Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Προς αναβάθμιση ο ιμπεριαλιστικός ρόλος της Ελλάδας

Από την τελετή ανάληψης ετοιμότητας του «Σχηματισμού Μάχης» HELBROC
Η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αφρική

Με δεδομένη την εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ελληνική κυβέρνηση συζητά τους τρόπους με τους οποίους θα συμμετάσχει. Τη Δευτέρα 20 Γενάρη, το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει το τελικό σχέδιο επέμβασης της ΕΕ στη χώρα, την οποία φέρεται να επιθυμεί κυρίως η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.


Πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι να μην στείλει εκεί Έλληνες στρατιώτες ή μέσα, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά προσανατολίζεται να ζητήσει πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα προκειμένου οι επεμβαίνοντες να το χρησιμοποιήσουν ως κέντρο επιχειρήσεων με επικεφαλής εκεί Έλληνα αξιωματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση θα γίνει στο πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ: Θα χρησιμοποιηθούν οι ΝΑΤΟϊκές δομές (βάσεις, στρατηγείο, δομή διοίκησης), ενώ η ΕΕ θα λάβει την πολιτική απόφαση για την επέμβαση.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι κατά την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Παρίσι, ο ίδιος o Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς τόνισε ότι «η Γαλλία προτείνει στην ΕΕ να αναλάβει μέρος των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην Κεντρική Αφρική».

Η ΕΕ όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου με την υπογραφή της Κάθριν Αστον - επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, καταρτίζει σχέδια για την αποστολή 700 έως 1.000 στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε μία προσπάθεια πρακτικής στήριξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιεί στη χώρα με δικούς της στρατιώτες η Γαλλία από τις 5 Δεκέμβρη.

Σε ετοιμότητα ο ελληνικός «σχηματισμός μάχης» της ΕΕ

Εξάλλου, Την Πέμπτη 16 Γενάρη 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στη τελετή «ανάληψης ετοιμότητας» για το Α΄ εξάμηνο 2014 του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, Κιλκίς.

Ο Σχηματισμός Μάχης, αποτελείται από μονάδες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Ουκρανίας, οι οποίες τίθενται υπό τις άμεσες διαταγές της ΕΕ, προκειμένου να δράσουν τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων των κρατών μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως προβλέπει το δόγμα δράσης του Ευρωστρατού.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Στρατηγός Simeon Simeonov και εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας, Κύπρου και Ουκρανίας.

Ο Σχηματισμός Μάχης HELBROC έχει τεθεί σε ετοιμότητα κατά το παρελθόν το Β΄ εξάμηνο 2007, το Α΄ εξάμηνο 2009 και το Β΄ εξάμηνο 2011, ενώ έχει προγραμματισθεί για το Α΄ εξάμηνο 2016 και το Α΄ εξάμηνο 2018.

Στιγμιότυπο από τη διμερή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, «CASCADE GAMBIT»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, κατ' εντολή των κυβερνήσεων και για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.

Καταρχάς, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Yves Dussart, επισκέφτηκε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), στην Αθήνα, όπου και ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου (όπως επισήμως αναφέρεται) να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων εφοπλιστών». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ., για εκκένωση πληθυσμού, τους τα βρίσκει...

Η επίσκεψη στο χρόνο που γίνεται προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες καθώς είναι ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας, ταυτόχρονα ΕΕ και ΝΑΤΟ αναμένεται να ανοίξουν και αυτό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με αποστολή εκεί στρατευμάτων, η δε ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την εμπλοκή της στην επιχείρηση προτείνοντας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ την πλήρη επανενεργοποίηση ως ΝΑΤΟικού του στρατηγείου στη Λάρισα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως Κέντρο Επιχειρήσεων.

Και ΝΑΤΟικές προετοιμασίες
Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, 20 - 23 Γενάρη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 170ή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, όπου αναμένεται να συζητηθούν τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Πριν αναχωρήσει, ο αρχηγός επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς. Ιδρύθηκε το 1998, αποτελεί ένα από τα 15 «Κέντρα Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» που λειτουργούν διεθνώς και αναγνωρίσθηκε το 2000 με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ (George Robertson). Ισως και μόνο αυτό τα λέει όλα... Επίσης έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ ως «Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» για τη διεξαγωγή του Σχολείου των στρατιωτικών παρατηρητών σε αποστολές του ΟΗΕ. Πρώτα σπέρνουν αναταραχές και πολέμους, μετά στέλνουν «παρατηρητές» να δουν πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις ή πώς εφαρμόζονται οι όροι ειρήνης που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιβάλλουν με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για επεμβάσεις και επιχειρήσεις, έχουμε και συνεκπαίδευσή τους με ΝΑΤΟικές μονάδες. Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Cascade Gambit» μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από 7 έως 17 Γενάρη σε Μέγαρα, όρμο Ελευσίνας, Ακτιο και Μυρτώο πέλαγος (πεδίο βολής Καράβια). Σκοπός της η συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, όπως εκτέλεση αλμάτων, συσκευασία και ρίψη ελαστικής λέμβου, συσκευασία και ρίψη φόρτων διαφορετικών τύπων σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον μέρα και νύχτα. Κατά πληροφορίες, η συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος περιελάμβανε διάσωση πιλότων σε εχθρική περιοχή κατόπιν πτώσης μαχητικού αεροσκάφους, παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, εκτέλεση καταρρίχησης «fast rope», εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα αλλά και ελεύθερης πτώσης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από πλευράς ΗΠΑ προσωπικό της 352 Special Operations Group της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ειδική μονάδα εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων. Εχει λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

5 σχόλια:

 1. H Ουκρανία δεν είναι στην ΕΕ.Οι στρατιώτες της πώς βρισκονται σε μονάδες του ευρωστρατού;
  Τσέχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήπως η συνεργασία της Ουκρανίας βασίζεται σε παράλληλη συμφωνία ΕΕ-ΝΑΤΟ; Γιατί η Ουκρανία είναι συνεργάτης του ΝΑΤΟ: http://nato.mfa.gov.ua/en/ukraine-nato/military

   Διαγραφή
 2. Σχηματισμοί μάχης της ΕΕ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_battle_groups
  "The forces are under the direct control of the Council of the European Union."
  Κατά τα άλλα η ΕΕ είναι αρνάκι. Ειρηνική δύναμη και τοιαύτα.
  Σημειωτεόν, ο σχηματισμός μάχης HELBROC είναι υπό ελληνική ηγεσία και έχει έδρα την Λάρισα και κέντρο εκπαίδευσης στο Κιλκίς.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει φυλλάδιο του ΓΕΕΘΑ που βρήκα ως link σε αυτό το στρατοκαύλικο wiki:
  http://military.wikia.com/wiki/Balkan_Battle_Group
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κάποιες φωτογραφίες ασκήσεων, που αφορούν καταστολή διαδήλωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έρχεται τυράκι των λίγων ευρώ αυξήσεων στους ένστολους μετά την απόφαση ΣΤΕ υπό τον φόβο της χα και για εξυπηρέτηση του ρόλου τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. άλλωστε ο Σαμαράς το είχε προαναγγείλει - αδικίες το είχε αποκαλέσει... Τελικά το αστικό κράτος θωρακίζει τα πιο βασικά όργανα άσκησης μονοπωλιακής βίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή