Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Το μωσαϊκό της διαφθοράς

Το μωσαϊκό της διαφθοράς

Μία ακόμα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς ήρθε στο προσκήνιο. Το μωσαϊκό των περιπτώσεων που αποκαλύπτονται και αφορούν σκάνδαλα, μίζες, χρηματισμούς, «θαλασσοδάνεια» απλώνεται διαρκώς. Εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματισμός διοικητή νοσοκομείου, στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για εκτεταμένη διαφθορά είναι θέματα που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, η κουβέντα γίνεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η συζήτηση, που ακολουθεί στοχευμένα σχεδόν πάντα μετά από αποκαλύψεις για διαφθορά, οδηγείται στο ότι αυτή είναι η αιτία για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και πως χρειάζεται μια άλλη διαχείριση, κρυστάλλινη και διάφανη...


Ολες αυτές οι περιπτώσεις - και όσες ακόμα έρθουν στο φως - είναι η απόδειξη ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Και πως κάθε μίζα, χρηματισμός, πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος. Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα μονοπώλια. Η διαπλοκή του κράτους με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πλευρές. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που βγαίνουν στην επιφάνεια. Το γιατί τώρα μηχανισμοί του αστικού κράτους «ξεγυμνώνουν» πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες.

Δεν είναι καθόλου άσχετες οι υποθέσεις διαφθοράς με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, την όξυνση των αστικών αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τις κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική. Τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εξυπηρετούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ...έργα αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού και αφήνουν άθικτη την αντιλαϊκή του φύση. Είναι μέρος της κόντρας συμφερόντων για το ποιος θα βγει λιγότερο χαμένος από την κρίση.

Το ΚΚΕ έχει από την πρώτη στιγμή απαιτήσει την άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και των σκανδάλων που έρχονται στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, αξιοποίησης των σκανδάλων για να συγκαλυφθούν ότι οι πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων βρίσκονται στην οικονομία και την πολιτική που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Το κυνήγι του κέρδους στηρίζεται πάνω από όλα στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, που κατοχυρώνουν την κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων και τη διαπλοκή του κράτους με τα μονοπώλια. Από κει απορρέουν και τα φαινόμενα διαφθοράς και εξαγοράς, το παράνομο χρήμα.

Και γι' αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη να μπει τέρμα σ' αυτή τη σαπίλα από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό, ο οποίος με τη δική του εξουσία θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία, κάνοντας τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις κοινωνική ιδιοκτησία.

5 σχόλια:

 1. "Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πλευρές. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που βγαίνουν στην επιφάνεια. Το γιατί τώρα μηχανισμοί του αστικού κράτους «ξεγυμνώνουν» πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες."
  Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού στον καπιταλισμό με αυτόν τον τρόπο, που δήθεν τώρα ανακάλυψαν έκπληκτοι γινόταν, γίνεται και θα γίνεται η χρηματοδότηση των καπιταλιστών. Επιπλέον δεν νομίζω ότι είναι άνευ σημασίας ότι οι "αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα" προέρχονται από την BlackRock. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και άλλες "αποκαλύψεις" και σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τους τελικούς στόχους όλων αυτών. Ίσως τα ξένα μονοπώλια να έχουν βάλει στο στόχαστρο και την ντόπια μεγαλοαστική τάξη, ίσως να συμβαίνει κάτι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με μια κουτσομπολίστικη διάθεση θυμάμαι ότι την εποχή (2008) που έπαιρνε-από κρατική τράπεζα-τα συγκεκριμένα δάνεια ο Κοντομηνάς ("νόμιμα" ή όχι, το σίγουρο είναι ότι ήταν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους), τα μέσα που ήταν στον έλεγχό του σήκωσαν την υπόθεση του Βατοπεδίου κ την "έπαιζαν" συνεχώς. Φυσικά την αναδείκνυαν με όρους διαφθοράς προσώπων (που υπαρκτή ή όχι είναι μεν σημαντικό αλλά όχι το κύριο ζήτημα). Καθόλου δεν τα αφορούσε το βασικό σκάνδαλο, το να είναι δηλαδή δάση κ λίμνες ατομική ιδιοκτησία κ όχι κοινωνικό αγαθό. Την ίδια εποχή ο Κοντομηνάς είχε κ κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες (του είχαν μπει περιοριστικοί όροι). Έχοντας δηλαδή δικαστικές εκκρεμότητες, ο Κοντομηνάς σήκωσε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους (Βαξεβάνης, Μάνδρου κ άλλοι) ένα ζήτημα με τους όρους που ήθελε κ στη συνέχεια παίρνει μεγάλα κ εξαιρετικά ευνοϊκά δάνεια από τράπεζα που βρισκεται κάτω από τον έλεγχο της τότε κυβέρνησης (στο τιμόνι της τράπεζας βρίσκεται ο Φιλιππίδης, άνθρωπος συνδεδεμένος-τότε τουλάχιστον-με τους Βαρδινογιάννηδες που μέσω της Πειραιώς είχαν κ έχουν τεράστια επιρροή στον τραπεζικό κλάδο) κ επιπλέον "καθαρίζει" με τις τότε δικαστικές εκκρεμότητες. Οι τότε υπηρεσίες των ...αξιότιμων Βαξεβάνη, Μάνδρου κτλ πρέπει να άφησαν σίγουρα ικανοποιημένο το αφεντικό τους. Νομίζω βέβαια ότι το ζήτημα της διαπλοκής εδώ ξεπερνά το τυπικό αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών προσώπων κ κάποιου επιχειρηματία. Το λέω διότι δε μου φαίνεται τα μέσα του Κοντομηνά να "μαλάκωσαν" έναντι της τότε κυβέρνησης κ η κυβέρνηση δε φαίνεται, εξαιτίας αυτού του μη "μαλακώματος" να επιδίωξε κάποια "σκλήρυνση". Μπορεί δηλαδή τα δάνεια κ το δικαστικό "καθάρισμα" να δόθηκαν στον Κοντομηνά ίσως κ κόντρα στις επιθυμίες κάποιων από τα τότε πολιτικά προσώπα (πρόσωπα που ανεχονται όμως τέτοια πράγματα γιατί υπακούν σε ένα-ας το πω έτσι-"υπέρτατο καλό"). Νομίζω δηλαδή ότι είναι μια περίπτωση που το παλιά διατυπωμένο ερώτημα "Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;" βρίσκει γλαφυρά την απάντησή του στο "Τα μονοπώλια".

  Έχει ασφαλώς τη σημασία του ότι οι "αποκαλύψεις" προέρχονται από τη Blackrock δε πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτό-όπως κ η διαχείριση αυτών-γίνεται απολύτως επιλεκτικά (ο ίδιος ο Κοντομηνάς στην ανακοίνωσή του στρέφεται κατά άλλων ελλήνων κεφαλαιοκρατών με ίδια κ μεγαλύτερα δάνεια-που δεν τους κατονομάζει βέβαια). Νομίζω ότι μέσα στο ελληνικό Κεφάλαιο έχουν πια αρχίσει να σχηματοποιούνται πιο καθαρά οι διαφορετικές αντιλήψεις περί του πώς θα γινει η διαχείριση της κρίσης απο εδώ κ πέρα (που επιδρά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού) ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους, συγκρούσεις που προκαλούν κ κάποια "θύματα". Άλλωστε οι κεφαλαιοκράτες αλλάζουν συμμάχους κ εχθρούς αναμεταξύ τους σαν τα πουκάμισα. Η μόνη συμμαχία στην οποία μένουν πάντα πιστοί, είναι η συμμαχία κόντρα στο λαό.

  Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι κάνουν τώρα τα μπουμπούκια Βαξεβάνης, Μάνδρου. Ο ...ανεξάρτητος κ ... αποκαλυπτικός Βαξεβάνης ετοιμάζει "αριστερή" εφημερίδα με κάποιον άλλο μεγαλοκεφαλαιοκράτη που έχει κάποια προβληματάκια τώρα τελευταία, το Δημητράκη το Γιαννακόπουλο, η Μάνδρου έχει πάει στον Αλαφούζο κ έφτασε στην υπέρτατη αυτογελοιοποίηση με το που άλλαξε αφεντικό να πει ότι δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο στο Βατοπέδι. Α, να μην ξεχνάμε πάντως κ σε ποιάνου το ραδιόφωνο προμοτάρονταν μέσω συγκεκριμένων εκπομπών ένας άλλος ...αξιότιμος κύριος. Ο αξιότιμος κύριος Καζάκης...

  ρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχει μια φήμη, φήμη προς το παρόν τουλάχιστον, ότι και οι Βαρδινογιάννηδες έχουν πάρει υπέρογκα δάνεια που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Με αυτό ΄"δένει" και η σχετική αναφορά σου "στο τιμόνι της τράπεζας βρίσκεται ο Φιλιππίδης, άνθρωπος συνδεδεμένος-τότε τουλάχιστον-με τους Βαρδινογιάννηδες".

   Διαγραφή
 3. Νομιζω οτι αυτη τη περιοδο θα δουμε αρκετες τετοιες φημες που αλλες θα κρυβουν ουσια κ αλλες οχι. Μην ξεχναμε οτι τρεχει κ μια μεγαλη υποθεση με τα εξοπλιστικα οποτε διαφοροι μεγαλοσχημοι θα αρχισουν να λενε διαφορα για αλλους μεγαλοσχημους προκειμενου να βγουν οι ιδιοι οσο πιο λαδι γινεται. Ειναι να σε πιανει ζαλαδα κι αναγουλα-ασε που βλεπεις κατι τυπους που χτες ηταν κωλος κ βρακι σημερα να μισουν ο ενας τον αλλο κι αυριο να τα ξαναβρισκουν.

  ρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. Aγγελος Φιλιππίδης: Μετά τα εντάλματα σύλληψης πέθανε η ανάπτυξη
  | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/138143#ixzz2qCtD7fa1

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή