Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Αριστερότητες

Όταν οι Αμερικάνοι τρολάρουν το αριστερό εξωκοινοβούλιο...
Δεν είμαστε φυσιογνωμιστές, όμως το γαλήνιο, σαν χαραγμένο με διαβήτη ολοστρόγγυλο πρόσωπο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του 30χρου Κιμ Γιουγκ-Ουν προκαλεί ανατριχίλα, καθώς οι πράξεις του δείχνουν πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα του μπουλούκου, του μπουμπούκου, του μπουνταλά. Είναι ορισμένες φορές δύσκολο να διακρίνει κανείς που τελειώνει η δυτική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και που ξεκινάει η πραγματική κατάμαυρη όψη ενός απολυταρχικού καθεστώτος που -όπως και η Κίνα- αποτελεί χαρακτηριστικό ζωντανό δείγμα εκφυλισμού και δυσφήμησης του σοσιαλισμού. Η είδηση από το πρακτορείο της Νότιας Κορέας για εκτελέσεις όσων δεν κλαίγανε (!) στην κηδεία του Κιμ -Γιονγκ Ιλ θεωρείται κατασκευασμένη, ενώ τα δημοσιεύματα για ομαδικές εκτελέσεις σε στάδια στηρίζονται μόνο σε ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αστικός μύθος παραμένει μέχρι να επιβεβαιωθεί και η αναφορά ότι ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και η ερωμένη του Κιμ Γιουνγ-Ουν.


[...]

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ διατηρεί τυπικά καλές σχέσεις με το αδελφό Κόμμα Εργατών Κορέας, που πριν λίγες μέρες, στις 6 Δεκεμβρίου, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Περισσό για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του: «Εκτιμάμε βαθιά και στηρίζουμε ολόψυχα του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και για την κοινωνική πρόοδο. Με την ευκαιρία, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών Κορέας πιστεύει ότι οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στα κόμματά μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και εύχεται στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές του».

[...]

Με το να πούμε «αυτά έχει ο ολοκληρωτισμός», δεν ερμηνεύουμε τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα. Το σίγουρο είναι ότι αυτά «δεν τα έχει» και δεν πρέπει να τα έχει ο σοσιαλισμός. Οι αριστεροί και οι κομμουνιστές είναι οι πρώτοι που οφείλουν να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει, πέρα από την εύκολη και αυτονόητη αποδοκιμασία αυτών των πρακτικών.

27 σχόλια:

 1. Ποιοι είμαστε:
  Δημήτρης Τζιαντζής: dimi@mao.gr
  Γιώργος Λαουτάρης: laou@mao.gr
  Μάκης Γεωργιάδης: makis@mao.gr
  Αφροδίτη Τζιαντζή: afro@mao.gr

  Επιστημονικός σύμβουλος
  Πέτρος Κοσμάς: petros@mao.gr

  Παιδιά, γράψτε κανα μέιλ στην Φραντζέσκα να σας μάθει πέντε πράματα για το τι είναι η ΑΣΤΙΚΗ δημοσιογραφική ενημέρωση και ανάλυση, γιατί η δική σας είναι για λούμπεν της Χ.Α. Σόρι. Φύγατε εντελώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και σαν γράψιμο δηλαδή, ακόμα και για αντικομμουνιστική προπαγάνδα τρίτης κατηγορίας είναι εξαιρετικά κακογραμμένο.

  Μόνο για την πρώτη πρόταση:

  1. Δεν είστε φυσιογνωμιστές αλλά...; Πρώτα απ' όλα, ξεχάσατε ή αγνοείτε με τι συνδέεται ο φυσιογνωμισμός (Λαμπρόζο, ευγονική, ρατσισμός δεκάτου ενάτου αιώνα, κλπ;)

  2. Δεν είστε φυσιογνωμιστές αλλά το πρόσωπο του Κιμ δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα του; Και εγώ δεν είμαι νεοφιλελεύθερος αλλά ο Μίλτον Φριντμαν γαμιέται. Καταλαβαίνετε καν τι γράφετε σε εντελώς σημασιολογικό επίπεδο;

  3. Το πρόσωπο του Κιμ είναι σαν χαραγμένο με διαβήτη; Και πού είναι οι ουλές; (Είπαμε, ούτε στοιχειώδη σημασιολογία της γλώσσας...)

  4. Η "εικόνα του μπουλούκου, του μπουλούκου, του μπουνταλά" ποιανού παράσταση είναι; Της "επαναστατικής αριστεράς" των φυσιογνωμιστών; Αυτό είναι καν πολιτική γλώσσα; (ας αφήσουμε αν είναι αριστερή πολιτική γλώσσα)

  Και μετά: δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς την αντικειμενική ενημέρωση απ' τις αρκούδες (γιατί δεν είναι εύκολο, δυσκολεύεστε ως δημοσιογράφοι;) αλλά επιτρέψτε μας να σας αραδιάσουμε τις αρκούδες.

  Και μετά: το ΚΚΕ συγχαίρει αυτόν τον τρομαχτικό στρογγυλοπρόσωπο!!!

  Και μετά: Ολοκληρωτισμός!

  Κρίμα, κι είχα μια συμπάθεια στον Λαουτάρη. Κατάντια και ντροπή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "εικόνα του μπουλούκου, του μπουμπούκου, του μπουνταλά", παρντόν. Όχι, δεν τα γράφει το Fox News. Το αριστερό εξωκοινοβούλιο της Ελλάδας τα γράφει.

   Διαγραφή
 3. Είναι ορισμένες φορές δύσκολο να διακρίνει κανείς που τελειώνει η δυτική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που την αναπαράγουμε αυτούσια και για ξεκάρφωμα κάνουμε και μια αναφορά στη δυτική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

  Η είδηση από το πρακτορείο της Νότιας Κορέας για εκτελέσεις όσων δεν κλαίγανε (!) στην κηδεία του Κιμ -Γιονγκ Ιλ θεωρείται κατασκευασμένη, αλλά την αναπαράγουμε και για ξεκάρφωμα βάζουμε κι ένα θαυμαστικό.

  Αστικός μύθος παραμένει και η αναφορά ότι ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και η ερωμένη του Κιμ Γιουνγ-Ουν, αλλά εμείς θεωρούμε βέβαια την ύπαρξη ερωμένης και το όνομά της καρατσεκαρισμένο. Όσο για τον αστικό μύθο που λέγαμε, παραμένει αστικός μύθος μέχρι να επιβεβαιωθεί - αφού θα επιβεβαιωθεί σίγουρα, μας το 'πε ένα πουλάκι.

  Οι αριστεροί και οι κομμουνιστές είναι οι πρώτοι που οφείλουν να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει, πέρα από την εύκολη και αυτονόητη αποδοκιμασία αυτών των πρακτικών, αλλά ερμηνεία δεν υπάρχει καμιά στο άρθρο.

  Ούτε τσίπα υπάρχει.

  Άσχετο με Κορέα, αλλά τελικά ΜΕΓΑΛΗ εφεύρεση αυτές οι συνιστώσες! Η σχετική τους αυτονομία (μέχρι πρότινος) έχει αναδείξει δεκαπέντε επιτελεία, τριανταδυό αρχηγίσκους κι ογδονταδυό δημοσιογραφίσκους. Κι έτσι το κεντρικό στρατηγείο διαθέτει τώρα πια έναν ευέλικτο και πολυπρόσωπο οργανισμό για να κατανέμει τις "δουλειές" ώστε και ο φόρτος κάθε εργομάδας να διατηρείται χαμηλός και εξειδίκευση να υπάρχει όταν χρειάζεται (κινεζολόγοι, κουκουεδολόγοι κλπ.) και άμιλα να παίζει και μια εντύπωση πλουραλισμού να δίνεται. Γαμάτο σύστημα! Αποκέντρωση, οικολογία, όχι στο συγκεντρωτισμό, όχι στη γραφειοκρατία!

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μία, δύο, πολλές Αυριανές.

  Τίποτε άλλο. Ξαναλέω, κρίμα για το Λαουτάρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί κρίμα? Πάντα τετοιος ήτανε. Που να εβλεπες τα φοιτητικά του σόου με τα ΕΑΑΚ..
   Μακης

   Διαγραφή
  2. Άλλη εντύπωση είχα σχηματίσει. Τεσπα. Πιθανώς να ήταν λάθος εντύπωση.

   Διαγραφή
 5. Αυτά τα κοντύλια της ΕΕ για αντικομμου....εεεεε....κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων ξεκίνησαν για τη νέα χρονιά?
  Θάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως οι κορεάτες έχουν αποκηρύξει το μαρξισμό-λενινισμό από τα 70ς. Μια σοβαρή και ενδιαφέρουσα ανάλυση για την πρόσφατη εκτέλεση του θείου εδώ:

  http://parapoda.wordpress.com/2014/01/04/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το λινκ, θα το διαβάσω.

   "Πάντως οι κορεάτες έχουν αποκηρύξει το μαρξισμό-λενινισμό από τα 70ς"

   Πηγή;

   Διαγραφή
  2. Το κείμενο είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά ποιο ακριβώς είναι το "αγγλικό πρωτότυπο"; Στο link αναφέρεται ως πηγή γενικά το www.korea-dpr.com - στο e-library όμως βρίσκει κανείς π.χ. το "LET US ADVANCE UNDER THE BANNER OF MARXISM-LENINISM AND THE JUCHE IDEA" (1983), που με μια (πολύ βιαστική) ματιά που του έριξα δεν βλέπω να υποστηρίζει τα ίδια...

   περαστικός

   Διαγραφή
  3. Ρώτησα για πηγή γιατί με φοβίζουν λίγο αυτοί οι αφορισμοί δεδομένου ότι το βιβλίο "The Cleanest Race" του αμερικανού καθηγητή στην Νότια Κορέα, B.R. Myers, έχει προωθήσει την ιδέα ότι οι ΒορειοΚορεάτες είναι ακροδεξιό, φασιστικό και ρατσιστικό κράτος το οποίο έχει αποκηρύξει τον Μαρξισμό-Λενινισμό: http://www.amazon.com/The-Cleanest-Race-Koreans-Themselves/dp/1935554344

   Καταλαβαίνετε, νομίζω.

   Διαγραφή
  4. Να'το και στα αγγλικά:

   http://www.korea-dpr.com/lib/Kim%20Jong%20Il%20-%203/ON%20CORRECTLY%20UNDERSTANDING%20THE%20ORIGINALITY%20OF%20KIMILSUNGISM.pdf

   Διαγραφή
  5. Δεν εχω μελετήσει πολύ το "Juche" της Βορείου Κορεας, αλλα απο τα λιγα που έχω δει έχει σοβαρές αποκλισεις απο τον "ορθόδοξο" μ-λ. Εχει και "κορεατικο δρομο προς το σοσιαλισμο", και "μεγαλους ηγετες" που κινουν την Ιστορία και εξυψώνει τους αγρότες σε επαναστατικά υποκείμενα.


   Σιγουρα θέλει περισσότερη μελέτη απο μερους μου, αλλα υπάρχει μεγάλη απόσταση απο τις θεσεις του ΚΚΕ σε καποια πραγματα.


   tkar

   Διαγραφή
  6. Αλλίμονο, αυτό δεν το αμφισβητώ. Χρησιμοποιήθηκε όμως η φράση ότι το κόμμα εργατών Κορέας έχει "αποκηρύξει" τον Μ-Λ. Αυτό σημαίνει ρητή απόρριψη των αρχών του Μ-Λ, όπως πχ έχει κάνει ο ΣΥΝ.

   Μήπως ο φίλος πιο πάνω εννοούσε ότι έχει "απομακρυνθεί από τις αρχές του Μ-Λ"; Γιατί άλλο αυτό και άλλο η αποκήρυξη.

   Διαγραφή
  7. Γνωστός μπελάς αυτή η προσπάθεια να βγάλεις άκρη για το ιδεολογικό γίγνεσθαι στη Β. Κορέα. Στο άρθρο περί Juche (που λίγο-πολύ αυτή τη θεωρία υποστηρίζει, περί σταδιακής άρνησης του Μαρξισμού-Λενινισμού από τη Β. Κορέα) η wikipedia επικαλείται κάμποσες περικοπές από το έργο "Ethnic Nationalism in Korea: Genealogy, Politics, and Legacy", κάποιου Gi-Wook Shin, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Stanford. Μπορείς να εμπιστευτείς τέτοιες πηγές; Έλα μου ντε. Κι εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός. Βέβαια, αν σημαίνει κάτι αυτό, κάποιες τοποθετήσεις-κλειδί αποδίδονται στον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Juche#.22Socialism_of_Our_Style.22

   Αν ισχύει* ότι αυτή ήταν/είναι η επίσημη θέση της ηγεσίας του Κόμματος Εργατών Κορέας, τότε σίγουρα μιλάμε για (ακραίο) βολονταρισμό, αντιδιαλεκτική άρνηση των νομοτελειών του επιστημονικού κομμουνισμού και προσχώρηση/κατρακύλισμα στον ιδεαλισμό. Φυσικά, το θέμα είναι αν όντως ισχύει*. Επιστρέφουμε στο γνωστό πρόβλημα. Τελικά, τι σκατά συμβαίνει στη Β. Κορέα. Όποιος μπορεί να προτείνει κάποια αξιόπιστη και διαφωτιστική βιβλιογραφία, καλοδεχούμενος.

   Όπως και να χει βέβαια, και όποιες κι αν είναι οι θεωρητικές βάσεις και οι προεκτάσεις αυτής της "σκέψης Κιμ Ιλ Σουνγκ" που εξελίχθηκε σε Juche (ή μήπως έγινε το αντίστροφο; τέλος πάντων...), το βέβαιο είναι ότι αυτή η "σκέψη" αποκλείεται να υπήρξε τόσο βλαβερή και επικίνδυνη όσο η απαράδεκτη "σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ" που για δεκαετίες εξώθησε τόσους και τόσους "αντιρεβιζιονιστές" ανά τον κόσμο στο να πολεμάνε με το χειρότερο τρόπο την ΕΣΣΔ και να προτιμάνε τις US of A... "τουλάχιστον" η α-λα DPRΚ φερόμενη ως αναθεώρηση του Μ-Λ περιορίστηκε στα εσωτερικά τους... λέω γω τώρα, έτσι, για χρύσωμα του χαπιού...

   Διαγραφή
  8. H Juche, από ό,τι ξέρω, προηγείται του "Κιμιλσογκιανισμού". Η αίσθηση που έχω από όσα διάβασα είναι ότι η βάση εξέλιξής του είναι ο Μαοϊσμός, πράγμα λογικό βάσει γεωγραφικής και πολιτιστικής εγγύτητας της Κίνας. Ο βολονταρισμός, η έμφαση στην δράση των μαζών ως καθοριστική και ο υποτονισμός των ιστορικών ορίων και των αντιφάσεων που επιβάλλει ένα στάδιο του τρόπου παραγωγής είναι νομίζω χαρακτηριστικά και των δύο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σκέψη της Πολιτιστικής Επανάστασης.

   Το Κινεζο-Σοβιετικό σχίσμα ήρθε το 1960, επί Κρούτσεφ. Ο Μάο ηγήθηκε της Κομμουνιστικής εξέγερσης το 1927, ήταν αυτός που ανασυγκρότησε το ΚΚΚ μετά τη σφαγή που υπέστη από τους εθνικιστές του Τσαγκ-Κάι Τσεκ, με μεγάλη ευθύνη του ΚΚΣΕ και της γραμμής που επέβαλλε στην Κίνα.

   Εδώ μπορείς να δεις διαχρονικά τις θέσεις του Μάο για τον Στάλιν και την εξέλιξή τους: http://www.massline.org/SingleSpark/Stalin/StalinMaoEval.htm

   Απομονώνω αυτή, η οποία αναφέρεται στην δαιμονοποίηση του Στάλιν απ' τον Κρούτσεφ:

   “Incidentally, let me talk a bit here about where our opinions differ from those of the Soviet Union. First of all, on the question of Stalin, we have contradictions with Khrushchev. He made Stalin appear so terrible! We do not agree with that, because he was made to appear so ugly! This is not a matter for their country alone; it is a matter that concerns all countries. We hang Stalin’s portrait outside our Tiananmen; this is in accord with the wishes of the laboring people of the whole world, and it demonstrates our basic differences with Khrushchev. As for Stalin himself, you should also give him [an evaluation of] 30 per cent [bad] and 70 per cent [good]. Stalin’s achievements count for 70 per cent; his mistakes count for 30 per cent. Even this may not be accurate; [his] mistakes may only be 20 per cent or perhaps only 10 per cent, or perhaps a little more than [20 per cent]. In any case, Stalin’s achievements are primary while his shortcomings and mistakes are secondary. On this point we and Khrushchev hold differing opinions.”
   —Speech at the Conclusion of the Third Plenum of the Eighth Central Committee (Oct. 9, 1957), version I, WMZ2, p. 707.

   Διαγραφή
  9. Καλά δεν το συζητάω, η στάση του Μάο απέναντι στο Στάλιν απέναντι σ' εκείνη των υπέρμαχων του "παλλαϊκού κράτους" και της "ειρηνικής συνύπαρξης με τον ιμπεριαλισμό" (αν και αυτά τα... ποσοστά, ασχολίαστα...). Το ασυγχώρητο είναι η άρνηση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της ΕΣΣΔ και οι τερατώδεις επινοήσεις περί σοσιαλισιμπεριαλισμού. Μη μιλήσουμε καν για Βιετνάμ, Καμπότζη κτλ... Και μια σκέψη έτσι λίγο πιο τσαχπίνικη, για να ευθυμήσει... όποιος μπορεί και θέλει τέλος πάντων: Τελικά, ο Μάο ήταν τόσο αντιρεβιζιονιστής και αντιχρουστσωφικός που στο πλαίσιο της ανειρήνευτης πάλης ενάντια στον ιμπεραλισμό (...της ΕΣΣΔ) σε αντίθεση με την "ειρηνική συνύπαρξη" του Νικήτα και της ΕΣΣΔ, κατέληξε στα κολλητιλίκια με τον Νίξον των αντιιμπεριαλιστικών ΗΠΑ, σωστά;
   Έτσι ρε Πρόεδρε Μάο, μ' αρέσει η διαλεκτική σου...

   Διαγραφή
  10. Παλι απο την wikipedia, αναφερεται οτι η Β.Κορεα απο το 2009 και μετα αφαίρεσε όποια αναφορα στον κομμουνισμο υπήρχε στο Σύνταγμά της, και πλέον υπάρχουν μόνο τα εγχώρια "Juche" και "Songun".

   http://en.wikipedia.org/wiki/North_korea

   Για αναφορά εχουν το μπλοκ καποιου Πετρόφ, ο οποίος εχει μεταφρασει το νέο σύνταγμα, αλλα το λινκ που οδηγεί σε αυτό είναι broken.


   Δεν ξερω τι παιζει ακριβως και αν ειναι αλήθεια όλα αυτά, οι βορειοκορεατες δεν φαινεται να ενδιαφερονται να ενημερώσουν τον κόσμο για την ιδεολογία τους. Ωστόσο όταν γίνονται συναντήσεις κομμουνιστικών κομματων το Κομμα Εργατών της Κορέας παρευρίσκεται. Εκεί τι λένε, ξέρει κανείς;


   tkar

   Διαγραφή
 7. Τουλάχιστον για τις αντιδράσεις του λαού σε κηδείες στη κορεατική χερσόνησο (Β. και Ν. Κορέα και όχι μόνο, ακόμα και ανατολικότερα) και τα παράδοξα για τους δυτικούς κλάματα και οδυρμούς σε κηδείες (μελών οικογένειας ή άλλων) προέρχονται απ' αυτή-καθαυτή την κομφουκιανή κουλτούρα των ανατολίτικων αυτών λαών και δεν έχει σχέση με συνωμοσιολογικές δυτικές "θεωρίες".
  Όλα αυτά μας φαίνονται λοιπόν παράδοξα, όπως μας φαίνονται παράδοξες οι απεργίες π.χ. στη Χιουντάι καθώς και τα βίαια επεισόδια με απίθανους για τα δυτικά "ήθη" τρόπους άμυνας (ή μήπως επίθεσης;) των απεργών απέναντι στη στρατιωτική αστυνομία.

  Δείτε επίσης τι γίνεται συχνά-πυκνά μέσα στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο. Mα τι πράματα είναι αυτά;

  ___________________________________
  Από τα λεγόμενα Ελληνίδας φίλης που εδώ και μια δεκαπενταετία ζει και εργάζεται στο Ulsan ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εχώ ξαναγράψει ότι πολλά απ όσα συμβαίνουν στη βορειο Κορέα με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Απ αυτό το σημείο όμως μέχρι να καταπίνεις αμάσητη την δυτική προπαγάνδα περί 120 σκυλιών που κατασπάραξαν τον θείο του υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πολύ περισσότερο, που ενώ αναδημοσιεύεις άκριτα την συγκεριμένη "είδηση" δεν λες κουβέντα (μεθερμηνευόμενον αποκρύπτεις συνειδητά) για τα βασανιστήρια που υφίστανται παιδιά στο Ισραήλ, μια είδηση που δεν προέρχεται από κάποια κιτρινοφυλλάδα, αλλά από τον ίδιο τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ.
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζεις τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα παράδειγμα του γιατί (πέρα από τους προφανείς λόγους) αργότερα.

   Διαγραφή
 9. ... Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ διατηρεί τυπικά καλές σχέσεις με το αδελφό Κόμμα Εργατών Κορέας, που πριν λίγες μέρες, στις 6 Δεκεμβρίου, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Περισσό για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του: ...

  E, ψιτ μάγκες ανοίγουμε και κάνα βιβλίο: Το ΚΚΕ δεν τα' χει κλείσει τα 100χρονα του ... ακόμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. http://www.enikos.gr/international/204182,Dyo_gynaikes_pisw_apo_ton_sklhro_Kim_Gio.html

  Κι άλλο λαβράκι απ την έγκυρη ελληνική δημοσιογραφία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή