Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Περί πλαστογραφίας, αναθεώρησης και Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας

Το άρθρο του πρώην δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη" Γιώργου Πετρόπουλου, με τον βαρύγδουπο τίτλο "Ο πλαστογράφος της ιστορίας του ΚΚΕ Μ. Μαΐλης" ξεκινά ως εξής:
Στην ΚΟΜΕΠ, στις τεύχος 6/2013, δημοσιεύτηκε μακροσκελές άρθρο του Μάκη Μαΐλη, με τίτλο «Η στρατηγική του ΚΚΕ με ΓΓ της ΚΕ τον Νίκο Ζαχαριάδη (1931- 1956)». Με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου, 19ου, Συνεδρίου του ΚΚΕ θα συνεχιστεί η συγγραφή της κομματικής ιστορίας για την περίοδο 1968- 1991 και θα ξαναγραφεί ο πρώτος τόμος του δοκιμίου της ιστορίας του κόμματος για την περίοδο 1918- 1949.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως το προαναφερόμενο άρθρο του Μ. Μαΐλη στην ΚΟΜΕΠ είναι ενταγμένο σ’ αυτή την προσπάθεια, στην αναθεώρηση δηλαδή του πρώτου τόμου της ιστορίας του ΚΚΕ που κυκλοφόρησε το 1995. Και δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία, πως αυτή η αναθεώρηση, θα αφορά στην προσαρμογή αυτού του τόμου στα ιδεολογήματα του δεύτερου (1949- 1968) που κυκλοφόρησε το 2011 αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε η… ορθότητα των συμπερασμάτων του με την μέθοδο της ψηφοφορίας στην πανελλαδική κομματική συνδιάσκεψη που έγινε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. 
Το άρθρο του Μ. Μαΐλη στην ΚΟΜΕΠ μας δίνει το στίγμα της αναθεώρησης του πρώτου τόμου της κομματικής ιστορίας. Κι αυτό το στίγμα δεν είναι τίποτε άλλο από την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας που για να επιτευχθεί με κάποια πειστικότητα ξεκινάει από την διαστρέβλωση των ιστορικών πηγών και την κατά το δοκούν αξιοποίησή τους. Ο Μ. Μαΐλης έχει προκατασκευάσει ένα σχήμα ερμηνείας της ιστορίας του κόμματος κι έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Επομένως εκείνο που του χρειάζεται δεν είναι η μελέτη των ιστορικών πηγών για να καταλήξει κάπου. Αυτό το έχει ήδη φτιάξει. Εκείνο που αναζητεί από τις πηγές είναι η αξιοποίηση των σημείων που θεωρεί ότι ευνοούν την άποψή του και η αποσιώπηση ή διαστρέβλωση εκείνων που οδηγούν σε ανατροπή ή υπονόμευση της προκάτ κομματικής ιστορίας που έχει στο μυαλό του.
Στην παρούσα ανάρτηση, θα ασχοληθώ μόνο με τις εισαγωγικές αυτές παραγράφους του περί "πλαστογραφίας" κατηγορητηρίου του κυρίου Πετρόπουλου. Νομίζω ότι είναι επαρκείς για να δώσουν μια ιδέα για το περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Τι λέει ο κύριος Πετρόπουλος σ' αυτές τις παραγράφους;

Λέει, πρώτον, πως το 19ο Συνέδριο εξέφρασε την επιθυμία της ηγεσίας, προφανώς, του ΚΚΕ (δεν αναφέρεται πουθενά ο παράγοντας της βούλησης της κομματικής βάσης) για "αναθεώρηση" του πρώτου τόμου του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ.

Λέει, δεύτερον, πως η "αναθεώρηση" αυτή έχει ως στόχο να προσαρμόσει τον πρώτο τόμο στα "ιδεολογήματα" του δεύτερου.

Λέει, τρίτον, πως η αρθρογραφία του Μ. Μαΐλη στην ΚΟΜΕΠ εκφράζει το στίγμα της επιχειρηθείσας αναθεώρησης του πρώτου τόμου στη βάση προκατασκευασμένων συμπερασμάτων που συνιστούν "διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας".

Το 2009, όταν ο κύριος Πετρόπουλος εργαζόταν στον Ριζοσπάστη, το 18ο Συνέδριο του κόμματος αποφάσισε "Να πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με βάση το Καταστατικό του Κόμματος για τη συζήτηση του δεύτερου τόμου της Ιστορίας του KKE, της περιόδου 1949 - 1974." Αντίρρηση του κυρίου Πετρόπουλου στην απόφαση αυτή δεν γνωρίζω, μιας και δεν κατάφερα να εντοπίσω καμία παρέμβασή του στον τότε Προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος.

Τον Ιούλη του 2011, και ενώ ο κύριος Πετρόπουλος συνέχιζε να εργάζεται στον Ριζοσπάστη, η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσίευσε τον πρόλογο στον Β' Τόμο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-22 Φεβρουαρίου 2009) αποφάσισε να γίνουν υπόθεση όλου του Κόμματος η τελική διαμόρφωση του Β' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968) και τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προέκυπταν. Η Κεντρική Επιτροπή, εξειδικεύοντας την Απόφαση του Συνεδρίου, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το πρώτο εξάμηνο του 2011, αφού προηγηθεί συζήτηση του Δοκιμίου στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ). 
Από την ιστορική έρευνα αυτής της περιόδου είχε γίνει φανερή η ανάγκη συλλογικής επανεκτίμησης αποφάσεων που αποτέλεσαν στροφή στην πορεία του Κόμματος. [...] 
Ετσι, μετά το 18ο Συνέδριο, η ΚΕ επέλεξε και ακολούθησε την εξής διαδικασία: 
Το Μάρτιο του 2010, σχέδιο του Β' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949-1974, δόθηκε στα καθοδηγητικά όργανα έως Αχτιδικές Επιτροπές στις ΚΟΑ, ΚΟΠ, ΚΟΘ και έως Νομαρχιακές Επιτροπές στις Οργανώσεις Περιοχών, καθώς και στο ΚΣ της ΚΝΕ και τα Συμβούλια Περιοχών. Το σχέδιο συζητήθηκε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Τα πολιτικά συμπεράσματα του Δοκιμίου εγκρίθηκαν σχεδόν από το σύνολο των στελεχών. 
Συγκεντρώθηκαν, μελετήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι ερωτήσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις των συντρόφων που δόθηκαν γραπτά ή προφορικά κατά την πραγματοποίηση δύο κύκλων συνεδριάσεων. Με βάση όλη αυτή τη διαδικασία συζήτησης η ΚΕ έκανε διορθώσεις - συμπληρώσεις στο Β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, ενώ περιόρισε τη χρονική του περίοδο στα χρόνια 1949-1968. 
[...] 
Το διορθωμένο σχέδιο της ΚΕ δόθηκε στα κομματικά μέλη και στα στελέχη της ΚΝΕ μέχρι και Τομεακά Συμβούλια το Φεβρουάριο του 2011. Ακολούθησε 4μηνη διαδικασία για τη μελέτη παρουσίαση-συζήτηση του Β' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949-1968. 
Συγκεντρώθηκαν και πάλι, μελετήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι ερωτήσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις των συντρόφων που κατατέθηκαν στους δύο κύκλους συνεδριάσεων των ΚΟΒ. Το κείμενο εγκρίθηκε από τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των κομματικών μελών. 
Η ΚΕ επεξεργάστηκε διορθώσεις - συμπληρώσεις στο «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄τόμος, 1949-1968», το οποίο έφερε για έγκριση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις 16 Ιουλίου 2011
Η όλη διαδικασία εσωκομματικής συζήτησης, συμπλήρωσης - διόρθωσης του Δοκιμίου κράτησε περίπου ενάμισι χρόνο
[...] 
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ενέκρινε τον παρόντα τόμο, καθώς και τρεις ξεχωριστές αποφάσεις: κομματικής αποκατάστασης του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Βαβούδη και πολιτικής αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα).
[...] 
Ο Α' τόμος του Δοκιμίου, αν και πραγματεύεται τη δεκαετία του 1940, δεν περιλαμβάνει ανάλογη εκτίμηση για τις αδυναμίες της ηγεσίας του Κόμματος στην εξέλιξη της στρατηγικής και της δράσης του και ιδιαίτερα την αδυναμία αντικειμενικής εκτίμησής τους στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος (1945). 
Ο Α' τόμος του Δοκιμίου προσεγγίζει τη δεκαετία του 1940 περισσότερο αφηγηματικά, με αναφορές στις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που κυριάρχησαν στη συνέχεια σε κομματικά ντοκουμέντα, θέτοντας πολύ λιγότερο αυτές τις εκτιμήσεις στην ιστορική έρευνα. 
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του Α' τόμου [σσ. 1995-2011], δημοσιεύθηκε πλήθος μονογραφιών και η συλλογική μελέτη του Κόμματος για το ΔΣΕ1. Το κυριότερο είναι ότι σε αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ οργάνωσε μεγάλο μέρος του αρχείου του, απέκτησε νέες ιστορικές πηγές για τις σχέσεις του με το ΚΚΣΕ και άλλα ΚΚ, καθώς και για τις προγενέστερες σχέσεις του με την Κομμουνιστική Διεθνή και με κάθε μορφή συντονισμού των ΚΚ. 
Οι αντεπαναστατικές ανατροπές υποχρέωσαν το Κόμμα μας να εξετάσει βαθύτερα τη δράση του, την Ιστορία του. Υποχρεωθήκαμε από τα πράγματα να πάμε πιο βαθιά στην ιστορική αποτίμηση επιλογών και ενεργειών του Κόμματός μας. 
[...] 
Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών και τα συμπεράσματά τους δεν υπήρχαν κατά τη συγγραφή του Α' τόμου της Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, που εκδόθηκε το 1995 με μορφή Δοκιμίου και με την υπογραφή του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρ' όλα αυτά η έκδοση έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί πλήθος χρήσιμων παρατηρήσεων για την περαιτέρω επεξεργασία του, αλλά και για τη συγγραφή του Β' τόμου, της περιόδου 1949-1968
Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί δικαιολογημένη, εξηγήσιμη από ερευνητική άποψη, την ύπαρξη διαφοροποιήσεων μεταξύ Α' και Β' τόμου του Δοκιμίου. Τέτοιες διαφοροποιήσεις για παράδειγμα συνιστούν η εκτίμηση για το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τη στρατηγική του ΚΚΕ στα χρόνια του ΕΑΜ, η εκτίμηση για το 7ο Συνέδριο, για την αποχή από τις εκλογές του 1946, η εκτίμηση για τη στρατηγική της 5ης Ολομέλειας 1949 σχετικά με το χαρακτήρα της πάλης του ΔΣΕ κ.ά. 
Κατά την περίοδο συγγραφής του Α' τόμου δεν είχε προχωρήσει σημαντικά ούτε η διερεύνηση των παραγόντων που επέδρασαν στις επιλογές του ΚΚΕ, ιδιαίτερα της δεκαετίας του 1940, ούτε η ιδεολογική γενίκευση των συμπερασμάτων. 
Η διαδικασία μελέτης της περιόδου 1949-1968 ήταν μακρόχρονη, αλλά κυρίως συλλογικότερη. Αποτυπώνει την πολύπλευρη συμβολή χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλη τη διαδικασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. 
[...] 
Ο Επίλογος είναι κατά κάποιο τρόπο ένα προοίμιο του Γ' τόμου της Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1968-1991 (14ο Συνέδριο ανασυγκρότησης του Κόμματος). 
Η ΚΕ επισημαίνει ότι η εξομάλυνση των διαφοροποιήσεων μεταξύ των Α' και Β' τόμων του Δοκιμίου θα γίνει με την περαιτέρω έρευνα της ιστορικής περιόδου 1918-1949, με τη συμπλήρωση - διόρθωση του Α' τόμου.  
[...]
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε ότι η επανεκτίμηση θέσεων και πολιτικών επιλογών, που προκύπτει από την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, δε συνιστά λαθολογία, δεν ανοίγει δρόμο στον αναθεωρητισμό και οπορτουνισμό. Οδηγεί σε επαναστατικού χαρακτήρα διόρθωση λαθών. Μηδενισμό και απογοήτευση παράγει η λαθολογία, δηλαδή η χρησιμοποίηση των λαθών για άρνηση της ηρωικής ιστορίας της ταξικής πάλης στην Ελλάδα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, για εγκατάλειψη ιδεολογικών αρχών, για αιτιολόγηση οπορτουνιστικών επιλογών.
Ιούλιος 2011
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ
Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω;

Πρώτον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος αποκρύπτει την ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στην διαδικασία της συγγραφής του Β' Τόμου, που περιελάμβανε την ενεργό συμμετοχή της βάσης του κόμματος και την έγκριση σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, και σ' αυτή του Α' Τόμου, που δεν πέρασε ποτέ από αυτή τη διαδικασία, αλλά παρέμεινε εξ ολοκλήρου έργο του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. 

Δεύτερον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος στην ουσία ότι ο Α' Τόμος αποτελεί προϊόν του "πραγματικού" ΚΚΕ, ενώ ο Β' είναι χάλκευμα μιας κλίκας, τη στιγμή που ο Β' Τόμος αποτελεί προϊόν πολύ ευρύτερης εσωκομματικής διαβούλευσης από ό,τι ο Α' -- και όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη, αφού ήσαν πολλές οι αλλαγές και τροποποιήσεις που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου σχεδίου και του τελικού αποτελέσματος.

Τρίτον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος αποκρύπτει πως η όποια "αναθεώρηση" απόψεων ή προσεγγίσεων που εκφράστηκαν στον Α' Τόμο αποτελεί προϊόν της συλλογικής βούλησης των μελών του κόμματος και όχι μηχανορραφία του κυρίου Μαΐλη ή του όποιου κυρίου Μαΐλη.

Τέταρτον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος αποσιωπά πως η πρόθεση εναρμόνισης του Α' Τόμου με την προσέγγιση του Β' δεν αποτελεί κάποιου είδους συνωμοτική λαθροθειρία, αλλά είχε διατυπωθεί δημόσια όταν ο ίδιος ήταν δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, χωρίς ο ίδιος να πει το παραμικρό για το θέμα. Ούτε στην τοποθέτησή του στον Προσυνεδριακό του 19ου συνεδρίου αναφέρεται σ' αυτό, άλλωστε. Και βέβαια, ως μέρος της Πολιτικής Απόφασης του 19ου συνεδρίου (απόφαση #5: "Νέα έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος της περιόδου 1918-1949."), η αναθεώρηση του Α' τόμου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος. Τη διαδικασία απ' την οποία προέκυψε ο Β' τόμος την ειρωνεύεται τώρα ο κύριος Πετρόπουλος ("αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε η… ορθότητα των συμπερασμάτων του με την μέθοδο της ψηφοφορίας"), μόνο που τούτο δεν εξηγεί γιατί δεν ειρωνεύεται την δημοκρατικότητα της διαδικασίας συγγραφής του Α' Τόμου, ή γιατί δεν την ειρωνεύτηκε ούτε όταν πάρθηκε η απόφαση για την συγγραφή του Β' Τόμου στο 18ο συνέδριο, ούτε καν στην παρέμβασή του στον Προσυνεδριακό του 19ου.

Πέμπτον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος παρακάμπτει τους καθαρά τεχνικο-επιστημονικούς λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε πως ήταν αναγκαία η αναπροσαρμογή του Α' Τόμου, δηλαδή, την πολύ μεγαλύτερη οργάνωση του αρχείου του κόμματος μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στον Περισσό, την δημοσίευση μελετών στο διάστημα 1995-2011 που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, καθώς και τον πολύ μεγαλύτερο χρόνο που υπήρχε για σε βάθος μελέτη των "των παραγόντων που επέδρασαν στις επιλογές του ΚΚΕ".

Έκτον, ότι ο κύριος Πετρόπουλος, με όλους τους παραπάνω τρόπους, προσπαθεί να ενοχοποιήσει μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, αυτή της επανεκτίμησης θέσεων και επιλογών στο φως της εμπειρίας που συσσωρεύεται, ώστε να την παρουσιάσει, παιδαριωδώς, ως κάποιου είδους "πραξικόπημα." Οι επανεκτιμήσεις όμως δεν είναι ούτε κάτι αλλόκοτο, ούτε κάτι αφύσικο όπως προσπαθεί να υπονοήσει ο κύριος Πετρόπουλος, αλλά είναι αντίθετα οργανικό κομμάτι της ζωής κάθε κόμματος· το ζήτημα, όταν πρόκειται για κομμουνιστικό κόμμα, είναι κατά πόσο συμβάλουν στην επιτέλεση των επαναστατικών του καθηκόντων. Και αυτό βέβαια κρίνεται πάντοτε στην πράξη, όπως θα κριθεί, στο μέλλον, και η επανεκτίμηση που έλαβε χώρα στον Β' Τόμο του Δοκιμίου. Μόνο που τα κριτήρια δεν θα είναι, βέβαια, εκλογικού χαρακτήρα. Τα επαναστατικά κόμματα δεν κρίνονται από ποσοστά σε εκλογές αλλά από το πόσο συμβάλλουν στην προετοιμασία και την ηγεσία επανάστασης (παρεμπιπτόντως, η επανάσταση δεν "κηρύσσεται" όπως γράφει ο κύριος Πετρόπουλος στο άρθρο του, συγχέοντας πιθανώς τον Λένιν με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό· αν "κηρυσσόταν", θα την κήρυττα εγώ σήμερα χωρίς να περιμένω το ΚΚΕ).

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Ποιος πλαστογραφεί τι; Ποιος αναθεωρεί με τις πιο κραυγαλέες διαστρεβλώσεις την πρόσφατη ιστορία, στο όνομα μάλιστα του "αντι-αναθεωρητισμού"; Και γιατί παρέμεινε μετά το 1991 ο κύριος Πετρόπουλος σ' ένα κόμμα όπου, όπως κατήγγειλε στην επιστολή του στον Προσυνεδριακό του 19ου συνεδρίου,"η καθοδήγηση του Κόμματος [...] φρόντισε μέσα στο Κόμμα να ακούγεται μόνο η δική της φωνή, να παραγκωνίζονται από τα όργανα όσοι είχαν διαφορετική άποψη, να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σύντροφοι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάθε γραμμή και νέοι σύντροφοι που ήρθαν στο Κόμμα μετά το 1991 οι οποίοι (όσοι τουλάχιστον αναδείχτηκαν) δεν έχουν ιδέα τι είναι και από πού έρχεται το ΚΚΕ";

21 σχόλια:

 1. Ο πετρόπουλος οσο περνα ο καιρος δειχνει το αποκρουστικο προσωπο ενός γεωργαλα. Οι προσωπικοι συκοφαντικοι χαρακτηρισμοι, ο διασυρμος της ηγεσιας του ΚΚΕ η διαστρεβλώση των γραπτών που δηθεν κριτικάρει και η αποσιωπηση των διαδικασιών που το ΚΚΕ ακολούθησε τοσο στο β΄τομο όσο και γενικοτερα στη διαμορφωση των θεσεων και του προγραμματος του δείχνει πλεον ανηθικοτητα. Και αυτος θα καταληξει στον σκουπιδοντενεκε της ιστορίας παρεα με τους υπολοιπους γεωργαλαδες φαρακους κλπ
  Είναι πλεον σχεδον αδυνατο να ξεχωρισεις τα γραπτα του από αυτά της οακκε του σταθη και της ανασυνταξης 1918-1956. Εμμετικος αντικομμουνισμός
  Κριμα που πεταγαμε τα λεφτα μας σε έναν φελο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί πολλά πρώην μέλη του ΚΚΕ συμπεριφέρθηκαν διαχρονικά σαν τον Ιανό;
  Πολλοί έχουν διαφωνήσει με το ΚΚΕ (κυρίως για λόγους τακτικής) λίγοι όμως πήγαν σπίτι τους μουρμουρίζοντας έστω "δεν είναι αυτό το ΚΚΕ που πίστεψα". Αυτό να το δεχθώ. Οι περισσότεροι όμως βγάζουν χολή ακόμα-ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο για νυν στελέχη, βοηθούντος και του ίντερνετ.

  Ίσως κάποτε να πρέπει να γράψεις ένα ψυχαναλυτικό (περισσότερο) κείμενο για τους τελευταίους ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξεχνώ π.χ. τον Κ. Κάππο.
   (που δεν πήγε σπίτι του, ως το τέλος του)

   Διαγραφή
  2. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά του τύπου που μας ενδιαφέρει είναι η στάση "εγώ (και οι φίλοι μου) είμαστε το κόμμα." Κανένας σοβαρός άνθρωπος που έφυγε από το ΚΚΕ δεν είχε τέτοια στάση (και έφυγαν και αρκετοί σοβαροί άνθρωποι από το ΚΚΕ). Και για έναν πολύ καλό λόγο: δεν είναι πολιτική στάση. Είναι απλώς ψυχολογικό σύμπτωμα.

   Αυτός που έχει πολιτικές διαφωνίες μιλά για τις πολιτικές του διαφωνίες. Βεβαίως, σπάνια γίνεται φίρμα με αυτόν τον τρόπο, γιατί αυτό δεν πουλάει. Το "ακροατήριο" θέλει κατινιές του είδους "είστε λαθρεπιβάτες ρε", και αυτές εισπράττει από αυτούς που δεν είναι ικανοί για κάτι καλύτερο ή εμβριθέστερο.

   Για να είσαι βέβαια ικανός για κάτι καλύτερο από κατινιές αντί για πολιτική κριτική, πρέπει να έχεις πραγματικά φύγει από το κόμμα εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών. Πολύ αμφιβάλλω αν όσοι μονοπωλούν την συζήτηση είχαν πραγματικές πολιτικές διαφωνίες. Στην αρθρογραφία τους κυριαρχεί μονότονα το ίδιο μοτίβο: εμείς είμαστε πραγματικοί κουκουέδες, εσείς είστε λαθρεπιβάτες, καταστρέψατε το κόμμα, κλαψ, λυγμ, και για την ουσία τίποτα. Ούτε καν το θάρρος της ανοιχτής αποστασίας δεν έχουν, όπως τόσοι και τόσοι που κατά καιρούς δήλωσαν "εεεε, το ξανασκέφτηκα το πράμα, δεν είμαι κομμουνιστής." Τους βρίσκω εκτυφλωτικά βαρετούς και ανούσιους.

   Διαγραφή
  3. Απαντησεις σαν την παραπανω χρειαζεται. Κατα τα αλλα τετοιοι ρουφιανοι πρεπει να αντιμετωπιζονται με εναν τροπο. Πολιτικος και προσωπικος αποκλεισμος. Ετσι και αλλιως τετοιοι χαφιεδες θα βρουν στασιδι οπως και τα υπολοιπα απολειφαδια του οπορτουνισμου. Η τσεπη τους να ναι γεματη και η ματαιοδοξια τους να ικανοποιειται.
   Υγ. Στεναχωριεμαι που αυτος ο χαφιες πληρωνοταν απο το υστερημα το δικο μου και αλλων πολλων.

   Διαγραφή
  4. Χρειάζεται ψευδώνυμο το σχόλιό σου.

