Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Κατάργηση του κατώτατου μισθού προτείνει το ΚΕΠΕ

Κατάργηση του κατώτατου μισθού, για νέους έως 29 ετών, μέχρι και για ένα έτος από την πρόσληψή τους ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις, προτείνει το ΚΕΠΕ. Σχετικό άρθρο του ερευνητή Ιωάννη Χολέζα δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος του Μηνιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων.

Το ΚΕΠΕ, που έχει ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, εισηγείται να υπάρχει πρακτική άσκηση για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση με αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συµφερόντων στο εξωτερικό, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες για την απορρόφηση ανέργων μέσω μετανάστευσης, να αντικατασταθεί το επίδομα ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης.


Προτείνει για τους νέους ανέργους:

- Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του/της.

- Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, µε επιδότηση του κόστους από το κράτος.

- Διακρατικές συμφωνίες (µε χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται.

Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να προβλέπουν μειωμένες απαιτήσεις για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και την προστασία των Ελλήνων εργαζομένων.

- Διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων µε παροχή κινήτρων.

- Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα νέα αντεργατικά μέτρα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα αντεργατικά μέτρα. Αναλυτικά αναφέρει:

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες.

Το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 ως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ το ΑΣΕ, όργανο που προωθεί τον «κοινωνικό εταιρισμό», ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας».

10 σχόλια:

 1. Συμφωνώ. Να επεκταθεί μάλιστα σε όλους. Επίσης να απολυθούν 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι (για να μειωθεί πραγματικά ο δημόσιος τομέας και να σταματήσει επιτέλους να εμποδίζει την ανάπτυξη), να μειωθούν οι συντάξεις κατά 200 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους (γνωστοί τεμπέληδες) να αυξηθούν οι ώρες εργασίας σε 16 ημερησίως (έχουμε κακομάθει και δουλεύουμε το πολύ 12), να καταργηθούν οι άδειες (και να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι τι θα την κάνουν, σπίτι θα κάθονται και θα το κωλοβαράνε), τα επιδόματα και τα δώρα (έτσι και αλλιώς δεν τα παίρνουν ήδη) και τέλος κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση τους οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται σε 500 επικύψεις (εκτός ωραρίου) ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να έχουν αυξημένη απόδοση (οι Έλληνες είναι από τους πιο παχύσαρκους λαούς με αποτέλεσμα και χαμηλή παραγωγικότητα και συχνές ασθένειες). Όλα αυτά νομίζω είναι δίκαια και αναπτυξιακά μέτρα και σίγουρα θα συμφωνούσαν και οι εργαζόμενοι, μέσω των εκλεγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
  Απορώ πως δεν τα έχουν προτείνει ακόμα ο Μάνος, η Μπακογιάννη, ο Τζήμερος και ο Βρούτσης. Μάλιστα θα σταματούσε και η δράση των κομμουνιστών, μετά από όλα αυτά που θα έβρισκαν δύναμη για οτιδήποτε; Πρόβλημα θα ήταν ο Ξηρός, που αφενός δεν εργάζεται και αφετέρου, ως διωκόμενος, δεν έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και πιθανόν να μην μάθαινε τα νέα αναπτυξιακά μέτρα που θα βελτίωναν την ζωή της αστικής τάξης.
  Αίνιγμα θα ήταν βέβαια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης δεν θα είχαν αντιρρήσεις αλλά ίσως να διαφωνούσαν ο Μηλιός, ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης, προτείνοντας 14 ώρες εργασίας και 200 επικύψεις και μάλιστα εντός του ωραρίου εργασίας, ώστε και η ανάπτυξη να έρθει και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τα δικαιωματα τους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αφενός το οικονομικό αφετέρου το ιδεολογικό.
   Οι νέοι εως 29 ετών θα ξέρουν ότι είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εργαζόμενοι με δικαιώματα:
   -ωφελούμενοι,
   -πληρωνόμενοι με voucher,
   -πρακτικάριοι,
   -με πολύ στοργή και φροντίδα σχεδιασμένα και οργανωμένα και όχι άναρχα μετανάστες σε πολιτισμένες χώρες της Δύσης,
   -φιλανθρωπούμενοι,
   -ευεργεθέντες
   -άνθρωποι ελεύθεροι από συμβάσεις και δη κατώτατες
   -επιδοτούμενοι άνεργοι αλλά για να μην καλομαθαίνουν/ψυχοπλακώνονται να πηγαίνουν να μάσουν ελιές ή να καθαρίζουν νοσοκομεία.   Οπότε μετά, νέοι εως 29 ετών που θα έχει πήξει το μυαλό σας, θα αρχίσετε να έχετε δικαίωμα να διαπραγματεύεστε με τα αφεντικά σας ως ισότιμοι πολίτες που είστε για ατομικές συμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν ταβάνι προς τα πάνω (βλ. golden boys).
   Γιατί αγαπητά μου παιδιά «δεν έχετε δικαιώματα, τα αποκτάτε» και μάλιστα από μικρή ηλικία για να γίνετε σωστοί άνθρωποι σ’ αυτή την κοινωνία. Αλλιώς πολύ κακώς οι γονείς σας δεν σας έπνιξαν όταν ήσασταν μικρά.
   http://disdaimona.blogspot.gr/2014/01/blog-post_21.html

   Διαγραφή
 2. σήμερα θα μιλήσει ο Μπαντιού με θέμα "Η πολιτική και η κρίση", στη Νομική Αθήνας στις 19.00 στην αίθουσα 1 (είσοδος από Σίνα ή από Μασσαλίας από την εξωτερική σκάλα, 1ος όροφος) [καλεσμένος τής αρ.εν. και του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ].

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και του ιδρύματος πουλαντζά. Καλεσμένος Σύριζα βασικά..

   JKL

   Διαγραφή
  2. δηλαδη η κριση ειναι ασχετη του κοινωνικου συστηματος και του τροπου οργανωσης της παραγωγης?Ειναι ασχετη του τροπου διευθυνσης της οικονομιας?Σχετιζεται μονο με την "κακη" η "καλη" πολιτικη αρα με "καλυτερους" πολιτικους δεν θα εχουμε καπιταλιστικες κρισεις, αρα θα εχουμε ενα καλυτερο καπιταλισμο, πιο "ανθρωπινο", πιο σταθερο, πιο "ευαισθητο".Ειλικρινα δεν ξερω τον κο Μπαντιου και δεν με απασχολει η υπαρξη του, αλλα απο τον τιτλο της παρουσιασης κατι καταλαβαινω.

   Ταξικος

   Διαγραφή
  3. Ινστιτούτο Πουλαντζά μάλλον.

   Αυτό που εκδίδει τις "παρεμβάσεις". Δραγασάκης, Λαπαβίτσας, Λάσκος, Σταθάκης, Τσακαλώτος

   Διαγραφή
  4. ιδρυμα είπα? Κοίτα να δεις...:)

   JKL

   Διαγραφή
  5. ναι, το φυλλαδιάκι που κυκλοφόρησε χθες από την αρ.εν. έλεγε ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ αλλά σήμερα διευκρινίστηκε ότι το διοργάνωσε το ινστιτούτο πουλαντζά.
   χάι λάιτ τής βραδιάς : ερώτηση από κοινό : τί είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα; απάντηση : να κατέβετε αύριο 1.000.000 στον δρόμο για να απαιτήσετε τη διαγραφή τού χρέους. αντίδραση κοινού : χειροκροτήματα, μπράβο.
   μάλλον οι συριζαίοι δεν έχουν πληροφορηθεί την πρόσφατη θέση Σταθάκη...

   πίκατσου

   Διαγραφή
 3. Σημερα το πρωι στο ΜΕΓΚΑ ειχε την ΚΑΝΕΛΗ και τον Προεδρο του ΚΕΠΕ ...παιδια εγινε της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ το αναγνωσμα !!!
  Κατ αρχην αποκαλυφθηκε ο ρολος του "κ". αυτου "καθηγητη " που τον βλεπαμε στα πανελ το 10 και το 11 να υπεραμυνεται τα Μνημονια και την Διαλυση των εργασιακων σχεσεων με προσχημα τα "προνομια" των κηφηνων του Δημοσιου .Ο "κ" αυτος ανταμειφθηκε για τις υπηρεσιες του και τον καναν ΠΡΟΕΔΡΑ !!!
  Δευτερον ξεκαθαριστηκε -μεσω Λιανας- οτι η ταξικη αυτη πολιτικη ΔΕΝ προερχεται ουτε απο τις "εισηγησεις" -αρθρα του οποιου "κ" ΧΟΛΕΖΑ ,ουτε απο τον μαιμου αυτον Οργανισμο(ΚΕΠΕ) ,αλλα ειναι υποβοηθητικος ,προπαγανδιστικος και προσχηματικος ο ρολος του οργανισμου ,οπως και του "κ" Ρακιντζη -προπαγανδιστη ψευδων ειδησεων ....

  οποιος εχει το βιντεο ας το βαλει γιατι εγω δυσκολευομαι τωρα ,για τεχνικους λογους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό εδώ; http://www.youtube.com/watch?v=ckauXJtGRbk

   Και ένα δείγμα ευφυίας και ήθους των επιστημόνων που επιστρατεύονται για προπαγανδιστικούς σκοπούς: "Με καλέσατε εδώ να μιλήσω για την ανεργία με κριτήρια επιστημονικά και με βάζετε έξω λες και είμαι κανένας αγρότης..."

   gdmn1973

   Διαγραφή