Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος Φλωράκης; Όταν ο Λένιν ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό ΙΙ

Ο Λένιν προσαρμοσμένος στις Ρωσικές ιδιαιτερότητες
Ο Λένιν προσαρμοσμένος στις Ελληνικές ιδιαιτερότητες

"[Σ]ήμερα ο αυθεντικός λενινισμός δεν μπορεί παρά να είναι ο ριζικός μετασχηματισμός του λενινισμού".
Π. Σωτήρης, Red Notebook, 31 Οκτώβρη 2011Η αλήθεια είναι πως για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν έχουν ακόμη κριθεί. Οι προοπτικές του δεν είναι καθόλου δεδομένες. Η ενίσχυση και η σταθεροποίηση των δυνάμεων του θα μετρηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και στα επόμενα χρόνια. Νέα άλματα προς τα εμπρός δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά το ίδιο ισχύει και για «άλματα» προς τα πίσω.

Θα το επαναλάβουμε άλλη μια φορά: οι όροι και οι προϋποθέσεις για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να «αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου» και να παραμείνει συνεπής με τις αρχές και τις διακηρύξεις του, είναι:
- να έχει ένα ξεκάθαρο σοσιαλιστικό πρόγραμμα,
- να έχει μαχητική εμπλοκή στα ταξικά ζητήματα,
- να σταθεί με συνέπεια στη θέση ενάντια στην κεντροαριστερά,
- να διατηρήσει το σημερινό, φρέσκο, ανανεωτικό και ενωτικό προφίλ που τον χαρακτηρίζει και
- να βαθύνει την εσωτερική δημοκρατία, δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στη βάση του και ελέγχοντας την ηγεσία.


[...]


Είναι σίγουρο ότι οι ηγεσίες οργανώσεων όπως το ΚΚΕ, το ΝΑΡ κλπ θα ασκήσουν δριμεία κριτική στις αποφάσεις της Ο μας για συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε προετοιμασμένοι για την επιχειρηματολογία τους: «οι επαναστάτες δεν έχουν τίποτα να κάνουν και να πουν με τους προδότες ρεφορμιστές». Η καλύτερη απάντηση σ'; αυτούς είναι οι ίδιοι οι κλασσικοί και ιδιαίτερα ο Λένιν, μέσα από τα γραπτά του για το «ενιαίο μέτωπο» και τον «αριστερισμό». Αρκούμαστε εδώ να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Λένιν, «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού».


Σήμερα εσείς κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γίνεται ΠΑΣΟΚ, επειδή πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (κι άλλων κομμάτων) προστρέχουν σε αυτόν.

Το ίδιο ισχυρίζονται ο ΔΟΛ, το Mega κι όλες οι άλλες δυνάμεις του κακού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ΠΑΣΟΚ αν γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι όποιον άλλον μας έφερε έως εδώ.

Ομως κάνετε, ενώ αφελείς δεν είσθε, πως δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά. Δηλαδή τι θέλετε; Οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. να μην έχουν καταφυγή, ούτε προσδοκία; και τότε, αν δεν μετακινηθούν αυτοί οι πολίτες, πώς θα αναταχθούν οι συσχετισμοί μέσα στον λαό, υπέρ του;

Κάνετε όμως και κάτι άλλο, ακόμα χειρότερο: λέτε στον λαό ότι μέσα στο καπιταλιστικό πλαίσιο τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει κι ότι ώσπου να σας δώσει εντολή για τον σοσιαλισμό, ματαιοπονεί.

Ετσι, όχι μόνον απογοητεύετε τον λαό (ο οποίος ώσπου να σας δώσει την εντολή για τον σοσιαλισμό πρέπει να επιζήσει) αλλά ταυτίζοντας τον στρατηγικό σας στόχο με την τακτική σας διαπράττετε αυτό που ο Λένιν έλεγε αριστερισμό.
Στάθης Σταυρόπουλος, 14 Νοέμβρη 2012


Η ηγεσία του ΚΚΕ, θέλοντας ίσως να δείξει ότι οι συνθήκες είναι αλλαγμένες σε σχέση με την εποχή των Μαρξ-Ένκγελς, αλλάζει αυθαίρετα και ετσιθελικά την αναγκαία «βαθμιαία απόσπαση» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τον υπερεπαναστατισμό της, δηλαδή τον αριστερισμό της, τη βιασύνη της να εισάγει τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Ως εκ τούτου δεν της χρειάζεται ούτε το μεταβατικό πρόγραμμα, το οποίο θεμελιώθηκε στο «Μανιφέστο», ούτε η μεταβατική περίοδος, εφόσον ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν μεσολαβεί τίποτα!

[...]

Πρόκειται για το άκρον άωτον του σεχταρισμού και, μάλλον, για μια παγκόσμια αποκλειστικότητα.

«Είναι εκπληκτικό που η ηγεσία του ΚΚΕ δεν καταγγέλλει και δεν καταδικάζει κατηγορηματικά τον μπολσεβικισμό!», θα φώναζε ξανά ο Λένιν, αν ζούσε. Κι αυτό διότι « η ιστορία του μπολσεβικισμού και πριν και μετά την Οχτωβριανή επανάσταση είναι γεμάτη από περιπτώσεις ελιγμών, συμφωνιών, συμβιβασμών με άλλα κόμματα, χωρίς να εξαιρούνται και τα αστικά κόμματα!». (Ο ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σελ.56).

Η εν λόγω «θέση» απηχεί και μια μικροψυχία της ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία θέλει να «τιμωρήσει» όλους όσους αποσχίστηκαν από το ΚΚΕ, όλους όσους έφυγαν από το μαντρί, και ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό. Ανεξάρτητα δηλαδή αν έφυγαν επειδή η ηγεσία του ΚΚΕ, και το ΚΚΕ συνολικά σαν κόμμα, υιοθέτησαν τον κυβερνητισμό και συμμετείχαν στις αστικές κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, ή έφυγαν επειδή επικροτούσαν, συμφωνούσαν και επαύξαναν αυτόν τον κυβερνητισμό και ήθελαν τη διαιώνισή του. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινήθηκε προηγούμενη απόφαση για την πολιτική αλλά όχι και την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η ηγεσία του ΚΚΕ αναλαμβάνει τελικά να χτυπήσει ότι κομμουνιστικό υπάρχει, να διαλύσει κάθε προοπτική ενότητας των κομμουνιστών και οικοδόμησης ενιαίου εργατικού μετώπου το οποίο θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αστική εξουσία. Αφού υπονόμευσε όσο μπόρεσε την ενότητα δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τώρα αναλαμβάνει να χτυπήσει ότι έχει κομμουνιστική αναφορά. Ας σκεφτεί κάποιος, ποια θα είναι η πρακτική αντιμετώπιση των «ομάδων και κομμάτων που διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ» σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης;

Ότι και να καταλογίσει κανείς στους ΑΝΕΛ (ακροδεξιοί κτλ) και στην ΔΗΜΑΡ (κρυφομνημονιακοί, φιλοευρωπαιστές κτλ) το απλό γεγονός ότι αλλιώς δεν σχηματίζεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση (με δεδομένη την σημερινή άρνηση του ΚΚΕ) υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να συνεργαστεί. Ο Λένιν, κριτικάροντας τους ‘αριστερούς’ κομμουνιστές της Γερμανίας έγραφε ότι όλη η ιστορία του μπολσεβικισμού είναι ιστορία συμμαχιών και συνεργασιών με άλλα κόμματα, ακόμα και αστικά. (αριστερισμός, άπαντα τ.41σελ 54).

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κριτική του Λένιν στους τότε Γερμανούς “αριστερούς” κομμουνιστές σχετικά με την επαχθή συνθήκη των Βερσαλλιών. Ακόμα και αυτή την κατάπτυστη συνθήκη έλεγε δεν ήταν υποχρεωμένοι να δεσμευτούν για το αν και πότε θα την καταγγείλουν και ότι “η μελλοντική Σοβιετική Γερμανία θα βρισκόταν στην ανάγκη να αναγνωρίσει την ειρήνη για ορισμένο διάστημα και να υποταχθεί σε αυτή” (αριστερισμός, άπαντα τ.41 σελ 60). “οι κομμουνιστές δεν πρέπει να δέσουν τα χέρια τους και να υποσχεθούν ότι σε περίπτωση νίκης θα καταγγείλουν υποχρεωτικά και οπωσδήποτε την ειρήνη των Βερσαλλιών” (στο ίδιο , σελ 60). Άθελα σου έρχεται να χαμογελάσεις για την στάση ορισμένων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχουν αναγάγει το ζήτημα της αποδέσμευσης σε βασικό κριτήριο αριστεροσύνης.

9 σχόλια:

 1. "Ευχή και κατάρα αφήνω, μην τυχόν και δεν βγει κυβέρνηση στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γυρίσω απ' τον τάφο και θα σας στείλω στα Γκούλαγκ."
  Β.Ι. Λένιν, η απόκρυφη διαθήκη του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία φορά, ρώτησα το γέροντα Βλαδιμηρίσιο :

   - Γέροντα, υπάρχει τρίτος δρόμος;
   - Με ρωτάς αν υπάρχει τρίτος δρόμος. Πολλές φορές θα βρεθείς στο διχασμό του δρόμου. Και δε θα ξέρεις ποιο μονοπάτι να ακολουθήσεις. Της αρετής ή της κακίας; Είναι όμως αυτή η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε; Πρέπει μπροστά στο διχασμό να ρωτάμε αν υπάρχει άλλος δρόμος; Ας σκεφτεί ο κάθε αριστερός, ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος : μήπως τελικά το μόνο που πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ;

   από το βιβλίο "Αναμνήσεις από το γέροντα Βλαδιμηρίσιο"

   Διαγραφή
 2. Στάθης Σταυρόπουλος: "Το ίδιο ισχυρίζονται ο ΔΟΛ, το Mega κι όλες οι άλλες δυνάμεις του κακού."

  Ενώστε τις δυνάμεις του καλού!
  http://www.youtube.com/watch?v=2qhsl1UnrdE

  Δώσε ρέγγε! Και ο Μπομπ Μάρλεϊ ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό θα το έριχνε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό ήταν παλιά. Τώρα ο ΔΟΛ είναι δύναμη του καλού, μαζί με τον Αναστασιάδη και το Πρώτο Θέμα.
   http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=547214
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14522:gkoutzanis-lafazanis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=2

   Ο Χατζηνικολάου εννοείται ότι είναι δύναμη του καλού, αφού εκεί τα λέει ο αδέσμευτος Στάθης Σταυρόπουλος.

   Και ο Τράγκας, δύναμη του καλού είναι. Διότι ο Ρούσης δεν δίνει συνεντεύξεις σε δυνάμεις του κακού, γνωστό αυτό.

   Διαγραφή
  2. Πάντως δεν μπορείς να πεις. "Οι δυνάμεις του κακού" είναι λόγος κοντά στον μέσο αναγνώστη. Όχι ξύλινος και σεχταριστικός. Πολυαιθυλενίου, εύκαμπτος αλλά με μνήμη για να επανέρχεται στην αρχική του θέση.

   Διαγραφή
  3. Βέβαια, άλλωστε ο μέσος αναγνώστης έχει δει τον Πόλεμο των Άστρων και ξέρει ότι εκεί βασίζεται η πολιτική θεωρία σήμερα.

   Διαγραφή
  4. Το χαβά σας εσείς, αφού σας το'πε ο Στάθης να μη διαπράττετε αριστερισμό. Διαπράξτε τίποτ' άλλο, λέμε!
   Έφη Α.

   Διαγραφή
 3. Ολα αυτα τα πεταμενα του ΣΥΡΙΖΑ θα τσακιστουν απο τις εκδοσεις ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. Το ονομα αυτης ''Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως''. Εκει θα δημοσιευονται τα νομοσχεδια με υπογραφη αριστερων υπουργων ;).

  Εκτιμηση μου παντως ειναι οτι δεν θα γινει αυτοδυναμη κυβερνηση απο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα συνεργασιας, με το κυριο για εμενα σεναριο συνεργασια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το οποιο για λογους προπαγανδας θα γινει ΣΥΡΙΖΑ-(κομματι της ΝΔ με νεο ονομα Ν/Α προς το παρρον)

  Καλησπερα συντροφοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η κοινη συνισταμενη των "λενινιστων" που δημοσιευεις Αντωνη ειναι "μη μου την υποθεση της αριστερης κυβερνησης ταραττε ". ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή