Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Κοκτέιλ Μολότωφ #328

Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από τις αντικειμενικές συνθήκες σήμερα είναι οι υποκειμενικές συνθήκες. Ο καπιταλισμός εξαθλιώνει αντικειμενικά μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, και σε σημαντικό βαθμό, αυτή η αντικειμενική εξαθλίωση αντανακλάται υποκειμενικά, στη συνείδηση αυτής της μερίδας. Αλλά ο καπιταλισμός εξαθλιώνει υποκειμενικά και όλους όσους δεν εξαθλιώνει αντικειμενικά, και πιθανώς κυρίως αυτούς. Ανάμεσα σε αυτόν που εξαθλιώνεται επειδή δεν έχει και αυτόν που εξαθλιώνεται για να έχει, μένει μονάχα αυτός που δεν εξαθλιώνεται παρά το ότι δεν έχει. Αλλά για να μην εξαθλιωθείς παρά το γεγονός ότι δεν έχεις, πρέπει να έχεις κάτι που δεν μπορεί να χαθεί, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το μη έχειν ως θεμέλιο πολιτικής συνείδησης και όχι ως καταστροφική συγκυρία.

7 σχόλια:

 1. off topic mode on

  Δινει ρεστα ο Βρυξελλιωτης στο μπλογκ του Σφυροδρεπανου...εφτασε στο σημειο να ισχυριστει οτι αν ναυαγησει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πνιγουμε εμεις!Και το υποστηριζει με υφος που δεν επιδεχεται αντιρρηση

  Προλεκαλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνη, μήπως αυτός που "εξαθλιώνεται για να έχει" στην πραγματικότητα δεν *εξαθλιώνεται* αλλά *εξαχρειώνεται*;

  Θα μου πεις τώρα εντάξει, παίζουμε και λίγο με τις λέξεις. Κατά τ' άλλα right to the point όπως πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαθλιώνεται ακριβώς με την έννοια της εξαχρείωσης, εννοώ. Εγώ έπαιξα λίγο με τις λέξεις, χτίζοντας στην αμφισημία της έννοιας της εξαθλίωσης (πτώχευση, εξαχρείωση).

   Διαγραφή
  2. Δηλ. "αντικειμενική εξαθλίωση"=οικονομική πτώχευση
   "υποκειμενική εξαθλίωση"=ηθική εξαχρείωση

   Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο η οπτική σου.

   Διαγραφή
 3. Πολυ αληθινό αυτό το κοκτέιλ.
  Κι αυτό, όπως και το ποστ για την πορνογραφία των όπλων, εξηγεί το "σάπισμα" του καπιταλισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχως, για να υπάρξει το σκεφτεσθαι χρειάζεται λίγο τουλάχιστον έχειν.
  Ευτυχώς, στο παρελθόν υπήρξε η εξαίρεση αυτού που έχει αλλά δεν έχει εξαθλιωθει. Και καποτε βοήθησε στο σκεφτεσθαι αυτού που δεν έχει, αλλά αρνείται να εξαθλιωθει.

  Αλλά που κρύβεται αυτός σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή