Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Καίει καρδιές στην Ιταλία ο παγκόσμιος διανοητής!

Sipras - "Ναι στον Τσίπρα". Το εξώφυλλο του "Μανιφέστο" την Κυριακή και η δημοσίευση στην πρώτη σελίδα του της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα προς το συνεδριο της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας του Βέντολα είναι ενδεικτικά στοιχεία του ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει στην ιταλική αριστερά και τα κινήματα η ιδέα της δημιουργίας ενός "ψηφοδελτίου Τσίπρα" στην Ιταλία.


Η αλήθεια είναι ότι το πρωτοσέλιδο του "Μανιφέστο" βοήθησε να καταλάβει και ο πλέον αδαής αριστερός ότι η βάση της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας είναι με τον Τσίπρα. Ο Βέντολα το κατάλαβε από το πλήθος των "φιλοτσιπρικών" τοποθετήσεων των συνέδρων και "διόρθωσε" την πορεία του: θα ψηφίσουμε για τον Τσίπρα κοιτώντας τον... Σούλτς. Μια σολομωνική απόφαση που μεταφράζεται ήδη σε μια μαζική φυγή των στελεχών και των μελών του προς το "ψηφοδέλτιο Τσίπρα" και την ομάδα της Μπάρμπρα Σπινέλι, που έχει δρομολογήσει ήδη τη δημιουργία της κεντρικής επιτροπής στήριξης με την άμεση παρουσία προσωπικοτήτων, κινημάτων, συλλόγων και ασφαλώς της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που σεβόμενη ευλαβικά την αυτονομία του εγχειρήματος ετοιμάζεται να δώσει για άλλη μια φορά τη μάχη της.

Η δυναμική του "ψηφοδελτίου Τσίπρα" θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να φθάσει το μήνυμα της ενότητας της αριστεράς και των κινημάτων στη βάση και στην πράξη. Η ανταπόκριση των ακτιβιστών των κινημάτων είναι τεράστια και στα κόμματα της αριστεράς, που έχουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες μέλη, υπάρχει μια κινητικότητα. Τα μεγάλα δίκτυα των Κοινωνικών Κέντρων βρίσκονται σε αναβρασμό. Συλλογικότητες από δεκάδες πόλεις ζητούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, ζητούν να διοργανώσουν συναντήσεις, ομιλίες, να κινηθούν. Ο χρόνος είναι λίγος και η πρόκληση μεγάλη.
Left.gr

3 σχόλια:

 1. Σε σημερινό σχόλιό της, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προβάλλει, σήμερα, την έκκληση Ιταλών διανοουμένων και καλλιτεχνών, υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η έκκληση, μεταξύ των άλλων, υπογράφεται από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Αντρέα Καμιλλέρι, την δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Σπινέλλι, τον φιλόσοφο Πάολο Φλόρες Ντ' Αρκάις, τον ιστορικό και κοινωνιολόγο Μάρκο Ρεβέλλι και τον κοινωνιολόγο και συγγραφέα Λουτσιάνο Γκαλλίνο.

  «Οι ευρείες κυβερνητικές συμμαχίες, στην Ιταλία και την Ευρώπη, φτιάχτηκαν για να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Λέμε όχι στη μεγάλη κοινοβουλευτική συμμαχία που ετοιμάζουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και χριστιανοδημοκράτες. Θα παρουσιαστούμε στις ευρωεκλογές με μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση, για πραγματική ρήξη».

  Στην έκκληση των Ιταλών διανοουμένων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός διακρατικού ψηφοδελτίου που να στηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και να απαρτίζεται από μέλη της κοινωνίας των πολιτών, υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «αν η Ευρώπη θέλει να επιζήσει πρέπει να αλλάξει ριζικά. Πρέπει να αποκτήσει τα αναγκαία οικονομικά μέσα, με ένα σχέδιο Μάρσαλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να καλύψει τις μεγάλες διαφορές και ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί».

  Τέλος, τονίζεται ότι «στο ψηφοδέλτιο αυτό μπορούν να συμπεριληφθούν άτομα τα οποία να ανήκουν και σε συγκεκριμένα κόμματα, αλλά που να μην έχουν εκλεγεί σε σημαντικά αξιώματα και να μην έχουν αναλάβει θέσεις μεγάλης ευθύνης κατά την τελευταία δεκαετία».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=290891&catID=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πρόταση της Μπάρμπαρα Σπινέλι για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία και η συζήτηση που την ακολουθεί μετατράπηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ειδήσεις των κινηματικών ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων τις τελευταίες ημέρες.
   Όλα βέβαια άρχισαν από τη δημοσίευση ολόκληρης της συνέντευξης της Μπ. Σπινέλι στην «Αυγή», που αναδημοσιεύτηκε από το γνωστό πολιτικό και κοινωνικό περιοδικό Micromega και από τον ιστότοπο της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Η δημοσίευση της συνέντευξης στο Micromega - La Repubblica λειτούργησε σαν ένα πραγματικό ταμ ταμ στο Διαδίκτυο, προσφέροντας την ευκαιρία σε πολλά αριστερά και όχι μόνο blog να αναρτήσουν την είδηση.
   Μέσα στους πρώτους ήταν η Liberazione, η on line έκδοση της εφημερίδας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και οι ιστότοποι των διαφόρων τάσεων και blogs του κόμματος, όπως του «Είμαστε Κομμουνιστές» του Γκράσι.
   Στο blog του Γκαντ Λέρνερ, ενός από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημοσιογράφους, η πρόταση της Σπινέλι συνοδεύτηκε με τον τίτλο: «Μια ιταλική λίστα για να υποστηρίξει τον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας».
   Η πραγματική όμως είδηση βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα». Γιατί τα εκατοντάδες σχόλια που υπάρχουν ήδη στο Διαδίκτυο επιβεβαιώνουν την αίσθηση που δημιουργήθηκε σε όλους τους οργανωμένους και κινηματικούς χώρους: η πρόταση για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα αισιοδοξίας.
   Αυτός που ατύχησε φαίνεται ότι είναι ο Νίκι Βέντολα της Αριστεράς - Οικολογίας - Ελευθερίας (SEL), γιατί σε συνέντευξή του στο «Μανιφέστο» στις 31.12.2013 υποστήριξε την υποψηφιότητα του «Μάρτιν», «που αποτελεί την κορυφή του διαμαντιού μιας αυτόνομη σκέψης», υποβαθμίζοντας τον «Τσίπρα» στον «πιο συνεπή κριτικό απέναντι στον σαδισμό της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας». Δηλώσεις που πυροδότησαν νέο κύμα υποστήριξης προς την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα ακόμη και από άτομα και κινήματα που ήταν κοντά στη SEL. Για τον κόσμο της ιταλικής Αριστεράς και τους προοδευτικούς διανοούμενους φαίνεται ότι γίνεται ξεκάθαρη μια νέα αντιπαράθεση: Ή με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ και τους συμμάχους της σοσιαλδημοκράτες.
   Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ακόμη και άτυπα αυξάνονται όσοι θέλουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα στην Ιταλία και δεν αναφερόμαστε μόνο σε επιφανείς προσωπικότητες, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Στην πρώτη γραμμή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένα να βρεθούν αμέσως και πολλά από τα κινήματα που έγραψαν σελίδες ανυπακοής τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τον απελευθερωτικό χαρακτήρα που έλαβε για πολλούς η πιθανότητα υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία.
   Από τις κοιλάδες του Τορίνο, όπου οι ακτιβιστές δίνουν τις μάχες τους εναντίον του Τρένου Μεγάλης Ταχύτητας, και τη Βενετία, όπου σταμάτησαν μέσα στα κανάλια της τα κρουαζιερόπλοια, έως τα Κοινωνικά Κέντρα της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια και του Μιλάνου μια ισχυρή κοινωνική Αριστερά σχεδιάζει ήδη πώς θα δώσει τη μάχη της εκπροσώπησης με ένα ενωτικό και διεθνοποιημένο μήνυμα αντίστασης και νίκης: Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.
   http://www.avgi.gr/article/1615240/-kinima-uper-tis-upopsifiotitas-tsipra-stin-italia

   Διαγραφή
  2. Μασκαλτσόνε Βέντολα, κορνούτο! Βα φανκούλο ρε!

   Είπες για τον Σουλτς ότι είναι η κορυφή του διαμαντιού μιας αυτόνομης σκέψης και υποβίβασες τον παγκόσμιο διανοητή απλώς στον "πιο συνεπή κριτικό απέναντι στον σαδισμό της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας"!

   Οι εκλογές για πρόεδρο της Κομισιόν φαίνεται να γίνονται όλο και σοβαρότερη υπόθεση...

   Διαγραφή