότερο αντιληπτό γιατί είμαι προβληματισμένος από τις ως τώρα τοποθετήσεις του κόμματος, και ειδικότερα από την έλλειψη χαρτογράφησης του διπόλου που εκφράζεται γύρω απ' το Προσχέδιο ως ενδοαστικού διπόλου. Αν συνεχίσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση, απλώς θα ενισχύουμε το ένα άκρο του ενδοαστικού διπόλου απέναντι στο άλλο. Προσπάθησα, στην παράπλευρη μπάρα, να δώσω ένα στίγμα του τι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να λέγαμε αυτή τη στιγμή: Ότι "επανένωση" στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν υφίσταται, ούτε όμως υφίσταται "πατριωτισμός" στα πλαίσια της αστικής κυριαρχίας. Και ο ένας και ο άλλος το κεφάλαιο εκφράζουν, διαφορετικά τμήματα των συμφερόντων του. Ό,τι είπαμε για τη Γερμανία, για την Ιταλία, για την Γαλλία, για την Ισπανία, κλπ ισχύει και στην Κύπρο. Δεν είναι σε άλλο πλανήτη η Κύπρος, είναι μια ακόμα χώρα στο ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα με την αστική τάξη στο τιμόνι.

   Διαγραφή
  6. Υπόψη Trash:

   "αν βασιστεί κανείς στις δημόσια εκφρασμένες ΑΚΕΛικές θέσεις, η εσωτερική διαφοροποίηση στο ΑΚΕΛ δεν είναι αυτή ανάμεσα ένα "κομμουνιστικό" και ένα "σοσιαλδημοκρατικό" ΑΚΕΛ, αλλά ανάμεσα σε ένα ΑΚΕΛ που υποστηρίζει τα αστικά συμφέροντα σε ευρωενωσιακό πλαίσιο και ένα ΑΚΕΛ που υποστηρίζει τα αστικά συμφέροντα στο πλαίσιο άλλων αστικο-ιμπεριαλιστικών συμμαχιών."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/02/blog-post_8636.html

   Το πρώτο ΑΚΕΛ εκφράζεται στην σύμπλευση με την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο στη σύμπλευση με την τοποθέτηση Ήσυχου/Ίσκρα (έχουν παρατεθεί και οι δύο).

   Τρίτο ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμα δημόσια εκφραστεί.

   Είναι φανερό ότι ούτε ο ένας πόλος ούτε ο άλλος μπορεί να είναι πόλοι πολιτικής έκφρασης για τη δική μας παρέμβαση. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να περάσει μέσα απ' το δίπολο που έχει στηθεί, να το διεμβολίσει.

   Λένιν, Λένιν και περισσότερος Λένιν είναι ο οδηγός για το Κυπριακό για το κόμμα μας. Τα κείμενα υπάρχουν, δημοσίευσα αποσπάσματα από το υπερπολίτιμο Αστικός και σοσιαλιστικός πασιφισμός.

   Διαγραφή
  7. πανω στο θεμα υπαρχουν τα εξης:
   α) δικαιωνεται απολυτα το ΚΚΕ οταν ελεγε οτι η ενταξη στην εε δεν θα βοηθησει πουθενα ουτε στο οικονομικο/πολιτικο κομματι, ουτε φυσικα στο θεμα της κυπρου
   β) ειναι θεμα βασικο ιδεολογικης κατευθυνσης και αν στο κομμα της ιταλιας ή της αγγλιας μπορεις να κανεις κριτικη, εδω λογο και αυτων που ειπε ο trash πρεπει οι κινησεις σου να ειναι προσεκτικες. σε καμια περιπτωση δεν μπορεις να χρεωθεις οτι βοηθησες τον "φραξιονισμο" σε κομμα εξουσιας της αριστερας. τουλαχιστον σιγουρα οχι πριν υπαρξει τετοια δυναμη στην κυπρο και στο ακελ..
   συμφωνω με την τελευταια σου φραση, αυτο κανει και το κομμα, αλλα δυστηχως η κατασταση ειναι αρκετα ποιο περιπλοκη και την εκανε ακομα ποιο περιπλοκη η διακυβερνηση χριστοφια και οι ωμοι εκβιασμοι που εφαγε και να μην ξεχναμε το μαρι

   Διαγραφή