Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Peter Weiss-Πρόσωπα στη σκιά (1956)

3 σχόλια:

 1. Συγκλονιστική παράσταση Μέθεξη εν μέσω χούντας. (Στο ρόλο του Μαρά ο Πάτρικ Μαγκή, γνωστός μας και από τον υπουργο στο Κουρδιστό πορτοκάλι).

  Είσαι ανεξάντλητος, σύντροφε. Αναδρομικά και τα "εύσημά" για την Κομμούνα, και αν -λέω αν- δεν έχεις δει ακόμα το Punishment Park του 1971, σπεύσε.

  Περιμένω να (ξανα)δω και το επίσης σπουδαίο έργο του Βάις, Άσμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνιας (πορτογαλικός ιμπεριαλισμός, Μοζαμβίκη). Το είχε προγραμματίσει η ΣΤΟΑ για αυτόν το μήνα, αλλά μάλλον το τρενάρισε λόγω του Αρκά.

  Για την ιστορία, είχε πρωτοπαιχτεί, πάλι από τη Στοά, μέρες του 73, πειραγμένο από τη λογοκρισία (με μεγάλη αντίδραση του Βάις τότε), σε μετάφραση Θ. Δ. Φραγκόπουλου (αντάρτης, ΕΔΕΣίτης, μεγάλος αντικομμουνιστής, αργότερα τράβηξε κατά το ΚΚΕσ. –η Τειχομαχία του είναι η δεξιά οπτική της Αντίστασης, και συνάδει με το έργο του μεγάλου κουμμουνιστοφάγου Θ. Βαλτινού, του και Ακαδημαϊκού, τρομάρα τους).

  Το θέατρο, ασφυκτικά γεμάτο εκείνες τις μέρες, είχε γίνει, μαζί με μια συναυλία του Μαρκόπουλου, τόπος διαμαρτυρίας και αντίστασης (μετά το Πολυτεχνείο το έκλεισαν για ένα μήνα).

  Την Ανάκριση δεν την είδα ακόμα λόγω… βήχα (αυτόν τουλάχιστον δεν μπορούν να μας τον κόψουν με τίποτα, για να μας βάλουν σε τάξη).

  Αν –λέω πάλι αν– σου διαφεύγει, δες και το εξίσου σημαντικό ντοκουμέντο του «Σημειώσεις για την πολιτιστική ζωή στο Βιετνάμ» (Νέοι Στόχοι, 1970) –επανακυκλοφόρησε αργότερα–, και κάπου πρέπει να υπάρχει… (Τελικά, για όποιον ενδιαφέρεται, το βρήκα και στο Amazon, Used Hardcover $3.86, Paperback $3.65, Collectible $18.00).

  Το βιβλίο είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για αυτόν τον «άγνωστο σε μας κόσμο», επειδή ο Βάις, πέντε χρόνια πριν την οριστική κατάπαυση του πυρός (1975), εξηγούσε «γιατί η επίθεση της ιμπεριαλιστικής τεχνοκρατίας, του πλούσιου κόσμου, θα ναυαγήσει σ' αυτό το μικρό αγροτικό κράτος, τον εκπρόσωπο του φτωχού κόσμου».

  Μια μικρή αναφορά στις «Σημειώσεις» είχε κάνει η ταπεινότης μου, με αφορμή τον Στρατηγό Γκιαπ, εδώ. (http://zbabis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html).

  Να είσαι καλά σύντροφε. Καταφέρνεις πάντα (ακόμα και με τα εξοργιστικώς αποκαλυπτικά –ή τούμπαλιν– συριζαϊκά καλιαρντά) να μας συγκινείς.

  Με δύναμη πάλι και πάλη.
  Και καλές γιορτές.
  Μέχρι τη Μεγάλη Γιορτή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για όλες τις προτάσεις καθώς και για την ιστορική ρετροσπεκτίβα. Φυσικά, δεν έχω μπορέσει ούτε εγώ να δω την "Ανάκριση" λόγω γεωγραφικής απόστασης, αλλά έχω ακούσει ομόφωνα εξαιρετικά σχόλια, και σήμερα στο ιστολόγιο ξανά.

   Εδώ στην Κύπρο είδαμε προχθές την "Πέτρα" του Μάριους φον Μάγιεμπουργκ (http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=157805), η οποία είναι άνιση ως παράσταση υποκριτικά, αλλά η σκηνοθεσία μου φάνηκε καλή και το έργο είναι αρκετά ενδιαφέρον--αφορά την άρνηση του χιτλερικού παρελθόντος και τη διεκδίκηση του χώρου μεταξύ μιας εβραϊκής, μιας χιτλερικής και μιας ανατολικογερμανικής οικογένειας. Υπάρχει ένας λεπτός αντικομμουνισμός στο έργο, αλλά υπάρχει και μια έντονη κριτική της δυτικογερμανικής υποκρισίας, κι έτσι θυμήθηκα και τον Βάις, για τον οποίο διάβασα στο Ρίζο την περασμένη κυριακή.

   Να πω επίσης πως κυκλοφορεί στα αγγλικά η "Αισθητική της Αντίστασης" του Βάις, με πρόλογο του Φρέντρικ Τζέιμσον.

   Διαγραφή