Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι αγρότεςΠανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αντιδρώντας στην άγρια φορολόγησή τους, στις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, στις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, στη μείωση τιμής του ρεύματος, στο αφορολόγητο πετρέλαιο.

Υλοποιώντας την απόφαση της πλατιάς πανελλαδικής σύσκεψης των Επιτροπών των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα, σήμερα Τρίτη βγήκαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.


Παράλληλα, την Παρασκευή 24 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις εφορίες σε όλη τη χώρα, για να καταγγελθεί η πολιτική της άγριας φορολόγησης των αγροτών. Το Σάββατο 1 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος της βδομάδας (25-26 Γενάρη) θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Αγώνα και τα συντονιστικά των αγροτών ώστε να σχεδιάσουν την περαιτέρω δράση τους.

Στη Θεσσαλία

Στον Παλαμά βγήκαν περίπου 100 τρακτέρ στις πλατείες. Σταδιακά τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παρατάσσονται και στα υπόλοιπα χωριά στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΔΟΥ Λάρισας την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 11 το πρωί.

Επίσης διοργανώνονται συσκέψεις: Στην Αγιά την Πέμπτη 23 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα «ΚΙΒΩΤΟΣ» και στον Αμπελώνα την Πέμπτη 23 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο.

Στην Ηλεία

Αγρότες παρέταξαν στον Κόμβο της Μαραθιάς τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων. Μετά τις 11 το πρωί οι αγρότες της περιοχής μετέβησαν στην εφορία του Πύργου, προχωρώντας σε κατάληψη του υποκαταστήματος διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική εξόντωσή τους. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σημείωσε ότι ο αγώνας που πραγματοποιούν είναι αγώνας επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ και τα φορολογικά μέτρα, κάλεσε σε συστράτευση στην αναγκαία δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας με όλους εκείνους που θίγονται και συνθλίβονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Ταυτόχρονα θα ακολουθήσουν συσκέψεις στα χωριά του νομού, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες της περιοχής, θα συγκεντρωθούν έξω από την εφορία.

Στην Κοζάνη

Τα τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες των χωριών της Κοζάνης, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από τις εφορίες σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Στα Χανιά

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και την οργάνωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή 24 Γενάρη καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 11π.μ. στην εφορία.

Οι βασικές διεκδικήσεις που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση - απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 - κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη - να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων - όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις - να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ - να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου