Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Αναζητώντας "τα τέρατα"...

Τον Δεκέμβρη του 2010, ο σλοβένος πλασιέ του αντικομμουνισμού και της θεωρίας των δύο άκρων πριν αυτή γίνει "της μόδας" στη χώρα, έκανε μια ομιλία στην Αθήνα με τίτλο "Ζώντας στην εποχή των τεράτων." Ο τίτλος υποτίθεται ότι προέρχεται από τον Γκράμσι. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζίζεκ αναφέρει: 
Ίσως ο πιο περιεκτικός χαρακτηρισμός της εποχής που άρχισε με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να βρίσκεται στη γνωστή φράση που αποδίδεται στον Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα, είναι η εποχή των τεράτων». Μήπως ο φασισμός και ο σταλινισμός δεν ήταν τα δίδυμα τέρατα του εικοστού αιώνα, ο πρώτος βγαλμένος μέσα από την εναγώνια προσπάθεια του παλιού κόσμου να κρατηθεί στη ζωή κι ο άλλος από την εκτρωματική απόπειρα οικοδόμησης ενός νέου κόσμου; Και τι να πούμε για τα τέρατα που συναντάμε σήμερα και τα οποία θρέφονται από τα τεχνοκρατικά όνειρα για μια κοινωνία με γενετικά ελεγχόμενο πληθυσμό; Το παράδοξο αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στα αναγκαία συμπεράσματα: Πιθανόν να μην υπάρχει ευθεία οδός προς το καινούργιο, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το είχαμε φανταστεί, και τα τέρατα επανεμφανίζονται κάθε φορά που προσπαθούμε να εκβιάσουμε αυτό το πέρασμα προς το Καινούργιο.
Σκεφτόμουν για ένα θέμα (τον μηδενισμό ως φιλοσοφικό απόντα της εποχής) το οποίο θα ήθελα να πραγματευτώ, για το οποίο θεώρησα καλό να ξαναδιαβάσω το σχετικό εδάφιο από τον Γκράμσι -- κι όχι βέβαια το σόλο χυδαίας κοτσάνας του Σλοβένου που ακολουθεί. Δεν το βρήκα, αν και έχω την πλήρη έκδοση των Τετραδίων της φυλακής (3 τόμοι), από τα οποία υποτίθεται πως προέρχεται το παράθεμα. Βέβαια, η έκδοση δεν έχει index λέξεων-κλειδιά αλλά μόνο ονομάτων, και μπορεί κάλλιστα να μην μπόρεσα εγώ να εντοπίσω τη φράση. Ωστόσο, με βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι η φράση την οποία παρέθεσε, υποτίθεται, ο Ζίζεκ απ' τον Γκράμσι μοιάζει πολύ με μια φράση αρκετά διαφορετική την οποία γνωρίζω καλά, και η οποία βρίσκεται στο λήμμα "'Κύμα υλισμού' και 'κρίση εξουσίας'" των Τετραδίων, στη σελίδα 276 της συντομευμένης έκδοσης Selections from the Prison Notebooks. Εκεί ο Γκράμσι γράφει:
Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί. Σ' αυτό το μεσοδιάστημα εμφανίζονται πολλά διαφορετικά νοσηρά συμπτώματα.
Ενώ δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσε να εννοεί ο Γκράμσι με τη φράση "εποχή των τεράτων" (αφήστε τους παπάδες του Σλοβένου για φασισμό, κομμουνισμό και ...γενετικές μεταλλάξεις!), καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι λέει στη φράση που γνωρίζω εγώ, εν μέρει γιατί έχω και το υπόλοιπο κείμενο.

Μπορεί κάποιος αναγνώστης να μου υποδείξει α) αν υπάρχει πουθενά στα Τετράδια της φυλακής η φράση που αναφέρει ο Ζίζεκ, β) αν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ίδια φράση που μετέφρασα από την αγγλική έκδοση εγώ και γ) τι λέει το ιταλικό πρωτότυπο;

40 σχόλια:

 1. http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-1935%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%B2%CE%B9%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά, πόσο λούζερ μπορείς να είσαι;

  Πρώτον, γράφεις πρώτο σχόλιο σε ανάρτηση όπου ζητάω βοήθεια για ένα συγκεκριμένο θέμα εντελώς άσχετο. Ευχαριστώ πολύ για την ευγένεια.

  Δεύτερον, κοτσάρεις ένα γελοίο άρθρο, από τα χαρακτηριστικά γελοία άρθρα του τσακ νόρις, το οποίο καταλήγει: "Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 8 Γενάρη 1991 αλλά για τον Ριζοσπάστη και τον 902 δεν υπήρξε ποτέ ! Απλά για το ΚΚΕ σαν σήμερα το 1935...γεννήθηκε ο Έλβις!"

  Αυτό τη στιγμή που υπάρχει στο σημερινό φύλλο του Ριζοσπάστη ανακοίνωση για την επέτειο: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7771027

  Τρίτον, σας το έγραψαν ήδη αυτό στα σχόλια τόσο του alfavita όσο και του τσακ νόρις. Στραβός είσαι, δεν το είδες;

  Δεν πάτε να δείτε κανα γιατρό, λέω γω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ εκείνο που έχω υπόψην μου είναι αυτό:
  "Η εποχή των τεράτων"
  http://fadomduck2.blogspot.gr/2011/09/blog-post_21.html
  του μικρού Αγγελόπουλου (της Γιάννας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η φράση πράγματι έχει κυκλοφορήσει σε πολλούς στην Ελλάδα. Λογικά, μετά την ομιλία αυτή του καραγκιόζη. Αλλά εγώ τέρατα στον Γκράμσι δε βρήκα.

   Διαγραφή
 4. Με μια γρήγορη αναζήτηση η συγκεκριμένη φράση στα ιταλικά φέρεται να έχει αποδωθεί ως
  ‎"Il vecchio ordine sta morendo, ma un nuovo ordine non è ancora nato. Questo è il momento in cui possono apparire dei mostri".
  Παράλληλα, έχω την αίσθηση ότι όλα τ' αποτελέσματα στο Google τη συνδέουν έμμεσα με τον Gramsci μέσω του Zizek. Μπορεί να κάνω και λάθος όμως ή η συγκεκριμένη να είναι προϊόν μετάφρασης και όχι από το πρωτότυπο.
  *rOct

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ. Μπήκα στο google και έλεγξα αυτό που παραθέτεις. Με βγάζει μόνο σε μπλογκ και τουίτερ. Ούτε ένα βιβλίο, και βέβαια, κανένα του Γκράμσι. Παράξενο δεν είναι;

   Διαγραφή
  2. Οπότε το προφανές είναι πως η φράση είναι "απόδοση" του Γκράμσι από τον Ζίζεκ, η οποία και μεταφέρεται από ανθρώπους που τον Γκράμσι τον ξέρουν μέσω του Σλοβένου (καλή ώρα το Αγγελοπουλάκι).
   Ή τουλάχιστον κατά εκεί πάει η δουλειά με τα όσα διαβάζω ως τώρα

   Διαγραφή
  3. Για τη φράση που γνωρίζω εγώ, απ' την άλλη ( ="La crisi consiste appunto nel fatto che il vecchio muore e il nuovo non può nascere: in questo interregno si verificano i fenomeni morbosi più svariati"), αμέσως σου βγάζει βιβλία και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις:

   http://www.nilalienum.com/Gramsci/Q3sc.html

   http://books.google.gr/books?id=UBl5GcUz8DYC&pg=PA168&lpg=PA168&dq=gramsci+in+questo+interregno+si+verificano&source=bl&ots=6b34rA1lA0&sig=qfNSBrxkwwuVfASyUZvQYcRWRlA&hl=el&sa=X&ei=Qd7NUq7vC8fasgaQ64Bo&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=gramsci%20in%20questo%20interregno%20si%20verificano&f=false

   http://books.google.gr/books?id=wZ6Jv8y0M5AC&pg=PA9&lpg=PA9&dq=gramsci+in+questo+interregno+si+verificano&source=bl&ots=8FiVPoc5wM&sig=cEo6eBfrqmYK-LOOrUR1Zv9ykRk&hl=el&sa=X&ei=Qd7NUq7vC8fasgaQ64Bo&ved=0CFkQ6AEwBQ#v=onepage&q=gramsci%20in%20questo%20interregno%20si%20verificano&f=false

   http://quadernidelcarcere.wordpress.com/page/7/

   http://www.academia.edu/4467028/Seminario_sulla_storia_dei_Quaderni_del_carcere_di_Gramsci_Quaderno_2_e_Quaderno_3

   Διαγραφή
  4. Εγώ σ' ευχαριστώ :)
   Έλεγξα γρήγορα και κάποια σχόλια στα blogs μήπως και υπάρχει καμιά ένσταση αλλά... τίποτα.
   Πάντως, ούτε και οι πιο ελεύθερες αναζητήσεις στο Google (πχ Gramsci momento dei mostri) οι οποίες ελαχιστοποιούν τα προβλήματα με τη μετάφραση μοιάζουν να παραπέμπουν απευθείας στον Gramsci.
   *rOct

   Διαγραφή
  5. @ Trash: Αν έχει καταφέρει ο Σλοβένος με το παπατζιλίκι του να δημιουργήσει ανύπαρκτη φράση του Γκράμσι στα...Ιταλικά, θα το ρίξω στα αντικαταθλιπτικά.

   Διαγραφή
  6. Oops! Τον πιάσανε άλλοι πρώτοι (με βοήθησε πολύ η φραση στα ιταλικά που παρέθεσες):
   http://qlipoth.blogspot.gr/2011/04/while-ago-zizek-managed-to-pass-off.html
   *rOct

   Διαγραφή
  7. Μάλιστα. Αυτός ο άνθρωπος είναι ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Μεγαλύτερος απατεώνας δεν θυμάμαι να εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά γράμματα σε τόσο περίοπτη θέση.

   Διαγραφή
  8. Το επώδυνα αστείο είναι ότι το μπλογκ που τσίταρες είχε ακριβώς την ίδια απορία με μένα: τι σκατά δουλειά έχουν τα "τέρατα" στο συλλογισμό του Γκράμσι για "μπλοκάρισμα" της ιστορικής εξέλιξης.

   Διαγραφή
 5. Εχω κάτι πιο συγκεκριμένο για τις γαλλικές εκδόσεις ο΄που η φράση « La crise consiste justement dans le fait que l'ancien meurt et que le nouveau ne peut pas naître : pendant cet interrègne on observe les phénomènes morbides les plus variés » βρίσκεται στα Cahiers de prison, Éditions Gallimard, επίβλεψη Robert Paris : Cahier 3, §34, p. 283. Σε κριτικά σχόλια των εκδόσεων σημειώνεται επι λέξη οτι συχνά το δεύτερο μέρος της φράσης αποδίδεται "με τρόπο ανακριβή" : la seconde partie de la citation est souvent traduite de manière imprécise par « Le vieux monde se meurt, le nouveau monde tarde à apparaître et dans ce clair-obscur surgissent les monstres » πχ Serge Venturini "Eclats d'une poétique de l'inaccompli, σελ.12. Αυτό το "πρωτότυπο" στα ιταλικά είναι «in questo interregno si verificano i fenomeni morbosi più svariati» αλλά δεν βρήκα καμμία ακριβή βιβλιογραφική πηγή γι αυτήν την "ποιητική" μετάφραση... κι η οποία βέβαια δεν αναπαράγεται ούτε στις εκδόσεις Gallimard αλλά ούτε και στα Επίλεκτα Κείμενα (Gramsci, Textes choisis) των Éditions sociales οι οποίες παραθέτουν ολόκληρη την σχετική παράγραφο στην δόκιμη μετάφραση
  Θα κοιτάξω μόλις προλάβω και στα ισπανικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Case closed, απάτη και λαθροχειρία του Σλοβένου άλλη μια φορά. Η οποία οδήγησε στο να γράψει ο... Γκράμσι την παπάτζα του Ζίζεκ δεκαετίες μετά το θάνατό του στα ιταλικά.

   Διαγραφή
 6. Πρέπει να εγκαινιάσεις νέο μπλογκ ειδικού σκοπού: "Quotebusters" με μότο "I aint affraid of no monsters".

  Ernest Everhard.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Quote busters! Καλό! Πολύ καλό!

   Με υπότιτλο "Σημεία και τέρατα"!

   Διαγραφή
  2. Τώρα θυμήθηκα πόσος κόσμος είχε συρρεύσει το 2010 στην Αθήνα για να ακούσει αυτές τις ΑΘΛΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ και ψυχοπλακώθηκα...

   Διαγραφή
  3. Ήμουν ένα από τα πρόβατα που μαζεύτηκαν εκείνη την μέρα στο ΕΜΠ, για να δω από κοντά τον "Elvis της Φιλοσοφίας" (sic). Ανέκδοτα επί ανεκδότων και από ουσία τίποτε. Εκστασιασμένο κοινό κατά τα άλλα. Προσωπικά λειτούργησε αφυπνιστικά, και άρχισα να την ψάχνω προς ΚΚΕ μεριά και αισθάνομαι δικαιωμένος γι'αυτό.

   Διαγραφή
  4. Ακόμα τον θυμάμαι να ξεστομίζει ότι οι ΚΚΕεδες ¨είναι άνθρωποι που ξέχασαν να πεθάνουν" και από γύρω του οι - να μη πω - ΣΥΡΙΖΑίοι να χασκογελούν ηλίθια.

   Β.

   Διαγραφή
 7. Ο Ζιζέκ, από ό,τι διαπίστωσα, τσιτάρει Γκράμσι, αλλά το έχει, πολύ πιθανά, αρπάξει είτε από τον Miguel Benasayag ο οποίος το 2007, σε μια ομιλία του, διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για φράση του Γκράμσι, την οποία, μάλλον, αν δεν βρήκε στην "καλή" μετάφραση στην οποία αναφέρεται ο vic θα την έχει εφεύρει για εφφέ, είτε και οι δυο τους είναι χαμένοι στην (ίδια) μετάφραση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά του Benasayag αποδίδεται στα ιταλικά (προφανώς από μεταφράση της ομιλίας του Benasayag η οποία, παρεπιμπτόντως, δόθηκε στη Λούκα της Ιταλίας) και έχει ως εξής: "ed in questo intermezzo appaiono tutti i mostri"

  Δηλαδή, τέρατα και σημεία ή χέσε μέσα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για την καταγραφή, από το βιβλίο "Παρελθόν και Παρόν" της σειράς βιβλίων του Γκράμσι (γ' τόμος) των εκδόσεων "Σύγχρονη Σκέψη / Στοχαστής" σε μετάφραση Θανάση Αθανασίου, από τις σελίδες 23-24 του κειμένου με τίτλο "<< Κύμα υλισμού >> και << Κρίση Εξουσίας >>":

  "...Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δε μπορεί να γεννηθεί· και σαυτό το μεσοδιάστημα συμβαίνουν τα πιο ποικίλα παθολογικά φαινόμενα..."

  Ijon Tichy

  ΥΓ: Όχι και πολύ σχετικό με την ανάρτηση (ίσως να έπρεπε να το ρωτήσω αλλού) αλλά ο Ζίζεκ δεν ήταν που έβγαζε φλύκταινες με τον Χαμπερμάς πριν λίγα χρόνια; Ο Νέγκρι είχε διαφορετική στάση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ο Ζίζεκ ήταν. Όχι, ο Νέγκρι δεν ήταν ποτέ κοντά στον Χάμπερμας.

   Διαγραφή
  2. Μπερδεύτηκα λίγο. Τον Ζίζεκ θυμάμαι που τον έκραζε τον Χαμπερμάς μέχρι και πριν λίγα χρόνια, και ρωτάω αν κάνω λάθος. Ρωτάω επίσης αν έκανε το ίδιο και ο Νέγκρι, αν είχε εκφραστεί θετικά για αυτόν, ή αν ήταν απλώς αδιάφορος.

   Γιατί πλέον όπως σωστά γράφεις αλλού, έχουν χαμπερμασοποιηθεί κι οι δυο τους.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 9. Αντώνη, έχεις δίκιο, έτσι όπως το λες είναι. Κι εγώ τό 'χα ψάξει τότε, γιατί με παραξένεψε, και δεν βρήκα τίποτε άλλο πέρα απ' το morboso. Έχω όμως ακόμη κάποιες επιφυλάξεις για τον αν όντως ο Ζίζεκ είναι ο νουνός του monster ή κάποιος άλλος πρότερα (κάτι που φυσικά έχει λίγη ουσιαστική σημασία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως ήδη έγραψαν άλλοι αναγνώστες, το πιθανότερο είναι να την είδε έτσι γραμμένη, είτε σε κακή γαλλική απόδοση, είτε μέσω Bensayag. Η πατρότητα του ότι τα εν λόγω "τέρατα" του Γκράμσι είναι "ο φασισμός και ο σταλινισμός" καθώς και η βιοτεχνολογία που παράγει βιομεταλλάξεις (π.χ τον Χουλκ, τον Σπάιντερμαν, τον Μπάτμαν) είναι αναμφισβήτητα του Ζίζεκ.

   Διαγραφή
 10. Αντωνη η φραση που αποδιδεται στον Gramsci εχει ως εξης(Se la classe dominante ha perduto il consenso, cioè non è piú «dirigente», ma unicamente «dominante»,
  detentrice della pura forza coercitiva, ciò appunto significa che le grandi masse si sono staccate dalle
  ideologie tradizionali, non credono piú a ciò in cui prima credevano ecc. La crisi consiste appunto nel
  fatto che il vecchio muore e il nuovo non può nascere: in questo interregno si verificano i fenomeni
  morbosi piú svariati (Q3, p311)η τελευταια παραγραφος << Η κριση συνισταται ακριβως στο γεγονος οτι το παλιο πεθαινει και το νεο δεν μπορει να γεννηθει,σε αυτο το μεσοδιαστημα μπορουν να συμβουν τα πιο διαφορετικα νοσηρα φαινομενα>> τετραδιο 3 σελ.311
  Αναφορες>>>IGS ITALIA. SEMINARIO SULLA STORIA DEI QUADERNI DEL CARCERE
  SECONDO INCONTRO - 23 NOVEMBRE 2012
  FABIO FROSINI - ORNELLA ZARA
  QUADERNO 3 (E QUADERNO 2) http://www.gramscitalia.it/html/quad.ht
  Raul Mordenti di Antonio Gramsci
  Η φραση με "τα τερατα"Il vecchio ordine sta morendo ma il nuovo non è ancora nato. E' il momento in cui possono apparire i mostri(Η παλια ταξη πεθαινει και η νεα δεν εχει ακομα γεννηθη.Ειναι η στιγμη κατα την οποια μπορουν να εμφανισθουν τα τερατα" σε ολες τις αναζητησεις και σε Ιταλικες μηχανες δινει
  αποτελεσμα Ζιζεκ(συνεντευξη στον Federico Rampini για τους Indignati και σε εναν βαρεμενο Ιταλο που ποσταρει το ιδιο κειμενο στα πιο απιθανα blogs kai αναφερει την φραση.
  Μαλλον ο "Μεγαλος" εγραψε παλι "δημιουργοντας" Gramsci
  Lunacharsky

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "...La crisi consiste appunto nel fatto che il vecchio muore e il nuovo non può nascere: in questo interregno si verificano i fenomeni morbosi piú svariati..."

   Η κριση συνισταται, ακριβως, στο γεγονος οτι το παλιο πεθαινει και το νεο δεν μπορει να γεννηθει,σε αυτο το μεσοδιαστημα - επαληθεύονται - τα πιο διαφορετικα νοσηρα φαινομενα

   mi dispiace, αλλά η φράση έχει βεβαιότητα πως όχι μόνο θα συμβούν αλλά θα επαληθευτούν τα νοσηρά φαινόμενα.

   Ενα από αυτά τα απολύτως, νοσηρά φαινόμενα, απαντάει στο όνομα Zizek, αν το φωνάξεις.

   Πάντως για την συγκεκριμένη φράση θα μπορούσε να στέρξει σε βοήθεια του Ζίζεκ κάποιος γιατί εκλαϊκεύοντας και παραφράζοντας την φράση μπορείς να πεις:
   " Όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί δημιουργούνται κάτι τέρατα όπως το υβρίδιο λαϊκού κομμουνιστή με γνήσιες αντικομμουνιστικές τάσεις που λέγεται Ζίζεκ."

   Γιάννης Π.

   Διαγραφή
  2. Προσυπογράφω ότι ο Ζίζεκ αποτελεί νοσηρό φαινόμενο του είδους που περιγράφει ο Γκράμσι, αν και πολύ θα ήθελε (κίνητρο ανακατασκευής της φράσης;) να είναι "τέρας": http://www.youtube.com/watch?v=l-gK-CzCHug

   Διαγραφή
  3. Μετά τις αποδείξεις παραδοχής του, που έφερες:
   case closed!

   Ο Ζίζεκ είναι δημιούργημα των δικών του λέξεων - Τέρας - και η επαλήθευση των λόγων του Γκράμσι - Φαινόμενο αρρώστιας!

   Γιάννης Π.

   Διαγραφή
 11. Η αστική διανόηση είναι ο Zizek

  Mackie Messer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μόλις γκουγκλάρισα "slavoj zizek cocaine" για να ανακαλύψω ότι το έχουν κάνει πολλοί ακόμα αλλά να πέσω και πάνω σε τούτα δω τα διαμάντια

  Slavoj Žižek on Coca Cola and Kinder Surprise - The Surplus of Commodities ή ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΒΟΔΙΑ, το είπε ο φιλόσοφος-κομμουνιστής, που μιλάει με σνιφ σνιφ και τικ
  http://www.youtube.com/watch?v=4B-uG5cGyw8

  και τραγουδάκι
  Fully Dilated - Slavoj Zizek's Cocaine Dealer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Και Postone και Ομπάμα. Και Νέγκρι και Άρεντ. Kαι Μαρξ και Λένιν. Και ασιατικός καπιταλισμός και Χέγκελ ναούμ.
  http://www.newstatesman.com/ideas/2009/10/today-interview-capitalism


  Και σε αυτή τη συνέντευξη, άρνηση της... κόκας.
  http://www.academia.edu/2580603/Interview_with_Slavoj_Zizek

  You are dubbed as post-everything philosopher. What is thispost-everything syndrome?

  Zizek: I am not post-everything, I am pre-everything. I shouldwant to return to before Marx to Hegel. Marx said he reversedHegel. Now what we have to do is to to reverse it back .I thinkHegel is more materialist than Marx.

  Αλλά αυτό είναι 1000% κόκα. Είναι το μεταίχμιο, που λες "να την πω τη μλκ ή να μην την πω" αλλά η κόκα σου επιτρέπει να την πεις. Σνιφ, που κάνει κι ο φιλόσοφος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. I am not post-everything, I am pre-everything.

  Ποιο big bang και μαλακίες, εν αρχή ην ο Ζίζεκ! ΜΕΓΑΛΕ, ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ...

  I should want to return to before Marx to Hegel. Marx said he reversed Hegel. Now what we have to do is to to reverse it back.

  Καλά, όσο δήθεν κι αν είναι ο φελόσοφος, διακρίνω εδώ ένα ψήγμα ειλικρίνειας. Ο Έγελος το ξέρει;

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Ζίζεκ φαντάζεται ότι αντιστρέφει τον Μαρξ πίσω στον Χέγκελ; Αν με αυτό εννοούμε ότι δεν καταλαβαίνει γρι από πολιτική οικονομία και θεωρεί ότι καταλαβαίνει τον γερμανικό ιδεαλισμό καλύτερα...

   Διαγραφή
  2. Ο Ζίζεκ γενικά, αλλά και με τη συγκεκριμένη παπαρολογία, είναι μια απόδειξη πως η παραγωγή της φιλοσοφίας είναι πολύ φτωχή, ειδικά αν ο Ζίζεκ είναι κορυφαίος φιλόσοφος της εποχής. Δεν είναι καν φιλοσοφικό αυτό που διατύπωσε. Δε χωράει ερώτηση "γιατί". Δεν μπορεί να δικαιολογήσει τίποτα από αυτό που είπε. Τι θα πει ΠΡΕΠΕΙ να την αναστρέψουμε πάλι; Γιατί;
   Ε, δεν πρόκειται να πάρεις εξήγηση.
   Ο Ζίζεκ δεν απαντάει σε κανένα γιατί και σε κανένα πως. "Μα αυτό είναι ρόλος της επιστήμης", θα πει κάποιος. Μαμούνια.

   Διαγραφή
  3. Η εποχή έχει έναν φιλόσοφο, δηλαδή έναν άνθρωπο ικανό να γράψει πρωτότυπη οντολογία, κι αυτός λέγεται Μπαντιού.

   Έχει ένα-δύο νεαρότερους που προσπαθούνε να φτάσουν κάπου, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε πού.

   Και αυτά.

   Διαγραφή
 15. Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα, είναι η εποχή των τεράτων
  Αυτό θυμάμαι να το διαβάζω σε μπροσούρο κάπου στις αρχές των 90s
  wtf?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δώσε Αννούλα, "εποχη των τεράτων"!!

  http://www.iefimerida.gr/news/39963/%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%C2%BB

  http://www.diamantopoulou.gr/portal/index.php/blog/item/265-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B5%CE%B9
  Και κόντρες με Μ. Παπαδόπουλο περι Γκραμσι στο 00:40!

  http://www.youtube.com/watch?v=bSjhDwTVa0k
  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή