Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

#SyrizaEurope


#SyrizaEurope

Η χτεσινή πανηγυρική εκλογή του Αλέξη Τσίπρα με 84,1% ως υποψηφίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Πρώτα απ’ όλα, κλείνει οριστικά τη συζήτηση περί δήθεν διεθνούς απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποβολιμαία «ανάλυση» σύμφωνα με την οποία η εκρηκτική άνοδος τους ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μια κάποια «ελληνική εξαίρεση», δηλαδή στην ατελή ένταξη της ελληνικής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καταρρέει παταγωδώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος διεθνώς, αλλά θεωρείται πρωτοπόρα δύναμη από τις προοδευτικές δυνάμεις όλης της ηπείρου μας.


Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είναι το «πειραματόζωο» για την επιβολή ενός καινούργιου μοντέλου άγριου κι ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, σε πλήρη αντίθεση με το παραδοσιακό ευρωπαϊκό πρότυπο της κοινωνικής προστασίας, αναπτύσσεται και μια αντίρροπη ελπιδοφόρα τάση. Αυτή η μικρή χώρα της Νοτιανατολικής Μεσογείου εξελίσσεται και σε πανευρωπαϊκό εργαστήρι ριζοσπαστικών πολιτικών, τόσο σε ό,τι αφορά τα κινήματα όσο και για το κομματικό φαινόμενο. Οι Ευρωπαίοι αριστεροί δεν βλέπουν στην Ελλάδα μόνο το προοίμιο του δικού τους ζοφερού μέλλοντος, αλλά και μια ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση για να μπορέσουν να βγουν από το αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο κρίση-λιτότητα.

Όμως η υποψηφιότητα Τσίπρα έχει βαρύνουσα σημασία και για αυτή καθεαυτή τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Η προεκλογική εκστρατεία θα δώσει την ευκαιρία στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκεφτεί όλες τις χώρες της ΕΕ, να μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις, να κάνει επαφές με τον κατά τόπους πολιτικό κόσμο καθώς και με τους ακτιβιστές των κινημάτων. Θα του δοθεί δηλαδή η ευκαιρία να προβάλει διεθνώς την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια θεμελιωδώς διαφορετική Ευρώπη, χωρίς Μνημόνια και διαρκή λιτότητα.

Ακόμα πιο σημαντικό ίσως είναι ότι ο Τσίπρας θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί επί τόπου με το εντέχνως καλλιεργημένο στερεότυπο των τεμπέληδων Ελλήνων που ζουν από τα λεφτά των Ευρωπαίων. Μέσα στην καρδιά της Ευρώπης θα ακουστεί η φωνή της Ελλάδας που εξαθλιώνεται και υποφέρει, μιας Ελλάδας που στραγγαλίζεται από τη δήθεν ευρωπαϊκή βοήθεια των Μνημονίων. Το να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στην Ευρώπη αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ισχυρών διεθνών συμμαχιών, χωρίς τις οποίες κανένα εναλλακτικό σχέδιο δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεωρεί ωφέλιμη την υποψηφιότητα Τσίπρα. Όχι μόνο γιατί αποτελεί επιτυχία συνολικά για την κοινωνία μας το να είναι ένας Έλληνας υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και γιατί η υποψηφιότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της όποιας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η κυβέρνηση, εντούτοις, υιοθέτησε στάση ποδοσφαιρικού χουλιγκάνου, που απαξιώνει τις διεθνείς επιτυχίες της αντίπαλης εγχώριας ομάδας. Δεν πρέπει να εκπλήσσει η ανεκδιήγητη τοποθέτηση της. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αξιοποιήσει την υποψηφιότητα Τσίπρα, γιατί με την τρόικα δεν διαπραγματεύεται την ουσία των μέτρων, αλλά το χρόνο επιβολής τους, ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Και δεν την ενδιαφέρει η αμφισβήτηση του μερκελισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η λογική του Μνημονίου δεν της επιβάλλεται απ’ έξω. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες είναι «βαμμένοι» μερκελιστές, χουλιγκάνοι του πιο άγριου κι ανεξέλεγκτου καπιταλισμού.

Γερμανία: Ποιοι θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση

Το SPD ανακοίνωσε τα στελέχη του κόμματος που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Σόιμπλε. Έκπληξη ο διορισμός του μέλους της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, στη θέση του υφυπουργού Εργασίας.

Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της 'Αγγελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.

Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός 'Αμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός 'Αμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ 'Ασμουσεν ως υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. 'Ασμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του SPD, ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι ο νέος Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Υφυπουργός θα είναι η Αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Την θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.

Η ορκωμοσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
euro2day

Σενάρια νέας κυβέρνησης και «πολιτικής ανωμαλίας»

Ποιοι είναι «αυτοί που κινούνται στο σκοτάδι» και με τους οποίους, κατά δήλωσή του, δεν ασχολείται ο πρωθυπουργός; Είναι όσοι, με βάση τη δική του περιγραφή (σε συνέντευξή του χθες στην «Καθημερινή της Κυριακής»), απεργάζονται την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφευχθούν οι τόσο πρόωρες εκλογές (το Μάιο ή το Σεπτέμβριο, για παράδειγμα) και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ενός έτους τουλάχιστον, ώστε να προχωρήσουν εταίροι και πιστωτές στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος από την άνοιξη και μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια πολύ βαριά έκφραση, μιλώντας για «πολιτική ανωμαλία», θέλοντας εμφανώς να κόψει κάθε σχετική συζήτηση, που βέβαια γνωρίζει ότι είναι ζωηρή και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Της Αγγελικής Σπανού

Ο Α. Σαμαράς δεν κατονόμασε εκείνους που θεωρεί ότι προωθούν τέτοια σενάρια αλλά κάποια πράγματα είναι γνωστά:

-Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζονται ως «καραμανλικοί» ονειρεύονται την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού ως του ηγέτη που θα ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στο όνομα ενός εθνικού σκοπού, της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Χωρίς να κατευθύνονται ευθέως από τον ίδιο, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, σε δείπνα και γεύματα πολιτικών ζυμώσεων, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα χρειάζεται μία οικουμενική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

-Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δημοσίως καλέσει τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αποκλείοντας κατηγορηματικά την αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά το ενδιαφέρον της για τη διεύρυνση της υπάρχουσας κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει εκληφθεί από αρκετές πλευρές ως φλερτ με την ιδέα σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πολύ περισσότερο, επειδή η ίδια διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη της αριστεράς.

-Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και έχει υποστηρίξει συγκεκριμένα τη συνεργασία όλων των κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.

-Επιχειρηματικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ θεωρούν ως μόνη ρεαλιστική λύση για την ελληνική διάσωση τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» αλά ελληνικά, με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που η κοινή λογική λέει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γίνονται συζητήσεις με τέτοιο περιεχόμενο και υπάρχει ικανοποίηση κάθε φορά που γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτές οι επαφές δεν γίνονται σε συμφωνία με τις ηγεσίες.

-Πολιτικά πρόσωπα που δεν μετέχουν σήμερα ενεργά στη δημόσια σφαίρα αλλά παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, θεωρούν ότι πρέπει να σχηματιστεί και εδώ μια κυβέρνηση τύπου Λέτα (στην Ιταλία) και προτείνουν ως καταλληλότερο να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας τον Π. Πικραμμένο, ο οποίος από τότε που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του.

Στην ερώτηση πώς οι εταίροι θα αποδεχτούν να προχωρήσουν σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους συνομιλώντας με μια μεταβατική κυβέρνηση και χωρίς εκλεγμένο πρωθυπουργό, η απάντηση κύκλων που ενθαρρύνουν αυτά τα σενάρια είναι ότι το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε επί Λ. Παπαδήμου, ενώ το ανάλογο παράδειγμα στην Ιταλία λειτουργεί μια χαρά. Επομένως, ο πρωθυπουργός έχει λόγους να θέλει να κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι όσο μεγαλώνουν οι δυσκολίες της κυβέρνησής του, τόσο φουντώνουν και τα σενάρια της –κατά τον ίδιο- «πολιτικής ανωμαλίας».
TVXS

5 σχόλια:

 1. MRB, Κομματικές μετακινήσεις:

  http://www.real.gr/filescalendar/2013/December/WEB-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΝΔ.jpg
  http://www.real.gr/filescalendar/2013/December/WEB-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΣΥΡΙΖΑ.jpg

  Δηλαδή: Από ΝΔ πρωτίστως στη Χ.Α (7.7%) και δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ (4.1%)
  Από ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως στη Χ.Α (2.5%) και δευτερευόντως στο ΚΚΕ (1.6%)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αυτό το είδατε;
  https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1505514_562472493845226_1520099899_n.jpg
  http://www.avgi.gr/article/1503434/praktoras-tis-kup-stin-igesia-tou-kke

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πριν δυο μέρες. Ήτανε που ήτανε παλιό, μούχλιασε με Ανδρουλάκη, σάπισε τώρα...

   Διαγραφή
 3. Να είσαι καλά ρε Αντώνη που τους αναδημοσιεύεις, επειδή κάποιοι από μας δεν έχουμε πάντα το κουράγιο να αναζητήσουμε την αρθρογραφία τους στις πηγές της...
  JLorX99

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σκοπός είναι να εκλεγει ο Τσίπρας ώστε να διεισδύσει μέσα στον πυρήνα της ΕΕ και με αλά Ζιζεκ μαγεία να τη μετρατρέψει απο καπιταλιστική σε σοσιαλιστική.
  Αλλά εσείς είστε απολειφάδια, που να καταλάβετε το κόλπο γκρόσο....

  Μιχάλης Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή