Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Συνωνυμία

Ο ευλύγιστος ήρως εποφθαλμιά πολυτελήν, πλην δυσπρόσιτον, έπαυλιν
Είναι σαφές νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ δεν τίθενται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως προϋποθέσεις για συμμαχίες σε επί μέρους αγώνες ή αιτήματα, πόσω μάλλον οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά που αναφέρεις. Ούτε τίθεται ως προϋπόθεση για επί μέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα εκείνα της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που βεβαίως για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει νόημα ως βήμα στην πορεία υπέρβασης και ουσιαστικοποίηση τους. Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από μόνη της, δίχως τα υπόλοιπα στοιχεία της πρότασης, αυτή η έξοδος δεν οδηγεί πουθενά.


Από την άλλη είναι αλήθεια ότι αποκλείονται με αυτήν την πρόταση ορισμένες –όχι πια όλες– δυνάμεις του πολυτασικού ΣΥΡΙΖΑ, όμως το μέτωπο δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά από τη μια στοχεύει να μας απαλλάξει αρχικά από τη θηλιά που μας έχουν κρεμάσει, έτσι ώστε να μπορούμε να κινηθούμε στοιχειωδώς ελεύθερα, από την άλλη δεν μπορεί να μην στρέφεται εναντίον εκείνων οι οποίοι είναι βασικοί υπεύθυνοι της σημερινής μας κατάστασης, όπως είναι η ευρωζώνη και ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός που είναι η ΕΕ.

[...]

Δεν ξέρω ποιο είναι το τελευταίο χαρτί του κεφαλαίου, διότι δυστυχώς διαθέτει ακόμη αρκετά χαρτιά. Υποστηρίζω πάντως ότι η προσπάθεια ανασύστασης μιας μη αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ή διαφορετικά, μιας σοσιαλδημοκρατίας κεϋνσιανού τύπου στην εποχή μας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα αναχώματα του κεφαλαίου.

Από την άλλη, κυβερνητική Αριστερά κάθε άλλο παρά σημαίνει μόνον αντιμνημονιακή και στο βαθμό που πρόκειται για μια αντικαπιταλιστική κυβέρνηση, αυτή μπορεί να αποτελέσει βήμα –όχι στάδιο– προς μια επαναστατική εξουσία.
Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ, 4 Απρίλη 2012

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση εναντίον όσων με απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την άλλη όψη του νομίσματος του μαύρου μετώπου, αναπτύσσεται μια όλο και πιο έντονη επιθετικότητα ενάντια σε όσους τολμούν να του ασκήσουν κριτική από τα αριστερά.

[...]

Το βέβαιο είναι ότι, αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, αυτό θα είναι αρνητικό και όσοι αναμένουν κάτι τέτοιο για να δικαιωθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ήττα μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη δικαίωσή τους, θα χρεωθεί στη σύμπασα Αριστερά, και το πιο σημαντικό είναι ότι θα οδηγήσει σε βαθιά απογοήτευση όλο αυτόν τον κόσμο που μέσα στο μαύρο σκοτάδι είδε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια αχτίδα φωτός.

Γι' αυτό και πρέπει να πασχίσουμε να διασώσουμε και να ενισχύσουμε τον αριστερό ριζοσπαστισμό, τον μόνο ικανό να διαφυλάξει αυτήν την ελπίδα και να μετατρέψει το όνειρο σε πραγματικότητα, τον μόνο ικανό να συγκρατήσει το τσουνάμι της απογοήτευσης που θα προκληθεί κατά την απευκταία αλλά λίαν πιθανή περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματωθεί και το ΚΚΕ θα καταβαραθρωθεί.
Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ, 24 Μάη 2012

Σε ένα συνεργαζόμενο με την αξιωματική αντιπολίτευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμμετέχατε;

«Θα ήμουν έξω με τα τέσσερα. Όχι επουδενί, μας δηλώνει. “Και ένας λόγος παραπάνω που το λέω σήμερα είναι ότι αυτοί που είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και που υποτίθεται θα τον επηρεάζανε σε μια αριστερή κατεύθυνση όπως ο Λαφαζάνης, το τελευταίο διάστημα αντί να επηρεάζουνε αυτοί προς μια αριστερή κατεύθυνση τους επηρεάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεξιά κατεύθυνση».
Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ, 15 Δεκέμβρη 2013
Από εκπομπή του Γ. Τράγκα, μεγαλοδημοσιογράφου, διευθυντή του "Crash" όπου κάποιος Γ. Ρούσης έδωσε συνέντευξη

Περαιτέρω αποδείξεις ότι πρόκειται περί απλής συνωνυμίας:

Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ, Απρίλης 2012:

Το πιο τραγικό είναι ότι ορισμένοι σύντροφοι τόσο από το ΚΚΕ, όσο και προσκείμενοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το πρώτο πράγμα που βρήκαν να μου πουν όταν συζητήσαμε την απάντηση του ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη, ήταν ότι έβρισκαν θετικό το ότι το ΚΚΕ απάντησε και το ότι η απάντηση αυτή δεν περιείχε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, έχουμε φθάσει στο σημείο να θεωρούμε το αυτονόητο –τον ευπρεπή διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς– ως κατάκτηση.

Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ, Δεκέμβρης 2013:

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα όμως τον γνωρίζετε;

Τον Κουτσούμπα τον ξέρω. Θα έλεγα οτι αναπαράγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο με τον λόγο του όσο και με την γενικώτερη [sic] στάση του την αντίληψη του ΚΚΕ ως απολίθωμα μια άλλης εποχής.

3 σχόλια:

 1. Θα μπορούσε να γίνει στο πρωκταγων :

  - Με το ΣΥΡΙΖΑ; Είστε μαζί;

  - Και ναι και όχι. Σε κάποια ναι, σε άλλα έχουμε ριζικές διαφωνίες.

  - Γιατί ναι;

  - Δίνει μια ελπίδα. Ξέρεις... αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Και κάποιες τάσεις μέσα εκεί, όχι συνιστώσες, αυτά τελείωσαν, να ξέρεις είναι πολύ καλές.

  - Και γιατί όχι;

  - Αυτές οι σωστές τάσεις πάνε δεξιά τελευταία. Κι αν σβήσει αυτή η ελπίδα... τότε...

  - Μαύρο σκοτάδι ε; Τελικά υπάρχει ελπίδα σ' αυτόν τον τόπο; (παύση δύο δευτερολέπτων) (χαμογελώντας) Από το ΚΚΕ μήπως;

  - Όπως σε ένα μουσείο απολιθωμάτων μαθαίνεις τη φυσική ιστορία, έτσι και στο ΚΚΕ, που έχει πολύ καλή βάση, δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι καινούριο παρά να μαθαίνεις την ιστορία από τους παλιούς.

  - ... είσαι απαισιόδοξος Γιώργο.

  - Ρεαλιστής θα έλεγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μμμμ... Αντιμνημονιακή κυβέρνηση... Ξέρεις, φίλε μου, ξέρεις...

   gdmn1973

   Διαγραφή
 2. "Το αυτονοητο " για την αριστερα ειναι ο "ευπρεπης διαλογος" ......και "η απάντηση αυτή (του ΚΚΕ) δεν περιείχε υβριστικούς χαρακτηρισμούς " ......Εν αντιθεσει με κατι "αριστερους" που κουτουλανε απο "απολιθωμα " σε "απολιθωμα" και απο "μουσειο" σε "μουσειο" ....και σε καθε κουτουλημα τους αλλαζουν και "χρωμα" ...ως χαμαιλεωντες ...

  αλλα αυτα δεν ειναι υβρεις !!! αλλα ιδεολογικοι προβληματισμοι ...αρχαιολογικου ενδιαφεροντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή