Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Προς Χ. Κλυν επιστολή

Καθαρά και ξάστερα και σφυροδρεπανάτα...

Ας εκληφθεί όπως θέλει κι απ' όποιον θέλει το σημερινό πατριδογνωμόνιο. Το πρώτο του 2014. Κατά τον τίτλο του, που δεν είναι γραμμένος με χάριν (clean) καθαρήν, αλλά τουναντίον με την ξεκάθαρη κι εντελώς χθόνια, όχι όμως και καταχθόνια, ελπίδα, να εκληφθεί και ως απειλή. Γιατί από ιδεολογικά μορμολύκια, από ψωνάρες που πάσχουν από σύνδρομο στέρησης δημοσιότητας, από μια διανόηση των απωθημένων και εντέλει αυτόν τον αφόρητο εσμό των μασκαρεμένων φασιστοειδών δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το... αλάθητον του παπατζή.

Λοιπόν ψευτόμαγκες δηλωσάκηδες και ερπετά του διαδικτύου η ταπεινότητά μου, αποφάσισα να συστρατευτώ με το ΚΚΕ εδώ και είκοσι δύο χρόνια. Το διέπραξα και το διαπράττω συνειδητά το ταξικόν αυτό αδίκημα, η γεννημένη και αναθρεμμένη μικραστή, που όμως δεν έστερξε να γοητευθεί από την κρυφή γοητεία της νεοελληνικής μπουρζουαζίας. Δεν σας ρώτησα ούτε όταν το παίζατε αφεντικά, ούτε όταν κομψευόσασταν ως μπάτλερ, ούτε όταν μασκαρευόσασταν αριστεροί από κούνια που ωρίμασαν χάρη στη δεξιά. Ξίδι.


Στο κόμμα δεν μου ζήτησαν μεταπτυχιακό στο μαρξισμό. Μήτε δήλωση μετανοίας και συντριβής για κάθε άνθρωπο που γνώρισα, συνεργάστηκα, αγάπησα, σεβάστηκα, δούλεψα κι ενδεχομένως ψώμισα κιόλας, αλλά δεν ήταν από κούνια κόκκινος. Ηρθα όπως ήμουν. Μένω όπως εξελίσσομαι. Μένω όμως εδώ. Στο ΚΚΕ. Γιατί και θέλω, και μπορώ να είμαι, όπως όλοι μας άλλωστε, οι επιλογές μου. Ελεύθερη να ακούω σειρήνες και να μην υπακούω. Η διαδρομή μου «αφύσικη», δε λέω. Απ' τα εν δυνάμει δεξιά της μιντιακής γκλαμουριάς να πας με τα κομμούνια, σ' αυτούς τους καιρούς δεν είναι κι ό,τι το συνηθέστερον. Ενώ απ' το αντίθετο πέρασμα απ' τα ζερβά στα δεξιά, κοπάδια ολόκληρα αμολύθηκαν στο λιβάδι των ανανηψάντων. Και, μέρες προεκλογικές που είναι, πέσαν να με θολώσουν «ως εικόνα» με την προσδοκία να πετύχουν τον αντικομμουνιστικό στόχο τους. Το σκεπτικό φτηνιάρικο, αφού είμαι εύκολος φατσικός και οικείος στόχος. Λοιπόν, ας το πάρουν απόφαση όσοι πάνω στη συγκυρία και τη σκοπιμότητα επιδίδονται σε πληροφοριακές κασιδιαριές.

Εχω, σαράντα και, χρόνια στο επικοινωνιακό κουρμπέτι.

Ξέρω και πότε και πώς μπορώ ν' ανοίξω το στόμα μου και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου με τα όπλα του εχθρού. Μπορώ να γράψω και μπεστ σέλερ άμα λάχει και να χαρίζω τα... πνευματικά δικαιώματα σε περιπεσούσες ιδεολογικές Μαγδαληνές. Αμ δε! Δεν πρόκειται να μοιάσω του οχτρού. Δηλαδή, σ' εκείνα τα δήθεν αριστερά ή και απλώς χρυσαυγίτικα επιπλέοντα φιλόδοξα φελιζόλ, που είτε γίνονται, είτε παραμένουν «διάσημα», παίρνοντας μέρος σε αντικουκουέδικες προσωπομαχίες. Μόνο μην έρθει η στιγμή που θα πειραχτεί και τρίχα απ' το κόμμα μ' αφορμή έστω εμένα. Μην έρθει... Δε μονομαχώ. Πολεμάω. Καθαρά και ξάστερα και σφυροδρεπανάτα. Και μόνο μόνη μου δεν είμαι εδώ δα, ωρέ τζιμάνια.
Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Ριζοσπάστης, via Redfly Planet

20 σχόλια:

 1. Ω ΡΕΕΕ Σφαλιαρα πο φαγε ο τραμπακουλας ......ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το είχαμε ξανασχολιάσει με τoν Κλυν και τον είχα χαρακτηρίσει εθνικοσοσιαλίζοντα. Αλλα με προβληματίζει που τον πείραξε το "αντι-σύριζα" της Λιάνας. Αυτά κάνει ο σοβινισμός. Δεν ξέρεις από που θα σου έρθει τελικα.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αυτες ειναι αθανατες απαντησης προς τα ρεταλια του κινηματος. η λιανα ηρθε μαζι μας μετα το 1991 οταν τα ποντικια ετρεχαν να κρυφτουν νομιζαντας οτι το ΚΚΕ τελειωσε ΑΛΗΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Ηρθα όπως ήμουν. Μένω όπως εξελίσσομαι."

  "Απ' τα εν δυνάμει δεξιά της μιντιακής γκλαμουριάς να πας με τα κομμούνια, σ' αυτούς τους καιρούς δεν είναι κι ό,τι το συνηθέστερον. Ενώ απ' το αντίθετο πέρασμα απ' τα ζερβά στα δεξιά, κοπάδια ολόκληρα αμολύθηκαν στο λιβάδι των ανανηψάντων."

  Αν και αντιπαθώ το ύφος της, γραπτό και προφορικό και ακόμα και τώρα φοβάμαι τις φιλίες της (αυτό ήτανε πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο να τη δω σαν ΚΚΕ) πιστεύω πως τέτοιες δηλώσεις τις κάνει μόνο άτομο που έχει διαβάσει ιστορία του ΚΚΕ και των αγωνιστών του κι έχει ταχθεί πολύ συνειδητά με το μέρος του ΚΚΕ.
  Το χαστούκι-προσπάθεια δημόσιου εξεφτελισμού, μιας και αναφέρει τον όρο "κασιδιαριές", περισσότερο τη σκλήρυνε παρά τη φόβισε. Τα συντρόφια της στάθηκαν και πλέον έχει και στο πετσί της νιώσει την ταξική επίθεση. Μπράβο για τη στάση της! θα συνεχίσω να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλοι ξέρουν ότι δεν δημοσιεύω Κανέλλη, είναι η πρώτη φορά. Κι αυτό επειδή το συγκεκριμένο κείμενο νομίζω πως έχει μια σπουδαία παιδαγωγική αξία. Για δυο λόγους: πρώτον, επειδή θέτει ρητά την κίνηση "κόντρα στο ρεύμα" ως πράξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, πράγμα που θεωρώ πως είναι τρομερά σημαντικό. Γιατί πραγματικά, κανείς δεν μας ανάγκασε να τρώμε τη χλεύη και την κοροϊδία καθημερινά απ' τον καθένα ή να υφιστάμεθα κάθε άλλου είδους συνέπειες, λιγότερο ή περισσότερο. Είναι απόφαση ελευθερίας ο κομμουνισμός, δεν είναι απόφαση καταναγκασμού.

  Δεύτερον, επειδή αναφέρεται ρητά στην ασημαντότητα του παρελθόντος όποιου πάρει την απόφαση και σταθεί με συνέπεια σ' αυτή. Δεν νομίζω ότι έφτασε σε κάποια δραματική υπέρβαση η Κανέλλη, γεγονός όμως είναι ότι τίμησε στον μεγαλύτερο βαθμό στον οποίο της ήταν μπορετό την απόφαση που πήρε, ακριβώς εν ελευθερία, χωρίς δηλαδή να έχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον να το κάνει. Έδειξε έτσι ότι πολλά πράγματα είναι μπορετά για τον άνθρωπο, ακόμα και για τον άνθρωπο που δεν είναι ικανός να υπερβεί τον εαυτό του, και ότι αυτοί που λοιδωρούν το μπορετό είναι εχθροί του εν γένει, εχθροί της δυνατότητας κάθε ανθρώπου να διεκδικήσει για τον εαυτό του μιαν αξιοπρέπεια στη ζωή. Εχθροί της, γιατί έγιναν φίλοι στενοί αυτού που στερεί απ' τον άνθρωπο της αξιοπρέπεια, της ιδιοκτησίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εντελώς άσχετο: Θα ήθελα την --κατά το δυνατό αναλυτική-- άποψη όποιου το έχει διαβάσει για το βιβλίο του Γιάννη Σαμαρά "Κράτος και Κεφάλαιο στην Ελλάδα" και το επιχείρημα περί "κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού" που διατυπώνεται εκεί.

  Το βιβλίο κυκλοφόρησε από την Σύγχρονη Εποχή. Εγώ έχω την αναθεωρημένη έκτη έκδοση, του 1986.

  Επίσης, αναζητώ άλλα συγγράματα για την ελληνική οικονομία που να κυκλοφόρησαν από την Σύγχρονη Εποχή, ή να έχουν γραφτεί από στελέχη του ΚΚΕ. Διευκρινιστικά, τα βιβλία των Μπελογιάννη "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" και Μπάτση "Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα", τα έχω ήδη και με ενδιαφέρουν κυρίως νεότερες μελέτες για την ελληνική οικονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι θα βρεις απάντηση στις σημειώσεις του δοκιμίου στις σελίδες που αναφέρονται στην εξέλιξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα την εποχή που μελετά το δοκίμιο. Θα ρίξω μια ματιά και θα σου πω. Αναφέρει σίγουρα μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό του κόμματος.

   Διαγραφή
  2. Έχω το δοκίμιο, έκδοση 2012. Αναφέρεσαι στο μέρος 2Δ, "Το πέρασμα από την μεταπολεμική ανασυγκρότηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη";

   Διαγραφή
  3. Ναι αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι και στο 2Ε. Αλλά από ότι είδα έχει κυρίως στοιχεία από συλλογικά έργα τραπεζών (π.χ. Εθνικής, Ιονικής) και είδα μόνο 2-3 έργα κομμουνιστών. Όπως του Ν. Κυρίτση "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα", Νέος Κόσμος, τευχ. 4, Απρ. 1972 (πρόκειται προφανώς για άρθρο)- ΚΜΕ "Η ανεργία και η απασχόληση στην Ελλάδα, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1991 - Το έργο του Σαμαρά που αναφέρεις - Μ. Μάλλιος "Η σύγχρονη φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1975 κλπ. Ψάξτο πάντως στο κεφάλαιο που αναφέρεις.

   Διαγραφή
  4. Επίσης αναφέρεται στη σελ. 130 του Δοκιμίου ότι το έργο του Σπ. Μαγκλιβέρα "Ο κρατικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα και η κρίση, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1987 έγινε για λογαριασμό του κόμματος.

   Διαγραφή
  5. Έγινε Ανδρέα, σ' ευχαριστώ.

   Αν ξέρει κάποιος, πόσο εύκολο είναι να βρεθούν τα βιβλία Μάλλιου και Μαγκλιβέρα, και το Η ανεργία και η απασχόληση στην Ελλάδα του ΚΜΕ;

   Διαγραφή
  6. το βιβλιο του μαλλιου ειναι γραμμενο μαλλον το 1975-80
   αναφειρει οτι η ελλαδα εχει "μεσο επιπεδο αναπτυξης καπιταλισμου" αλλα ποιοτικα ανηκει στις χωρες οπου κυριαρχει ο κ.μ.κ. εστω και αν ο ελλ.καπιταλισμος συμμετεχει απο θεση υποδδεστερη δηλαδη σαν αντικειμενο εκμεταλλευσης απο το ξενο κεφαλαιο.

   εχει προλαβει την ταση αλλαγης του συσχετισμου μεταξυ αμερικανικου και ευρωπαικου κεφαλαιου στις επενδυσεις αλλα φυσικα δεν εχει προλαβει την ενδυναμωση των τραπεζων απο το '90 και εδω

   δημητρης

   Διαγραφή
 7. Δεν της συγχωρεσε ποτε το Συστημα αυτον τον "αντιθετο" δρομο .Σε μια εποχη που κατερρεαν τα παντα για τους κομμουνιστες, που παλευαν να διαλυσουν τα Κομμουνιστικα Κομματα παντου ,που εξαγοραζαν συνειδησεις να τις τραβηξουν στην απεναντι πλευρα ,μια ΔΙΚΙΑ τους πρωτοκλασατη Δημοσιογραφος ,με γνωσεις ,με χαρισματα ,με εμπειρια οσο λιγοι στην Τηλεοραση ,,,να τους φτυνει και να κραυγαζει απ το Συνταγμα "οι Κοκκινοι ειχαν δικιο Συντροφοι " ...ηταν ΣΟΚ για το Συστημα !! Δεν της συγχωρεσαν ποτε και οι ρυψασπιδες και αναχωρητες που ενω πηγαιναν να σβησουν οι ιδιοι το Κομμα απ τον πολιτικο χαρτη ,απο τα μεσα ,μια "αλλοδαπη" ιδεολογικα ,μια Αστη ...ερχοταν να παρει τη θεση τους στο οχυρωμα ,κανοντας την προδοσια τους ΑΠΕΙΡΩΣ μεγαλυτερη και πιο ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ !!
  Λεει ο φιλος παραπανω ,σε εποχες που τρεχαν σαν ποντικια να κρυφτουν ,ΝΑΙ !!που το κομμα ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕ ,που στηναμε τα Φεστβαλ παρεα με 90χρονους βετερανους των Βουνων και των ξερονησιων με τρεμαμενα χερια αλλα και ΠΕΙΣΜΑ απιστευτο ...ΤΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΛΙΑΝΑ !!που το κομμα πηγαινε για φουντο ,που δεν ηξερε κανεις αν θα υπηρχε αυριο ..
  Και εκτεθηκε !!! Εν πληρει συνειδησει οτι το Συστημα ΘΑ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΖΕ και επαγγελματικα και ηθικα και ψυχικα ,οπως μπορουσε ! Και πραγματι ...αυτοματως κοπηκε απο παντου ,ολα τα καναλια ,τα ραδια ,τον τυπο της κλεισαν τις πορτες .Αγκομαχοντας εβγαλε το ΝΕΜΕΣΙΣ και πηρε μια εκπομπη λογου αργα βραδυνη σε ενα μικρο καναλι .Ηταν η μονη εκπομπη που καλουσε ΚΚΕ ,το οποιο το ιδιο διαστημα ΚΟΜΜΕΝΟ ηταν απο παντου . Να το πουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ : Η Κανελλη ηταν κορυφη εμπειριας στην Τηλεοραση ! Ειχε βοηθησει και εκπαιδευσει ΟΛΟΥΣ τους σημερινους Ευαγγελατους κλπ .Θα μπορουσε να ηταν σημερα το μεγαλυτερο ονομα ,εκδοτης, διευθυντρια στον Τυπο και την Τηλεοραση (ισως να ειχε και δικο της καναλι) αν ...δεν ειχε διαπραξει το αδικημα της απιστιας στο Συστημα ,αν δεν πηγαινε με τους κολασμενους ...Και τωρα την ακουω να δηλωνει "Θελει πολλα κοτσια για να εχεις την ΤΙΜΗ να λεγεσαι μελος του ΚΚΕ !!" σε οσους την ρωτουν γιατι δεν γινεται μελος του κομματος (ψαχνοντας προφανως την "ειδηση" της μη αποδοχης απ το κομμα ,των ιντριγκων ,των απαγορευσεων κλπ) .Η Κανελλη ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΕΙ καθημερινα με την σταση της ,ανεξαρτητα αν καποιος την αποδεχεται λογω και πενα.Μακαρι να ηξερε ομως ο πολυς ο κοσμος ΠΟΤΕ εγινε το "κλικ" στην ψυχουλα της ,το ραγισμα και κατοπιν χασμα στην αστικη της συνειδηση ...

  Στην Ρουαντα !!
  Στο στουντιο του ΜΕΓΚΑ ο Χατζηνικολαου περιμενει την ανταποκριση του καναλιου απ την Ρουαντα .Την προηγουμενη μερα 1.000.000 νεκροι ,στιβαγμενοι σε ντανες δεξια κι αριστερα του δρομου !Και ανοιγει η δορυφορικη και εμφανιζεται μια αλλαφιασμενη Κανελλη (πρωτοκλασσατη τοτε Δημοσιογραφος του καναλιου ) που προσπαθει με δυσκολια να κρατηθει ψυχραιμη . Κι αφου δινει την ανταποκριση κουτσα στραβα απ την συγκινηση ...συμπληρωνει :
  -...εδω ομως Νικο ειδα και τον ΕΝΟΧΟ για ολα αυτα !!
  - Ποιον ενοχο?...ψελλιζει ο Χατζηνικολαου
  - Τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΝΙΚΟ !!! αυτον τον ενοχο ! και εχει ονομα Νικο ! Λεγεται ΕΧΧΟΝ ,λεγεται ΤΕΧΑΚΟ Νικο ,λεγεται ΒΡ Νικο .....λεει φωναζοντας και δακρυα οργης αναβληζουν απ τα ματια της .
  Αρον αρον το καναλι κλεινει την συνδεση ....

  -"ΑΥΤΗ Η ΚΟΠΕΛΛΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ Ν ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ", ακουω τον πατερα μου να λεει ,"ΘΥΜΑ (θυμησου βλαχικο) ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ "

  Μετα απο λιγα χρονια ο γερος μου επεσε μεσα ....για αλλη μια φορα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο Ζούκοφ, εξαιρετικό ποστ.

   Να πω κι εγώ το δικό μου κοντόμακρο.

   Για πολλά χρόνια συνέβαινε το εξής ενδιαφέρον/αξιοπερίεργο: οι "απ' έξω" (και όταν λέω "απ' έξω", εννοώ με όλη τη σημασία της λέξης) μας ζάλιζαν για το πόσο θα ήθελαν να έβλεπαν τη Λιάνα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί "αυτή μάλιστα ρε παιδί μου, το χει", και "ξέρει να τα λέει", και άλλα τέτοια, και φυσικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν (θα διευκρινίσω λίγες σειρές πιο κάτω προς τι ο παρελθοντικός χρόνος) υποκριτές μέχρι το μεδούλι, αφού στην πραγματικότητα απλά ήθελαν και το ΚΚΕ να γίνει "μια απ' τα ίδια" - ένα κόμμα που ως μεν κόμμα θα βασιζόταν και αυτό όπως τα υπόλοιπα στη "λάμψη του ηγέτη" και στη "χαρισματική προσωπικότητα", ο δε πολιτικός λόγος του ως τέτοιος θα βασιζόταν στην "ατάκα" και την "κραυγή". Μια ζωή τους χάλαγε η ιδεολογική/επαναστατική μονολιθικότητα του ΚΚΕ, η επιμονή του να μην "τσιρίζει" αλλά να αναλύει, να μην προσφέρει στο πιάτο εύκολες λύσεις αλλά να μιλάει για αγώνες με βάθος και διάρκεια, για ριζικές αλλαγές και όχι πασαλείμματα. Προτιμούσαν ένα κόμμα που να τα λέει και λίγο πιο ανάλαφρα και "πιασάρικα", που να είναι περισσότερο "πατριωτικό" και "αντιαμερικάνικο" ("αντιιμπεριαλισμός; πφφφφ σκουριασμένη ξύλινη γλώσσα παλαιοκομμουνιστών") και λιγότερο ταξικό και κομμουνιστικό. Τους ενοχλούσαν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, γιατί τους θύμιζαν πάντα το δικό τους αθεράπευτο μικροαστισμό, και φυσικά ψάχνοντας για το "αντίδοτο" σ' αυτό, νόμιζαν ότι είχαν βρει την απάντηση στο πρόσωπο της Λιάνας...
   ...την ίδια ώρα, "εμείς", όπου "εμείς" βάλτε όσοι είμαστε ΚΚΕ είτε ως μέλη είτε ως οπαδοί, που δηλώνουμε ή είμαστε ή προσπαθούμε να είμαστε μαρξιστές/λενινιστές, σχεδόν πάντα, είτε ανοιχτά είτε ανομολόγητα, βλέπαμε τη Λιάνα με μισό μάτι. Και γιατί όπως και να το κάνουμε είχαμε βαρεθεί να ακούμε τις παραπάνω παπάντζες ("μα αν είναι δυνατόν ρε φίλε, να πιστεύει κάποιος ότι η Κανέλλη είναι πιο κατάλληλη για τη δουλειά του ΓΓ από την Αλέκα, και να θέλει μετά και να έχει άποψη για το ΚΚΕ!"), αλλά και για διάφορους λόγους. Γιατί δεν εμπιστευόμασταν το αστικό background της, γιατί είχαμε μια υποψία ότι αν ποτέ, λέμε τώρα, βρισκόταν εκείνη στο τιμόνι, το Κόμμα θα γινόταν αγνώριστο, γιατί δεν τα λέει πάντα όσο "κομμουνιστικά" θα θέλαμε, γιατί δε θέλαμε σε καθοδηγητικά πόστα "τουρίστες" και "λαμπερές προσωπικότητες" που θα επισκίαζαν την ουσία της πολιτικής του Κόμματος και προτιμούσαμε χίλιες φορές τίμιους συντρόφους που μπορεί να μην είναι "φωτογενείς" ή τόσο ευφραδείς ή τόσο "χαρισματικοί" όσο η Κανέλλη, αλλά πάντα ξέραμε ότι μπορούσαμε να τους εμπιστευόμαστε ότι θα κάνουν μαρξιστικές αναλύσεις και ότι θα διατυπώνουν ταξικές θέσεις. Ότι σε τελική ανάλυση θα είναι "πιο" κομμουνιστές απ' την Κανέλλη.

   Διαγραφή
  2. (συνέχεια)
   ...και φτάνουμε στο σήμερα. Εννοώντας, βασικά, τα τελευταία δυο χρόνια, χονδρικά. Όπου στο πλαίσιο της κλιμακούμενης επίθεσης (ουσιαστικά πολιορκίας) ενάντια στο Κόμμα, δεν "άντεξε" ούτε η δημόσια εικόνα της Κανέλλη. Η αρχή ίσως να έγινε από την... ορίτζιναλ "κασιδιαριά", που θα λεγε κι η ίδια. Ο κάθε τελειωμένος μικροαστός που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε ως καραμέλα την ατάκα "βάλτε ρε την Κανέλλη αρχηγό" ως άλλοθι δυνητικής συμπόρευσης με τους κομμουνιστές, ξαφνικά ένιωσε το μικροσκοπικό του τσουτσούνι να μεγεθύνεται κατά ορισμένα χιλιοστά βλέποντας τον "macho" ναζιστή μπετόβλακα να "σκίζει τη γάτα". Δεν είχε καν σημασία η ενοχλητική λεπτομέρεια ότι αυτή η "τσαμπουκαλεμένη" χειρονομία είχε ως στόχο/θύμα την αγαπημένη του "κουμουνίστρια". Για να μην πω κιόλας ότι αυτή η λεπτομέρεια διευκόλυνε ακόμα περισσότερο, έκανε ακόμα πιο εμφατική τη σημειολογική "στροφή". Ξαφνικά η Λιάνα δεν ήταν πια "το κάτι διαφορετικό" στο ΚΚΕ, η χαρισματική προσωπικότητα που "δεν αξιοποιείται", "η μόνη που τα λέει ωραία και όχι ξύλινα εκεί μέσα" κτλ. Σχεδόν (;) απ' τη μια στιγμή στην άλλη, έγινε η "καριόλα", η "βρωμοκομμούνα", η "κακιά λεσβία που καλά της έκανε ο άρχοντας", η "γλωσσοκοπάνα", ή, για τους πιο ήπιους, απλά ένα ακόμα στέλεχος ενός ακόμα διεφθαρμένου κόμματος του παλιού και σάπιου πολιτικού συστήματος. Η Λιάνα έπαψε να είναι το άλλοθι του αντικομμουνιστή μικροαστού και πετάχτηκε κι αυτή στο λάκκο με τα υπόλοιπα κουμούνια. Καθόλου περίεργο λοιπόν που φτάνουμε εν έτει 2014 στο να την ειρωνεύεται δημόσια ο Τραμπάκουλας, ένας απ' τους πιο χαρακτηριστικούς και "διαπρεπείς" εκπροσώπους του "όπου φυσάει ο άνεμος" ελληναράδικου/μικροαστικού τύπου ανθρώπου.

   Ίσως λοιπόν τώρα, που οι κάθε λογής σιχαμένοι μικροαστοί έχουν κόψει το "σεβασμό" και την "εκτίμηση" απέναντι στη Λιάνα και που χτυπάνε χυδαία -και-στο πρόσωπό της το Κόμμα, τώρα, που δεν έγινε πράξη η ανομολόγητη ελπίδα τους (ποιός ξέρει;) να την δουν ίσως ακόμα και να αποχωρεί εντυπωσιακά διαχωρίζοντας τη θέση της από "αυτούς που ξέχασαν να πεθάνουν", έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η γελοία μικροαστική τους βεβαιότητα ότι "αυτοί που αξίζουν, δε μένουν για πολύ εκεί μέσα", τώρα που, αντίθετα, η Λιάνα δε λέει να το κουνήσει από το ΚΚΕ και μένει αταλάντευτη στη θέση της (με την έννοια της πολιτικής τοποθέτησης το λέω) σε περίοδο "παρακμής" και "συρρίκνωσης" όπως άλλωστε μας βεβαιώνουν ενάμιση χρόνο τώρα τα αστικά Μέσα,

   ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα και "εμείς", στο γνήσια κομμουνιστικό πνεύμα του να πηγαίνεις "κόντρα στο ρεύμα", όπως λέει η Λιάνα και επισημαίνει κι ο Αντώνης στο εισαγωγικό ποστ, να αγκαλιάσουμε τη Λιάνα, να σταματήσουμε να την αντιμετωπίζουμε με καχυποψία και να πειστούμε πλέον ότι ναι, είναι "δικιά μας", τέλος, το έχει αποδείξει αυτό με τη στάση της. Και μάλιστα να της αναγνωρίσουμε αυτό που σε τελική ανάλυση ήταν πάντα το μεγαλύτερο παράσημό της: ότι μπορεί να μην τα λέει πάντα όπως ακριβώς θέλουμε να τα ακούσουμε (δηλαδή 100% μαρξιστικολενινιστικά όπως η Αλέκα ή ο Κουτσούμπας ή άλλα στελέχη), αλλά είναι μια Αστή που πρόδωσε την τάξη της και αποφάσισε να στρατευθεί με τους κομμουνιστές. Με μια λέξη δηλαδή, Ηρωίδα.

   Διαγραφή
  3. Ωραίος ρε Ζούκοφ, και εδώ, και γενικά στα σχόλιά σου.

   Διαγραφή
  4. @ Dearg Doom: Θυμίζω το "Κασιδιάρηδες της δημοσιογραφίας", για την αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής" συγκεκριμένα απέναντί της μετά την επίθεση Κασιδιάρη (όπου έφαγε ξύλο υπερασπίζοντας τη Δούρου!)
   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/07/blog-post_6692.html

   Διαγραφή
  5. Ζούκοφ δάκρυσα όντως. Μία πιο πάνω με τη Λιάνα και μία με εσένα...

   Διαγραφή
 8. Ο Κομμουνιστής κρίνεται καθε μέρα και ως να κλεισει τα μάτια .Προσωπικά δεν είμαι σιγουρος για κανένα ,ούτε θεοποιώ τον οποιονδήποτε σύντροφο όσο ψηλά κι αν βρίσκεται .Τι παιδικές μλκιες τις έχω περάσει ΄τοτε που νέοι Κνίτες κάναμε "θεούς" συντροφους με ΔΥΟ συνειδήσεις ,όπως πχ ο Τρελλοκρητικός και η Μαρία "μας" ,διπρόσωπους δηλαδή τύπους που κρύβαν καλά την μία τους συνείδηση για χρόνια . Εθελοντικός στρατός ειμαστε που πολεμά με Δαίμονες και με μόνο όπλο μας την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και το πείσμα της συνείδησής του καθένα μας απέναντι σ αυτήν .Τα ξεκαθαρίζω αυτά για να μην νομιστεί οτι θεοποιώ την Λιάνα . Εξ άλλου της έχω γράψει και της ιδιας απ την εποχή του ΝΕΜΕΣΙΣ ακόμα ,πως όταν ακούω να λέει κάποιος ΔΕΝ ειμαι ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΚΟΜΑ για το Κομμα ,είναι ο πρώτος δείκτης ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ της Συνείδησής του να μπει μεσ το ΚΑΜΙΝΙ της ταξικής πάλης .Η ιδια αυτή η αδυσώπητη Πάλη ,η πάλη με τις προσωπικές του αδυναμίες και η βοήθεια απ τους χιλιάδες ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ δίπλα του, θα δείξουν τις αντοχές του κι αν ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ τιμησει τον τίτλο του κομμουνιστή .

  ΑπάντησηΔιαγραφή