Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Ο Καρλ Κράους για τη δημοσιογραφία

Από το Karl Kraus, Dicta et Contradicta. Αρχική δημοσίευση και μετάφραση: Radical Desire.

Όταν η εποχή πέθανε από αυτοχειρία, αυτός ήταν το χέρι.
Ο Bertolt Brecht για τον Karl Kraus.


378
Αυτό που λυπήθηκε η σύφιλη, θα το ξεπαστρέψουν τα ΜΜΕ. Δεν θα υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε στα σίγουρα τι προκάλεσε την σήψη εγκεφάλων στο μέλλον.


402 
Η αποστολή του Τύπου είναι η εξάπλωση του πολιτισμού σε συνδυασμό με την καταστροφή της ικανότητας νοητικής συγκέντρωσης.

409
Ο Τύπος είναι η Θεία Πρόνοια μιας εποχής χωρίς Θεό. Έχει εξυψώσει ακόμα και την πίστη στην παντογνώστρια και πανταχού παρούσα δύναμη της ισχυρής πεποίθησης.

412 
Ο κουρέας σού λέει τα νέα, ενώ εσύ ήθελες απλώς να σε κουρέψει. Ο δημοσιογράφος σού πουλάει πνεύμα ενώ εσύ ήθελες απλώς τα νέα. Πρόκειται για δύο τύπους ανθρώπου με φιλοδοξίες για υψηλότερα πράγματα.

415 
Ο στρατός το βρίσκει δύσκολο να βρει νεοσύλλεκτους. Όλοι θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι.

572 
Ο συγγραφέας που κάνει αθάνατη μια τετριμμένη υπόθεση απειλεί μόνο το εφήμερο στοιχείο με ατιμωτικό συμβιβασμό. Αυτός όμως που δημοσιογραφεί για την αιωνιότητα μπορεί να περιμένει αναγνώριση στους καλύτερους κοινωνικούς κύκλους.

577
Είναι η συγγραφή απλά και μόνο η ικανότητα να μεταδίδεις λεκτικά μια γνώμη στο κοινό; Αυτό θα καθιστούσε την ζωγραφική την τέχνη της άρθρωσης μιας γνώμης με χρώματα. Αλλά οι δημοσιογράφοι της ζωγραφικής λέγονται μπογιατζήδες. Και νομίζω ότι  συγγραφέας είναι αυτός που μεταδίδει ένα έργο τέχνης στο κοινό. Η μεγαλύτερη τιμή που μού έγινε ποτέ ήταν όταν ένας αναγνώστης μού είπε ότι μπορεί να καταλάβει αυτά που γράφω μόνο με τη δεύτερη ανάγνωση. [...] Αυτός ο άνθρωπος ήταν γνώστης και δεν το ήξερε. Το να επαινούν το ύφος μου με αφήνει αδιάφορο, αλλά οι κατηγορίες ενάντιά του κοντεύουν να με κάνουν επηρμένο. Ξοδεύω πολύ χρόνο φοβισμένος ότι ο κόσμος θα βρει ευχαρίστηση στα γραπτά μου με την πρώτη ανάγνωση. Τι; O ρόλος των ωραίων φράσεων δεν είναι παρά να λειτουργούν ως στοματικό διάλυμα για το κοινό; [...]

584
Πρέπει να διαβάζεις όλους τους συγγραφείς δύο φορές. Τους καλούς για να τους θυμάσαι, και τους κακούς για να τους ξεχνάς.

593
Ο δημοσιογράφος είναι αυτός που παίρνει κάτι που ο αναγνώστης έχει ήδη σκεφτεί και το εκφράζει με έναν τρόπο που δεν θα πετύχαινε ο κάθε στρατιωτικός.

595
Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορείς να κάνεις στους σημερινούς λογοτεχνίζοντες είναι ότι κρατούν τα περιοδικά τεχνητά στη ζωή. Αλλά πώς θα ακουγόταν αν τους έλεγες ότι κρατάνε τη ζωή τεχνητά στα περιοδικά;

596
Αυτοί που γράφουν στα κυριακάτικα έντυπα και οι κομμωτές έχουν την ίδια συνάφεια με το ανθρώπινο κεφάλι.

608
Ο αναγνώστης είναι ευτυχής όταν ένας συγγραφέας ντροπιάζει την μόρφωσή του. Τον εντυπωσιάζει που δεν ήξερε [ο αναγνώστης] πώς λέγεται η Κέρκυρα στα αλβανικά. Από δω και μπρος θα το ξέρει και θα μπορεί να κάνει τον έξυπνο στους άλλους που δεν το ξέρουν. Η μόρφωση είναι η μόνη προϋπόθεση που δεν απεχθάνεται το κοινό, και ο συγγραφέας που ταπεινώνει τον αναγνώστη με την μόρφωσή του μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα είναι ο άνθρωπος της ημέρας. Αλλά αλλίμονο σε όποιον απαιτεί ικανότητες που είναι δύσκολο να κατακτηθούν ή δύσκολο να εξασκηθούν! Είναι αποδεκτό όταν ο συγγραφέας ξέρει περισσότερα από τον αναγνώστη, αλλά το να έχει σκεφτεί περισσότερο, αυτό δεν συγχωρείται εύκολα. Το κοινό δεν επιτρέπεται να φαίνεται πιο ηλίθιο. Μάλλον, είναι εξυπνότερο από τον καλλιεργημένο συγγραφέα, εφόσον έμαθε απ' το περιοδικό του πώς λέγεται η Κέρκυρα στα αλβανικά, ενώ ο συγγραφέας έπρεπε να πάει να το ψάξει σε λεξικό.

627
Τόσοι και τόσοι γράφουν επειδή δεν έχουν τον χαρακτήρα που να τους το απαγορεύει.

632
Οι συγγραφείς των κυριακάτικων εντύπων είναι απογοητευμένοι ράφτες. Οι γονείς τους τούς εξαναγκάζουν να μπουν σε ένα επάγγελμα που απαιτεί ευφυία, αλλά το αρχικό τους ταλέντο βρίσκει τελικά τρόπο να εκφραστεί.

633
Υπάρχουν επιφανειακοί και εμβριθείς κουφιοκέφαλοι.

636
Η δημοσιογραφία σκέφτεται χωρίς την απόλαυση της σκέψης. Ο καλλιτέχνης που εξορίζεται σε τέτοιου είδους περιοχές μοιάζει με την εταίρα που εξαναγκάζεται να γίνει πόρνη.

637
Οι πόρνες και οι δημοσιογράφοι έχουν αμφότεροι την ικανότητα να κάνουν τον εαυτό τους να μη νιώθει. Οι πόρνες έχουν την επιπρόσθετη ικανότητα να μην κάνουν τον εαυτό τους να μη νιώθει.

23 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα φυσικά... Επιπλέον ο Μαρξ έκανε χρήση του αποχετευτικού συστήματος της εποχής του, γεγονός που μας υποχρεώνει να το κάνουμε τουμπεκί για τους υπονόμους.

   Διαγραφή
  2. "Κ" είναι το νικ του Ανώνυμου 12:08;

   Το ότι ο Μαρξ δούλεψε ως δημοσιογράφος πάντως κανείς δεν το αρνείται. Ακόμα και η 18η Μπρυμαίρ ή ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία είναι έργα δημοσιογραφικά. Μόνο που η σχέση τους με τη "δημοσιογραφία" του κάθε Μπαξ Μπάνι είναι η ίδια με την σχέση της Μαρίας Κάλλας με την Έλλη Κοκκίνου: και στις δύο περιπτώσεις, γράφονται και τυπώνονται λέξεις, και εκεί σταματά κάθε ομοιότητα.

   Διαγραφή
  3. Ναι, Αντώνη, το νικ είναι.
   Κ΄

   Διαγραφή
 2. Έμαθες και το "υπαρξιακά" τρομάρα σου, αλλά οι "δυμοσιογράφοι" "δυμοσιογράφοι". Σχωλέ Χρισύ Αβγί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και ναι, με τρόμαξαν υπαρξιακά τα 120 σκυλιά. 115 τα φέρνω βόλτα, 120 παραπάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ο τροπος που απαντας επιβεβαιωνει οτι δεν εχεις το θαρρος να δεις τα κενα στην θεωρια "

   Των 120 σκύλων που μου δημιούργησαν υπαρξιακή αγωνία για τη δημοσιογραφία;

   Διαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νόημα δεν βγαίνει κανένα. Κυνηγάς την ουρά σου γύρω-γύρω. Και μου χεις βγάλει τα μάτια στα ορθογραφικά.

   Η εκτέλεση του Ταέκ ανακοινώθηκε επίσημα από τα ΜΜΕ της Β. Κορέας πριν αρκετές μέρες. Δεν είναι μυστικό αυτό. Από κει και πέρα, όσο και να τρώγεσαι με τα ρούχα σου, "εξυπνάδα" δεν καταφέρνεις να πεις. Και επειδή είναι κρίμα να λερώνεις έτσι ποστ για τον Κράους, που ήταν ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, τζους.

   Διαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως θα είδες στην Huffington Post και στους New York Times, εκεί γίνεται λόγος για ένοπλη σύγκρουση για εδάφη, και δεν διευκρινίζεται σε ποιο χρονικό σημείο σε σχέση με αυτά έγινε η εκτέλεση.

   Από την Β. Κορέα, η ανακοίνωση ήταν ότι εκτελέστηκε για απόπειρα ανατροπής του κράτους, ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες από τη δίκη του.http://www.voanews.com/content/north-korea-executes-kim-uncle-jang-song-thaek/1809238.html

   Με δίκες και νόμιμες διαδικασίες έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ 46 άνθρωποι το 2010, 43 το 2011 και 43 το 2012: http://www.deathpenaltyinfo.org/number-executions-state-and-region-1976

   Έχεις απορίες για το πώς και γιατί;

   Με δίκη και νόμιμες διαδικασίες καταδικάστηκε σε θάνατο και έμεινε 30 χρόνια στο death row ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, στην ίδια χώρα: http://en.wikipedia.org/wiki/Mumia_Abu-Jamal

   Απορίες ανάλογου είδους;

   Για τους 26 δημόσιους αποκεφαλισμούς στη Σαουδική Αραβία μόνο το 2011 ίσως; http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Saudi_Arabia

   Για αυτά έχουμε και φωτογραφίες, αλλά κανείς δαιμόνιος δημοσιογράφος δεν ασχολείται:
   http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQvn6nNRreMpPwfA4N0PnvpwP2PTtBkn4DSpBQSfayKioAk48u6eg
   http://globalfire.tv/nj/graphs/beheaded.jpg
   http://reporters365.com/wp-content/uploads/2013/03/saudi-arabia-execution.jpg

   ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; ΔΕΝ ΡΕΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Η ΙΔΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

   ΔΕΝ ΕΡΡΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΩΣ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
   http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/article2120855.ece/BINARY/w660/drastes.jpg

   Όχι. Ο Έλλην άμα δε διαβάσει για Βόρεια Κορέα είναι βαρέως στα αρχίδια του.

   Γι αυτό και είναι αυτός που είναι, άλλωστε.

   Διαγραφή
 7. και μονο που σιγκρινεις την κορεα με την Σ.Αραβια(!) για μενα αρκει
  οργουελ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για τις ΗΠΑ δεν είδε τίποτε ο Όργουελ. Άξιος υπηρέτης του IRD. Να ξερε και γράμματα...

   Διαγραφή
  2. Και για τις ΗΠΑ μάλιστα εις διπλούν, καθώς Σ. Αραβία=ΗΠΑ protectorate.

   Αλλά είπαμε, θέλει ο δεξιούλης να κρυφτεί και ο Όργουελ δεν τον αφήνει...

   Διαγραφή
 9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "κλωνοπειης"

   Είσαι πληρωμένος ορθογραφικός δολοφόνος;

   Δεν απάντησες εσύ σε καμία ερώτηση, και με τέτοια ορθογραφία είσαι βέβαιος Χρυσαύγουλος, οπότε θα τελειώσουμε με permanent ban.

   Διαγραφή
 11. Διαγραφές σχολίων Χρσαυγίτου. Απαγορεύονται σχόλια που μαγαρίζουν τον Κράους με τερατώδεις ασυναρτησίες και ανορθογραφίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χολερικός και ιδιοφυής, ο Κράους δε χαρίστηκε σε κανένα. Αλλά τι χρείαν έχοµεν άλλων µαρτύρων μετά την απάντηση του Swinton, πρώην αρχισυντάκτη των New York Times, σε μια πρόποση υπέρ της "ελευθεροτυπίας"...

  There is no such a thing in America as an independent press, unless it is out in country towns. You are all slaves. You know it, and I know it. There is not one of you who dares to express an honest opinion. If you expressed it, you would know beforehand that it would never appear in print. I am paid $150 for keeping honest opinions out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for doing similar things. If I should allow honest opinions to be printed in one issue of my paper, I would be like Othello before twenty-four hours: my occupation would be gone. The man who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the street hunting for another job. The business of a New York journalist is to distort the truth, to lie outright, to pervert, to villify, to fawn at the feet of Mammon, and to sell his country and his race for his daily bread, or for what is about the same — his salary. You know this, and I know it; and what foolery to be toasting an "Independent Press"! We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are jumping-jacks. They pull the string and we dance. Our time, our talents, our lives, our possibilities, are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.

  Ο Swinton διέθετε κάποιο ψήγμα εντιμότητας, αυτό που ήταν απαραίτητο για να χαρακτηρίσει "διανοούμενες πόρνες" τον εαυτό του και το συνάφι του. Σήμερα, οι συνάδελφοι του Swinton, εκδίδουν ποιητικές συλλογές και διοργανώνουν βεγγέρες για την προώθησή τους.

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=553393

   http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=553876

   με το καλό και συλλογές διηγημάτων, ηθικοπλαστικού περιεχομένου.

   "Μέχρι να πεθάνει έγραφε πότε - πότε στον Διαμαντή, τον συμβούλευε να μετράει τα πράγματα δυο και τρεις φορές και του ευχόταν βίο ειρηνικό, χωρίς εξουθενωτικές εντάσεις και διαλυτικές συγκρούσεις, σαν αυτές που ονειρεύονται ακόμη κάμποσοι ανιστόρητοι.."


   ημιάγριος

   Διαγραφή