Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Ανάρτηση που αν αφορούσε την Παπαρήγα θα είχε γίνει viral (αλλά θα πάει αδιάβαστη)

Μαλούχος Γεώργιος Π.
Εχει δίκιο ο Λαφαζάνης

Πανικός έπεσε με την αποστροφή Λαφαζάνη περί ευρώ – νομίσματος γερμανικής φυλακής. Πανικός, που το μόνο που δείχνει είναι τελικά το εύστοχο μιας διατύπωσης την οποία οι περισσότεροι δεν τολμούν καν να ακούσουν.

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους επειδή, ακόμα και τώρα, παρά τις τραγικές συνθήκες, η υποκρισία περισσεύει.

Μέχρι και στην ίδια την κυβέρνηση είναι κοινή η πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει και δεν οδηγεί πουθενά. Στο μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σήμερα κάποιοι που πρώτοι αντέδρασαν σε αυτή την πολιτική, για να την υπηρετήσουν στη συνέχεια πιο πιστά κι από εκείνους που την υπέγραψαν. Ακόμα και εκεί ξέρουν καλά ότι αυτή η πορεία είναι αδιέξοδη. Γιατί λοιπόν την ακολουθούν; Επειδή κρίνουν ότι η άλλη κατεύθυνση θα είναι άμεσα καταστροφική. Σημασία, εν προκειμένω, δεν έχει αν έχουν δίκιο ή άδικο. Σημασία έχει ότι δεν κάνουν ό,τι κάνουν θετικά, επειδή το επιλέγουν, επειδή το πιστεύουν, αλλά επειδή θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Φτάσαμε όμως ήδη στην καταστροφή και φως δεν υπάρχει, την ώρα που εκείνα που πριν από δύο χρόνια παρουσιάζονταν ως εφιάλτες, έχουν, με αυτή την πολιτική, εν τέλει ήδη συντελεστεί.


Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, πιστεύουν ότι γίνεται αλλιώς. Πώς; Με το να πας και να πάρεις πρωτοβουλίες για αλλαγή πλεύσης της γερμανικής και συνακόλουθης ευρωπαικής πολιτικής. Με το να πείσεις, ή, ακόμα περισσότερο, να “αναγκάσεις” τους Γερμανούς σε έναν άλλο δρόμο. Πρόκειται όμως για κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Είναι δεδομένο ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει πλεύση. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς άλλος πρόκειται να αλλάξει την κατεύθυνση που έχει δώσει στη νέα Ευρώπη το Βερολίνο. Κι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει ή πλανάται, ή παραπλανά. Ας ρωτήσουν, στο τέλος τέλος, και τον Σαμαρά: κι εκείνος τα ίδια περίπου έλεγε, ότι θα τους αλλάξει, ότι θα τους πείσει, ότι θα διαπραγματευθεί. Τους πήρε λιγότερο από μερικές ημέρες να του επιβάλλουν την πλήρη υποταγή στην πολιτική τους.

Το ευρώ είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της γερμανικής υπερπλεονασματικής οικονομίας. Οσο κι αν ακόμα κάποιοι θέλουν να κοροιδεύουν τον εαυτό τους ότι δήθεν υπηρετεί την Ευρώπη, βλέπουν πια ότι υπηρετεί ένα σαφές και ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο της Γερμανίας. Οι χώρες που δεν έχουν τις δυνατότητες της Γερμανίας είναι υποχρεωμένες να συμπιέζονται από αυτό, στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Και, κάθε μέρα που περνάει, το χάσμα διευρύνεται. Η Ελλάδα, η πιο δύσκολη περίπτωση, συμπιέζεται (σήμερα) περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από ένα νόμισμα που δεν επιτρέπει καμία χρήση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής και επιβάλλει όρους που δεν έχουν προυπάρξει σε άλλη τέτοια κλίμακα στην ιστορία. Γι αυτό και η μόνη χώρα που έχει ισχυροποιηθεί και μάλιστα δραματικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι η Γερμανία, σε αντίθεση με όλες τις χώρες της κρίσης που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αλλά σε αντίθεση και με την ίδια την Ευρώπη ως σύνολο, που το μέλλον της αμφισβητείται πλέον όσο ποτέ.

Ολα αυτά, τα γνωρίζουν φυσικά οι πάντες στην Αθήνα. Δυστυχώς ή ευτυχώς αφελείς δεν υπάρχουν στο δημόσιο βίο. Απλώς, ο Λαφαζάνης τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πολλοί βέβαια θεωρούν ότι το να μην βλέπεις την πραγματικότητα είναι πολιτική. Ε, δεν είναι. Αντίθετα, είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής που, δυστυχώς, όλο και πλησιάζει πιο κοντά. Και, πάντως, το να μη συζητάς, το να μη σχεδιάζεις, αλλά, αντίθετα, το να δαιμονοποποιείς ακόμα και τις λέξεις, όχι πολιτική δεν είναι, αλλά σκοταδισμός που δεν υπηρετεί, αλλά βλάπτει τη χώρα.

Σημείωση: Επειδή πολλοί επιμένουν, ακόμα και αυτές τις ώρες, να σκέπτονται με ποδοσφαιρικούς όρους και το μόνο που βλέπουν είναι όχι η ουσία και το επιχείρημα, αλλά το πώς θα κρεμάσουν εύκολες ταμπέλες, να σημειώσω εδώ ότι το να λες πώς έχει δίκιο ο Λαφαζάνης δεν σε καθιστά ταυτόχρονα και... μέλος της Αριστερής ή της όποιας άλλης πλατφόρμας. Αντε, ας ξυπνήσουν επιτέλους...

Σημείωση: Το άρθρο του Βήματος αναδημοσιεύτηκε υπερηφάνως στην Ίσκρα, όπου και το εντοπίσαμε αρχικώς. Διότι ως γνωστόν, ο Λαφαζάνης νιώθει και πολύ σούπερ-ντούπερ ριζοσπάστης όταν τον "σπρώχνει" με χίλια ο καθεστωτικός Τύπος. Δεν είναι Παπαρήγα, που ατιμώθηκε άπαξ και διαπαντός από τα "καλά λόγια" Παπαχελά και υπόκειται στο χειρουργείο της μονταζιέρας της οδού Κουμουνδούρου για χρόνια με σκοπό την συκοφάντηση.

Ξεράστε ελεύθερα, κάνει καλό στη σιλουέτα.

21 σχόλια:

 1. Που να εξέφραζε και καμιά ουσιαστική αντίθεση ο "νέος Βελουχιώτης" Λαφ...
  Συνεχίστε όλοι σας, δε σας εμποδίζει κανείς, πόσο μάλλον εμείς, να ξεφτιλίζεστε. Προχωράτε πολύ καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επί της πολιτικής ουσίας, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαλούχος και ο ΔΟΛ επιτίθενται στην συγκυβέρνηση και που διατυπώνουν το αίτημα εξόδου απ' το ευρώ απ' την σκοπιά συμφερόντων μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης.

  Αυτά για τα κορόιδα που θεωρούν κάτι Α.Π και κάτι σχέδια Β και κάτι Ανταρσύες σχηματισμούς που εκφράζουν την εργατική τάξη και τα "μεταβατικά αιτήματά" της.

  Για τα μη κορόιδα, τίποτα, αυτά ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα τα δούμε όλα, την μέρα που ο ΠιΛαφ θα καταγγείλει τον οπορτουνισμό...
  JLorX99

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένας καλός δημοσιογράφος να μας κάνει την χάρη να τον ρωτήσει ΤΩΡΑ (το 2013-14) θα βρεθεί;
   JLorX99

   Διαγραφή
 4. Πέρα από τον ΔΟΛ και τον Π.Λ., μου προκαλεί εντύπωση η γενικευμένη άποψη περί ευρώ που εξυπηρετεί μόνο την Γερμανία. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο η αστική τάξη της Γερμανίας επιβάλλει την θέλησή της στην αστική τάξη της Ελλάδας, πολύ περισσότερο δε στην αστική τάξη χωρών όπως η Ιταλία. Η νομισματική ένωση είναι επιλογή των αστικών τάξεων όλων των ευρωπαϊκών κρατών και την υπερασπίζονται πάση θυσία, όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα οι περιπτώσεις Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας κλπ. Το αν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την επιλογή αυτή και αύριο είναι άλλο θέμα, άλλωστε στο μέλλον δεν αποκλείεται η ευρωζώνη να μην διαλυθεί από κάποια χώρα από τις προηγούμενες που ανέφερα, αλλά από την Γερμανία.
  Θεωρώ ότι ο μύθος της "Γερμανικής Ευρώπης" δεν έχει άλλο στόχο από την ποδηγέτηση των λαών της ευρωζώνης. Οι αστικές τάξεις κλείνουν το μάτι στους λαούς λέγοντας τους "δεν φταίμε εμείς αλλά οι κακοί Γερμανοί", την ίδια ώρα που η γερμανική αστική τάξη λέει στον γερμανικό λαό "δεν φταίμε εμείς, οι άλλοι Ευρωπαίοι φταίνε". Στη πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός, προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας πράξη τον μοναδικό δρόμο που έχει: την μείωση των μισθών και τον περιορισμό των όποιων κοινωνικών παροχών. Ενδιάμεσα στήνει παιχνιδάκια με "κακές τρόικες" και "ευαίσθητες κυβερνήσεις", με "τεμπέληδες νότιους" και "παραγωγικούς βόρειους" και άλλα τέτοια μόνο και μόνο για να κρύψουν τον κακό λύκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κυρίως για να κρύψουν τον κακό λύκο, για την ώρα, αλλά και για να ενισχύοσυν τον εθνικισμό, δηλαδή ένα συστατικό του φασισμού που είναι πάντα χρήσιμος και - που ξέρεις; - αύριο μπορεί να γίνει "μονόδρομος", όπως έγιναν τόσα και τόσα...

   gdmn1973

   Διαγραφή
 5. Μισό λεπτό, ο Μαλούχος δεν υπέγραφε και κάτι άρθρα ακροδεξιάς λογικής; Σε βαθμό να ξερνάς, όμως...

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Μαλούχος ήταν δε και από τους εμπνευστές της θεωρίας ότι στην ελλάδα έχουμε πλέον κομμουνισμό λόγω της αύξησης της φορολογίας. Ο άνθρωπος είναι αριστερός, κάνει μπαμ...

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=527737

  Είναι σταθερός και πολύ ανοιχτός εκφραστής, του αντιγερμανικου-φιλοΗΠΑ τμήματος των ελληνικών μονοπωλίων, σε μια γραμμή που ξεκινάει από "defencenet" και Γ. Τράγκα και φτάνει μέχρι "Επίκαιρα" (που αρθρογραφεί κι ο Δελαστικ) και planB.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο ρεζίλης βγάζει γλώσσα: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14512:2013-12-10-21-03-37&catid=83:aristera&Itemid=200

  Χ. Λάσκος: Το ΚΚΕ προσπάθησε να χαλιναγωγήσει εντός πλαισίων την εξέγερση του Δεκέμβρη του 44 αλλά επικράτησε το αυθόρμητο στοιχείο: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=11390

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. [χωρίς «εμφυλιοπολεμικές» διαθέσεις και χωρίς παλαιού τύπου «δαιμονοποιήσεις»]

   Όχι Παναγιώτη ή Μιχάλη Αρτινέ ή όπως αλλιώς σε λέν', δεν είσαι οπορτουνιστής. Ντούρος σοσιαλδημοκράτης είσαι και καμιά διάθεση δαιμονοποίησης δεν υπάρχει. Ούτε φυσικά μπορεί να έχουμε εμφυλιοπολεμική διάθεση με τους ταξικούς εχθρούς σαν εσένα, μόνο κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

   Άκου θίχτηκε που τον είπαμε ουρά του Τσίπρα και της αμερικάνικης πρεσβείας...
   Σιγά ρε Βλαδίμηρε Λαφαζάνη, θα σκίσεις την αστερόεσσα...

   Για τον Λάσκο τι να πει κανείς; Αυτά που γράφει αποδεικνύουν μόνα τους την αμετροέπειά του και το ναρκισσισμό του:
   "Από την άλλη μεριά, η ίδια η πλέμπα φαίνονταν να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις με το δικό της τρόπο, ως μοναδική ευκαιρία για τη δική της επανάσταση."
   Πλέμπα ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά στη μεγαλύτερη ταξική μάχη της νεοελληνικής ιστορίας...

   Εμ, βλέπεις είχε στην ηγεσία του τον καπνεργάτη Σιάντο και τον κουρέα Ιωαννίδη και όχι τον μεγαλο-διανοούμενο Λάσκο να τον οδηγήσει σε άλλους γαλαξίες.

   Πως σας αντέχει τόσο καιρό αυτός ο λαός και δε σας αρχίζει στις ξανάστροφες με τόση αλαζονεία που του φέρεστε ρε πούστη μου;

   thorpe

   Διαγραφή
  2. Ο χώρος που βρίσκονται τους επιτρέπει να είναι όσο ξεδιάντροποι και χυδαίοι θέλουν,στην ιστορία θα κολλήσουν; Εδώ σε λίγο θα πουν πως το ΕΑΜ το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός το Δεκέμβρη του '44 ήταν κάτι σα τους "αγανακτισμένους". Έχουν τρελλαθεί, έχουν παραισθήσεις και βλέπουν παντού καρέκλες και υπουργεία να τους περιμένουν, τα θέλουν με κάθε τρόπο. Όσοι τα βλέπουν αυτά ας κρίνουν κι ας δουν με ποιούς έχουν να κάνουν, αλλιώς θα λογίζονται συνένοχοι, οι δικαιολογίες τελειώνουν κι εδώ σιγά σιγά (αν δεν έχουν τελειώσει). ΠΑΣΟΚ του χειρίστου είδους και πολύ γρήγορα μάλιστα.

   Διαγραφή
  3. Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι επεδίωκε η εαμική παράταξη, ή καλύτερα, τι επεδίωκε η ηγεσία της.

   Διάβασε και λίγο Κάστορα Κορνηλιάδη, ρε Λάσκο, να ξεστραβωθείς! Σταλινικό πραξικόπημα ήταν ο Δεκέμβρης του '44, όχι σαν τον άλλο του 2008 που οργανώθηκε με χέSMS και facebook και indymedia. Και την Ελευθεροτυπία (την παλιά, την ενιαία, την καλή) χορηγό επικοινωνίας. Για να μην πω για το ΕΑΜ, αυτό το πρόπλασμα σταλινικού καθεστώτος, που έβαλε μπρος το μοχθηρό του σχέδιο απ' το '43 - αφού τα γράφει κι ο Καλύβας, που έκανε και ηθολογικές* μελέτες!

   Καμία πρωτοτυπία η ντόπια διανόηση, αδερφάκι μου, καμία... Ανακαλύπτουν τον τροχό με 30 χρόνια καθυστέρηση, τόσος επαρχιωτισμός πια...

   gdmn1973

   * Η ηθολογία είναι κλάδος της βιολογίας που μελετά τη συμπεριφορά των ατόμων ενός είδους (π.χ. κάποιων θηλαστικών) σε σχέση με άλλα άτομα του ίδιου είδους ή άλλων ειδών και το φυσικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα, η ηθολογία αναδεικνύει τρόπους (μοτίβα) συμπεριφοράς των ατόμων ενός είδους, τα συσχετίζει με τις ανάγκες του είδους (τροφή, αναπαραγωγή, άμυνα) και προτείνει ερμηνευτικά μοντέλα με βάση δόγματα της βιολογίας, όπως την εξέλιξη των ειδών. Βασικά εργαλεία της ηθολογίας είναι στατιστικές μεθοδολογίες και θεωρίες, όπως για παράδειγμα η τόσο προσφιλής στο Βαρουφάκη θεωρία παιγνίων.

   Μετά την επικράτηση της αντιδραστικής ιδεολογίας σε κάθε τομέα της σκέψης, δεν είναι περίεργο που τα εργαλεία και τα συμπεράσματα της ηθολογίας χρησιμοποιήθηκαν ευρέως με στόχο την ερμηνεία της ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς ανθρώπων... Ούτε που αυτή η "προσέγγιση" ξεκίνησε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο από τη δεκαετία του '80 και διαδόθηκε στην "επιστημονική κοινότητα" χωρίς ιδιαίτερη κριτική, ενστάσεις κλπ. Ούτε που ο Καλύβας και οι μαθητές του, στις δημοσιεύσεις τους περί εμφύλιας βίας στην Ελλάδα του '40, θυμίζουν πάρα πολύ ηθολόγους που περιγράφουν και ερμηνεύουν μια σύγκρουση χιμπατζήδων - μπαμπουίνων, με μεθοδολογία την τελευταία λέξη της νεοθετικιστικής μπαλαφάρας: Πυκνότητες πιθανότητας, ιστογράμματα, πυκνογράμματα και γ@&@ τα με μεγάλα γράμματα.

   Αυτό θα πει επιστήμη. Τα ράσα κάνουν τον παπά. Ο αναγνώστης (του ΒΗΜΑτος) πρέπει να ψαρώνει. Και πιο ουμανιστής, πεθαίνεις.

   Διαγραφή
 9. Άσχετο με την ανάρτηση.
  Προειδοποίηση σε περίπτωση εισβολής "αγανακτισμένων" τρολλ
  http://redwildwind.blogspot.gr/2013/12/blog-post_4323.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άντε πάλι! Το βιολί-βιολάκι... Δεν υπάρχει και καμιά Φατούρου εκεί πέρα και τίποτα... //Μουτζαχεντίν, να γελάσουμε κι εμείς οι πικραμένοι λίγο.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 10. http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/335980/fusika-kai-ehei-dikio-o-lafazanis-/
  Συνεχίζονται οι ύμνοι για τον προσφιλή επαναστάτη του Συριζα

  ΓΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα ο κομιστής!
   Μιλημένοι μια χαρά, μη τυχόν και έχει μετανοιώσει κανείς με τους συριζαίους και τους φτύσει, μαντρώνουν ωραιότατα με τέτοιο τρόπο ενδεχόμενες διαρροές.

   Διαγραφή
  2. Να δούμε αν το ανεβάσει κι αυτό η "Iskra".

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  3. Ρητορικό το ερώτημα...

   http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14522:gkoutzanis-lafazanis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

   και ο sir Πισσαρίδης θα συμφωνήσει με τον Λαφαζάνη.

   http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14534:2013-12-12-19-02-35&catid=96:2010-06-04-22-41-29&Itemid=290


   ημιάγριος
   Διαγραφή