   Διαγραφή
  5. o Πετροπουλος ετσι ηταν απο φοιτητης-τον γνωριζω προσωπικα-παντα τυχοδιωκτης και "ξερολας", παντα "κριτικος" απεναντι στην καθοδηγηση-την οποια-παντα με το "Σπαθι" σηκωμενο και ετοιμος για "μαχη'΄εναντια σε οτι στο στενοκεφαλο μυαλο του μοιαζει διαφορετικο απο οτι αυτος θεωρει σωστο, εχω μια απορια αν και απαντιεται απο τα γεγονοτα, πως αυτος και ορισμενοι αλλοι κατεληξαν "δημοσιογραφοι" του "Ρ" μετα το 1994, ανδρωθηκαν εκει, επαιρναν τα 5χιλιαρα απο το Κομμα παιζοντας το "δημοσιογραφαρες" και τελικα σηεμρα πολεμουν το Κομμα με την ταμπελα του πρωην στην κεφαλα τους.Η αποφαση τοςυ 19ου ηταν τελικα σωστη, κανεις στα ΜΜΕ του Κομματος δεν θα αμειβεται με περισσοτερα απο τον μεσο βασικο μσιθο στον ιδιωιτκο τομεα.Αντε γιατι πολυ μας τα χουν πρηξει Πετροπουλοι και Ζηλακοι για να μην πω για καποιους αλλους "πρωην" που γνωριζω" προσωπικα και βλεποντας τους λιβελους τους σημερα εναντια στο Κομμα μου ρχεται να ξερασω..

   ΥΓ "καληνυχτα" Γιωργο Πετροπουλε, δυστυχως σε καταλαβα αργα αν και απο το '90 μου "μυριζες" οπορτουνισμο.


   Ταξικος

   Διαγραφή
  6. Έχεις εικόνα γι'αυτό που λες για πεντοχίλιαρα; Χωρίς καμμία πρόθεση υπεράσπισης του Πετρόπουλου και παρεξήγηση.
   Ούτως ή άλλως σε διάφορες περιπτώσεις τέτοιων "ηρωικών εξόδων" παλιότερα και πιο πρόσφατα, υπήρξαν πιστεύω "καμπανάκια" και διάφορα σημάδια από πιο νωρίς (έχω στο μυαλό μου κι εγώ παράδειγμα), το ζήτημα είναι να τα αντιλαμβάνεται έγκαιρα το Κόμμα και να τα αντιμετωπίζει, γιατί μπορεί να μην είναι όλοι "πετρόπουλοι", ώστε να μπορεί να τους βοηθήσει να διορθώσουν λάθος αντιλήψεις και να μη καταλήξουν αιχμή του δώρατος του σύγχρονου αντικομμουνισμού.

   Διαγραφή
 3. Καλυτερη απαντηση στον λιβελλο Πετροπουλου δεν θα μπορουσε νομιζω να υπαρξει .Ισως απ τον ιδιο τον Μαιλη ενδεχομενως .Απο την μικρη μου πειρα απ το κομμα ξερω πολυ καλα τι σημαινει " Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το πρώτο εξάμηνο του 2011, αφού προηγηθεί συζήτηση του Δοκιμίου στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ). "...Σημαινει μια επιπονη διαδικασια για καθε μελος του κομματος και Κνιτη ,την στιγμη που παραλληλα δεν πρεπει να μεινει πισω και η τρεχουσα καθημερινη πολιτικη και συνδικαλιστικη δραση .Αυτο σημαινει περισσοτερο δημιουργικο διαβασμα ,περισσοτερο χρονο στα γραφεια ,αλλα και τεραστια ευθυνη του τι θα πεις και τι θα προτεινεις .Η εσωκομματικη ζωη πρεπει να τρεξει με υπερηχητικη ταχυτητα κι εδω δεν μετραει τοσο η απο τα πανω προταση (που δινεται ως βαση συζητησης) οσο η ουσιαστικη παρεμβαση σ αυτην του καθενα .ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ λεει ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Συνδιασκεψη που φτανει μεσα σε καθε ΚΟΒ το ΕΝΝΟΕΙ και δεν ειναι για τα ματια του κοσμου .
  Πιστευω οτι η αστικη ταξη περιμενε στο 19ο το κομμα να υποστει ρωγμες ,ισως και την διασπαση ή την διαλυση του ...ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΕ αυτο το 98% που δειχνει μετα απο τα εκλογικα αποτελεσματα του 12 οτι η ΕΝΟΤΗΤΑ και η σταθερη ταξικη του πορεια οχι μονο δεν δημιουργησε ρωγμες αλλα το ατσαλωσε και το "πεισμωσε" ακομα περισσοτερο .Θυμηθειτε τα αρθρα στον Αστικο Τυπο κατα την διαρκεια του προσυνεδριακου οταν ανακαλυπταν καποιο αρθρο καποιου που "τα εχωνε" στην ηγεσια ...Ηθελε η πουτανα να κρυφτει κι η χαρα δεν την αφηνε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρόσβλεπαν πράγματι σε διάσπαση, ήλπιζαν πράγματι πως με αιχμή του δόρατους αυτούς τους απίθανους "τρου κουκουέδες" που όπου πατούν και όπου βρεθούν διατυμπανίζουν πως είναι οι ίδιοι, ατομικά, το αληθινό κόμμα*, θα διαλύσουν το ΚΚΕ.

   * Έπεσε πάλι σφαλιάρα απ' τους παλαίμαχους του ΔΣΕ όμως...μα τι σφαλιάρα.

   Διαγραφή
  2. Τι έννοοεις σφαλιάρα; Δε σε πιάνω...

   Διαγραφή
  3. Εννοώ ότι οι βετεράνοι στήριξαν το κόμμα που προσπαθούσαν οι "τρου" να πουν ότι διαβρώθηκε, διαλύεται, το πήραν οι λαθρεπιβάτες, κλπ. Και πού να βγεις να κάνεις τον "τρου" στους βετεράνους του ΔΣΕ!

   Για παράδειγμα:

   Αγαπητοί σύντροφοι,

   Aπό το 7ο Συνέδριο του '46 μέχρι το 18ο, μελετώντας ντοκουμέντα, δεν ένιωθα την ανάγκη να πάρω μέρος στον Προσυνεδριακό Διάλογο, γιατί με κάλυπταν οι Θέσεις και τα ντοκουμέντα.

   Λόγω προβλήματος όρασης δεν μπορούσα να μελετήσω τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, εκτός απ' όσα άκουσα στη συνέλευση της ΚΟΒ για το θέμα αυτό.

   Σύντροφοι, αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκινήσω από μερικά οργανωτικά θέματα, με πρώτο και κύριο τη μη τήρηση των συνωμοτικών κανόνων που επιβάλλονται σε ένα Επαναστατικό Κόμμα. Τα μέλη της ΚΟΒ είναι στρατολογημένα κατά την 30χρονη νομιμότητα του Κόμματος, και γι' αυτό υπάρχει μια χαλάρωση γύρω από αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές απόρρητα ντοκουμέντα που είναι για τα μέλη του Κόμματος να διαρρέουν και πολλές φορές να βλέπουν τη δημοσιότητα στον αστικό Τύπο. Γι' αυτό το σοβαρό πρόβλημα, σύντροφοι, χρειάζεται ενημέρωση όλων των μελών του Κόμματος πως πρέπει να περιφρουρούν, να γίνουν μαθήματα πώς ο κάθε σύντροφος να περιφρουρεί το Κόμμα.

   Επίσης, θέλω να επισημάνω μερικές αδυναμίες στις δουλειές των ΚΟΒ. Πολλές φορές δε γίνεται επεξεργασία των θέσεων του Κόμματος από τον γραμματέα και το γραφείο, με συλλογική δουλειά να κατεβάζουμε τη στρατηγική και πολιτική του Κόμματος. Πολλές φορές το γραφείο δεν διαμορφώνει την εισήγηση σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του χώρου του, δηλ. η εισήγηση δεν διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά το χώρο, αλλά έρχεται από πάνω.

   Και τώρα να πω δυο λόγια για τις απόψεις που εκφράζονται με τον Προσυνεδριακό Διάλογο. Παρακαλώ τη γυναίκα μου να μου τα διαβάσει, και βλέπω ότι ορισμένοι σύντροφοι προβάλλουν καλοπροαίρετα απόψεις για την καλύτερη υλοποίηση των Θέσεων. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι υποτιθέμενοι σύντροφοι που η πολεμική τους είναι πέρα για πέρα αντικομματική, αντικαταστατική, και γι' αυτό σύντροφοι θέλω να τονίσω το εξής: ότι το Κόμμα μας είναι επαναστατικό, και κατά συνέπεια όλα τα προγράμματά του αποβλέπουν στην κατάκτηση της εξουσίας με επανάσταση, εφόσον συσπειρωθούν αυτές οι δυνάμεις που θα είναι σε θέση το Κόμμα να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί τα κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων για το εκλογικό αποτέλεσμα; Ξεχνούν ότι κοινοβουλευτικά δεν πάρθηκε καμία λαϊκή εξουσία, και αυτές που πάρθηκαν τις πήραν πίσω, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Χιλή; Ειδικά στην Ισπανία οι πολυάριθμες Ερυθρές Δυνάμεις που έφτασαν μέχρι τη Γαλλία, ο σοσιαλδημοκράτης Μπλουμ δεν τους επέτρεψε να πάρουν μέρος.

   Τελειώνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στο 19ο Συνέδριο, κι όλοι εμείς οι εναπομείναντες Αντιστασιακοί θα παλέψουμε για την εφαρμογή των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου.

   Γιάννης Σαπουντζόγλου
   Μέλος ΚΟΒ Πειραϊκής
   http://www.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=7356886&action=print

   Διαγραφή
  4. Παράδειγμα 2:

   Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) απευθύνει στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον πιο θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και εύχεται επιτυχίες στις εργασίες του για το καλό της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, του χεριού και του πνεύματος.

   Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού που οδηγεί το λαό μας στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μόνο δρόμο εξόδου από την τραγική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και η νεολαία μας, αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του εξωτερικού χρέους, με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

   Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, οι αγωνιστές του ΔΣΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ, συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά σε όλες τις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος.

   Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ!
   http://www.902.gr/eidisi/19o-synedrio-kke/14180/hairetistirio-tis-peaea-dse

   Διαγραφή
  5. "Λαθρεπιβάτες"...τώρα που μου το θύμησες,που είναι ο Αλέκος Χαλβατζής; Τον έχουμε χάσει πολύ καιρό τώρα. Εκλογές έρχονται, γιατί δεν εμφανίζεται να μας "φωτίσει";

   Διαγραφή
  6. Έχω την αίσθηση ότι αυτός αλλιώς περίμενε να του βγει, πιθανώς λόγω απειρίας, και έχει "κάτσει" έκτοτε. Αλλά βγήκανε ένα τσούρμο άλλα φυντάνια, καινούργια και παλιά, με την ίδια γραμμή, οπότε το ίδιο κάνει.

   Διαγραφή
  7. Η συνεισφορα αυτων των βετερανων του κομματος ειναι σημαντικοτατη και πολυτιμη .Μακαρι καθε ΚΟΒ να εχει κι απο εναν τετοιο .Ειναι αυτοι που κρατησαν ορθιο το κομμα το 91 ,περαν ολων των προηγουμενων αθλων τους .Δυστυχως σημερα υπαρχουν λιγοι τετοιοι μια και περασαν 23 χρονια κι αρκετοι ηταν ηδη μεγαλοι σε ηλικια .Εκεινο ομως που δεν ξερουν πολλοι ειναι τα ποσοστα αναννεωσης της ΚΕ και του ΠΓ απο Συνεδριο σε Συνεδριο ....απο το 91 ως σημερα ειναι υψηλοτατα (οσο σε κανενα αλλο Αστικο κομμα) ....εκει ομως Αντωνη που εγειρε η πλαστιγκα οριστικα πλεον (και συστηματικα απο τοτε) ηταν η ταξικη αναννεωση ...τα ποσοστα εργατων !

   Διαγραφή
  8. "εκει ομως Αντωνη που εγειρε η πλαστιγκα οριστικα πλεον (και συστηματικα απο τοτε) ηταν η ταξικη αναννεωση ...τα ποσοστα εργατων !"

   Εμ δεν κοιμάται το κόμμα, να πάει αδιάβαστο στους Ρούσηδες!

   "Κόμμα με εργατική σύνθεση σε όλη την κλίμακά του, σε μέλη και στελέχη. Ιδιαίτερα σε συνθήκες σχετικής σταθεροποίησης της επαναστατικής εξουσίας, η διεύρυνση των δυνάμεων του Κόμματος, η ηλικιακή του ανανέωση δεν πρέπει να ανατρέπουν το πλειοψηφικό μερίδιο των εργατών και εργατριών των παραγωγικών τμημάτων της βιομηχανίας."
   http://www.kke.gr/taytothta/

   Διαγραφή
  9. Αν και για να πω την αληθεια πρεπει να ξαναδει το κομμα ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ συνθηκες που ζουμε και περισσοτερο σ αυτες που ερχονται ,την δημοσιευση ανοικτα του εσωκομματικου διαλογου στην κοινωνια

   Διαγραφή
  10. χαχαχαχαχα ο Αλεκος ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ τον δρομο του ....ειναι απο καλο "μεταλλο" Καστοριας

   Διαγραφή
 4. Ο Πετρόπουλος - εκτός των άλλων που θίγει η ανάρτηση - ξέπεσε στον χυδαίο σχολαστικισμό.
  Τυπικό σύμπτωμα κάποιου ο οποίος στη μανία του να βλάψει το συλλογικό οργανισμό που τον ξέρασε ως ανεπιθύμητο/ξένο σώμα, ψάχνει να βρει ό,τι μπορεί - κι όταν δε βρίσκει, κατασκευάζει - προκειμένου να δώσει μια επίφαση αντικειμενικότητας στην εμπάθεια της πολεμικής του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή