Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Κίτρινος Τύπος και Ιμπεριαλισμός

Σκίτσο εποχής που σατιρίζει την προσπάθεια των "κίτρινων δημοσιογράφων" να ωθήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ισπανία.
Κίτρινη δημοσιογραφία
Πηγή: Imperialism
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Η Κίτρινη δημοσιογραφία ορίζεται ως μελοδραματικό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ το οποίο θολώνει τη διακριτική γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, την αυθόρμητη αλήθεια και το στημένο θέατρο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η κίτρινη δημοσιογραφία προβλήθηκε από τους αμερικανούς εκδότες εφημερίδων Τζόζεφ Πούλιτζερ και Γουίλλιαμ Ράντολφ Χερστ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πούλιτζερ ήταν εκδότης της New York World, ενώ ο Χερστ ήταν εκδότης της New York Journal. Οι εφημερίδες ξεκίνησαν ρεπορτάζ για την ισπανική συμπεριφορά απέναντι στους Κουβανούς κατά τη διάρκεια του ισπανο-αμερικανο-κουβανικού πολέμου, το 1898. (Jones et al., 2008).


Ο όρος προέρχεται από έναν κωμικό χαρακτήρα που δημιουργήθηκε στον τεταμένο συναγωνισμό ανάμεσα στους δύο εκδότες. Έτσι επινοήθηκε ο όρος "κίτρινη δημοσιογραφία" (Jones et al., 2008).

Τον Φλεβάρη του 1898, η εφημερίδα New York Journal δημοσίευσε μια επιστολή του Enrique Dupuy de Lôme, ισπανού αντιπροσώπου στις ΗΠΑ, η οποία αποκήρυττε τον Πρόεδρο Μακίνλεϊ ως αδύναμο πολιτικό. Η επιστολή ήταν ιδιωτική και λέγεται πως ήταν ένα από τα φυτίλια για τον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο του 1899. Η επικεφαλίδα έγραφε "Η χειρότερη προσβολή ενάντια στις ΗΠΑ σε όλη τους την ιστορία". Ο De Lôme παραιτήθηκε, και αργότερα αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η κίτρινη δημοσιογραφία υπερέβαλλε για την επιστολή (Jones et al., 2008, σ. 437).

Η κίτρινη δημοσιογραφία είναι ένα από τα προϊόντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι σύγχρονες μορφές αυτού του είδους δημοσιογραφίας περιλαμβάνουν την The Sun, τις ταμπλόιντ της Βρετανίας και την Daily Telegraph στην Αυστραλία.

Πηγή

Jones, J., Wood, P., Borstelmann, T., May, E. and Ruiz, V., (2008). Created Equal: A Social and Political History of the United States. 2nd ed., Volume II, (page 437). New York, Pearson Longman.


5 σχόλια:

 1. Το παραπάνω λήμμα δεν εξηγεί με σαφήνεια γιατί ονομάστηκε ΚΙΤΡΙΝΟΣ Τύπος ο ιμπεριαλιστικός τύπος των Χερστ και Πούλιτζερ.

  Το όνομα προέρχεται από ένα καρτούν που δημοσιευόταν, μεταξύ 1895 και 1898 στην New York World του Πούλιτζερ, και μετά στην New York Journal του Χερστ με τίτλο "Το Κίτρινο Παιδί".

  Για τα σχετικά, εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Kid

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι ένα πιο εκτεταμένο λήμμα για τον Κίτρινο Τύπο και την εμπλοκή του στην προπαγάνδα υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου του 1898 εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_journalism

   Διαγραφή
 2. Οι μέγιστοι της εποχής μας είπαν :
  http://www.youtube.com/watch?v=DH1Cz9kaYPo

  Radiohead,

  The Daily Mail

  The moon is high up on a mountain
  The lunatics have taken over the asylum
  Waiting on the rapture

  Singing we're here to keep your? down,
  WE'LL FEED YOU TO THE HOUNDS,
  To the Daily Mail, to get up, together

  You made a pig's ear, you made a mistake
  Paid off security and got through the gate
  You got away with it but we lie in wait eeeh
  ehhh eeeh

  where's the truth what's the use
  I'm hanging around lost and found
  And when you're here innocent
  Fat chance, no plan
  no regard for human life

  you'll keep time, you've no right
  you're fast to lose, you will lose
  you jumped the queue, you're back again

  President for life, love of all
  The flies in the sky, the beasts of the earth
  the fish in the sea have lost command

  Ernest Everhard.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. This is what you get when you mess with us, που λέει και το Karma Police.

   Διαγραφή
 3. Στην βιβλιογραφία της μετάφρασης του κειμένου του Μάριο Σουζα για τον "λοιμό" στην Ουκρανία, μπορείς να προσθέσεις κι αυτά
  http://www.historiographie.info/holodomor08.pdf
  http://www.historiographie.info/ukr33maj2008.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή