Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι ο "ευρωπαϊκός Νότος";

Στο editorial του "Δρόμου της Αριστεράς" που αναδημοσιεύεται στο Left.gr επιχειρείται --ευλόγως, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές-- η δημιουργία της εντύπωσης ότι η "ευρωπαϊκή αριστερά" του ΚΕΑ μεταμέλησε για τον άστοχο "ευρωπαϊσμό" της και προσανατολίζεται --σε τι άλλο-- σε μια "εναλλακτική πορεία." Διαβάζουμε λοιπόν:
Δεν είναι μεγάλη αποκάλυψη να πει κανείς ότι σημαντικότατο τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε λάθος εκτιμήσεις και προσανατολισμό ή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση ενός αποκοιμιστικού «ευρωπαϊσμού» τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, η είσοδος σε μια περίοδο μεγάλων θυελλών και αναστατώσεων βρήκε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις απροετοίμαστες να διατυπώσουν μια πρόταση σε διάκριση από το «εξτρεμιστικό κέντρο», το ευρωκυβερνητικό φάσμα δεξιών και σοσιαλδημοκρατών.


[...] 

Σήμερα, μια σειρά αριστερές δυνάμεις αναζητούν μια εναλλακτική πορεία. Οι ιδέες ενός προοδευτικού ευρωπαϊσμού, μιας Ευρώπης με ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα απέχουν πλέον τόσο πολύ από την Ευρώπη που οικοδομείται ώστε πολλοί ωθούνται να εντοπίσουν την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έτσι, θα δούμε ότι και στα συνεδριακά κείμενα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς εμπεριέχονται κατευθύνσεις και προβληματισμοί που δεν θα συναντούσε κανείς εύκολα μια προηγούμενη περίοδο.  
[...]
Το άνοιγμα ενός τέτοιου δρόμου θα σήμαινε την υπέρβαση της σημερινής νεοφιλελεύθερης γερμανοκεντρικής Ευρώπης. Ακόμα, θα απαιτούσε την υποστήριξη στον αγώνα του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στις επιβολές, για την απαλλαγή από την Τρόικα, τα μνημόνια, τα προγράμματα λιτότητας. 

Περιορίζομαι σε ένα και μόνο ερώτημα που προκύπτει από τα πιο πάνω: τι είναι αυτός ο περιώνυμος "ευρωπαϊκός Νότος" ο οποίος δίνει "αγώνα", η συμπαράταξη με τον οποίο ορίζει την "εναλλακτική πορεία" της δήθεν "μετανοημένης" αριστεράς του ΚΕΑ;

Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχουμε μπει σε κάποια άνευ προηγουμένου εποχή, όπου οι κοινωνικές και οικονομικές έννοιες έχουν αντικατασταθεί από γεωγραφικές. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί συσχετισμοί δεν έχουν ακόμα μεταμορφωθεί σε συντεταγμένες πάνω στο χάρτη· παραμένουν, απλώς, κοινωνικοί και οικονομικοί συσχετισμοί.

Κατά συνέπεια, ο "ευρωπαϊκός Νότος" δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μια σειρά χωρών των οποίων οι κυρίαρχες, αστικές τάξεις είναι συγκριτικά πιο αδύναμες σε σχέση με τις αντίστοιχες αστικές τάξεις πιο καπιταλιστικά αναπτυγμένων χωρών. Υπολείπονται από την ισχύ αυτών των δεύτερων αστικών τάξεων και υφίστανται και αυτές τις συνέπειες της ισχύος που έχουν οι ισχυρότερες αστικές τάξεις να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην διαδικασία και τα μέσα κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης που προκρίνουν. Με απλά λόγια, δυσκολεύονται περισσότερο να αντλήσουν κέρδος από ό,τι οι αστικές τάξεις πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών.

Σημαίνει τούτο πως οι αστικές τάξεις των χωρών του "Νότου" αγαπούν το προλεταριάτο "τους" περισσότερο από αυτές του Βορρά;

'Οχι.

Σημαίνει μήπως πως τα συμφέροντά τους ως αστικών τάξεων ταυτίζονται με τα συμφέροντα των "δικών τους" εργατικών τάξεων περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα των ισχυρότερων αστικών τάξεων ταυτίζονται με τις "δικές τους" εργατικές τάξεις;

Όχι.

Σημαίνει άραγε ότι επειδή οι αστικές τάξεις του "Νότου" υπολείπονται σε συγκριτική οικονομική ισχύ σε σχέση με αυτές του Βορρά, υπολείπονται επίσης σε συγκριτική οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, νομοθετική, θεσμική, ιδεολογική και προπαγανδιστική ισχύ σε σχέση με τις εργατικές τάξεις που εξουσιάζουν, μια με το καρότο και μια με το μαστίγιο;

Όχι.

Σημαίνει, τέλος, πως υπάρχει ή πως οφείλει να υπάρξει κάποια "συμμαχία" ανάμεσα στις αστικές και εργατικές τάξεις στον "Νότο" ενάντια στις αστικές τάξεις του Βορρά;

Μια τέτοια συμμαχία προϋποθέτει πως οι αστικές τάξεις του "Νότου" είναι ταξικοί εχθροί των αστικών τάξεων του "Βορρά." Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί έχουν ωφεληθεί πολλαπλά από την μακρόπνοη συμμαχία μαζί τους και σε βάρος των εργατικών τάξεων τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο.

Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη αναφορά στον "αγώνα του ευρωπαϊκού Νότου";

Είναι σοσιαλσωβινιστική στάχτη στα μάτια των εργατικών τάξεων των χωρών της Μεσογείου που πετιέται από τις αστικές τους τάξεις, με μοναδικό σκοπό την χρησιμοποίηση των θυμάτων τους για να πετύχουν καλύτερους για τις ίδιες όρους συνύπαρξης με τους ισχυρότερους αστικούς συμμάχους τους σε ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες.

Πού πρέπει να βάλει τέτοιου είδους "εναλλακτικές πορείες" ο εργάτης, ο αγρότης, ο άνεργος, ο χρεοκοπημένος αυτοαπασχολούμενος και μικροϊδιοκτήτης στην Ελλάδα -- και να τις βάλει έμπρακτα, με κάθε απτή πολιτική ευκαιρία που του δίνεται;

Στα σκουπίδια. Εκεί που ανήκουν, μαζί με την "εθνική αστική τάξη" των μονοπωλιακών συμφερόντων που μασκαρεύεται σε συντεταγμένη σε έναν χάρτη κοινωνικοπολιτικής μεταφυσικής.

1 σχόλιο:

 1. Δηλαδη εγω ο εργατακος ΕΛΛΗΝΑΣ (ή ο ανεργος) δεν πρεπει να δωσω και την τελευταια ικμαδα των δυναμεων μου ,για να "αντεξουν " την επιθεση απο Βορρα ,στους ΕΛΛΗΝΕΣ Ιδιοκτητες της Μοτορ-Οιλ ,του ΑΚΤΩΡα ,της ΦΑΓΕ κλπ ? Δεν πρεπει εστω να τους στηριξω αγοραζοντας ΕΛΛΗΝΙΚΑ προιοντα σε μια ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ? Να τους αφησω να τους συντριψουν οι Βορειοι Καπιταλιστες? Να τους αφησω να φτωχυνουν ? Να προλεταριοποιηθουν ?
  Δεν πρεπει να συνασπιστουμε ολοι οι Νοτιοι εναντια στους Βορειους ?
  Τι ειναι αυτα ? ΣοσιαλΣωβινιστικα ????
  ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ειναι Κυριε !!!! ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ !!!!
  (ο Κασιδιαρης ποτε ακριβως πηγε στον ΣΥΡΙΖΑ ??)

  ΑπάντησηΔιαγραφή