Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Euclid Tsakalotos and Christos Laskos, Crucible of Resistance. Το εξώφυλλο, με εστίες φωτιάς και εμβλήματα δολλαρίου και ευρώ, τα λέει όλα: Αν χρησιμοποιήσετε το βιβλίο ως προσάναμμα, γλιτώνετε πολλά λεφτά για καύσιμη ύλη! (Προσοχή: το βιβλίο δεν περιλαμβάνει συμβουλές για επενδυτικά χαρτοφυλάκια)
Το βιβλίο που έλειπε από κάθε συλλογή αναγνωστών του Ζίζεκ, το βιβλίο που συνοψίζει την ζωτική του συμβολή στην πολιτική φιλοσοφία. Τα ανέκδοτα του Ζίζεκ: τα έχετε ήδη διαβάσει 3.459 φορές σε όλα τα άλλα του --τρόπον τινά-- βιβλία, αλλά πού αλλού θα τα βρείτε μαζεμένα; Αστείρευτη πηγή κεφιού σε κοκτέιλ πάρτι! Κερδίστε φίλους και επηρεάστε τον θείο σας, που έλεγε και ο Μπομπ Ντύλαν! Sein, Zeit, Staat, Jagsemach!
Ρηγματώστε τον καπιταλισμό, του Τζον Χόλογουεϊ. Προσοχή, όχι Καπιταλισμός του κρακ. Παρομοίως, στο κεφάλαιο 2, ο τίτλος δεν είναι "Η μέθοδός μας είναι η μέθοδος του κρακ", αλλά "Η μέθοδός μας είναι το ρήγμα". Απολαύστε τη βαθιά σκέψη του συγγραφέα του Αλλάξτε τον κόσμο χωρίς να πάρετε την εξουσία σε κεφάλαια με τίτλους όπως: "Είμαστε η κρίση του καπιταλισμού, το αταίριαστο-υπερχειλισμένο της δύναμής μας να πράξουμε, το σημείο ρήξης προς έναν άλλο κόσμο, ίσως". Κάνει τους θεωρητικούς του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζουν νόημα! (Προσοχή, η καύση του βιβλίου απελευθερώνει ψυχοτροπικές ουσίες)

Τα ρητορικά θεμέλια της κοινωνίας. Ένα βιβλίο του οποίου η κεντρική θέση αυτοαποδεικνύεται δια της ίδιας του της δημοσίευσης. Διότι αν τα θεμέλια της κοινωνίας ήταν οι σχέσεις παραγωγής και όχι η ρητορική, ποιος θα 'χανε χρόνο και χρήμα για να διαβάσει Ερνέστο Λακλάου σήμερα; Από τον υπαριθμό ένα μεταμοντερνο-μεταποιητή του Αντόνιο Γκράμσι.
Κομμουνισμός, της Μπίνι Άνταμτσακ. Για όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν το Κεφάλαιο αλλά θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα, ένα βιβλίο-σταθμός στην πολιτική θεωρία για προνηπιακές ηλικίες. Προσοχή: παρά τον βρεφονηπιακό του χαρακτήρα, περιέχει πορνογραφικού χαρακτήρα αναφορές σε "αυταρχικές κομμουνίστριες" που χρησιμοποιούν καμτσίκια με εννιά ουρές και καταλήξεις σε μεταλλικά σφυροδρέπανα πάνω στα λάγνα θύματά τους. Προβλήθηκε ασμένως από την "Αυγή", άρα δεν αφήνει κατάλοιπα αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα.
Σας λείπουν οι παλιές, καλές μέρες, όταν έσταζε ακόμα το κατιτίς του το βυζί του καπιταλισμού; Θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στη λεωφόρο των αναμνήσεων, όταν ο "καζινοκαπιταλισμός" ήταν καλό πράμα; Θεωρία παιγνίων, των Yannis Varoufakis και Shaun Hargreaves-Heap. Διαβάστε για τον "φιλελεύθερο ατομικισμό, το Κράτος και τη θεωρία παιγνίων" και για "διαπραγματευτικά παίγνια" και αναφωνήστε, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, "τα βλέπω!" (Προσοχή: μη το συγχέετε με το μπεστ σέλλερ του Varoufakis O Παγκόσμιος Μινώταυρος, που καταδικάζει τον καζινοκαπιταλισμό από όπου κι αν προέρχεται).
Πάρτε τώρα την εξουσία, του ηγέτη του ΚΚΓ-χσ (χωρίς σφυροδρέπανο) και προέδρου του ΚΕΑ Πιέρ Λοράν, με πρόλογο του αντιπροέδρου του ΚΕΑ και παγκόσμιου διανοητή Alexis Tsipras. Δεν συμπεριλαμβάνεται ως επίλογος το Πάρτε τώρα τα @@ μου, του Φρανσουά Ολάντ. Ραφιναρισμένος καπνός, γεμίζει την ατμόσφαιρα με μια σαμπανιζέ εσάνς και δίνει λοκάλ χρώμα Champagne-Ardenne στις παγερές σας νύχτες.

9 σχόλια:

 1. ...Κι εγώ δεν έχω βρει ακόμα εκδότη για τα Κοάν. Άτιμη κενωνία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στηρίζω άμεσα προσπάθεια αυτοέκδοσης! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πλάκα έκανα, δεν αναζήτησα εκδότη, αλλά όταν θα χω αρκετό υλικό, θα το βγάλω για να το μοιράζω στους φίλους. Οπότε κράτα την προσφορά, μπορεί να χρειαστεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ένα παλιό αλλά ενδιαφέρον για το Change the World Without Taking Power του Τζον Χόλογουεϊ
  http://www.revuedeslivres.fr/et-si-on-arretait-tout-lillusion-sociale-de-john-holloway-et-de-richard-day-daniel-bensaid/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Notre problème n’est plus, pour Holloway, de s’échiner à changer la société. Il suffit « d’arrêter de la créer« pour qu’elle « cesse d’exister « ; de refuser d’engendrer le capital, pour qu’il tombe en poussière, comme un golem dont on effacerait du front la lettre de vie.

   Αν σταματήσω να παράγω δεν θα πεθάνω εγώ από την πείνα αλλά η κοινωνία. Κι αν σταματήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να παράγουμε, δεν θα πεθάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απ' την πείνα (ο Προυντόν πάντως αυτό έλεγε), θα πεθάνει το σύστημα.

   Μιλάμε για τζίνιους μεγάλο.

   Διαγραφή
  2. Βοήθεια, κάποιος που να ξέρει γερμανικά να μου μεταφράσει:

   "Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι αυτό που λέει ο Μαρξ κάπου στις σημειώσεις του «Κεφαλαίου»: πως η κυριαρχία των καπιταλιστών πάνω στους εργαζόμενους είναι η κυριαρχία των ανεξαρτητοποιημένων, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όρων εργασίας πάνω σε αυτούς. Και αυτοί οι ανεξαρτητοποιημένοι όροι που κυριαρχούν είναι το «μαγαζί», ως ενότητα παγίων στοιχείων, που πρέπει να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση ακόμα κι αν το λειτουργεί μόνο ο ίδιος ο καταστηματάρχης, χωρίς προσωπικό. Η συνεχής λειτουργία των μαγαζιών, με ή χωρίς προσωπικό, επηρεάζει όλους τους εμποροϋπαλλήλους, όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το «μαγαζί» γίνεται Κεφάλαιο."
   http://www.rednotebook.gr/details.php?id=11519

   Ο Μαρξ τα λέει όλα αυτά; Ότι "το μαγαζί γίνεται κεφάλαιο" επειδή οι "ανεξαρτητοποιημένοι εργασίας" επιβάλλουν στο μαγαζάτορα να δουλεύει μόνος του το μαγαζί επί 24ωρου;

   Και πού διάολο τα λέει γκαμώ την ασχετοσύνη μου μέσα και δεν το θυμάμαι;

   Διαγραφή
  3. "ανεξαρτητοποιημένοι εργασίας" = "ανεξαρτητοποιημένοι [από τι; απ' τον μισθωτό;] όροι εργασίας"

   Διαγραφή
  4. Νομίζω οτι η ουσία της απορριπτικής κριτικής του Μπενσαίντ κι η έμμεση ειρωνία του για τον Χολλογουέι συνοψίζεται σ'αυτά: En ce sens, les livres de Holloway et de Day sont deux expressions d’un tel "moment utopique", où les mouvements sociaux renaissants croient pouvoir se suffire à eux-mêmes et esquiver les questions politiques qu’ils se sentent impuissants à résoudre. Ces moments sont caractéristiques des périodes de restauration consécutives aux grandes défaites, et les analogies entre les fermentations utopiques des années 1830-1848 et celles des années 1990 sont assez frappantes. Il suffirait pour s’en convaincre de relire le chapitre du Manifeste communiste consacré à la palette des utopies de l’époque.... Il y a de la magie dans ce propos : l’illusion de pouvoir faire disparaître par enchantement ce qu’on ne parvient plus à affronter réellement...Mais comment "changer le monde sans prendre le pouvoir" ? Le pouvoir est-il soluble, et dans quoi ?... Ceux qui voulurent ignorer la question du pouvoir ne lui ont pas échappé. Ils ne voulaient pas le prendre, c’est lui qui les a pris.
   Οντως, τζίνιους ο Χολλογουέι, εφάμιλλος πλέον των Μπουρνους, δίδυμου Πιέρ Λοράν- Alexis Tsipras, Δημοσθένη Παπαδοκλπ, Αναδρανιστακλπ κλπ και γενικά των θεωρητικών (;;;;;;) του rednotebook, κλπ...... Τόσο τζίνιους που κατάφερε με τα γραπτά του ν'αφήσει άναυδους και να "εκνευρίσει" αυτούς που υποτίθεται υποστηρίζει: (βλ. Sergio Rodríguez Lazcano, revista Rebeldia/Mexico,
   http://www.rebelion.org/hemeroteca/izquierda/030727lascano.htm
   http://revistarebeldia.org/revistas/numero13/10lalucha.pdf )
   Τί να καταλάβουμε εμείς τ απολιθώματα απ τα γραπτά ενός τέοιου διανοούμενου!!!!!

   Διαγραφή
 5. Κοίτα, αν είναι να μην καταλαβαίνεις Χριστό από καπιταλιστικές κρίσεις, ξεπέρασμά τους και πρόοδο της κοινωνίας, μην ασχολείσαι. Εδώ, παρουσιάζεις βιβλία φως, βιβλία πηγή ενέργειας. Τα διαβάζεις, καις εγκέφαλο, θερμαίνεσαι. Λύνεις και θέματα θέρμανσης άμα τα μοιράσεις. Όλα αυτά με πνευματική τροφή σε τιμές σοκ. Όσο εγώ μαλακίζομαι εσείς παραγγέλνετε!

  Πέρα από τη μλκία, φαίνονται πολύ ακριβά κωλόχαρτα.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή