Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Είσαι στην ΕΕ; Μάθε τις θέσεις του ΚΚΕ!

Από σήμερα, το LR ξεκινά μια νέα ετικέτα, "Ευρωεκλογές 2014", με στόχο την ενημέρωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, τις οποίες θεωρώ σημαντικές για την περαιτέρω πορεία του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. To KKE ήταν αποδεδειγμένα το μοναδικό ελληνικό κόμμα που προειδοποίησε το λαό για τις συνέπειες της ένταξης, αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, και ενημέρωσε το λαό ντόμπρα και ανοιχτά για τις οικονομικές και νομοθετικές διαστάσεις της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργατικά και ευρύτερα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρώ λοιπόν αυτονόητο ότι δικαιούται τη λαϊκή εμπιστοσύνη στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και από όσους δεν το έχουν ξαναψηφίσει ποτέ. Για να μπορέσει όμως να κρίνει κάποιος σωστά, πρέπει και να ενημερώνεται σωστά, στη βάση της πραγματικής ταξικής εικόνας των πραγμάτων. Και αυτό χρειάζεται και τις δικές μας πρωτοβουλίες, δεδομένης της μιντιακής υπεροπλίας των ταξικών μας αντιπάλων, που έχουν κάθε συμφέρον στη συσκότιση της ταξικής αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
---
LRΗ ΕΕ ομολογεί πως πλέον «για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά»
Δημοσίευση: Τρί, 21/01/2014 - 21:54

Ολοένα και περισσότεροι φτωχοί στην ΕΕ δεν προέρχονται από τις τάξεις των ανέργων, των συνταξιούχων ή άλλων ομάδων χωρίς πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά αντίθετα, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας παρότι έχουν δουλειά!

Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην ετήσια επισκόπησή της για τις εξελίξεις στην απασχόληση και τις κοινωνικές προκλήσεις, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, δεν αρκεί η σταδιακή μείωση της ανεργίας, αλλά χρειάζεται η δημιουργία «ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Προτείνει μοίρασμα της φτώχειας και ανακύκλωση της ανεργίας

Βέβαια, τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται στη γνωστή κατεύθυνση της ανακύκλωσης της φτώχειας και της ενίσχυσης του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία ενός «αποτελεσματικού» συστήματος κοινωνικών παροχών τόσο για την επάνοδο των ανέργων στην απασχόληση όσο και για την άμβλυνση των χρόνιων ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα επιδόματα ανεργίας και τις κοινωνικές παροχές, η επισκόπηση της Επιτροπής επισημαίνει πως χρειάζονται «καλά σχεδιασμένα συστήματα κοινωνικών παροχών» (π.χ. αυτά που μειώνουν το επίπεδο των παροχών με την πάροδο του χρόνου), που συνοδεύονται από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως είναι η υποχρέωση αναζήτησης εργασίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εν λόγω συστήματα τείνουν να υποστηρίζουν καλύτερα την αντιστοίχιση δεξιοτήτων και, ως εκ τούτου, την ανάληψη θέσεων εργασίας υψηλότερης ποιότητας, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν τα άτομα να εξέλθουν από τη φτώχεια.

Με το ευρώ ...φτωχότεροι

Η ίδια επισκόπηση υπογραμμίζει ότι από τα πρώτα κιόλας έτη ζωής του ευρώ άρχισαν να εμφανίζονται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως λόγω της ανισόρροπης ανάπτυξης σε ορισμένα κράτη-μέλη, με βάση το συσσωρευόμενο χρέος, το οποίο υποδαύλισαν τα χαμηλά επιτόκια και οι μαζικές εισροές κεφαλαίων και το οποίο συνοδεύτηκε συχνά από απογοητευτικές εξελίξεις ως προς την παραγωγικότητα και από προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης δεν διέθεταν πλέον την επιλογή της νομισματικής υποτίμησης και προσπάθησαν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους ως προς το κόστος με τη συγκράτηση μισθών και τιμών. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, έχει τους περιορισμούς της και τις επιπτώσεις της, ιδίως όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας και την κοινωνική ένδεια.
902


Γ. Τούσσας: Ενεργός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων
«Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να σπάσουν τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης»

Την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, κατήγγειλε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ρόλο και τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Γιώργος Τούσσας επισήμανε τα εξής:

«Η διακοινοβουλευτική διάσκεψη που οργανώνει, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα Εθνικά Κοινοβούλια, από τις 20 έως 22 Γενάρη 2014, στα πλαίσια του "Δημοσιονομικού Συμφώνου" για την πορεία του "Ευρωπαϊκού Εξάμηνου" και της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης", δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τις αντιστρατεύεται ανοιχτά. Κοινός παρονομαστής των ομιλιών των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Β. Ρομπάι, της Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, της Ελληνικής Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, αλλά και των ευρωβουλευτών, Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, εισηγητών της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, για το "ρόλο και τη δράση της τρόικας", ήταν η αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, σε όλα τα κράτη-μέλη της, για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πραγματικός στόχος και αυτής της διακοινοβουλευτικής διάσκεψης είναι να δώσουν, στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος, ψευτοδημοκρατική "νομιμοποίηση" στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της τρόικας και των οργάνων της, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Στην γραμμή αυτή κινήθηκε και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, από τα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, στηρίζοντας την αντιλαϊκή επίθεση. Συσκοτίζουν το χαρακτήρα της κρίσης ως γενικευμένης και συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, προβάλλοντας τα χρεοκοπημένα αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα για εισαγόμενη χρηματοπιστωτική κρίση χρέους κ.ά.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, ότι δεν υπήρξε αστική κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της τρόικας, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δήθεν κρατήθηκε στο "περιθώριο" σε όλες τις φάσεις των "προγραμμάτων", αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ενεργό ρόλο στην κατάστρωση, προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στήριξε όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως το "Δημοσιονομικό Σύμφωνο", το "Σύμφωνο για το ευρώ+", το "Σύμφωνο για την Ανάπτυξη", τον "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης", ψήφισε τον αντιδραστικό μηχανισμό της "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με μαζική ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Μέσα από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τρόικα και μνημόνια, αφού αυτά έχουν ήδη ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ και μπορούν αποτελεσματικά πια να υπηρετούν την ανάγκη για την επιβολή καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Δικαιολογούν την παρέμβαση της τρόικας -ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- εμφανίζοντας ότι ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και η διάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκρύπτουν προκλητικά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πτώχευση των λαϊκών νοικοκυριών.

Σημειώνουν με νόημα ότι για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη εγγυημένη η αποφυγή μη συντεταγμένης χρεοκοπίας.

Στην ενδοαστική αντιπαράθεση, σχετικά με το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και τα διαφορετικά συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, κάνουν αναφορά σε δήθεν λάθος "δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή" ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Παρόμοιες εκδηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων είναι σε εξέλιξη σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με στόχευση τις ευρωεκλογές του Μάη 2014. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Ενάντια στο ίδιο το αντιδραστικό ευρωενωσιακό οικοδόμημα, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με Εργατική-Λαϊκή Εξουσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη του Ευρωκοινοβουλίου, στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης. Από κοντά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων εξέφρασαν την αγωνία τους γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει χειρότερα από την αμερικανική και γιατί η ΕΕ έβαλε το ΔΝΤ στο παιχνίδι. Αναγόρευσαν τον εαυτό τους και τα κόμματά τους γνήσιους «ευρωπαϊστές» γιατί πασχίζουν για την κοινωνική συνοχή και την καπιταλιστική ανάπτυξη με άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης που θα τονώσει αποτελεσματικότερα τη μονοπωλιακή κερδοφορία.
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Αφρική


Στην καταγγελία της αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορίζοντας το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα ως αρμόδιο για την οργάνωση και το σχεδιασμό της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ. Το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και οι αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της συγκυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτούν ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ για τη διείσδυση των μονοπωλίων σε νέες αγορές, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών της περιοχής.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει αμέσως κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καλεί τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να αντιταχθούν και να καταδικάσουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση. Να απαιτήσουν να μη διατεθεί το ευρωΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Λάρισα, να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας για την οργάνωση και το σχεδιασμό της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας».

1 σχόλιο: