Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Ικαρία: Σέρνονται στα δικαστήρια πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος επειδή δεν έδωσαν την παραλία για εκμετάλλευση σε ιδιώτες

Στο εδώλιο σύρονται για δεύτερη φορά, μετά την αναβολή της πρώτης δίκης, οι Φανούρης Καρούτσος, πρώην δήμαρχος Ραχών, νυν δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο Ικαρίας, Λευτέρης Φλυτζάνης, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ραχών, Ευγενία Τσαντίρη, πρώην δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ραχών. Η νέα δικάσιμος έχει οριστεί για τις 13 του Γενάρη.


Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ικαρίας επισημαίνει: «Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατηγορούνται ότι ως δημοτική αρχή του Δήμου Ραχών δεν εφάρμοσαν κυβερνητική απόφαση, δεν εκμίσθωσαν σε επιχειρηματίες τις παραλίες της περιοχής, τις άφησαν ελεύθερες και δωρεάν για το λαό, εμπόδισαν τη ...δραστηριότητα σε ιδιώτη, αποστέρησαν έσοδα από το Δημόσιο! Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου καλούνται να δικαστούν επειδή "στην παραλία Μεσαχτής Ικαρίας, κατά το μήνα Ιούλιο 2009, από κοινού ενεργούντες, έχοντας κοινό δόλο μετά από συναπόφαση (...) με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος και να βλάψουν κάποιους άλλους". Ότι οι κατηγορούμενοι "αν και σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1038460/2439/Β0010/15-4-2009 ΚΥΑ των Υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών παραχωρήθηκε με αντάλλαγμα το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ Α' Βαθμού με σκοπό (...) εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ. και με το άρθρο 6 ορίστηκε αντάλλαγμα 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο ΟΤΑ από την άσκηση δραστηριοτήτων στον αιγιαλό και την παραλία, εντούτοις το 2009 ο Δήμος Ραχών δεν εκμίσθωσε χώρους αιγιαλού και παραλίας και τοποθέτησε δικές του ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν, αποστερώντας από το Δημόσιο το αντάλλαγμα που θα απεκόμιζε από τη μίσθωση".

Γι' αυτό τους κατηγορούν με τόσο βαριές εκφράσεις λες και είναι εγκληματίες! Διότι αν και υπήρχε κυβερνητική απόφαση οι δήμοι να μισθώνουν σε επιχειρηματίες παραλίες, αυτοί να οικονομάνε από την τσέπη όποιου καίγεται για ένα μπάνιο, και να δίνουν ένα ποσό στο δήμο κι ένα ποσοστό στην κεντρική διοίκηση ώστε όλοι (αστικό κράτος, συμβιβασμένοι δήμαρχοι και επιχειρηματίες) να είναι ικανοποιημένοι, η τότε δημοτική αρχή Ραχών αρνήθηκε να χαρατσώσει το λαό. Αντιθέτως, έστησε υποδομές ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην παραλία δωρεάν.

Παρακάτω: "Κατόπιν παράπονων που έγιναν στην Κτηματική Υπηρεσία Σάμου από τους μέχρι πρότινος εκμισθωτές - επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του συγκεκριμένου δήμου και ενόψει της νέας θερινής περιόδου, δηλαδή του 2010, απεστάλη στο Δήμο Ραχών (...) έγγραφο της άνω υπηρεσίας, με το οποίο του γνωστοποιούσαν στον ανωτέρω δήμο ότι θα πρέπει να μισθώσει τις παραλίες Μεσακτής και Λιβαδίου, άλλως θα ανακαλούσαν την παραχώρηση του δικαιώματος επί της παραλίας προς το δήμο. Ο Δήμος Ραχών απάντησε ότι δεν πρόκειται να μισθώσει ούτε κατά το έτος 2010 παραλίες (...) Αποφασίσθηκε τον Ιούνιο του 2009 από το Δημοτικό Συμβούλιο του άνω δήμου η μη ενοικίαση της άνω παραλίας καθώς και όλων των παραλίων του δήμου σε ιδιώτες". Επίσης, κατηγορούνται γιατί εφαρμόζοντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απομάκρυναν καντίνα και "εγκαταστάσεις" επιχειρηματία από την παραλία "με αποτέλεσμα να βλάψουν τον (σ.σ. επιχειρηματία) εγκαλούντα".

Άλλη μια περίπτωση που το αστικό κράτος, μηχανισμοί και "λειτουργοί" του δείχνουν για ποιανού το συμφέρον δουλεύουν. Όχι για το λαό της περιοχής και τους επισκέπτες που απολάμβαναν τις παραλίες της ελεύθερες από κόστος, είχαν σκιά και ξαπλώστρα χωρίς να πληρώνουν. "Εξανέστησαν" γιατί η δημοτική αρχή δεν επέτρεψε την έμμεση ιδιωτικοποίηση των παραλιών, την κερδοσκοπία ακόμα και πάνω στην άμμο, τον ήλιο και τη θάλασσα».

13 σχόλια:

 1. Εγώ βρίσκω πάντως θαυμάσιο ότι η κατηγορία είναι ότι "ο Δήμος Ραχών δεν εκμίσθωσε χώρους αιγιαλού και παραλίας και τοποθέτησε δικές του ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν".
  ΈΤΣΙ εκθέτει κανείς το αστικό κράτος. Αναγκάζοντας το να δείξει το πρόσωπό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περιμένω άμεση και μαζική κινητοποίηση των Ικαριωτών και των "αριστερών" συνιστωσών!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη παραλία δώθηκε για εκμετάλευση τα επόμενα χρόνια και ποιοι ήταν οι επόμενοι δήμαρχοι;
   και κάτι εκτός θέματος, που μου ήρθε στο μυαλό από το ειρωνικό σχόλιο του vic, που όμως θεωρώ ότι είναι κρίσιμο...
   αναφέρομαι στο χυδαίο και επικίνδυνο σχόλιο του Μπάμπη περι ανταρσύα και παρατρομοκρατίας...πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα....
   http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/205761,O_kyrios_Mpamphs.html
   "Θα δώσουμε και την τελευταία ρανίδα της γραφίδας μας για να ασκούν αυτό το (τόσο διασκεδαστικό για μας) δικαίωμά τους: Να είναι καραγκιόζηδες." καταλήγει ο Μπογιόπουλος στο άρθρο και εν μέρει έχει δίκιο. Νομίζω, όμως, ότι υποτιμά λίγο τον κίνδυνο που συνεπάγεται αυτού του είδους η δημοσιογραφία...χτες ο σύριζα (π.χ. ανακοινώσεις νδ, μονταζιέρας κλπ για σύριζα,τρομοκρατία και ξηρό), σήμερα η ανταρσύα...αύριο το ΚΚΕ;;;
   Alex

   Διαγραφή
  2. Έχουμε Ικαριώτη αναγνώστη, μπορεί αν το δει να μας πει.

   Διαγραφή
  3. Επικίνδυνο, αλλά έχει και στοιχεία κατά κάποιο τρόπο "αρνητικής" διαφήμισης, αλά Πάγκαλος-ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια και συνεχίζεται ειδικά από Κεδίκογλου και άλλους, προσδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που ΔΕΝ έχει, πριμοδοτώντας τον πλαγίως ουσιαστικά. Υπάρχουν ομοιότητες στο όλο σκηνικό, ίσως κάνω λάθος, αλλά δε διαφωνώ πως στοχεύουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά και στη σαπίλα που έχει περάσει στα μυαλά, αυτό είναι φανερό.
   Για κανέναν απ' όλους αυτούς (μεγαλοδημοσιογραφους,Παγκαλοκεδικογλου κτλ)πάντως δε πιστεύω πως δε γνωρίζουν καλά (είτε οι ίδιοι,είτε αυτοί που τους βάζουν να τα λένε) τι λέει και τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα ή οργάνωση κι αν οι αστοί κινδυνεύουν και πόσο από αυτά. Ας το έχουμε υπόψιν.

   Διαγραφή
  4. Δηλαδή κατηγορούνται και για απομάκρυνση καντίνας την οποία προσπάθησε να στήσει ο ιδιώτης χωρίς να έχει κανένα συμφωνητικό με τον δήμο, συνεπώς και κανένα έσοδο εις όφελος του δήμου.

   Διαγραφή
  5. "...χτες ο σύριζα (π.χ. ανακοινώσεις νδ, μονταζιέρας κλπ για σύριζα,τρομοκρατία και ξηρό), σήμερα η ανταρσύα...αύριο το ΚΚΕ;;;..."

   Πολύ προβληματική διατύπωση. Ποιοτικά οι 3 περιπτώσεις που αναφέρεις είναι πολύ διαφορετικές.

   Ο "πόλεμος" εναντίον του συριζα κινείται στα αυστηρά δικομματικά πλαίσια (και στις ενδοαστικές αντιθέσεις που υπάρχουν εκεί). Τέτοια και χειρότερα βλέπαμε και με το δίδυμο πασοκ-νδ, ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και βουλευτής του πασοκ που είχε εκφραστεί εντός του δικαστηρίου με όχι αρνητικό τρόπο και με κατανόηση (επιχειρηματολογώντας για την ατομική τρομοκρατία) για την 17Ν. Μιλάμε για μια διαμάχη που αρχίζει και τελειώνει στις δηλώσεις και στα τουίτς του φαήλου, του μουρούτη, της ασημακοπούλου κτλ. Οι αντιδράσεις της άλλης πλευράς δε είναι ανάλογες ("δεν είμαστε εμείς οι ακραίοι, εσείς είστε").

   Όσον αφορά την ανταρσυα τώρα, νομίζω πως έχουν καταλάβει οι υποστηρικτές του κυρίαρχου αυτή την στιγμή μείγματος διαχείρισης, ότι το συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα έρχεται να καλύψει τον χώρο που άφησαν κενό οι (άλλοτε ακραίες) συνιστώσες (που αποφάσισαν να διαλυθούν μόνες τους -- για τόση ακρότητα μιλάμε). Έτσι την αντιμετωπίζουν αναλόγως.

   Αλλά για το κκε, τι σημαίνει το "αύριο το ΚΚΕ;;;"; Δλδ σήμερα τι γίνεται; Οι απειλές εναντίον του κκε μεταφράζονται σε χιονοστιβάδα μηνύσεων, στον συριζα σε τι μεταφράζονται; Στην ανταρσυα έχουμε κάποιες συλλήψεις κατά περιόδους με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά αλλά μέχρι εκεί.

   Θεωρώ λοιπόν ότι είναι άστοχο να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις την στιγμή που στην μια περίπτωση έχουμε ως αντίδραση την διαρκή τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς (ξανά και ξανά: να μετράτε τις απολύσεις παμιτών κάθε βδομάδα) ενώ στην άλλη έχουμε (στην χειρότερη) περιστασιακές διώξεις που δεν σχετίζονται πάντοτε με δράση σε εργασιακούς χώρους. Ας μην πέφτουμε θύματα κι εμείς της αστικής προπαγάνδας που για τους δικούς της λόγους υπερμεγεθύνει τα δεύτερα περιστατικά ενώ θάβει εντελώς τα πρώτα.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  6. διαφωνώ Ijon Tichy. Αναφέρθηκα σαφώς στις κατηγορίες κατά κομμάτων για τρομοκρατία και στο πόσο επικίνδυνες αυτές είναι. Όχι στο τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς...σ' αυτό έχεις 100% δίκιο.Και είναι επικίνδυνες γιατί προέρχονται όχι μόνο από την συγκυβέρνηση αλλά από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αφού καλλιεργούν ένα κλίμα σαφώς αντιαριστερό, αντικομμουνιστικό και εμφυλιοπολεμικό, το οποίο δυστυχώς περνά σε μεγάλο μέρος της μικροαστικής κοινωνίας. Ισχυρίζομαι δηλαδή ότι αυτό το πες-πες από συστημικά ΜΜΕ, μονταζιέρες, φαήλους, κεδίκογλους, μουρούτηδες, σαμαράδες κλπ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού διαμορφώνει συνειδήσεις και συμβάλλει κατά πολύ στην συντηρητικοποίηση και στον εκφασισμό της κοινωνίας. Ο Σύριζα αντιμετώπιζε αυτές τις κατηγορίες πολύ πριν αυξηθεί η δύναμή του. Η Ανταρσύα τις αντιμετωπίζει τώρα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα τις αντιμετωπίσει (εάν δεν τις αντιμετωπίζει ήδη) και το ΚΚΕ. Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλο αυτό το παιχνίδι ασφάλειας-τρομοκρατίας-νοικοκυραίων-διαδηλώσεων που κλείνουν το κέντρο (!) κλπ θα ενταθεί, οδηγώντας σε νέους κατασταλτικούς νόμους. Μεσα σε μία μόλις εβδομάδα ακούσαμε για συνιστώσες της τρομοκρατίας (σύριζα), για παρατρομοκρατία (ανταρσύα-παπαδημητριόυ), προτροπή για κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας (παπαχελάς), στο σημερινό βήμα συναγερμός για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, πριν ένα μήνα περίπου ο σαμαράς είχε δηλώσει ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια...
   Alex

   Διαγραφή
 3. Φίλε Αντώνη καλησπέρα

  Είμαι εκτός Ικαρίας αυτήν την εποχή, άλλα τυχαίνει να ξέρω από πρώτο χέρι την κατάσταση και τα πρόσωπα.

  Τα πολύ άμεσα: Ο σ. Φανούρης είναι στη Σάμο με σκοπό να ζητήσει αναβολή της δίκης επειδή δεν θα έχουν δικηγορική αντιπροσώπευση.

  Στο γενικότερο σχήμα πραγμάτων, πρόκειται για κλασσική περίπτωση δίκης πολιτικής σκοπιμότητας και δεν είναι μοναδική αυτή η περίπτωση... ο δικαστικός διωγμός των μελών της πρώην δημοτικής αρχής είναι διαχρονικός και συνεχίζεται. Οι σύντροφοι πηγαινοέρχονται στα δικαστηριακό για ένα σωρό μ@..κιες επί σχεδόν 4 χρόνια μετά την αλλαγή της δημ. αρχής.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, γενικά στοχεύουν στο κόμμα, και ειδικά στα μέλη του που διετέλεσαν δημοτικοί “άρχοντες” - αν δεν μπορούν να του φθείρουν ηθικά, προσπαθούν να τούς γδάρουν οικονομικά.

  Η θέση του κόμματος για ελεύθερη και δωραιαν πρόσβαση στις παραλίες είναι γνωστή. Αυτήν υλοποίησαν οι εκλεγμένοι στον Δήμο Ραχών κομμουνιστές.

  Η υπόθεση ξεκίνησε από μήνυση ενός καντινιέρη η οποία θα είχε παραγραφεί αν δεν επενέβαινε η Κτηματική ασκώντας δίωξη με σκοπό να τραβήξει τούς συντρόφους στα δικαστήρια.

  Με την ίδια λογική, αν μοιράσεις τζάμπα ψωμί σε πεινασμένους θα σε δικάσουν γιατί ζημιώνεις μια ολόκληρη οικονομία: από σιτοπαραγωγό μέσω αλευροβιομήχανου μέχρι φούρναρη.
  Απίστευτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. Α, και κάτι άλλο:
  η τωρινή (ΙΕΡΟΔΟΥΛΗ) δημ. Αρχη (βλέπε αχταρμάς από ακροδεξιούς ΛΑΟΣ ως σύριζα ακροαριστερούς (!!!) ), έδωσε τις ομπρέλες του δήμου (ιδιωτικοποίηση α λα Ικαρία) ... για εκμετάλλευση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή