Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο λενινιστής ντετέκτιβ εναντίον του μεγάλου δασκάλου

Ο μεγάλος δάσκαλος των απανταχού σκανδαλο-λενινολόγων
Εδώ στο Lenin Reloaded έχω ασχοληθεί, αν δεν με απατά η μνήμη μου, με ψευδώς αποδιδόμενες στον Λένιν φράσεις δύο φορές.

Η πρώτη ήταν αναφορικά με την φράση περί "συμμαχίας με το διάβολο."

Η δεύτερη ήταν αναφορικά με διάφορες φράσεις που ψευδώς (και για ενσυνείδητα προπαγανδιστικούς, ήτοι αντικομμουνιστικούς σκοπούς) αποδίδονται σ' αυτόν.

Αν μετράω λοιπόν καλά, αυτή είναι η τρίτη ανάρτηση για τρολιές σε βάρος του Βλαδίμηρου. Η σημερινή μας περίπτωση εντοπίστηκε στο phorum.gr, όπου συχνά-πυκνά η αφεντομουτσουνάρα μου τυγχάνει διαφόρων συζητήσεων (που καταλήγουν ως επισκέψεις στο ιστολόγιο).


Η φράση είναι (παρατίθεται στα αγγλικά):
What a waste that we lost Mussolini. He is a first-rate man who would have led our party to power in Italy. (1922)
Δηλαδή:
Τι κρίμα που χάσαμε τον Μουσολίνι. Είναι άνθρωπος πρώτης τάξης και θα οδηγούσε το κόμμα μας στην εξουσία στην Ιταλία. (1922)
Το ότι αυτό το είπε ο Λένιν το επιβεβαιώνουν 268 αποτελέσματα στο google. Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι από ιστότοπους όπου οι αρθρογράφοι επιχειρηματολογούν για την ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού: π.χ., μνημονεύεται στο άρθρο "Φασισμός: μια αριστερή ιδέα", ή στο άρθρο "Το Κόκκινο και το καφέ". Ένα από αυτά τα αποτελέσματα είναι της wikiquote. Και κανένα δεν περιέχει παραπομπή σε κείμενο του Λένιν.

Με δεδομένη την αρκετά ευρεία διάχυση μιας φράσης που ήταν αδύνατο να εντοπιστεί σε κείμενο του Λένιν ή σε οποιαδήποτε μαρξιστική ιστορική πηγή, ήταν χρήσιμο το γεγονός ότι στο wikiquote περιέχεται η πηγή της φράσης. Η πηγή αυτή είναι: Third World Ideology and Western Reality (1986) του Carlos Rangel, σελ. 15.

Δυστυχώς, στάθηκε αδύνατο να αποκτήσω πρόσβαση στο βιβλίο του Rangel για να δω πού --σε ποια πηγή-- παραπέμπει ο ίδιος για τη φράση. Οπωσδήποτε όμως μπόρεσα να δω ότι η φράση που χρησιμοποιείται στο wikiquote, "as quoted in "Third World Ideology and Western Reality" (1986) by Carlos Rangel, p. 15" έχει 31 αποτελέσματα στο google, δηλαδή αναπαράγεται verbatim από ιστολόγιο σε ιστολόγιο και από ιστότοπο σε ιστότοπο.

Η μόνη --μερική-- διαφοροποίηση που εντόπισα είναι στην ιστοσελίδα fullwiki όπου προστίθεται ένα ακόμα στοιχείο στο παραπάνω:
Reportedly addressed to a delegation of Italian socialists in Moscow after Mussolini's March on Rome in 1922.
Domenico Settembrini, cited in Carlos Rangel, Third World Ideology and Western Reality (Transaction, 1986), p. 15.

Δηλαδή:
Υποτίθεται πως αναφέρθηκε σε μια αντιπροσωπεία ιταλών σοσιαλιστών στη Μόσχα μετά την πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη το 1922.
Domenico Settembrini, όπως παρατίθεται στο  Carlos Rangel, Third World Ideology and Western Reality (Transaction, 1986), σελ. 15.
Αυτό το στοιχείο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο: α) πρώτον, η φράση υποτίθεται, λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Λένιν· β) υποτίθεται, επειδή έτσι είπε κάποιος Domenico Settembrini, και γ) αυτός είναι η πηγή του Rangel που είναι η πηγή όλων των άλλων.

Το επόμενο βήμα μου ήταν βέβαια η επίσκεψη των Απάντων του Λένιν στην κατά χρονιά μορφή τους, και συγκεκριμένα στο έτος 1922. Δεν βρέθηκε κανένα κείμενο ομιλίας σε ιταλούς σοσιαλιστές.

Οι αποχρώσες ενδείξεις λοιπόν είναι πως αφού πουθενά εκτός του Settembrini (και του Rangel, που τον αναπαράγει) δεν εντοπίζεται η φράση του Λένιν, ο Settembrini  θα πρέπει να ήταν ιταλός σοσιαλιστής και αυτήκοος μάρτυρας της ακαταλογογράφητης (κρυφής;!) ομιλίας του 1922. Αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο, εκτός κι αν ο Settembrini έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας. Πέθανε το 2012, 90 χρόνια μετά το 1922. Εξίσου δύσκολο θα ήταν και για τον Λένιν να κάνει ομιλίες σε ιταλούς σοσιαλιστές "μετά την πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη το 1922", όπως αναφέρεται στην "πηγή" της φράσης. Ο Μουσολίνι έκανε την πορεία στη Ρώμη στις 22-29 του Οκτώβρη του 1922· 6 μήνες πριν, τον Μάη του 1922, ο Λένιν είχε πάθει το δεύτερο εγκεφαλικό του.

Θα έλεγα ότι οι αποχρώσες ενδείξεις ότι η φράση είναι μούφα και εφεύρεση του Settembrini είναι ιδιαίτερα πολλές. Τείνουν μάλλον προς αδιάσειστα τεκμήρια ιστορικής παραχάραξης και γκράντε μασκαλτσονιάς.

Για τον λενινιστή ντετέκτιβ (την αφεντομουτσουνάρα μου, εν προκειμένω), τούτο εγείρει το ζήτημα του καπνού που φούμαρε ο μπαγαποντίσιμο Settembrini, καθώς και ο Rangel, που παραπέμπει σ' αυτόν -- ήτοι, οι δύο μοναδικές πηγές της υποτιθέμενης φράσης του Λένιν.

Μετά από σύντομη έρευνα, εντοπίστηκε πως ο Settembrini παρατίθεται ως πηγή των δικών του ιδεών από τον απολογητή των Ναζί και διαβόητο αντικομμουνιστή Ernst Nolte. Σε βιβλίο του του 1978, ο Settembini συνέκρινε τον ιταλικό φασισμό με τον κομμουνισμό. Το 1976 έγραψε άρθρο με τίτλο "Ο Μουσολίνι και η κληρονομιά του επαναστατικού σοσιαλισμού." Ήταν στην εκδοτική επιτροπή του περιοδικού "Μετακομμουνιστικές οικονομίες". Και φιγουράρει στη λίστα των "φιλελεύθερων συγγραφέων" ιστότοπου αφιερωμένου στον von Mises. Μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα, αλλά αυτά νομίζω αρκούν.

Όσο για τον φίλο μας που, αντλώντας λέει από τον Settembrini,  έφτασε να κολλήσει τη φράση στον Λένιν στο wikiquote και από εκεί στο phorum.gr (και σε πολλά άλλα μέρη), τον Rangel δηλαδή, το βιογραφικό του έχει ως εξής:
Ο Carlos J. Rangel έχει Masters στη διοίκηση επιχειρήσεων από το συνεργατικό πρόγραμμα του Instituto de Estudios Superiores de Administración (Caracas) και του University of California Los Angeles (UCLA) και πιστοποιητικό στρατηγικού μάνατζμεντ από το UCLA. Επίσης αποφοίτησε από το Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, ήταν αντιπρόεδρος επιχειρησιακής ανάπτυξης για μια μονάδα της εδραζόμενης στο Μαϊάμι New Media Division της εφημερίδας της Βενεζουέλα El Universal. Ο Rangel χρημάτισε επίσης ωρομίσθιος καθηγητής μάνατζμεντ στο Florida Atlantic University και ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια επιχειρήσεων και σεμινάρια στο Μέξικο Σίτι και στη Νότια Καλιφόρνια.
Όσο για το βιβλίο του, την μοναδική πηγή της αγγλόφωνης τουλάχιστον εκδοχής της υποτιθέμενης φράσης Λένιν, αφορά την "απόρριψη" της ιδέας ότι το χάσμα ανάμεσα στον πρώτο και τον τρίτο κόσμο οφείλεται στην αποικιακή εκμετάλλευση. Κατά τον Rangel το χάσμα είναι ένα μύθευμα της "τριτοκοσμικής ιδεολογίας" που καλλιέργησε για προπαγανδιστικούς λόγους ο μαρξισμός.

Και εδώ κλείνει ο φάκελος της έρευνάς μας για την φράση που εντοπίσαμε στο phorum.gr.

19 σχόλια:

 1. Το άρθρο σε σύνοψη τεσσάρων λέξεων:

  ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγο δύσκολο αυτό που ζητάς.

   Διαγραφή
  2. Δεν είπα "Μην είστε μαλάκες, φασίστες." Αυτό θα ήταν contradictio in terminis. Είπα "μην είστε μαλάκες [και] φασίστες", προϋποθέτει δηλαδή την θεμελιώδη αλληλεξάρτηση της πρώτης και της δεύτερης ποιότητας.

   Διαγραφή
  3. Σωστά, με μπέρδεψαν τα κεφαλαία.

   Διαγραφή
 2. Και για τον Κερένσκι είχε πει ο Λένιν :


  Στηρίξτε Κερένσκι, καθίστε σπίτια σας -
  βγείτε μόνο για δουλειά και πόλεμο


  Μάλιστα, οι θέσεις εμφανίζονται σε πανό ήδη από τη Φεβρουαριανή επανάσταση. Τον Απρίλη τα γύρισε.
  Αυτός ήταν πάντα ο Λένιν. Άστοχος και άκαιρος. Και κωλοτούμπας. Να (ΝΑ!) γιατί πρέπει να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί, δεν είχε χαράξει και καρδούλα Vladimir+Adolf LFE στο δάσος της Μόσχας το 1938;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε μπας και είναι ο Settembrini από το "Μαγικό Βουνό";! Είναι βέβαια Ludovico, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το ίδιο φανταστικά είναι όλα αυτά...
  Naphta

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όχι, είναι ο Σεττεμπρίνι από τους χιλιάδες "διανοούμενους" που ξέρασε η Europa για να αθωώσει το φασισμό, δηλαδή τον καπιταλισμό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ καλή δουλειά πάντως Αντώνη. Πραγματικά τους ξεγυμνώνεις.

   Διαγραφή
  2. Τζημεροςς την Δευτέρα το βράδυ στον Νίκο "χρειαζόμαστε έκτακτες λύσεις για την έκτακτη ανάγκη που περναμε"

   Νιάου νιάου στα κεραμίδια

   Johngr1973

   Διαγραφή
 6. Πραγματικά μπράβο για αυτή την ανακάλυψη! Η βρόμα των αναθεωρητών της ιστορίας (και όχι μόνο), είναι τόσο πυκνή που την κόβεις με μαχαίρι. Για κάθε τι ύποπτο που ακούμε πρέπει να είμαστε το λιγότερο ψιλιασμένοι!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ καλή ανάλυση.

  Από το λίγο που έψαξα στα ιταλικά φασιστοσάιτς, στα οποία "η γνώμη του Λένιν για το Μουσολίνι" φαίνεται να αποδίδεται (εντέχνως) στον Nicola Bombacci αφού δεν παρατίθεται καμία πηγή ή αναφορά σε κάποιο ιστορικό ντοκουμέντο που να την επιβεβαιώνει. Τώρα, ο Bombacci ήταν έναν από τους ιδρυτές του PCI, μέλος αποστολών του PCI στα συνέδρια της Διεθνούς, ο οποίος περί τα τέλη του '20 πέρασε στους φασίστες χρίζοντας τον εαυτό του καθοδηγητή της αριστερής πτέρυγας του φασισμού. Εξέδιδε εφημερίδα με τον τίτλο "Η αλήθεια" (α λα pravda). Μια σημαντικη λεπτομέρεια εδώ: στην ιταλική σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν μετατράπησαν αρκετοί σοσιαλκομμουνιστές σε φασίστες και συνεργαζόμενους αλλά και φασίστες έγιναν αριστεροί φασίστες που μετά το 1943 (και ακόμη περισσότερο έπειτα από τον Απρίλη του 1945) παρουσιάστηκαν δημόσια ως κομμουνιστες του PCI. O Bombacci, πάντως, εκτελέστηκε στις 28/4/1945 από τους παρτιζάνους. Τα ιταλικά φασιστοσάιτς συνεισφέρουν στη θολούρα του σύγχρονου ανυποψίαστου νέου αναγνώστη και με περηφάνεια αναφέρουν το ρόλο του Bombacci ως συνδετικού κρικου μεταξύ φασισμού και λενινισμού με τον πρώτο ως γνήσιο συνεχιστή του δεύτερου.

  Ο Settembrini δήλωνε πικραμένος που ενώ ήταν ο πρώτος που "εντόπισε" τη συνάφεια μεταξύ φασισμού και κομμουνισμού στα 1978, τη δόξα τού την έκλεψε ο "αντικειμενικός" (κρυπτο)νεοφασίστας ιστορικός De Felice. Η θέση του Settembrini για το Mussolini είναι ότι το ίνδαλμα του ήταν ο Lenin.

  Με τόση βρωμιά να κυκλοφορεί στους υπονόμους του ιντερνετ άντε να βγάλεις (τη σωστή) άκρη. Κι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός και των "αντικομμουνιστών-αντιφασιστών" και των "φασιστών-φιλοκομμουνιστών".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Δεν γνώριζα τίποτε για τον Bombacci. Εικάζω λοιπόν ότι αυτό που "είπε ο Λένιν" λέει ο Rangel ότι το είπε ο Settembrini, που λέει ότι το έλεγε ο Bombacci....

   Διαγραφή
  2. Πράγματι στο διαδίκτυο δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη πόσο μάλλον για φασίστες σαν τον Bombacci... η σύμπτωση είναι ότι χθες το βράδυ έψαχνα πληροφορίες για αυτόν... ιδιαίτερη αδυναμία στην Ελλάδα του έχουν οι χιπστεράδες νεοναζί του μαύρου κρίνου...

   Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό κείμενο.....Μια άλλη παραπληροφορία που κυκλοφορεί αφορά τις λιμουζίνες του Λένιν. Γιώργος

   Διαγραφή
  4. Λιμουζίνες του Λένιν;!!! Έχεις πηγή;

   Διαγραφή
  5. Οι φασίστες είναι πονηροί και εκμεταλλεύονται τα πάντα για να ψαρέψουν νέους που δεν βολεύονται... Για παράδειγμα η casa pound τίμησε με μεγάλη καμπάνια το χαμό του Chavez (με αφίσσοκόλληση και εκδηλώσεις).
   http://www.giornalettismo.com/archives/820529/casapound-ricorda-hugo-chavez/

   Στην φασιστική Ιταλία δεν ήταν λίγοι οι Bombacci (σοσιαλιστές αλλά και αναρχικοί) που συνεργάστηκαν είτε ανοιχτά είτε καλυμμένα με το καθεστώς. Είτε εξαιτίας ιδεολογικής στρέβλωσης (από μεγάλες δόσεις μεγαλοεθνοκεντρισμού ως φάρμακο στην ιμπεριαλιστική απαίτηση να διατηρηθεί η υποτελής "ιταλιέττα"), είτε πολιτικού τυχοδιωκτισμού και βολονταρισμού είτε όλα αυτά μαζί. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά αντιαμερικανική κριτική (σε συσκευασία συνθηματολογικής φανφάρας) είναι μονάχα οι φασίστες που διοχετεύουν συστηματικά από τις 28/4/1945 και έπειτα.

   Διαγραφή
  6. Για τις λιμουζίνες του Λένιν και άλλα παρόμοια:

   http://books.google.co.uk/books?id=8dx0xaO__78C&pg=PT323&lpg=PT323&dq=lenin+had+limousines&source=bl&ots=XGbaMV61fI&sig=VdtHJMdeYkDrOObOf6vD-dk0oIk&hl=en&sa=X&ei=v6qrUpDjBeGBywPwwoLADw&ved=0CFoQ6AEwBzgK#v=onepage&q=lenin%20had%20limousines&f=false

   http://www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/russian/literature/articles/whofinanced/whofinancedleninandtrotsky.html

   http://ethnikismos.net/2012/11/22/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B7-%CE%B3%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

   Διαγραφή
  7. Επειδή δεν είμαι σίγουρος αν πέρασε το σχόλιο, ξαναπαραθέτω τις πηγές...έχει και άλλες απ'ότι θυμάμαι αλλά τώρα που ξαναέψαξα εκ του προχείρου, βρήκα αυτές.

   http://books.google.co.uk/books?id=8dx0xaO__78C&pg=PT323&lpg=PT323&dq=lenin+had+limousines&source=bl&ots=XGbaMV61fI&sig=VdtHJMdeYkDrOObOf6vD-dk0oIk&hl=en&sa=X&ei=v6qrUpDjBeGBywPwwoLADw&ved=0CFoQ6AEwBzgK#v=onepage&q=lenin%20had%20limousines&f=false

   http://ethnikismos.net/2012/11/22/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B7-%CE%B3%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

   http://www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/russian/literature/articles/whofinanced/whofinancedleninandtrotsky.html

   Διαγραφή