Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Διαγωνισμός LR: Βρείτε πού λέει ο Μαρξ ότι "δεν είναι μαρξιστής" και κερδίστε!

Το LR σας προσκαλεί να βρείτε το έργο του Καρλ Μαρξ όπου ο Μαρξ δηλώνει ότι "δεν είναι μαρξιστής", κατά τη διάσημη φράση που του αποδίδεται.

3 σχόλια:

 1. Όχι στο έργο του Μαρξ ... αλλά παρατίθεται από τον Ενγκελς: Επιστολή στον Μπερνστάιν (2 Νοεμ. 1882)

  Nor have you any other source, i.e. other than Malon at second hand, for your reiterated assertion that in France ‘Marxism’ suffers from a marked lack of esteem. Now what is known as ‘Marxism’ in France is, indeed, an altogether peculiar product — so much so that Marx once said to Lafargue: ‘Ce qu'il y a de certain c'est que moi, je ne suis pas Marxiste.’ [If anything is certain, it is that I myself am not a Marxist]


  https://www.marxists.org/archive/marx/works/1882/letters/82_11_02.htm

  Και με αυτό, τι? Θες να βοηθήσουμε τα παιδιά και να τα πείσουμε να είναι περισσότεροι προσεκτικοί και ακριβείς στις αναφορές τους? Πολύ που τους νοιάζει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ορθόν. Δεν γράφτηκε ποτέ απ' τον Μαρξ, παρατίθεται ως φράση του, και σημαίνει, με απλά λόγια "αν αυτοί είναι μαρξιστές, εγώ είμαι αστροναύτης."

   Κάτι μου λέει ότι αυτή δεν είναι καθόλου η ερμηνεία που δίνεται στην υποτιθέμενη φράση του Μαρξ όμως. Κάτι μου λέει ότι αυτό που αρέσει πάρα πολύ σ' αυτή τη φράση είναι ότι ο Μαρξ έβρισκε το δικό του έργο πολύ...δογματικό για να το ακολουθήσει, ότι ήταν τόοοοοοσο "επαναστάτης" που ΔΕΝ πίστευε σε όσα έγραφε. Κάπως έτσι φαντάζεται ο μικροαστός τον εαυτό του. Τόσο επαναστάτη που, όπως και ο Μαρξ, δεν πιστεύει στον μαρξισμό.

   Διαγραφή
  2. Ακριβώς. Σημείωσε επίσης οτι αυτό, αν και πιο προκλητικό, δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο, πράγμα που υποδεικνύει οτι ο βαθμός δημοφιλίας των «μικρών φράσεων» των θεωρητικών της επανάστασης, είναι ανάλογος με τις δυνατότητες διαστρέβλωσής τους. Ο Γκράμσι που εξηγούσε τον τίτλο του δεν είχε λοιπόν τόση «επιτυχία» (είχε όμως, κάποια)

   Διαγραφή