Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Λαθροχειρίες του Δ. Ψαρρά

Σε συνέντευξή του για το βιβλίο του για τα Πρωτόκολλα της Σιών, ο Δ. Ψαρράς δήλωσε, μεταξύ άλλων:
Ο αντισημιτισμός στην Ε.Σ.Σ.Δ. έχει βέβαια τις γνωστές ρίζες από την προεπαναστατική περίοδο.
Εδώ, ο κύριος Ψαρράς ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι υπάρχει "συνέχεια" μεταξύ του τσαρικού αντισημιτισμού και ενός "Σοβιετικού αντισημιτισμού".

Πρόκειται για έναν πολύ παράξενο ισχυρισμό για κάποιον που θεωρείται "ιστορικός". Τόσο παράξενο, που τον διαψεύδει ο ίδιος ο κύριος Ψαρράς σε άλλα σημεία της ίδιας συνέντευξης:

Μέχρι την επανάσταση του 1917 τα Πρωτόκολλα διακινούνταν κυρίως σε εκκλησιαστικούς κύκλους της Ρωσίας και η απήχησή τους ήταν περιορισμένη. Από πολιτική άποψη χρησιμοποιούνταν για να δικαιολογήσουν τη διενέργεια πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Κατά την επανάσταση όμως ανασύρθηκαν τα Πρωτόκολλα από την ηγεσία του στρατού των Λευκών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην προπαγάνδα εναντίον των μπολσεβίκων. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τον θρησκόληπτο πληθυσμό ότι πίσω από την επανάσταση κρύβονται οι Εβραίοι, δηλαδή ο Αντίχριστος. Ως απόδειξη του ισχυρισμού αυτού διογκώθηκε τότε η συμμετοχή Εβραίων στην ηγεσία των μπολσεβίκων, ενώ ακόμη και ο Λένιν υποδείχτηκε ως Εβραίος. Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως μια νέα σταυροφορία η ένοπλη αντεπανάσταση.
Αφού λοιπόν ο κύριος Ψαρράς γνωρίζει ότι ο αντισημιτισμός ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την αντεπανάσταση, αφού γνωρίζει ότι ο αντισημιτισμός ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τον αντιμπολσεβικισμό, για ποιον "αντισημιτισμό της ΕΣΣΔ" κάνει λόγο, λέγοντας μάλιστα ότι "έχει τις ρίζες του στην προεπαναστατική περίοδο", δηλαδή στην Τσαρική Ρωσία που χρησιμοποίησε, πολλά χρόνια πριν την επανάσταση, τον αντισημιτισμό ως όπλο; 

Δεν έχει ακούσει ποτέ ο κύριος Ψαρράς την ομιλία του Λένιν για τον  αντισημιτισμό;


Ο εθνικός και φυλετικός σωβινισμός είναι επιβίωση των μισάνθρωπων ηθών που χαρακτηρίζουν την περίοδο τού κανιβαλισμού. Ο αντισημιτισμός, σαν έσχατη μορφή φυλετικού σωβινισμού, είναι η πιο επικίνδυνη επιβίωση τού κανιβαλισμού
Ο αντισημιτισμός συμφέρει στους εκμεταλλευτές, σαν αλεξικέραυνο που απομακρύνει από τον καπιταλισμό το χτύπημα των εργαζομένων. Ο αντισημιτισμός είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους, σαν απατηλό μονοπάτι που τους ξεστρατίζει από το σωστό δρόμο και τους οδηγεί στη ζούγκλα. Γι’ αυτό οι κομμουνιστές, σαν συνεπείς διεθνιστές, δεν μπορούν να μην είναι ανειρήνευτοι και ορκισμένοι εχθροί τού αντισημιτισμού. 
Στην ΕΣΣΔ ο αντισημιτισμός διώκεται αυστηρότατα από τον νόμο, σαν φαινόμενο βαθιά εχθρικό προς το Σοβιετικό καθεστώς. Οι δραστήριοι αντισημίτες, σύμφωνα με τους νόμους τής ΕΣΣΔ, τιμωρούνται με θάνατο.
Δεν έχει διαβάσει ποτέ ο κύριος Ψαρράς, ο οποίος ερευνά ιστορικά τον αντισημιτισμό, το πολυβραβευμένο βιβλίο του Yuri Slezkine Ο εβραϊκός αιώνας  και τα στοιχεία που κομίζει για "την εβραϊκή ταύτιση με την επανάσταση και την επιτυχία των Εβραίων στο νέο σοβιετικό κράτος" και για το γεγονός ότι οι Εβραίοι ήταν "η σπονδυλική στήλη της νέας Σοβιετικής γραφειοκρατίας";  Δεν έχει οσμιστεί ένας ιστορικός ερευνητής σαν τον κύριο Ψαρρά την υπερεκπροσώπηση των Εβραίων στις γραμμές των Μπολσεβίκων, του ΚΚΣΕ και της επιστημονικής και καλλιτεχνικής ελίτ της Σοβιετικής κοινωνίας;

Παρακάτω, ο κύριος Ψαρράς ισχυρίζεται ότι:
και την εποχή του Στάλιν επισημαίνονται αντισημιτικά στοιχεία στην επίσημη κρατική προπαγάνδα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιβόητη «συνωμοσία των γιατρών» το 1953
Προφανώς, πρώτα από όλα, το "και" σημαίνει ότι η "επίσημη κρατική προπαγάνδα" της ΕΣΣΔ πριν την "εποχή του Στάλιν" ήταν "αντισημιτική" (6 από τα 17 μέλη της ΚΕ του κόμματος των Μπολσεβίκων επί Λένιν ήταν Εβραίοι!!!!!) Ας μας δώσει ο ερευνητής κύριος Ψαρράς τα σχετικά στοιχεία, έχουμε τρομερή περιέργεια!! 

Δεύτερον, ισχυρίζεται ρητά ότι υπήρχαν τέτοια στοιχεία επί Στάλιν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέει, την "συνομωσία των γιατρών" το 1953. Βεβαίως, ο Στάλιν πέθανε το 1953.

Ζητούμε από τον ιστορικό και ερευνητή κύριο Ψαρρά:

1. να μας προσκομίσει τα "λιγότερο χαρακτηριστικά" παραδείγματα επίσημου κρατικού αντισημιτισμού της σταλινικής περιόδου (ο Domenico Losurdo, πάντως, συμπεραίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα βάσει των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων -- πως ήταν οι δυτικές "δημοκρατίες" και οι ηγέτες τους που πρωταγωνίστησαν στον αντισημιτισμό κατά την "σταλινική περίοδο").

2. να μας προσκομίσει τα στοιχεία του "σταλινικού αντισημιτισμού" κατά την περίοδο της "συνωμοσίας των γιατρών", αφού είναι "το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα". Αναζητούμε φυσικά πρωτότυπα στοιχεία, δηλαδή έγγραφα του Σοβιετικού κράτους που να στοιχειοθετούν αντισημιτική προπαγάνδα. Αντισημιτική και όχι αντισιωνιστική, εκτός και αν ο κύριος Ψαρράς επιθυμεί να εξαλειφθεί η διαφορά μεταξύ της ρατσιστικής αντιμετώπισης ενός λαού ως φυλετικά κατώτερου ή και φυλετικά επικίνδυνου και της αντίθεσης σε έναν αποικιακού χαρακτήρα ρατσιστικό εθνικισμό (έτσι ώστε να είναι "αντισημιτικό" να εκφράζει κανείς αποτροπιασμό για τον Αριέλ Σαρόν). Καλό είναι να το διευκρινίσει και αυτό ο κύριος Ψαρράς, μιας και στην ίδια συνέντευξη αναφέρει τα εξής, χωρίς να κάνει την παραμικρή διάκριση μεταξύ των δύο όρων, και χωρίς να βλέπει το παραμικρό πρόβλημα με τον πόλεμο των έξι ημερών άλλο από την "σοβιετική προπαγάνδα":
Η Ε.Σ.Σ.Δ. είχε υποστηρίξει βέβαια τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, αλλά μετά την κρίση του Σουέζ το 1956 και κυρίως τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 ο σοβιετικός προπαγανδιστικός μηχανισμός θα εξαπολύσει μια επιθετική καμπάνια κατά του σιωνισμού.
Συνεχίζει ο κύριος Ψαρράς:
Αυτή η σοβιετική αντισιωνιστική εκστρατεία, που ξεσπά τον Αύγουστο του 1967 και αναζωπυρώνεται το 1973 με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, απαλλάσσεται πλέον από την αρχική αντιαποικιοκρατική της μορφή και υιοθετεί ανοιχτά τον μύθο των Πρωτοκόλλων.
Ώστε μεταξύ του 1967 και του 1973, η ΕΣΣΔ "υιοθετεί ανοιχτά τον μύθο των Πρωτοκόλλων." Πού, κύριε Ψαρρά; Δεν το λέτε στην συνέντευξη. 

Λέει, τέλος, ο κύριος Ψαρράς:
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή της Ε.Σ.Σ.Δ., στην οποία αναφέρθηκα, από την περίοδο της μεταπολίτευσης δημιουργείται ένα «αντιιμπεριαλιστικό» ρεύμα στη χώρα μας, στο οποίο συνυπάρχουν φαινομενικά ετερόκλητες δυνάμεις, με συνεκτικό στοιχείο την επαγγελία της φιλοαραβικής και αντισιωνιστικής τάσης. Τα Πρωτόκολλα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτή τη σύμπλευση και διαπιστώνουμε ότι τα εκδίδουν πλέον όχι μόνο οι κλασικοί ακροδεξιοί ή εκκλησιαστικοί παράγοντες, αλλά και αριστεροί ή «αντιιμπεριαλιστές» εκδότες. Μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και κυρίως την ανάδειξη της «παγκοσμιοποίησης», τα Πρωτόκολλα ανασύρθηκαν ως ερμηνευτικό εργαλείο για την ανάλυση της «παγκόσμιας υπερκυβέρνησης». Ειδικά στην Ελλάδα η εθνικιστική υστερία των αρχών της δεκαετίας του 1990 συνδυάστηκε με την αναζήτηση κάποιων «εγκεφάλων» που υποτίθεται ότι συντονίζουν την ανθελληνική συνωμοσία.
Δεν ξέρω τι κατάλαβαν οι άλλοι αναγνώστες του κυρίου Ψαρρά, εγώ πάντως κατάλαβα ότι ισχυρίζεται ότι η ΕΣΣΔ καθοδήγησε μια αντίληψη του αντιιμπεριαλισμού στην οποία "παίζουν ιδιαίτερο ρόλο" τα Πρωτόκολλα της Σιών. Θα ήθελα λοιπόν τα στοιχεία που εδραιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Είναι εντυπωσιακό, ταυτόχρονα, ότι ο κύριος Ψαρράς, ελάχιστες αράδες μετά, αναφέρει πως τα Πρωτόκολλα "ανασύρθηκαν ως ερμηνευτικό εργαλείο" μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού." Μα, τελικά, ποιον ρόλο παίζουν όλα αυτά τα "πριν" και τα "μετά" κύριε Ψαρρά όταν ισχυρίζεστε ότι η ΕΣΣΔ ήταν αντισημιτική από την...τσαρική εποχή, ότι ήταν αντισημιτική επί Λένιν, ότι ήταν αντισημιτική επί Στάλιν και ότι ήταν αντισημιτική επί Μπρέζνιεφ;;;;; Ποιο είναι το "πριν" και το "μετά" όταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχετε εξισώσει σύσσωμη τη ρωσική ιστορία από τον 19ο αιώνα ως σήμερα με "αντισημιτισμό"; Και αφού, τέλος πάντων, ήταν ακατάπαυστα "αντισημιτική" η Ρωσία, τότε τι ιστορικό νόημα βγαίνει από την δική σας αναφορά σε έξαρση του αντισημιτισμού μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού; 

Τέλος, κύριε Ψαρρά, αφού ο "αντιιμπεριαλισμός" της ΕΣΣΔ ήταν "αντισημιτικός", πώς και συνέβη, στην "εθνικιστική υστερία των αρχών της δεκαετίας του 1990" στην οποία αναφέρεστε ως δείγμα αντισημίτικης συνωμοσιολογίας, να πρωταγωνιστήσει στα συλλαλητήρια για το "Μακεδονικό" ο αντισοβιετικός ΣΥΝ στον οποίο πρόσκειστε ιδεολογικά και να καταγγείλει τον υστερικό σωβινισμό το "σοβιετόφιλο" ΚΚΕ;

Μήπως, κύριε Ψαρρά, σας ενδιαφέρει υπερβολικά πολύ η συκοφάντηση της ΕΣΣΔ για να πάρετε στα σοβαρά όχι μόνο κραυγαλέες αντενδείξεις των ισχυρισμών σας, αλλά ακόμα και τον λογικό ειρμό και την στοιχειώδη συνοχή των όσων καταθέτετε;

66 σχόλια:

 1. ψαχνεις λογικη και ειρμο σε τσυριζαιους;;;; μεγαλες προσδοκιες! ειναι σαν να ανεβαινεις ενα βουνο και να κατεβαινεις ενα λοφο, σαν να πας σε 4 γαμους και να καταληγεις σε μια κηδεια και τελικα να καταληγεις οτι για τα παντα φταιει το γκαζον (ΕΣΣΔ και κομμουνιστικο κινημα γενικα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάνω λάθος ή ο κύριος Ψαρράς θεωρείται από την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων αριστερών α) "προοδευτικός" β) "έγκυρος" και γ) "ντετέκτιβ ιστορικής πλάνης και διαστρέβλωσης";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Αριέλ Σαρόν ήταν σταλινιστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Saron : Stalin : Lenin = 1 : 1 : 1
  level = eleven

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "(6 από τα 17 μέλη του κόμματος των Μπολσεβίκων επί Λένιν ήταν Εβραίοι!!!!!)"
  αυτο φανταζομαι οτι χρειαζεται διορθωση.

  jo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για ποιο λόγο;

   "At the party congress held in August 1917, a total of 29 out of 171 delegates were Jews, the second most represented ethnic group after the Russians; moreover, 6 of 17 Central Committee members were Jews."
   http://www.yivoencyclopedia.org/article.aspx/Communist_Party_of_the_Soviet_Union

   Διαγραφή
  2. Φαντάζομαι η διόρθωση είναι στο μέλη "της Κεντρικής Επιτροπής" του κόμματος κτλ, όχι σκέτο μέλη του κόμματος. Αλλά είναι εμφανές ότι πρόκειται για τυπογραφικο και δεν αποτελούταν το κόμμα από 17 άτομα.

   Partydog

   Διαγραφή
  3. Κατανοητό τώρα, ευχαριστώ. Διορθώθηκε.

   Διαγραφή
 6. Πληροφοριακά, με κλικ στο μπάνερ της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων Ευρώπης θα βρεθείτε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας: http://www.initiative-cwpe.org/

  Διαδώστε το λινκ.

  Επίσης, προστέθηκε στα μόνιμα λινκς το περιοδικό Διεθνής ΚΟΜΕΠ ή International Communist Review, http://www.iccr.gr/

  Έχει κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος και τα άρθρα είναι όλα προσβάσιμα δωρεάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να φανταστώ ότι τα κείμενα του 3ου τεύχους θα μεταφραστούν στα ελληνικά εν καιρώ έτσι?

   JKL

   Διαγραφή
  2. Νομίζω κάποια μεταφράζονται κατά καιρούς στην ΚΟΜΕΠ.

   Διαγραφή
  3. Τα άρθρα υπάρχουν στα ελληνικά απλά οχι στο ίντερνετ. Αν ενδιαφέρεσαι μπορείς να τα αγοράσεις από τη Σύγχρονη Εποχή ή από κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο π.χ politeianet.gr. Επίσης έχει κυκλοφορήσει και το τέταρτο τεύχος το οποίο είναι αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο σύγχρονο οπορτουνισμό. (Νομίζω όμως πως τα πρώτα δύο τεύχη έχουν εξαντληθεί οπότε θα μπορούσαν να τα ανεβάσουν στο site.

   psi

   Διαγραφή
 7. Νομίζω πως η "έρευνα" του κυρίου Ψαρρά δεν είναι τυχαία.
  Ιδιαιτέρα αν σκεφτούμε να συνδέσουμε με την περσινή συνάντηση Τσίπρα-Σαρόν, καθώς και το γεγονός πως οι Εβραϊκές (βλέπε σιωνιστικές) οργανώσεις έβλεπαν πάντα πρόβλημα αριστερού "αντισημιτισμού" (διάβαζε αντισιωνισμού) στην Ελλάδα, ακόμη και όταν η Χ.Α. έμπαινε πανιγυρικότατα στην βουλή.
  Με δεδομένες τις μακρόχρονη ευαισθητοποίηση της ελληνικής αριστεράς σχετικά με το Παλαιστινιακό, η καλύτερη προσπάθεια αποδόμησης της ισχυρής αριστερής φιλο-παλαιστινιακής άποψης στην Ελλάδα, θα ήταν η ταύτιση αντισημιτισμού-αντισιωνισμού.
  Και ποιός καλύτερος από τον "ιστοριοδίφη" Ψαρρά για αυτήν την δουλειά;
  Την έχει κάνει και στο παρελθόν άλωστε. Και με την ταύτιση του αντιμπεριαλισμού με τον εθνικισμό κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και αναθυμούμνος πως ο Καντάφι είχε διπλωματικές σχέσεις με την ελληνική Χούντα την στιγμή που βομβαρδίζονταν η Λυβίη, κλπ κλπ.

  Η δουλεία είναι πολύ μεθοδικότερη και μακρόχρονη από ότι φαίνεται εκ πρώτης...

  Και άμα του πεις και τίποτα, μπορεί να σου δείξει και τα άρθρα που έχει γράψει υπέρ των Παλαιστίνιων, αλλά είναι ακριβώς χάρη σε αυτά που μπορεί να περνάει για "αξιόπιστος" όταν γράφει πράγματα σαν αυτά που σχολιάζει το άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άσχετο αλλά πληροφοριακά σχετικά με τον αντικομμουνισμό κ τη προωθούμενη θεωρία των δυο άκρων. Σήμερα το πρωί, γύρω στη 09:35 ο Μπ. Παπαδημητρίου, μέσα από την εκπομπή που κάνει μαζί με το Πορτοσάλτε στο Σκάι, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της δράσης κομμάτων κ οργανώσεων που προπαγανδίζουν το ναζισμό κ το σταλινισμό

  ρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντώνη πολύ καλά κάνεις και απαντάς στις συκοφαντίες και την αντικομμουνιστικη προπαγάνδα του Ψαρρα και της φυλλάδας του (η οποια παρεπιμπτώντως προσφέρει στους αναγνωστες της το πρωτοκολλο της σιων του αντικομμουνισμου δηλ το αρχιπελαγος Γκουλαγκ του σολτζενιτσιν που αν και κρατουμενος σε γκουλαγκ οι ηλιθιοι σοβιετικοι γιατροι τον θεραπεψαν από τον καρκινο που επασχε)

  Ο αντικομμουνσιμός του Συριζα εξυπηρετεί έναν πολύ βασικό σκοπό σημερα. Να κρύψει τη ανοικτή πλεόν συμφηση του με το κεφαλαιο Λεει με αλλα λογια στον κόσμο ότι ναι μεν εγω μπορει να κανω κολοτουμπες να σφιγγω το χερι του Περεζ, να αλλοιθωριζω προς την ευρωπαικη σοσιαλδημοκρατια να στηριζω τους παραγωγικους καπιταλιστες αυτης της χωρας αλλα η εναλλακτικη είναι οι δαιμονες και αιματοβαμμενοι σφαγεις του ΚΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. (Μήπως έχει παραπέσει ο σχολιασμός μου ? Δεν ελήφθη ?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ήρθε άλλο σχόλιο. Έλεγξα μήπως πήγε στο spam αυτόματα (έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν με άλλους χρήστες), αλλά ούτε εκεί είναι άλλο δικό σου σχόλιο.

   Διαγραφή
 11. Λίγα πράγματα για την εικόνα που έχω για τη σχέση ελληνικής αριστεράς και Ελλήνων με τη συνωμοσιολογία και τον αντισημιτισμό.


  Σχετικά με την ΕΣΣΔ, ο Ψαρράς έχει άδικο και συμφωνώ σε όλα με όσα έγραψε ο Αντώνης. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Πούτιν που χρησιμοποιήθηκε για αντικομμουνιστική και αντισημιτική προπαγάνδα. Μπορείτε να τη βρείτε

  σε ακροδεξιές σελίδες ελληνικές και ξένες και πρώτα πρώτα στη σελίδα της ΧΑ
  http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/poutin-to-80-twn-melwn-ths-prwths-sobietikhs-kubernhshs-htan-ebraioi
  http://www.stormfront.org/forum/t974996/

  και σε Ισραηλινή εφημερίδα
  http://www.timesofisrael.com/putin-first-soviet-government-was-mostly-jewish/

  ///////////////////////////////

  Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία μόδα συνωμοσιολογίας. Έχω δει πολλούς να έχουν στα προφίλ στο fb εικόνες με αλφάδια και εικόνες NWO (new world order), illuminati κλπ. Δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους εβραίους ή το Ισραήλ αυτή η συζήτηση, αλλά όσο να 'ναι, οι illuminati και οι τέκτονες γενικά, έχουν συνδεθεί με τους εβραίους και το σιωνισμό. Δηλαδή, μιλάω για προφίλ "αναρχικών" (ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την πολιτική για πρώτη φορά στις πλατείες) οι οποίοι ενστερνίζονται (χωρίς να το αναλύουν και να το γνωρίζουν) την αναχρονιστική προπαγάνδα της Εκκλησίας. Εβραιομασώνοι σιωνιστές κλπ. Βέβαια, η μόδα έρχεται από την Αμερική.

  Όλα αυτά σχετίζονται με την πλήρη άγνοια της πολιτικής οικονομίας, την πεποίθηση πως υπάρχει καλύτερος καπιταλισμός, πως "δεν μπορείς να καταργήσεις την ιδιωτική περιουσία", "δεν είμαστε όλοι ίδιοι" και πάνω από όλα, πως η πολιτική εξαρτάται πάνω από όλα από την καλή θέληση, τις ιδέες και την κουλτούρα των ανθρώπων. Δε θα δώσω παραπάνω από ένα λινκ σε ακροδεξιές σελίδες που αναπαράγουν όλα τα παραπάνω, ούτε και σε ψευτο-ανεξάρτητες.
  http://www.anti-ntp.net/2014/01/blog-post_3254.html

  Ορίστε το λινκ. Το ίδιο σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Πανούσης για να καταδικάσει .... τους κλέφτες; ... το ίδιο σύμβολο και σε συνωμοσιολογική - ακροδεξιά ιστοσελίδα.

  ///////////////////////////////////

  Και θα το προχωρήσω λίγο ακόμα. Στοές υπάρχουν. Κρυφοί όμιλοι υπάρχουν. Θεοσοφιστές, φιλοσοφικές λέσχες, μασώνοι κλπ. που μελετάνε κείμενα, ψάχνουν, κάνουν, ράνουν. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί σχετίζονται ντε και καλά με το Ισραήλ και το σιωνισμό. Ξέρω ότι οι ναζί ασχολήθηκαν με αντίστοιχες μλκς και τί άλλο κάνουν οι ναζί εκτός από να ρίχνουν τη βρωμιά τους στους αντιπάλους τους. Επίσης, ξέρω ότι δε λειτουργούνε έξω από τον καπιταλισμό και τους νόμους του, ούτε και μπορούν να το κάνουν. Μάλιστα, μία από τις μελέτες ενός Έλληνα που αυτοπαρουσιάστηκε ως ιλουμινάτι, σχετίζεται ακριβώς με την πολιτική οικονομία, ενώ δηλώνει αναρχοκαπιταλιστής.

  Η υπέρβαση της πολιτικής οικονομίας
  Ο δρόμος προς την κοινωνική αυτονομία και ανάπτυξη
  Νικόλαος Λάος

  /////////////

  Το αγαπημένο μου κομμάτι γύρω από τη συνωμοσιολογία : Ο Γκορμπατσόφ, βλέποντας τις εξεγέρσεις και τα κινήματα Occupy, δηλώνει υποστηρικτής μιας νέας τάξης πραγμάτων, πιο δίκαιης, ώστε η είδηση να γυρίσει πίσω στους συνωμοσιολόγους και να τη χρησιμοποιήσουν κατά του κινήματος. Τρολάρισμα επί τρολαρίσματος στη νιοστή.

  http://vigilantcitizen.com/latestnews/mikhail-gorbachev-says-occupy-wall-street-signals-an-emerging-new-world-order/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και αυτά κολλάνε εδώ.

   http://s7.postimg.org/hcgutkf2j/image.jpg
   http://s14.postimg.org/m1zaxkln5/image.jpg


   Ποια πολιτική οικονομία και κουραφέξαλα; Η κατοχή! Οι Γερμανοί! Οι Ευρωπαίοι! Οι Εβραίοι! Οι Σιωνιστές! (Το κράτος! ...οι μπολσεβίκοι)

   Διαγραφή
 12. Τελικά δεν είμαστε εβραίοκομμουνιστομπολσεβίκοι..τί είμαστε ?...έχω πρόβλημα υπαρξιακό, ταυτότητας και διαβατηρίου. Θα πάω για ψάρεμα να ηρεμήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Λέει ο Αντώνης:


  Η λεγόμενη "συνωμοσία των γιατρών" ξέσπασε τον Γενάρη του 1953, ενώ ο Στάλιν πέθανε αρχές Μαρτίου 1953, άρα δεν υπάρχει αντίφαση του Ψαρρά στο σημείο αυτό. Ένα από τα υποτιθέμενα θύματά της ήταν ο Ζντάνοφ. Με την ευκαιρία, να ρωτήσω τον Αντώνη, κατά τη γνώμη σου η "συνωμοσία των γιατρών" τι ήταν; Υπήρξε συνωμοσία κάποιων για να σκοτώσουν επιφανείς προσωπικότητες (π.χ. τον Ζντάνοφ) ή ήταν σκευωρία εναντίον αθώων επιστημόνων;

  Όταν ο Ψαρράς λέει για "αντισημιτικά στοιχεία στην επίσημη κρατική προπαγάνδα", προφανώς δεν εννοεί "επίσημα κρατικά έγγραφα" αλλά μεγάλες εφημερίδες -Πράβδα, Ιζβέστια κτλ. και ανακοινώσεις του ΤΑΣΣ

  Όπως έγραψε η Αυγή στις 14.1.1953, η Πράβδα έγραψε ότι "οι περισσότεροι από τους γιατρούς αυτούς, όπως οι ...[ονόματα] ήσαν μέλη της διεθνούς εβραϊκής εθνικιστικής οργανώσεως 'Τζόϋ' [διάβαζε: Τζόιντ], η οποία συνεστήθη και χρηματοδοτείται από την αμερικανική μυστική υπηρεσία κατασκοπίας, για να βοηθεί δήθεν τους Εβραίους στις άλλες χώρες" [Έχω εκσυγχρονίσει την ορθογραφία] Τώρα, αν αυτό είναι αντισημιτισμός ή όχι, είναι θέμα εκτίμησης. Θα έλεγα ότι δεν βρίσκεται μακριά από τον αντισημιτισμό.

  Μερικούς μήνες αργότερα, πάντως, οι συλληφθέντες γιατροί αποκαταστάθηκαν ενώ αφαιρέθηκε το παράσημο Λένιν από τη (ρωσίδα) γιατρό που τους είχε καταδώσει.

  Πάντως, κάποια συσχέτιση ανάμεσα σε όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τότε, όχι όμως στην ΕΣΣΔ, και στα Πρωτόκολλα έκανε και ο (εβραίος αντισταλινικός κομμουνιστής και μέγας σοβιετικός συγγραφέας) Ηλιά Έρενμπουργκ στην αυτοβιογραφία του (Τόμος 6, σελ. 329-332 της ελληνικής έκδοσης). Εκεί, αφού αναφέρει ελάσσονα κρούσματα λαϊκού αντισημιτισμού στην ΕΣΣΔ (π.χ. ένας λαϊκός τύπος που μεθυσμένος φώναζε 'Οι οβριοί θέλησαν να φαρμακώσουν τον Στάλιν'), προχωράει στα άρθρα του (κομμουνιστή τότε) διακεκριμένου δημοσιογράφου Πιέρ Ερβέ στην εφημ. Σε Σουάρ για τα οποία λέει "τα άρθρα του θυμίζανε τα πλαστά έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί στα χρόνια της Δεύτερης αυτοκρατορίας με τον τίτλο 'Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών'".

  Ο ίδιος ο Έρενμπουργκ σε άλλα σημεία έχει υπαινιγμούς σε αντισημιτικές ή τέλος πάντων εθνικιστικές ενέργειες των αρχών, π.χ. όταν τον ανάγκασαν να μετονομάσει μερικούς ήρωες των μυθιστορημάτων του για να μην υπάρχουν τόσο πολλά ξενικά (διάβαζε: εβραϊκά) ονόματα -και τους απάντησε "Και το όνομα στο εξώφυλλο τι να το κάνω;", αλλά σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που βγαίνει από την (έξοχη) αυτοβιογραφία του είναι ότι ο αντισημιτισμός στη σταλινική περίοδο ήταν περιθωριακός.

  Οπότε σε τελική ανάλυση δεν έχει δίκιο ο Ψαρράς να τονίζει τόσο πολύ αυτό το στοιχείο στη συνέντευξή του, πολύ περισσότερο που δεν το αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα, αν αυτό είναι αντισημιτισμός ή όχι, είναι θέμα εκτίμησης. Θα έλεγα ότι δεν βρίσκεται μακριά από τον αντισημιτισμό.--->

   Να μας πει ο κ. Τσελεμεντολόγος επί παντός ζαρζαβατικού τη γνώμη του και γι αυτό:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_and_Ethel_Rosenberg#Grand_jury

   Και για τη λεζάντα τής φωτογραφίας εδώ:

   http://jwa.org/thisweek/jun/19/1953/ethel-rosenberg

   ΥΓ Ο Λοζούρντο έχει κεφάλαιο για τους γιατρούς, όπως και o Roberts, στο Stalins' Wars με βιβλιογραφία. Μεταφράζω άλλα τώρα, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την αντι-τσελεμεντολογική προς το παρόν.

   Διαγραφή
  2. Θα έλεγα ότι δε σε βρίσκω απλά λάθος, θα έλεγα πολλά περισσότερα, αλλά τώρα γράφω σε ένα μπλογκ με συγκεκριμένους κανόνες. Θα γράψω μόνο ότι φέρνεις πηγές, χωρίς να φέρνεις καμία πηγή.

   Αναφέρεις τον Έρενμπουργκ. Πρώτα λες ότι ήταν αντισταλινικός κομμουνιστής και μέγας συγγραφέας. Αυτό είναι δικές σου απόψεις χωρίς τεκμήριο, αλλά θα τις δεχτώ για να προχωρήσουμε. Μετά παίρνεις τις εντυπώσεις που ο Έρενμπουργκ σχημάτισε από έναν τρελό στο δρόμο και τις χρησιμοποιείς σαν τεκμήριο αντισημιτισμού; Μάλλον όχι, απλά τις αναφέρεις. Δεν ξέρω το λόγο, αλλά διάλεξες να τις αναφέρεις. Προσθέτεις και μια άλλη εντύπωση που σχημάτισε ο Έρενμπουργκ, από δημοσιεύματα που δεν πρόκειται να τα δεις ποτέ στη ζωή σου, αλλά τα αναφέρεις κι αυτά. Εξάλλου ήταν μέγας σοβιετικός συγγραφέας, γιατί να μην τον πιστέψουμε; Κι εγώ μαζί σου, να τον πιστέψουμε και σε αυτό τον Έρενμπουργκ.
   Και καταλήγεις να λες πως ο ίδιος ο Έρενμπουργκ βγάζει συμπέρασμα : "ο αντισημιτισμός στη σταλινική περίοδο ήταν περιθωριακός."

   Διπλό τόλουπ, τριπλό λουτς , τριπλό άξελ, elastico, marseille roulette, φλικ φλακ και προσεδάφιση με ένα πόδι στη Σελήνη.   Μην αρχίσει κανείς να διαφωνεί μαζί του αν ήταν ο Έρενμπουργκ κομμουνιστής ή αν ήταν μεγάλος συγγραφέας. Μόνο θαυμάστε ήθος και πηγές.

   Διαγραφή
  3. Θεωρώ παρήγορο ότι ο κύριος Σαραντάκος δεν επιχειρεί να αμφισβητήσει το σύνολο των παρατηρήσεών μου για τις αντικομμουνιστικές ασυναρτησίες του κυρίου Ψαρρά. Είναι ένα πρώτο βήμα.

   Ο κύριος Σαραντάκος γράφει ότι "δεν υπάρχει αντίφαση" ανάμεσα στην αναφερθείσα "συνομωσία των γιατρών" και τον θάνατο του Στάλιν το 1953. Όμως εγώ δεν έκανα πουθενά λόγο για αντίφαση. Έγραψα, επί λέξη: "ισχυρίζεται [ο Ψαρράς] ρητά ότι υπήρχαν τέτοια στοιχεία επί Στάλιν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέει, την "συνομωσία των γιατρών" το 1953. Βεβαίως, ο Στάλιν πέθανε το 1953."

   Γιατί το έγραψα; Το έγραψα επειδή ο Στάλιν ήταν ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1922 ως το θάνατό του, το 1953. Ήταν αρχηγός κράτους από το 1924 ως το 1953. 29 χρόνια. Όταν λοιπόν ένας ιστορικός γράφει: "και την εποχή του Στάλιν επισημαίνονται αντισημιτικά στοιχεία", αναφέρεται σε μια περίοδο 29 ετών. Δεν είναι ιστορικά σοβαρό το σενάριο τα "αντισημτικά στοιχεία" να αφορούν μια περίοδο δύο μηνών στα 29 χρόνια, ούτε το σενάριο ο Στάλιν να "κολλά αντισημιτισμό" δυο μήνες πριν πεθάνει και να το παίρνουμε αρκετά σοβαρά αυτό για να κάνουμε λόγο για "σταλινικό αντισημιτισμό".

   Διαγραφή
  4. καταρχην σαραντακε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. υπαρχει ΕΣΣΔ και περιοδος που στην ηγεσια του ΚΚΣΕ ηταν ο ΣΤΑΛΙΝ.
   και μην αρχισεις τις ηλιθιες δικαιολογιες για το πως το γραφεις. ολοι καταλαβαινουμε στα "αθωα" λογακια σας τι κρυβεται απο πισω!

   τωρα το γεγονος οτι υπαρχει βιβλιο που αφηνει να περασει οτι στην ΕΣΣΔ υπηρχαν τετοια ζητηματα, μονο ως καραμπινατη προβοκατσια χαφιε μπορει να περασει

   Διαγραφή
  5. Βεβαίως, ο κύριος Ψαρράς δεν ανακάλυψε ο ίδιος τα περί "σταλινικού αντισημιτισμού". Αυτά διαχέονται εδώ και χρόνια από ιστορικούς, περιλαμβανομένων Ρώσων ιστορικών, όπως ο Γενάντι Κοστιρτσένκο και ο Αρκάντι Βάγκσμπεργκ, συγγραφέας του "Ο Στάλιν εναντίον των Εβραίων."

   Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του Στάλιν;

   Είναι, πρώτον, ότι πήρε μια σειρά κατασταλτικών μέτρων εναντίον Εβραίων μετά το 1948, φοβούμενος ότι ετοιμαζόταν "πέμπτη φάλαγγα" εναντίον της ΕΣΣΔ από φιλο-ισραηλινά και κατά συνέπεια φιλοαμερικανικά στοιχεία. Ας υποθέσουμε ότι όλες οι ανάλογες κατηγορίες ευσταθούν. Συνιστά "αντισημιτισμό" αυτή η καταστολή; Όσο συνιστά "ανθελληνισμό" η καταστολή ελληνικής καταγωγής κατοίκων της ΕΣΣΔ στην οποία έχει αφιερώσει τη ζωή του ο εχθρός του "Ιού" κύριος Βλάσης Αγτζίδης. Και όσο συνιστά "αντιΠολωνισμό" η αντίστοιχη δίωξη Πολωνικής καταγωγής Σοβιετικών, "αντιΟυκρανισμό" η αντίστοιχη για τους Ουκρανούς, κλπ. Ο Στάλιν ήταν πάντοτε ευαίσθητος σε οτιδήποτε ένιωθε ότι απειλούσε την ενότητα της ΕΣΣΔ και αντίθετος με κάθε κοινοτιστικό και διαλυτικό στους κόλπους της κίνημα.

   Αν ο Στάλιν ήταν "αντισημίτης", θα ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς όχι απλά την θανατική ποινή για αντισημτική δραστηριότητα επί της ηγεσίας του, αλλά και το γεγονός ότι η κόρη του Σβετλάνα παντρεύτηκε Εβραίο (τον Μοροζόφ) και ότι ο γιός του Γιακόβ παντρεύτηκε Εβραία (την Μέλτζερ). Για έναν άνθρωπο που έτρεμαν όλοι και που παρουσιάζεται ως εβραιοδιώκτης, το δύο στα δύο είναι μια κάπως κωμική αποτυχία επιβολής του υποτιθέμενου αντισημιτισμού του. Όπως είναι και το γεγονός ότι ο Στάλιν συνέχισε να έχει άριστες σχέσεις με Εβραίους συγγραφείς, καλλιτέχνες και κομματικά στελέχη ως τον θάνατό του.

   Διαγραφή
  6. Η δεύτερη κατηγορία, που αναδύθηκε μετά τον θάνατο του Στάλιν ήταν ότι ΑΝ είχε ζήσει, θα είχε κάνει τρομερά πράγματα στους Εβραίους, θα τους είχε εκκαθαρίσει μαζικά, θα τους είχε στείλει στα Γκουλάγκ, κλπ.

   Είναι κάπως περίεργο ότι αυτή η κατηγορία, που οπωσδήποτε δημιουργούσε ανακούφιση για τον θάνατό του στον εβραϊκό πληθυσμό τουλάχιστον, άρχισε να διαχέεται από διάφορα άτομα του στενού του πολιτικού κύκλου.

   Και είναι κάπως περιέργο ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι δυο εκθέσεις δυτικών γιατρών μετά τον θάνατο του Στάλιν κάνουν λόγο για φόνο ή για πιθανότητα φόνου με δηλητηρίαση, και με εμπλοκή ανθρώπων κοντινών στον Στάλιν, όπως, σε κάποια σενάρια, του Μπέρια, του Χρουτσώφ, κλπ.

   Δεν γνωρίζουμε ούτε και πρόκειται να μάθουμε, κατά πάσα πιθανότητα, το αν ο θάνατος του Στάλιν ήρθε με δόλο, αλλά ιστορικά είναι αδύνατο να βασιστούμε σε σενάρια που κυκλοφόρησαν για το τι ΘΑ έκανε αν ΔΕΝ πέθαινε τον Μάρτη του 1953.

   Τέλος, για το ότι ο κύριος Ψαρράς δεν αφιερώνεται και πολύ στην ΕΣΣΔ, έχω διαφορετική γνώμη, μιας και λέει αρκετά --και εξόχως παραπλανητικά-- πράγματα για το θέμα στην συνέντευξή του. Από κει και πέρα, είναι πασιφανές ότι δεν έγραψα μια κριτική της έρευνας του κυρίου Ψαρρά για τα Πρωτόκολλα, αλλά μια κριτική αποκλειστικά για τους ισχυρισμούς του για τον αντισημιτισμό και την ΕΣΣΔ. Προφανώς, υπάρχει αντισημτισμός, προφανώς τα Πρωτόκολλα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, και προφανώς δεν αμφισβήτησα κάτι από τα δύο γενικά και αφηρημένα αλλά όσα παρέθεσα στο δικό μου απαντητικό άρθρο.

   Διαγραφή
  7. "...ο (εβραίος αντισταλινικός κομμουνιστής και μέγας σοβιετικός συγγραφέας) Ηλιά Έρενμπουργκ..."

   Νίκο, για να χαρακτηρίζεις αντισταλινικό τον Έρενμπουργκ, υποθέτω ότι θα έχεις υπόψη σου κάποιες σχετικές νύξεις του σε έργα του, αναφερόμενες στη σταλινική εποχή ή στο πρόσωπο του Στάλιν.
   Από την άλλη, τις μέρες της αντιφασιστικής νίκης στον ΒΠΠ, ο Έρενμπουργκ έγραφε:

   "Αυτό το πρωινό της νίκης σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο, σ' αυτόν πέφτουν τα βλέμματα όλων. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η στρατιωτική μεγαλοφυΐα, η οξυδέρκεια, η οποία επιτρέπει στον καπετάνιο να κυβερνήσει το πλοίο μέσα από τη χειρότερη καταιγίδα. Ο Στάλιν για μας είναι κάτι περισσότερο - σα να πέρασε τη δυστυχία καθενός από μας και με καθέναν μας πάλεψε και νίκησε, και δε χτυπά μια καρδιά κάτω από το στρατιωτικό μανδύα του, αλλά διακόσια εκατομμύρια καρδιές. Να γιατί το όνομα του Στάλιν, όχι μόνο σε μας, αλλά σε όλο τον κόσμο συνδέεται με το τέλος της νύχτας, με το πρώτο πρωινό της ευτυχίας".
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3366021

   Δεν παραθέτω το παραπάνω απόσπασμα για να θεωρηθεί από αυτό ο Έρενμπουργκ "σταλινικός". Όμως έχω την εντύπωση ότι και ο χαρακτηρισμός του ως "αντισταλινικού" μάλλον δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ήταν.

   Διαγραφή
  8. Συμφωνώ με τον Αντώνη ότι επί Στάλιν μπορεί να ασκήθηκε εθνικιστική πολιτική (αντίθετη με κάθε κοινοτιστικό κίνημα, λέει εκείνος, αλλά τέλος πάντων) αλλά όχι ειδικά αντισημιτική.

   Άγι, ο Έρενμπουργκ στα απομνημονεύματά του (Άνθρωποι, χρόνια, ζωή) έχει γράψει ένα συγκλονιστικό κεφάλαιο για τον Στάλιν (Τόμος 6, σελ. 333-343). Αν το σκανάρω, το πληκτρολογείς να το ανεβάσουμε κάπου; Είναι και σε πολυτονικό και δεν οσιάρεται εύκολα.

   Τσαφ, το "συμπέρασμα που βγαίνει" το βγάζει ο αναγνώστης, δηλ. εγώ.

   Διαγραφή
  9. Τελικά φωτογράφισα τις σχετικές σελίδες, και τις έχω ζιπάρει εδώ (είναι όλο το κεφάλαιο για τον Στάλιν και πιο πριν λίγα για τους γιατρούς):
   http://kiwi6.com/file/2egtwc3h8p

   Διαγραφή
  10. "Συμφωνώ με τον Αντώνη ότι επί Στάλιν μπορεί να ασκήθηκε εθνικιστική πολιτική (αντίθετη με κάθε κοινοτιστικό κίνημα, λέει εκείνος, αλλά τέλος πάντων)"

   Νίκο, είναι γελοίο να καταπιέζεσαι για χάρη του καθωσπρεπισμού. Πες "ο Αντώνης είναι βλάκας, λέει ό,τι του κατέβει, μην τον διαβάζετε, εγώ τα ξέρω να σας τα πω" και βγάλ' το απ' το σύστημά σου. Αφού σε βασανίζει. Και πήρες και βραβείο μπλόγκερ.

   Διαγραφή
  11. Μιας και έχεις ξεκινήσει τα σκαναρίσματα και τα ζιπαρίσματα, περιμένω πως και πως τις συνταγές του Παρλιάρου που έχουν παίξει στην Αυγή. Ο οποίος έτσι όπως ρίχνει το μέλι στα μελομακάρονα, τον κόβω για μεγάλο αντισταλινικό. Οπότε θα δέσει το γλυκό σίγουρα.

   Διαγραφή
  12. Α ναι; Δεν το κατάλαβα ότι βγάζεις εσύ το συμπέρασμα, αν και το έγραφες ξεκάθαρα. Ίσως με μπέρδεψε η αναφορά σε δύο παραδείγματα, που δείχνουν ότι ο Έρενμπουργκ έχει άλλες απόψεις. Νόμιζα ότι μιλάμε για τις απόψεις του Έρενμπουργκ. Εκτός αν πάλι ΕΣΥ διάλεξες αυτά τα δύο παραδείγματα για να... wait a minute!!! Αυτό με κάνει να σκεφτώ ότι μπορεί να το έκανες επίτηδες!!!

   Τόση ώρα μετέφερες αποσπασματικά κάτι από το συγγραφέα, ενώ μπορείς να βρεις και αντίθετα παραδείγματα στα γραπτά του, αλλά μετά κάλυψες τα σκατουλάκια με το ΔΙΚΟ ΣΟΥ συμπέρασμα, που λέει ότι ο συγγραφέας δεν πίστευε όσα φαίνονται από τα παραδείγματα που ΕΣΥ διάλεξες.

   Σαραντάκε, σε έχουνε πάρει χαμπάρι και οι πέτρες.

   Διαγραφή
  13. Αξίζει να ανφερθεί εδώ, ότι ο αντισταλινικός συγγραφέας Ρέμπρατσα, είχε γράψει για τον
   ηγέτη του ΚΚΣΕ Μποντιρόγκα : "καλό παιχτάκι, αλλά ατομιστής, όχι μόνο εντός γηπέδου αλλά και εκτός". Παρακάτω, στο ίδιο βιβλίο, "η προπονητική της γιόγκα", λέει πως σε μία προπόνηση ο Μποντιρόγκα είχε αφήσει τους συμπαίχτες του χωρίς χυμούς για να τους τιμωρήσει που χάσανε στο προηγούμενο παιχνίδι, κατηγορώντας τους μάλιστα ότι δεν του έδιναν πάσα και γι αυτό χάσανε.

   Η συνολική μου εντύπωση από το βιβλίο είναι πως ο αντιμποντιρογκικός Ρέμπρατσα είχε πολύ στενή φιλική σχέση με τον Μποντιρόγκα που έβαζε πάνω από όλα τον ανθρωπισμό και την Παναθηναϊκάρα.

   Σας τα μετέφερα όπως είναι. Το συμπέρασμα είναι δικό μου. (και αφήνω να εννοηθεί -χωρίς να το καταλάβετε γιατί το έβαλα- πως εγώ αντιμποντιρογκικός δεν είμαι... κάποιο είδος παρανοϊκής ιδιοφυΐας είμαι να πούμε)

   Διαγραφή
  14. http://www.efsyn.gr/?p=31938
   από πηγές όπως αυτή παίρνει ο Σαραντάκος γραμμή
   Ο Έρενμπουργκ "...τιμημένος δύο φορές (1942 και 1948) με Βραβείο Στάλιν και μία (1952) με Βραβείο Λένιν, ..." έχει γράψει πέντε διάσπαρτες αράδες για τον Στάλιν στο τελευταίο εξάτομο έργο του.


   40κοσφαν

   Διαγραφή
  15. Tσαφ και οι άλλοι, γι' αυτό φωτογράφισα και σας πρόσφερα όλο το κεφάλαιο περί Στάλιν, και πιο πριν όλες τις σελίδες για τους γιατρούς, ώστε να μπορεί ο καθένας να διαμορφώσει άποψη για το τι λέει ο Ηλιά Έρενμπουργκ, ο μεγάλος αυτός επαναστάτης συγγραφέας.

   Eπίσης, Αντώνη, όποτε ευκαιρήσεις απάντησέ μου αν μπορείς σ' αυτό που σε ρώτησα περί γιατρών.

   Διαγραφή
  16. "Υπήρξε συνωμοσία κάποιων για να σκοτώσουν επιφανείς προσωπικότητες (π.χ. τον Ζντάνοφ) ή ήταν σκευωρία εναντίον αθώων επιστημόνων;"

   Πού να ξέρω ο φτωχός; Αποδεικνύονται τούτα τα πράγματα; Θεώρησα, ο στόκος, ότι σου έδωσα ήδη μια απάντηση όταν αναφέρθηκα στα δύο ιατρικά πορίσματα που κάνουν λόγο για δολοφονία με δηλητήριο του Στάλιν λίγο μετά την φερόμενη συνωμοσία. Γνωρίζεις ήδη για αυτά, φαντάζομαι, για την περίεργη ιστορία με τον φρουρό έξω απ' την πόρτα, για την περιφημότερη με την μη μεταγωγή του Στάλιν σε νοσοκομείο, για τα περί Μπέρια που πανηγύριζε, κλπ κλπ.

   Θα μάθει ποτέ κανείς τι πραγματικά έγινε σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Στάλιν;

   Αυτά που ξέρουμε είναι ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Αν ΚΑΚΩΣ αποσύρθηκαν, θα μείνει αιωρούμενο ως ερώτημα.

   Διαγραφή
  17. Για να βγάλω το συμπέρασμα που εσύ έβγαλες ή τέλος πάντων για να έχω μια γενική εικόνα για το βιβλίο και να βγάλω το δικό μου συμπέρασμα, θα πρέπει να έχω διαβάσει όλο το βιβλίο και όχι μόνο τα παραδείγματα που εσύ παρέθεσες, ούτε μόνο το κομμάτι για το Στάλιν.

   "αλλά σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που βγαίνει από την (έξοχη) αυτοβιογραφία του είναι ότι ο αντισημιτισμός στη σταλινική περίοδο ήταν περιθωριακός. "

   Εκτός αν, ξαναλέω, έγραψες το συμπέρασμα για να καλύψεις τα σκατουλάκια που άφησες. Όχι αποσπάσματα, εσκεμμένη επιλογή, δηλαδή σκατουλάκια.

   Διαγραφή
  18. Εγώ πάντως το διάβασα το απόσπασμα από Έρενμπουργκ που ανέβασε ο Σαρανταποδαρουσάκος και δε μου έκανε καμία απολύτως εντύπωση. Η αυτοβιογραφία του αυτή γράφτηκε μεταξύ 1960 και 1965 και, μην ξεχνάτε, ήταν τα χρόνια που η "καταδίκη της περιόδου της προσωπολατρείας" ήταν στο ζενίθ της στην ΕΣΣΔ και το "πολιτικά ορθό" ήταν να κράζεις Στάλιν. Ο ίδιος ο Έρενμπουργκ δεν κρύβεται καν, με απροκάλυπτες νύξεις τύπου “αποκατάσταση της νομιμότητας" ή υιοθετώντας στο 100% τα πορίσματα του 20ού και του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Ερωτώ λοιπόν τι με εμποδίζει να υποθέσω ότι ο Έρενμπουργκ έγραψε το συγκεκριμένο κεφάλαιο έτσι όπως το γραψε εν πάσει περιπτώσει, με στόχο να ευθυγραμμιστεί με τη επίσημη κομματική γραμμή της περιόδου εκείνης, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μας διαβεβαιώνει ότι στη διάρκεια της περιόδου Στάλιν "κράταγε το στόμα του κλειστό" για πράγματα που ένιωθε ότι δε μπορούσε να πει. Εμμμμ; Κι εμείς μπορούμε να την παίξουμε την κολοκυθιά. Πάντως θέλω να σταθώ σε μια σημαντική λεπτομέρεια: παρ' όλα όσα γράφει ο Έρενμπουργκ, αναφέρει κάπου πως πολλοί που είχαν τις διαφωνίες τους δεν τις εξέφραζαν, ακριβώς για να μη δώσουν επιχειρήματα στον ταξικό εχθρό. Ας σκεφτούν λοιπόν κάποιοι σημερινοί ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ (κι όχι απλώς "αντισταλινικοί"), που θέλουν, μάλιστα, να περνιούνται ακόμα και για κομμουνιστές, τρομάρα τους, τι σχέση έχει με τη στάση εκείνη η δική τους, στο σήμερα, και τι ρόλο βαράνε με τον αντικομμουνισμό τους. Ας τολμήσουν να "διεκδικήσουν" ανθρώπους όπως ο Έρενμπουργκ, να ισχυριστούν ότι βρίσκονται κοντά στη δική του σκέψη και αντίληψη, και μετά ας έρθουν να μας ξαναπούν βλακείες τύπου "αντισταλινικός κομμουνιστής".

   Όσο για το θέμα της ανάρτησης, δε θέλω να μακρηγορήσω, η αντίληψη που εξισώνει τη σοβιετική αντίθεση στον ισραηλινό ιμπεριαλισμό με τον χυδαίο ακροδεξιό/φασιστικό αντισημιτισμό είναι γελοία, ηλίθια και πρόστυχη όσο λίγες. Και θυμίζει τους καραγκιόζηδες του σημερινού Ισραήλ που όποιον καταδικάζει την πολιτική τους έχουν το θράσος να τον χαρακτηρίζουν αντισημίτη. Ή κάποιους πονηρούς εκεί στο δικό μας το Συμβούλιο Ισραηλιτών, πώς το λένε, που αντίστοιχα βάζουν χέρι σε αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην ίδια λογική.

   Διαγραφή
  19. Σωστά λες ότι στη στάση του Έρενμπουργκ υπάρχει και η διάσταση "να μη δώσει επιχειρήματα στον ταξικό εχθρό". Μάλιστα, σε άλλο σημείο του βιβλίου (δεν θυμάμαι πού), σε ένα σημείο που έχει τελείως απελπιστεί από τις αυθαιρεσίες του σοβιετικού καθεστώτος επί Στάλιν, πέφτει στα χέρια του ένα έξαλλο αντικομμουνιστικό κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης, οπότε έρχεται στα ίσα του και λέει στον συνομιλητή του "Στην υγειά των εχθρών μας"

   Διαγραφή
  20. Μάιστα.

   Μπορώ να πω πως με συγκινεί βαθύτατα η νηφάλια και αμερόληπτη κρίση σου, αρθρογράφε της Αυγής.

   Α, btw που λένε και στο χωριό μου, στους αντικομμουνιστές που όμως περνιούνται για μη αντικομμουνιστές αλλά "μόνο" για "αντισταλινικοί" βάζω και σένα πονηρίδη. Βασικά, με αφορμή εσένα το γραψα αυτό. Όπως και για τις βλακείες.

   Οπότε αν νομίζεις ότι βρήκες δίαυλο επικοινωνίας ή κάτι τέτοιο, κάνε μία γύρω απ' τον εαυτό σου και think again. Που θ' αρχίσεις τις πίπες περί "αντισταλινικών κομμουνιστών" και μετά θα ρθεις να τα γυρίσεις σε στυλ "καλά ναι, έχεις δίκιο, υπήρχε και κείνο το στοιχείο κτλ. κτλ....", κουτοπόνηρε τύπε.

   Διαγραφή
  21. Καλά, τρέλα πουλάς Σαραντάκε; Άλλα σου λένε, άλλα απαντάς;

   Διαγραφή
  22. Λοιπόν, Νίκο, τις διάβασα τις σελίδες που ανέβασες. Δεν αμφισβητώ την "δικανικού" τύπου χρησιμότητά τους προκειμένου να στηριχτεί ο χαρακτηρισμός του "αντισταλινικού" Έρενμπουργκ, όμως ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει και άλλα πράγματα κι ένας χαρακτηρισμός ο οποίος θα απέδιδε πιστότερα το πραγματικό "στίγμα" του θα πρέπει να τα παίρνει υπόψη του. Ακόμα και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κεφαλαίου θα είχα αρκετά πράγματα να σχολιάσω, όμως επ' αυτού επιφυλάσσομαι. Το συμπέρασμά μου πάντως δεν είναι ούτε ότι ήταν ο Έρενμπουργκ "αντισταλινικός"¨(προφανώς βέβαια είναι "αντισταλινικές" οι συγκεκριμένες αράδες), ούτε ότι αυτές οφείλονται σε "ευθυγράμμιση" ή "υπαγόρευση" σχετική με την "πολιτική ορθότητα" της εποχής τους.
   Το συμπέρασμά μου είναι, ότι ο Έρενμπουργκ είναι ένας από τους πολλούς κομμουνιστές εντός και εκτός ΕΣΣΔ (ανάμεσά τους και πολλοί ισάξιιοί του διανοούμενοι), οι οποίοι πολιτικά και ψυχικά συγκλονίστηκαν (κι αυτό είναι το "συγκλονιστικό" στοιχείο του κεφαλαίου κατά τη γνώμη μου) όταν από την μεριά της αποθέωσης του Στάλιν ρίχτηκαν απότομα στη μεριά της δαιμονοποίησής του.
   Προτιμάω λοιπόν να κρατάω τον Έρενμπουργκ στη μνήμη μου σαν "επαναστάτη συγγραφέα και δημοσιογράφο", που "ξεχωρίζει για την αφοσίωση στα σοσιαλιστικά επαναστατικά ιδανικά, των οποίων υπήρξε αγνός μαχητής σε όλη τη ζωή του", με τον τρόπο δηλαδή που τιμήθηκε από το ΚΚΕ το 2008 όπως διαβάζω ακολουθώντας το λινκ της εφ.συν. που παραθέτει λίγο παραπάνω ο "40κοσφαν"

   Διαγραφή
  23. Το συμπέρασμα της προτελευταίας παραγράφου είναι θεμιτό. Αν πάντως διαβάσεις και τους 6 τόμους του βιβλίου, κάτι που έτσι κι αλλιώς το συνιστώ σε όλους, όσο κι αν είναι δύσκολο αφού πρέπει να είναι εξαντλημένο, ίσως δεις ότι ανέκαθεν είχε κριτική στάση στο φαινόμενο της προσωπολατρίας και των αυθαιρεσιών και ότι ποτέ δεν θεοποίησε τον Στάλιν -εκτός αν λέει ψέματα συνεχώς, κάτι που το απέκλεισες.

   Διαγραφή
  24. Δεν αμφιβάλλω ότι στους 6 τόμους θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα, αλλά επίσης δεν μπορώ να αγνοήσω τις συνθήκες εντός των ποίων είναι γραμμένοι, ούτε και το ότι πρόκειται για μεταγενέστερες καταγραφές που -ξέροντας από τον εαυτο μου- κυριαρχούνται αρκετές φορές σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική στάση της στιγμής όπου γράφονται και όχι της στιγμής την οποία περιγράφουν. Πιο πάνω παρέθεσα λχ ένα παράδειγμα από τις μέρες της αντιφασιστικής νίκης, το οποίο θεωρώ εξίσου ειλικρινές και αληθινό, και το οποίο όμως σαν ψυχική στάση δεν βρίσκει θέση στη μεταγενέστερη προσέγγιση.
   Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα, καθαυτό, από το περιεχόμενό του, δεν θα το ενέτασσα στο φαινόμενο της "προσωπολατρίας". Δεν θέλω δηλαδή ούτε να αμφισβητήσω ότι ο Έρενμπουργκ είχε κριτική στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Άλλωστε η έλλειψη τέτοιας κριτικής στάσης σ' αυτά τα φαινόμενα σαν απόλυτη τιμή χαρακτηρίζει πρώτα από όλα αρκετούς από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην φερόμενη ως εξάλειψή τους, αλλά έτσι μπαίνουμε σε κριτικές πλευρές των σελίδων που ανέβασες, πράγμα που όπως είπα δεν είμαι σε θέση να κάνω αυτή τη στιγμή. Ίσως κάποια άλλη στιγμή σε αυτο το θρεντ ή σε άλλο δικτυακό τόπο...

   Διαγραφή
  25. "σε αυτο το θρεντ ή σε άλλο δικτυακό τόπο"
   στο δικό του δικτυακό τόπο;
   είναι βαρετό να έρχεται συνεχώς εδώ να ρίχνει τα σκουπίδια του και να έχουμε και σενα να του απαντάς και να κάνεις διάλογο μαζί του.
   Στον χώρο του ή και στον δικό σου.

   Γιώργος

   Διαγραφή
  26. Αν βαριέσαι είναι δικό σου πρόβλημα, όπως είναι δικό σου πρόβλημα και το πώς θα το αντιμετωπίσεις.

   Διαγραφή
  27. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι το 85% των σχολίων στο θρεντ είναι οφ τόπικ (δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση στο ποστ ο Έρενμπουργκ, αλλά οι ιδεολογικές και ιστοριογραφικές προκείμενες του κατά Ψαρρά "αντισημιτισμού" της ΕΣΣΔ).

   Διαγραφή
  28. Ούτε αναιρεί ότι όλοι προσέξαμε ότι κάποιο naughty boy πετάει μόνιμα τη μπάλα εκτός γηπέδου όταν δεν θέλει να γίνει συζήτηση για κάτι και την παρασύρει αλλού.

   Οπότε, και από μένα το μήνυμα είναι: Μην τσιμπάς.

   Διαγραφή
  29. Από τη χρονοσήμανση των σχολίων φαίνεται καθαρά ότι άφησα να περάσουν πολλές ώρες, να εξελιχτεί η συζήτηση χωρίς παρέμβαση δική μου και μετά έκανα το δικό μου σχόλιο. Άλλωστε, η δομή των σχολίων επιτρέπει να διεξάγονται δυο ή περισσότερες παράλληλες συζητήσεις πάνω στο ίδιο άρθρο. Αλλά αφού το αφεντικό, κακόπιστα κατά τη γνώμη μου, δείχνει ότι δεν με θέλει, το έπιασα το υπονοούμενο.

   Αντώνη, γεια χαρά.

   Διαγραφή
  30. ρε νικολα! σαν τους πυξ λαξ εισαι και εσυ! 48 επιστροφες μετα την αποσυρση.
   σε θελουμε μην φευγεις! που θα βρουμε αλλον να συμπηκνωνει σε μια, ολες τις προβοκατσιες του τσυριζα!
   χωρις εσενα θα πρεπει να τρεχουμε να διαβαζουμε 10 διαφορετικα σαιτ, γιατι στον δρομο που να σας βρουμε να μιλησετε;

   Διαγραφή
  31. λετε να γλυτωσαμε απο τον ντροπαλο αντικομμουνιστη ?

   Διαγραφή
  32. ""σε αυτο το θρεντ ή σε άλλο δικτυακό τόπο"
   στο δικό του δικτυακό τόπο;
   είναι βαρετό να έρχεται συνεχώς εδώ να ρίχνει τα σκουπίδια του και να έχουμε και σενα να του απαντάς και να κάνεις διάλογο μαζί του."
   Κατά την ταπεινή μου άποψη απαράδεκτο σχόλιο, ειδικά μάλιστα για τον πάντα ενδιαφέροντα Άγη. Άλλωστε τα σχόλια τα διαβάζει όποιος θέλει και όποια από αυτά θέλει.

   Διαγραφή
 14. OI ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΜΗΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ" ΟΠΩΣ Ο ΨΑΡΡΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΣΣΔ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.

  ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΧΡΑΝΑ.

  ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ (ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ) ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΩΣΕΙ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΚ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ.

  ΑΛΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙ Ο ΤΥΦΛΟΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΗΣΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΨΑΡΡΑΣ.

  ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΛΘΗΚΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΞΟΥΝ ΤΗΝ "ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΣΤΑΣΗ";

  ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

  ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ;

  ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΛΝΑΝ;

  ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΣΙΟ Η ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ Η ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ;

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΣΜΟ;

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. η εξαρση αντισοβιετικων-αντισταλινικων-αντικομμουνιστικων δημοσιευματων ,λογων ,τσιτατων και ρητων απο ολουθε γυρω μας (δεξιων ,"αριστερων" ,φιλελεδων ,ποσαδων ) τα εσχατα αυτα χρονια της κρισης ...ειναι μαλλον ευθεως αναλογη με τον τρομο του συστηματος να ενισχυθει αποφασιστικα το ΚΚΕ ...

  κατι σαν εξορκισμος του κακου που θα τους βρει ,ενα πραμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 16. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ
  ΥΠΟ ROGER LAMBELIN ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΙΜΠΗΣ
  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
  ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  Oι οικονομικοί πόλεμοι είναι το θεμέλιο της ιουδαϊκής υπεροχής. Η ορατή διοίκηση και οι «μυστικοσύμβουλοι». Η επιτυχία των καταστρεπτικών διδασκαλιών. Η αφομοίωση στην πολιτική. Ο ρόλος του τύπου. Η τιμή του χρυσού και η αξία των ιουδαϊκών θυμάτων.

  Και στη δεύτερη σελίδα αναφέρει τα εξής

  Μη νομίσετε ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις μας είναι αβάσιμες παρατηρήσατε τις επιτυχίες που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε στον δαρβινισμό, στον μαρξισμό,, στο νιτσεισμο. Για μας τουλάχιστον η δηλητηριώδης επιρροή των τάσεων αυτών πρέπει να είναι τελείως φανερή.

  ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.
  ΑΥΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ.

  ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΕΣ Η ΑΠΛΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ «ΤΙΜΙΑ ΑΓΝΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΑ» ΠΛΑΣΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ.

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΣΗΜΤΙΤΩΝ.

  ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΟ.

  ΦΟΥΡΑΚΗΣ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΤΣΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ΝΕΣΤΑ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

  Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ Η ΟΧΡΑΝΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΟΝΥΜΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟ.

  ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΜΩΣ..

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. (ξανα-προσπαθω ...)

  1) Η άποψη του Ψαρρά, δυστυχώς, δεν διαφοροποιείται μα ούτε και προσθέτει ή αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από την προφανή προπαγανδιστική καταγραφή κάποιων λημμάτων της wikipedia. Πρόκειται για συνήθη στερεότυπη και ιδεολογικά προσανατολισμένη "ιστοριογραφία".

  2) Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο (βλ. video με τη φωνή του Λένιν) μπορεί να βρεθεί εδώ:
  Anti-Jewish Pogroms:
  http://www.marxists.org/archive/lenin/works/1919/mar/x10.htm


  3) Από την ομιλια του Gromycko στον ΟΗΕ - 1947 (πολύ ενδιαφέρουσα ... ας αποσταλλεί με κάποιον τρόπο στον Ψαρρά)
  (http://www.mideastweb.org/gromyko1947.htm)

  It may well be asked if the United Nations, in view of the difficult situation of hundreds of thousands of the surviving Jewish population, can fail to show an interest in the situation of these people, torn away from their countries and their homes. The United Nations cannot and must not regard this situation with indifference, since this would be incompatible with the high principles proclaimed in its Charter, which provide for the defence of human rights, irrespective of race, religion or sex. The time has come to help these people, not by word, but by deeds. It is essential to show concern for the urgent needs of a people which has undergone such great suffering as a result of the war brought about by hitlerite Germany. This is a duty of the United Nations.

  In view of the necessity of manifesting concern for the needs of the Jewish people who find themselves without homes and without means of existence, the delegation of the Union of Soviet Socialist Republics thinks it essential, in this connexion, to draw the attention of the General Assembly to the following important circumstance. Past experience, particularly during the Second World War, shows that no western European State was able to provide adequate assistance for the Jewish people in defending its rights and its very existence from the violence of the Hitlerites and their allies. This is an unpleasant fact, but unfortunately, like all other facts, it must be admitted.

  The fact that no western European State has been able to ensure the defence of the elementary rights of the Jewish people, and to safeguard it against the violence of the fascist executioners, explains the aspirations of the Jews to establish their own State. It would be unjust not to take this into consideration and to deny the right of the Jewish people to realize this aspiration. It would be unjustifiable to deny this right to the Jewish people, particularly in view of all it has undergone during the Second World War. Consequently, the study of this aspect of the problem and the preparation of relevant proposals must constitute an important task of the special committee.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. (συνεχεια)

  4) Η "συνωμοσία των γιατρών", αν πιστέψουμε τις σχετικές μεταφράσεις από τις πηγές/δημοσιεύματα της εποχής, έβαλε μπροστά μια αντισιωνιστική και όχι αντισημιτική/αντιεβραική "υστερία".

  5) Αναρίθμητοι υψηλά ιστάμενοι του Σοβιετικού καθεστώτος, όχι μόνον κατά την επαναστατική περίοδο αλλά πριν και μετά τον πόλεμο ήταν
  εβραικής καταγωγής (Λιτβίνοφ, Καγκανοβιτς, Γιάγκοντα ...) αλλά και διανοούμενοι όπως Αιζενστάιν, Έρενμπουργκ ... Βαριέμαι να μακρύνω τον κατάλογο.

  Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να στηριχθεί κανένα επιχείρημα περί σοβιετικού αντιεβραισμού χωρίς να δοθούν εξαντλητικά στοιχεία και επιχειρήματα και όχι απλά φήμες, προσωπικές απόψεις, ή ακόμη χειρότερα, ξεφτισμένα και πολυχρησιμοποιημένα στερεότυπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Jose:
   Μα αφού ο Σαραντάκος κάπου διάβασε, πως κάποιος μίλησε, με έναν που άκουσε, κάποιον μεθυσμένο να λέει...

   Εσύ τι άλλες αποδείξεις θέλεις τώρα;

   Διαγραφή
 19. ειναι πολυ απλα τα πραγματα. οπως ειπε και ο θερσιτης ολοι προσπαθουν να λασπολογησουν την ΕΣΣΔ ως το πρωτο σοσσιαλιστικο κρατος και απο την μερια που θελει ο καθενας.
  ο καθε ψαρας και σαραντακος προσπαθουν απο την μερια τους να περασουν οτι η ΕΣΣΔ ηταν ενα καταπιεστικο κρατος το οποιο καταδυναστευε τους λαους και οτι εκανε και εθνοκαθαρσεις (δεν εχουν φτασει ακομα μεχρι εκει αλλα με την φορα που εχουν παρει δεν αργουν).
  τωρα βεβαια δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να εξηγησουν γιατι σε καμια δημοκρατια της ΕΣΣΔ δεν υπηρχαν διωγμοι απεναντι στην γλωσσα τα ηθη και τα εθιμα σε καθεμια απο αυτες. γιατι ακομα και σε λαους που δεν ειχαν γραφη επεσαν με τα μουτρα και τους βοηθησαν και να καταγραψουν την ιστορια τους.
  τις προαλες θυμηθηκα απο μια αναρτηση το ταξιδευοντας στην ρωσια και το πως ειχε δομηθει το σωφρονιστικο συστημα.
  ο καθενας τωρα πεταει την παπαρα του για τα γκουλαγκ την σιβηρια και τους πολιτικους κρατουμενους.
  ας μας πει λοιπον ο καθενας απο αυτους τι θα εκανε η νεαρη σοβιετικη δημοκρατια σε ανθρωπους που ανοιχτα συνεργαστηκαν με τις αστικες ταξεις της δυσης για την επεμβαση, τι θα εκανε με ανθρωπους που ανοιχτα ταχτηκαν με την επιθεση του χιτλερ (τροτσκιστες) και τι ας πουμε με λαθρεμπορους που επαιρναν την παραγωγη και την περναγαν στην τουρκια π.χ.

  και ναι ειναι τελειως χαφιεδιστικο ακομα και να αφηνεις στο υποβαθρο να σερνεται η κατηγορια οτι στην ΕΣΣΔ υπηρχε φυλετικος διωγμος. ακομα και μετα το 20ο που υπαρχει η κριτικη του ΚΚΕ για το οικονομικο προγραμμα, ποτε η ΕΣΣΔ δεν εφαρμωσε τετοιες πολιτικες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιο συγκλονιστικο παραδειγμα στην ΕΣΣΔ ειναι με τους Ρομά !!! Για πρωτη φορα καπου στον κοσμο αυτος ο καταδιωκομενος λαος βρηκε ΠΑΤΡΙΔΑ ,Γλωσσα ,υποσταση και ισοτιμη συμμετοχη στην ζωη των λαων της ΕΣΣΔ !!!

   Διαγραφή
 20. Για να το παρουμε λιγο απ την αρχη ρε παιδια.Στη Σοβιετικη ενωση υπηρχε εντονος αντισημιτισμος.οκ?οκ.Ο ιδιος ο Σταλιν ηταν αντισημιτης.οκ?οκ.Ποιος αλλος ηταν αντισημιτης την ιδια περιοδο?Μα φυσικα ο Χιτλερ.Αρα?Σταλιν=Χιτλερ!!οκ?οκ.Αρα οι κομμουνιστες εχουν εντονο αντισημιτικο παρελθον,οποτε και εντονο αντισημιτικο μελλον.Ποιος αλλος εχει εντονο αντισημιτικο παρελθον και περηφανευεται οτι παλευει για εντονο αντισημιτικο μελλον?Μα φυσικα οι χρυσαυγητες.Αρα?ΚΚΕ=?...καλα δε το καταλαβα?Οσο γυαλιστερο και δηθεν φιλοσοφικο περιτυλιγμα και να βαλετε στα σκατα που πετατε στους κομμουνιστες παντα στη μουρη σας θα επιστρεφουν.fedor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Υπάρχουν οι ξετσιπωτοι αντικομμουνιστες όπως ο Ψαρρας οι Χρυσαυγιτες τα χαλκεια του ιμπεριαλισμού κλπ και οι ντροπαλοι αντικομμουνιστες σαν το σαραντακο το ρουση κλπ που με την προβεια του φιλου αναπαραγουν τις ιδιες συκοφαντιες ανικανοι να διαβασουν την ιστορία

  Στη λιστα των γιατρων που ηταν ανακατεμενοι στην συνωμοσία δεν υπήρχαν μονο εβραίοι αλλά και ρωσικης καταγωγής γιατροί.

  Ο Στάλιν δεν εφάρμοζε καμμία εθνικιστικη πολιτική αλλά μια ταξικη πολιτική πάνω από τα οποια εθνικιστικα και τοπικιστικα συμφέροντα εντός της ΕΣΣΔ. Ο λαός ήταν σοβιετικός και όχι ουκρανικος εβραικος κλπ. Το πρωτο εβραικό κρατος ήταν το Birobijan στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930 (υπάρχει μεχρι και σημερα)

  Η ΕΣΣΔ υποστηριξε την ιδρυση του Ισραηλ και την Αντιφασιστικη Οργάνωση των εβραιων. Όταν και τα δυο αμετατράπηκαν σε υπηρετες του αμερικανικου ιμπεριαλισμού και υπονομευαν ανοικτα την ΕΣΣΔ τοτε η δικτατορία του προλεταριατου πηρε τα μετρα της Τα πρακτικα της δικης υπάρχουν στο διαδικτυο. Ακόμη και η γυναικα του Μολοτοφ καταδικαστηκε και φυλακιστηκε εχοντας δεσμους μαζι τους και επιδεικνυοντας ασυγχωρητη αμελεια σχετικα με πληροφοριες που διερευσαν

  Ο Ερεμπουργκ εγραψε αυτά που εγραψε κατά παραγγελια του Χρουτσοφ αμαυρωνοντας την προηγουμενη φημη του Ουτε ο πρωτος ήταν ουτε ο τελευταίος

  οι αγραμματοι περι της ιστορίας ας ανοιξουν και κανενα βιβλιο με σολτζενιτσιν και κονκουεστ δεν γινεται δουλιά. Εκτος κι αν εχουν μεινει στην εποχη της κοκινοσκουφιτσας και του κοντορεβυθουλη και πιστευουν σε κακους λυκους και δρακους

  Η μπουρδολογια τους είναι περιπου η ακολουθη Ένα πρωι ο αιμοσταγης Σταλιν ξυπνησε και ειπε ποιον θα φυλακισω σημερα και διαλεξε 20-30 γιατρούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Θα επιμείνω στην αρχική μου θέση πως Στάλιν = σιωνιστής = Σαρόν.
  Μην ξεχνάμε την Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια, την σοβιετική Σιών όπως ονομάστηκε. Ως γνωστόν βέβαια, οι σιωνιστές είναι αντισημίτες. Ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν σχεδιασμός των σιωνιστών που μπορούν πλέον να τον χρησιμοποιούν ως πρόφαση για τους σχεδιασμούς τους.
  Μην ξεχνάμε επίσης, ότι βασικός στόχος του Στάλιν ήταν η κατάργηση της θείας κοινωνίας και η ένωση με τον Ιησού Χριστό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. σε συμποσιο που εγινε αυτο το παρασκευοσαββατο στο μπενακη με θεμα:"Προσληψεις και χρησεις των φυλετικων θεωριων στην ελλαδα.19ος-20ος αιωνας" ηταν καλεσμενος ο Ψαρρας και εδωσε ρεστα-ατεκμηριωτα βεβαια- για ριζοσπαστη,κκε και τον αντισημιτισμο και των δυο.Αν βρεθει η ανακοινωση του στο συμποσιο θα αξιζε μιας αναλυσης εδω.

  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή