Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Ρόμπα (ο Καρας και ο Φουκαράς)

Και συ, τέκνον Κάρας;
Γαλλία — Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της Τρόικα στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επταμελής Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2014.

Στην Αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Otmar Karas και συνεισηγητής της σχετικής έκθεσης της εν λόγω επιτροπής, καθώς επίσης και ο συνεισηγητής και Μέλος του ΕΚ Liem Hoang Ngoc. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν οι Ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Νίκος Χουντής.

Η Αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 12:30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Αμαλίας 8 Σύνταγμα. Το κλιμάκιο του ΕΚ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προεδρεία επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, τους αντιπροέδρους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Πηγή: Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο

«Σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα οι δύο συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες με Μνημόνιο. Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η παρουσία της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα καθυστέρησε. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε πλήρη σύνθεση. 

Η παρουσία της Επιτροπής στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ευρύτερη δυνατότητα διαλόγου αλλά και από μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν φανερές και κατανοητές διεθνώς όλες οι πτυχές της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης. Όλες οι πτυχές των θεσμικών αντιδημοκρατικών εκτροπών που συνέβησαν για να επιβληθεί η καταστροφή του μνημονίου στην Ελλάδα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής. Εξαντλούμε τις θεσμικές δυνατότητές μας στην προσπάθεια να συμβάλουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο έργο των δύο συνεισηγητών. Για το λόγο αυτό: 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Στρασβούργο, τους ζητήσαμε την παράταση της διάρκειας της έρευνάς τους. Τους ζητήσαμε να αποσυνδεθεί η όλη διαδικασία από την προεκλογική συγκυρία στην Ευρώπη. Αλλά και για να μπορέσουν να εμβαθύνουν το έργο τους, τους ζητήσαμε να καλέσουν κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, με άνεση χρόνου. 

Για τη διευκόλυνση του έργου τους, τους παραδώσαμε τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου που επεξεργαστήκαμε και η οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Καταθέσαμε, επίσης, σειρά τροπολογιών στο σχέδιο της Έκθεσης που υπέβαλαν οι δύο συνεισηγητές. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι φανερό ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας. Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα. 

Σύντομα, όμως, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν. Το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο λαός μας έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε». 
Ιούδα, προδότη, Ισκαριώτη!
Ότμαρ Κάρας: «εκθέτει» Τσίπρα και «νομιμοποιεί» την τρόικα

Την ίδια ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας υπερθεμάτιζε σε θετικές δηλώσεις για την πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου, του «πιο δημοκρατικού ευρωπαϊκού θεσμού το οποίο έκανε το βήμα που η ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», όπως δήλωσε, συστήνοντας την επιτροπή που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας, ο εκ των εισηγητών της εν λόγω επιτροπής αξιολόγησης, αυστριακός κ. Ότμαρ Κάρας άφηνε έκθετο τον κ. Τσίπρα καταλογίζοντάς του ότι στην συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο επί μια και πλέον ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε ούτε προτάσεις ούτε είπε κάτι για τους στόχους του.

Μάλιστα επικράτησε αλαλούμ καθώς στην μετάφραση δεν αποδόθηκε το όνομα του κ. Τσίπρα, το οποίο ανέφερε ο κ. Κάρας, αλλά η λέξη «Κύπρος». Χρειάστηκε διευκρίνιση του ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο «Πλάζα» όπου διαμένει, ο οποίος είπε ότι «δεν θα μπορούσα να συναντηθώ με χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι αναφερόταν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επίμαχη φράση του κ. Κάρας ήταν ότι: «Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα. Εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης». Και συμπλήρωσε: «Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω».

Αν και ο κ. Κάρας μιλούσε στα αγγλικά, ωστόσο η γερμανική προφορά του προκάλεσε μεταφραστική σύγχυση, η οποία οφείλεται στο ότι ενώ αναφερόταν στον κ. Τσίπρα, η διερμηνέας νόμισε ότι άκουσε τη λέξη «Zypern» (όπως λέγεται η Κύπρος στα Γερμανικά). Γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε άλλωστε αργότερα ο κ. Π. Λαφαζάνης, «αν είχε αναφερθεί στον κ. Τσίπρα θα τον είχαμε διώξει κακείν κακώς». Σημειώνεται ότι παρών ήταν στην συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής, όπως και η βουλευτής του κόμματος κυρία Νάντια Βαλαβάνη. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα υπάρξει επίσημη αντίδραση για τα λεγόμενα του κ. Κάρας.

Κατά τα λοιπά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης». «Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς», τόνισε, ενώ απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» προσφέροντας έτσι την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της.

Από εκεί και πέρα, είπε ότι «αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο». «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι σωστό ότι ερχόμαστε τώρα στο τέλος της κρίσης» λέγοντας ότι από το 2011 «ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την δημοσιονομική κρίση και συντάξαμε σχετική έκθεση». «Έχουμε έρθει τρεις-τέσσερις-πέντε φορές», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρωτοβουλία για να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου».

Ο συνεισηγητής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου γάλλος κ. Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, τόνισε ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «έχει παραβιαστεί» επισημαίνοντας ότι ως επιτροπή «εστιάζουμε στις θεσμικές διαστάσεις». Επίσης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανέτοιμη για την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους θα έχετε για δεκαετίες προγράμματα λιτότητας».

Νωρίτερα, σφοδρή κριτική είχε ασκήσει ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας ότι «μας θυμηθήκατε ως ευρωκοινοβούλιο μετά από 4 ολόκληρα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας, που η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ευρωκοινοβούλιο ότι «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία, μια μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας σε ειρηνική περίοδο». «Ήρθατε από το ξενοδοχείο ΄΄Πλάζα΄΄ στην Βουλή. Θα ήταν καλό να περπατήσετε τους δρόμους της Αθήνας με τους άστεγους και τους εξαθλιωμένους», είπε στον κ. Κάρας και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι τα σωτήρια έργα της ΄΄δικτατορίας΄΄ που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. με την συμβολή του ΔΝΤ».

Επίσης, είπε: «Η συμπεριφορά της Ε.Ε. και της Γερμανίας ήταν συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και κάτι χειρότερο, διότι τα προγράμματα της υποτιθέμενης διάσωσης δεν έχουν καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση. Επιβλήθηκαν. Συμφώνησαν (οι κυβερνήσεις) με το πιστόλι στον κρόταφο: ότι αν δεν τα δεχθείτε θα χρεοκοπήσατε». Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των μνημονίων ότι «ποτέ δεν έθεσαν τα προγράμματα της τρόικας υπό την κρίση του λαού» και κάλεσε τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν τις «μυθοπλασίες» που ακούγονται για την Ελλάδα με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα: «Είμαστε στον 4ο χρόνο και φως στην άκρη του τούνελ με τρόικα και λιτότητα δεν υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση συζητάει την λήψη νέων μέτρων που δεν αντέχει ο ελληνικός λαός». Τέλος, τόνισε ότι «έχει υπονομευθεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο δεν παίζει το ρόλο του». «Δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αλλά η τρόικα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε παρέμβασή του το μέλος του κλιμακίου του ευρωκοινοβουλίου κ. Νιλς Τόρβαλντς σχολίασε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ για να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους», ωστόσο παραδέχθηκε ότι «θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κρεμαστινός τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι «άμα έρθετε του χρόνου στην Ελλάδα θα δείτε ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα αλλά πολύ χειρότερα και αυτό δεν σας το λέει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση». Και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις όπως η πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» ή η επιστροφή στην χώρα των καταθέσεων με εγγυήσεις.
Λ. Σταυρόπουλος, Το Βήμα

-Παναγιώτη, πάλι μαλακία κάναμε! Κάνε κάτι!
-Κατάλαβα, Αριστερή Πτέρυγα to the rescue πάλι...
«Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα»

Με κοινή τους δήλωση οι Π. Λαφαζάνης, Ν. Βαλαβάνη, Ν. Χουντής και Θ. Δρίτσας κατηγόρησαν τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, Οτμάρ Κάρας, για ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.

Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο.

Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα.

**********

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thepressproject, σύγχυση δημιουργήθηκε από την μετάφραση παρέμβασης του ευρωβουλευτή Οτμαρ Κάρας κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ελέγχει τα πεπραγμένα και τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα, με Επιτροπές της Βουλής.

Σύμφωνα με την διερμηνεία, ο Ότμαρ Κάρας είπε ότι συναντήθηκε επί μία ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και του ζητούσε να του πει τι πρέπει να γίνει στην χώρα του, αλλά εκείνος δεν είχε προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ο. Κάρας μετά την συνεδρίαση αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι είπε Τσίπραςπρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.

Ωστόσο, η συνάντηση διεξήχθη στο Στρασβούργο, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της 11ης Δεκέμβρη και κράτησε λίγο περισσότερο από 20 λεπτά.

Ο κ. Κάρας μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αποκάλυψε πως είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο. Όπως ο ίδιος είπε, εκεί τον ρωτούσαν για περισσότερο απο μία ώρα ποια είναι η εμπειρία του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι του, ποιες είναι οι προτάσεις του και τι μπορεί να κάνει καλύτερα.

Και τότε ο κ. Κάρας άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό όταν ισχυρίστηκε πως σε όλες αυτές τις ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα.

Σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή το μόνο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιθυμεί να του προσφέρει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά "καμία κριτική άλλης μορφής".

Και ο κ. Κάρας καταλήγει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "το μόνο που είπε είναι πως θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας".

Στην αίθουσα της Επιτροπής η τοποθέτηση του Αυστριακού ευρωβουλευτή πέρασε χωρίς αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα και αυτό γιατί η μεταφράστρια έκανε το λάθος να πει αντί για Τσίπρας… Κύπρος!

Ο κ. Κάρας απαντώντας σχετικά σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε «είπα Τσίπρας. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να ρωτάω μια χώρα!» ενώ πρόσθεσε ότι θα επαναλάβει όσα είπε και στην αυριανή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Κάρας διευκρίνισε πως φυσικά αναφερόταν στον κ. Τσίπρα και πως δεν θα μπορούσε να αναφερθεί σε καμία περίπτωση σε μία χώρα.
Left.gr

Μια ωραία ευρωπαϊκή οικογένεια: Μάρτιν, σώσε την κατάσταση!

Αδειάζει Κάρας ο συνεισηγητής του Troika Report: «Ο Αλ. Τσίπρας μας έδωσε εγγράφως λεπτομερείς προτάσεις»

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ διέψευσε τους ανυπόσταστους ισχυρισμούς του πολιτικού φίλου του Α. Σαμαρά, Οτμάρ Κάρας ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν κατέθεσε προτάσεις» στην πρόσφατη συνάντηση με τους εισηγητές.

«Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από το γραφείο του στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου. Με αυτόν τον τρόπο αδειάζει πανηγυρικά τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Ο. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος των Μέρκελ και Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.

Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την Τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της Ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. "Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ε.Κ. στα πεπραγμένα της Τρόικας. Ο κ. Τσίπρας, μας παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της Τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η έρευνα του ΕΚ θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της Τρόικας, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών. Καταλήγει λέγοντας ότι η αποστολή του ίδιου και του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα γίνεται με σκοπό να συναντήσουν όχι μόνο αξιωματούχους και υπουργούς, αλλά και για να ακούσουν φωνές δυσαρέσκειας και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασοι την κοινωνική κατάσταση.
Left.gr
Πολλά ψέματα είπατε, να πούμε και μια αλήθεια...
ΚΚΕ: Σχόλιο για την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Αναλυτικά το σχόλιο έχει ως εξής:

«Όσοι έκαναν και κάνουν σημαία τον δήθεν έλεγχο της τρόικα από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί αποδείχτηκε «άνθρακες o θησαυρός». Το πόρισμα της επιτροπής δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα που το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει. Επικροτεί τους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών με μνημόνια διαρκείας και επιδιώκει να αποσπάσει τη στήριξη του λαού σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική στο όνομα της "λογοδοσίας" και του δήθεν "δημοκρατικού ελέγχου". Στόχος αυτής της επιτροπής, αλλά και όσων την διαφημίζουν, είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους θεσμούς της, σε μια περίοδο μάλιστα που καταρρέουν οι μύθοι για την ΕΕ και όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού αντιλαμβάνονται τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, που δεν αλλάζει και γι’ αυτό οι λαοί πρέπει να σηκώσουν τη σημαία της αποδέσμευσης».

10 σχόλια:

 1. Τι γίνεται μ'αυτούς τελικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι να γίνει; Είτε ο Κάρας λέει αλήθεια και ο Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ότι αποπειράθηκε καν να ασκήσει κριτική έστω και μέσα στα όρια του ευρωπαϊκού αστικού συστήματος, είτε λέει ψέματα και ο Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό για τη φύση και τον ρόλο του ευρωκοινοβουλίου και μιας επιτροπής των οποίων ο Κάρας είναι αντιπρόεδρος και βασικός εισηγητής αντίστοιχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο "κοροϊδεύει" προσθέστε "αποδεδειγμένα".

   Εγώ θα πω ότι ο Κάρας λέει ψέματα και ότι είναι Μερκελιστής συκοφάντης, και άρα ότι ο Τσίπρας έλεγε ψέματα στο χθεσινό διάγγελμα, όταν έλεγε: "Σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα οι δύο συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες με Μνημόνιο. Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει." Ο Κάρας είναι ένας από τους δύο συνεισηγητές.

   Διαγραφή
  2. Όχι άλλο κάρβουνοοοοοο!

   "ο Ο. Κάρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συκοφαντική δήλωση που έκανε ο ίδιος ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».

   "Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, από την πλευρά του, έδειξε με έμφαση το ντοκουμέντο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύτιμο έντυπο που, όπως είπε, θα το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους για τα πεπραγμένα της τρόικα".

   http://left.gr/news/aron-aron-ta-mazeyei-o-karas-o-tsipras-mas-efere-programma

   Διαγραφή
  3. "ΣΥΡΙΖΑ για αναδίπλωση Κάρας: Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

   Αφού «παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση»

   Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή αναδίπλωση του Ο. Κάρας:

   «Ο κ. Κάρας μπορεί να μην έχει το σθένος να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά όμως παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Καλά είναι τα ψέματα, αλλά τελικά δεν μπορεί να κρατήσει η μπογιά τους ούτε λίγες ώρες. Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν."
   http://left.gr/news/syriza-gia-anadiplosi-karas-na-zitisei-dimosia-syggnomi

   Διαγραφή
  4. Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικούς ισχυρισμούς (κατέθεσε έγγραφες vs προφορικές προτάσεις;) Ο Κάρας λέει ότι ο Άλεξ ήταν λίγο τρακαρισμένος· ίνγκλις άλοστε ντεν μιλάει το πεντί κορίς τελεπρόμπτερ, τιμίτικε το λέσον για το ντεμοκρατικό έλιμα (ρεπετέ απρέ μουά)· ε αυτό θυμήθηκε τότε, αυτό τού αράδιασε. Επομένως εγώ τον πιστεύω τον Κάρας.

   Διαγραφή
  5. Όχι, δεν πρόκειται για ασύμβατα claims. Ιδιαίτερα αν θυμηθεί κανείς το βίντεο με Όλι που του χωσε τη θερμοκόλληση και μετά μουρμούραγε κάτι ακατάληπτα για λίγα δεύτερα μέχρι που σώπασε.

   Διαγραφή
 3. Αυτή η Μαύρη Βίβλος είναι εκείνο εκεί το βιβλιαράκι με την θερμοκόλληση που είχε δώσει και στον Ρεν; Και το άδειασμα του Λίεμ σε τι συνίσταται; Στο ότι δεν ήταν μουγγός κουνώντας απλώς καταφατικά το κεφάλι του κατά την συνάντηση, αλλά μίλησε κιόλας και είπε "γερά παλικάρια μου, σας στηρίζουμε όσο δεν πάει";

  Ωραία η φαρσοκωμωδία πάντως με τους καλούς και τους κακούς μπάτσους του ευρωκοινοβουλίου. Δεν πανηγύριζε τσάμπα ο σταθάκης για το γεγονός ότι συνδιαμορφώνουν την πολιτική του, άμα έρθει και το προεδριλίκι θα μπει επισήμως στο τραπέζι και η "αριστερή πίεση" στην εε.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aν και σε 8,5 γραμμες λεει ολη την ουσια του θεματος το ΚΚΕ ,καλο θα ηταν μια κατανοηση απ τον λαο ορισμων με "μπαμπινιωτικη" λαικη γλωσσα :

  Τροικα -μνημονια : αναγκαια "εργαλεια" σε οσες χωρες ο πολιτικος αχταρμας δεν μπορει να περασει τα μετρα στον λαο .Οι "μπαμπουλες"που παιζουν τον ρολο του αυστηρου εργοδοτη - οι κυβερνησεις τον καλο που "πιεζεται"- τον οποιο ....τι να κανουμε ; ΠΡΕΠΕΙ να υποστουμε ,να "ξεγελασουμε" ,να αποφυγουμε με "μαεστρια" κλπ

  Ευρωκοινοβουλιο : Το μοναδικο κοινοβουλιο "γλαστρα" στον κοσμο ,που δεν νομοθετει αλλα επικυρωνει αποφασεις απο κεντρα ανεξελεγκτα που κοινο εποπτη εχουν ολα την ΚΤΕ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή