Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Narconomics

Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος (...). Οταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα.
Καρλ Μαρξ

Μαριχουάνα: Χρηματιστηριακή... παραζάλη με κέρδη 1.700%

Μετά τη νομιμοποίηση του Κολοράντο, οι κερδοσκόποι βλέπουν προοπτικές Microsoft σε μετοχές εταιριών πώλησης μαριχουάνας. Xρηματιστηριακά κέρδη που φτάνουν το... 1.700%.

Χρηματιστηριακή... ευφορία προκαλούν οι μετοχές εταιριών πώλησης μαριχουάνας, στις οποίες κάποιοι κερδοσκόποι βλέπουν προοπτικές... Microsoft, ειδικά μετά την απελευθέρωση της πώλησης «χόρτου» για ψυχαγωγικούς λόγους στο Κολοράντο, που ώθησε στα ύψη την τιμή του προϊόντος.

Ο Bruce Perlowin, ο διευθύνων σύμβουλος της Hemp Inc., η μετοχή της οποίας έχει εκτιναχθεί 205% στα 8 σεντς τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν ξαφνικά πέσει με τα μούτρα στις μετοχές εταιριών μαριχουάνας. «Ψάχνουν να βρουν την επόμενη Microsoft» αναφέρει στο Bloomberg.


Ο Robert Frichtel που κατέχει την Advanced Cannabis Solutions που η μετοχή της εκτινάχθηκε 144% με πωλήσεις μόλις 455 δολ. στο τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ότι η ευφορία έχει προκαλέσει χρηματιστηριακά κέρδη τα οποία ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 1.700%!

«Η ζήτηση για μαριχουάνα είναι εξωφρενική», σχολιάζει ο κ. Perlowin, πρώην διακινητής μαριχουάνας που έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή και πέρσι εισήγαγε στο χρηματιστήριο 12 εκατ. μετοχές της εταιρίας του, η οποία έχει έδρα στο Λας Βέγκας.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανοιχτές προειδοποιήσεις για τυχόν απάτες στην αγορά, στο χρηματιστήριο κάποια από τα μεγαλύτερα φετινά κέρδη απολαμβάνουν επενδυτές που ποντάρουν σε μετοχές «της πεντάρας» εταιριών μαριχουάνας.

Η μετοχή της GreenGro Technologies Inc., που προσφέρει επιχειρήσεις διαχείρισης ιατρικών κλινικών, έχει εκτιναχθεί 1.714% στα 80 σεντς. Η Tranzbyte Corp., που πωλεί κάναβη στο Κολοράντο, έχει κερδίσει πάνω από 310% σε πέντε συνεδριάσεις.
euro2day


Γ. Πέρρος: «Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης»

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) τέθηκαν στη διάρκεια της περιοδείας στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Ανάμεσά τους, η διαρκής και συστηματική υποχρηματοδότηση σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, που εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους εξαρτημένους, ανοίγει επιπρόσθετα τον δρόμο στους ιδιώτες.

Ορισμένα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνουν με ανάγλυφο τρόπο τα παραπάνω:

- Στο σύνολο των 53 μονάδων υποκατάστασης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υπάρχει μόνο μία μονάδα επανένταξης.

- Στο Τμήμα Έρευνας του Οργανισμού εργάζεται μόνο μια υπάλληλος.

- Τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουν πότε και κυρίως αν θα πληρωθούν.

«Η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζετε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ είναι κοινή με την αιτία που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τη βαρβαρότητα, τη ζούμε όλοι μας. Το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτήν. Οι εργαζόμενοι να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη έχοντας στο στόχαστρο αυτούς που έχουν την ευθύνη: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ. Μιλούν διάφοροι για τα μνημόνια. Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι η θέληση των εργοδοτών, των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», τόνισε ο Γ. Πέρρος.

Υπενθύμισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», που περιελάμβανε «όλα όσα ζούμε σήμερα, κατάργηση εργασιακών σχέσεων, σταθερού χρόνου δουλειάς, μείωση μισθών, την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων (Παιδεία, Υγεία, ΔΕΗ κ.ά.) κι έδινε τα πάντα στους ιδιώτες. Ευαγγέλιό τους είναι ο ιδιωτικός τομέας και ήδη το έχουν κάνει πράξη. Τότε έλεγαν ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια...».

Αναφερόμενος στις αιτίες της σημερινής κατάστασης του ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε: «Θέλουν όλες τις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση στα νύχια του μεγάλου κεφαλαίου ή να αναγκάσουν τους χρήστες υπηρεσιών να πληρώνουν. Δεν γίνεται να βάλουμε αυτόν που δημιουργεί το πρόβλημα να το λύσει». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν να γίνει ο αγώνας κατά των ναρκωτικών υπόθεση της εργατικής τάξης, να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος που σήμερα έχει εκφυλιστεί. «Δεν μπορεί -είπε- ένα συνδικάτο, να είναι υποχείριο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της εργοδοσίας. Ως ταξικό εργατικό κίνημα μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων. Όσο τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν τα αφεντικά, οι εργοδότες, τα μεγάλα συμφέροντα, αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν».

14 σχόλια:

 1. Αναμενόμενο καθότι, "... με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα.".
  To ωραίο είναι ότι, θεωρούνται δεδομένα τα πάσης φύσεως ναρκωτικά. Έτσι, κάποτε η γερμανική κυβέρνηση έβγαλε διαφήμιση: 10 Drugs Not To Take Before Driving
  Ομορφιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ήταν ποτέ γερμανική διαφήμιση αλλά ο Kesslers Knigge σε κωμικά σκετς.
   http://www.youtube.com/watch?v=nOq4Y72IYCQ

   Πάντως το 1000% κέρδος της νοθευμένης μπορεί να ξεκινήσει από τα "νόμιμα" Αψέντι και Βενζινόκολλα.

   Εμπειρικά θα σημειώσω πως το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους το έχω δει στα κοράκια των πλειστηριασμών. Εμπορεύματα πτωχευμένων αγοράζονται για λεπτά και βγαίνουν στην λιανική με 2.500 και 3.000%. Κάτι πέτσινα σακάκια κάπου, κάποτε έβγαλαν 35.000% τα λεφτά της αγοράς τους.

   έμπορας

   Διαγραφή
 2. «…με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα.»
  Παλιός, καλός καπιταλισμός

  «…με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και να πάει στο χρηματιστήριο.»
  Σύγχρονος, κακός καπιταλισμός  Αχ που είναι εκείνα τα παλιά χρόνια... όπου ο καλός και ο κακός ήταν έννοιες ξεκάθαρες και ζούσαμε όλοι καλά και οι μικροαστοί ακόμα καλύτερα.
  Και εν δυνάμει όλοι μπορούσαμε να γίνουμε μικροοαστοί, αρκεί να δουλεύαμε σκληρά ή να είχαμε τις κατάλληλες γνωριμίες ή να παίρναμε επιδοτήσεις από την Ε.Ε. ή ακόμα πιο απλά … να παίρναμε δάνεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πληροφοριακά, η πρώτη χρηματιστηριακή φούσκα που γνωρίζω ήταν το 1720.

   http://www.thebubblebubble.com/south-sea-bubble/

   Διαγραφή
  2. Αυτά να τα πεις στην Jodi Dean, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, που νοσταλγεί τα χειροπιαστά "πράγματα" απο τον καπιταλισμό που αγαπήσαμε.
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4981.html

   Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο, και ιστορικά σημαίνον δίκιο, μιας και ο ολλανδικός μερκαντιλιστικός καπιταλισμός προηγείται ιστορικά του Αγγλικού, και είναι μάλλον η πρώτη μορφή καπιταλισμού παγκόσμια.

   Διαγραφή
  4. ´Εχεις δίκιο ως προς την Ολλανδία.Σύμφωνα με τον Ζόμπαρτ(Ο Αστός, εκδ.Νεφέλη) μια πρωιμότερη χρηματιστηριακή φούσκα ήταν αυτή της τουλίπας,το 1634. Αν θες κοίταξε το, έχει πολύ ενδιαφέρον. Πασόκος 85.

   Διαγραφή
  5. Ζητώ συγγνώμη. Δεν είχα προλάβει να διαβάσω το σχόλιο του spiral architect, οπότε περιττεύει το σχόλιό μου. Πάντως το βιβλίο που ανέφερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πασοκος 85.

   Διαγραφή
 3. ... η φούσκα της τουλίπας ήταν το ένα από τα πρώτα που έμαθα όταν πήγα στην Ολλανδία. Ο ολλανδικός μερκαντιλιστικός καπιταλισμός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το εμπορικό δαιμόνιο των εκδιωχθέντων Εβραίων της Ιβηρικής που μετοικούσαν μαζικά στην Ολλανδία κάνοντας την τον μεγάλο αποικιακό αντίπαλο των τότε δυνάμεων Ισπανιας και Πορτογαλίας.
  Οι Βρετανοί επήδραμαν μετέπειτα, με τις εταιρείες Ανατολικών Ινδιών κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σταθάκης τσακαλώτος και λοιποί καθηγητάδες του σύριζα θα σπεύσουν να επενδύσουν , ταιριάζει καλύτερα στο legalize it προφίλ της νεολαίας Σύριζα....

  Giorgio Lazer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ένα κοινωνικο-ιατρικό νέο: σύμφωνα με νεώτερες επιβεβαιώσεις ιατρικών ερευνών (επιφυλάσσομαι για την εγκυρότητά τους και την σχέση τους με την άλλη "επιχείρηση", της αντιναρκωτικής εκστρατείας των ήδη λαθρεμπόρων) η μαριχουάνα και το χασίς είναι υπεύθυνα (μαζί με άλλους παράγοντες) για την δημιουργία σχιζοφρένειας και γενικότερα ψύχωσης, ειδικά όταν υπάρχει συστηματική χρήση τους. Καταρρέει μάλλον η αντίληψη του απόλυτου διαχωρισμού "μαλακων-σκληρών".
  Καθημερινός Άγνωστος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Tώρα που δεν πάει ο κόσμος γήπεδο, κάτι πρέπει να γίνει. Legalize λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στης Χουντας το αλεισβερισι λευτερο ηταν το χασισι ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή