Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Θάσος: Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκώμενους ναυτεργάτες

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα της Θάσου πραγματοποιείται αυτή την ώρα από τη Λαϊκή Επιτροπή καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη 27 ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων, γιατί συμμετείχαν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010. Δικάζονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Στην ανακοίνωση η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου αναφέρει:


«Η ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις Λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας έχουν στήσει βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού. Το επόμενο διάστημα (Φλεβάρη και Απρίλη) ακολουθούν και άλλες δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο.

Οι διώξεις αυτές είναι ενταγμένες στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κρίκος της αλυσίδας των διώξεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε εκατοντάδες αγωνιζόμενους εργάτες σε όλη τη χώρα.

Είναι γελασμένη η συγκυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι ανενόχλητη θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στους εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και τραπεζίτες και καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες αποθρασυμένες από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν αποκομμένο το νησί κατά τους χειμερινούς μήνες, με τα ελάχιστα δρομολόγια που υπάρχουν στην σύνδεση Καβάλας - Θάσου (2 από το Πρίνο τις καθημερινές και κανένα τις Κυριακές και 7 από τον Λιμένα καθημερινά και 5 τα Σαββατοκύριακα) βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιρειών γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες 365 ημέρες το χρόνο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου.

Η ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Μητσόπουλου φτάνει μάλιστα στο σημείο με την απειλή της απόλυσης, κάθε φορά που προκηρύσσει απεργία το συνδικάτο, να αναγκάζει τα πληρώματά του να υπογράφουν δηλώσεις πως δεν θα συμμετέχουν στις απεργίες, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των ναυτεργατών.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας του νησιού».

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί όλο το λαό να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση συμπαράστασης απαιτώντας:

- Να σταματήσει κάθε δίωξη στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

- Ασφαλείς σύγχρονες θαλάσσιες συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

1 σχόλιο:

  1. Θάσος: Αναβλήθηκε η δίκη των αγωνιζόμενων ναυτεργατών

    Για τις 23 Ιούνη αναβλήθηκε η δίκη των 27 ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων στη Θάσο. Κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010 και δικάζονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου πραγματοποίησε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια.
    http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/35495/thasos-anavlithike-i-diki-ton-agonizomenon-naytergaton

    ΑπάντησηΔιαγραφή