Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Απάντηση στο νέο λιβελογράφημα της "Ίσκρα"

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο "Ίσκρα", ο Θ. Μπαρτσώκας ξεκινά ως εξής:

"Μετά τη "βαρυσήμαντη" ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ για την ουσιαστική αποκαθήλωση του Χ. Φλωράκη και του Ν. Ζαχαριάδη , αποτέλεσμα κατά την προσωπική μου άποψη της δήθεν θεωρητικής δουλειάς των "άκαπνων" Μ. Μαίλη και Ε. Μπέλλου..."

Δεν γνωρίζω σε τι είδους ντελίριο γράφηκαν τα πιο πάνω, ωστόσο οφείλω να ενημερώσω τους βαθιά νυχτωμένους που "ενημερώνονται" από τέτοιας υποστάθμης "αρθρογραφία" για τα εξής. Δεν υπάρχει καμία "ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ", βαρυσήμαντη ή όχι, για καμία "αποκαθήλωση" κανενός Χ. Φλωράκη ή Ν. Ζαχαριάδη. Προκαλείται ο αρθρογράφος ή το ιστολόγιο που τον φιλοξενεί αφειδώς να προσκομίσουν οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση με οποιοδήποτε τέτοιο περιεχόμενο.

Αυτό το οποίο υπάρχει είναι η απόφαση, στις 16 Ιούλη του 2011, της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για την πλήρη αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη. Η απόφαση περιλαμβάνεται στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, σελ. 603-606, και αφορά την πλήρη του αποκατάσταση, ακυρώνοντας "όλες τις αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967." Αναδημοσιεύεται στον "Ριζοσπάστη", 2 Οκτώβρη 2011.

Στην απόφαση σημειώνεται για την θετική συνεισφορά του Νίκου Ζαχαριάδη: "Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931-1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946-1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Εδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949-1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ηταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό."

Στην ίδια απόφαση πλήρους (κομματικής και πολιτικής) αποκατάστασης του Νίκου Ζαχαριάδη τον Ιούλη του 2011, σημειώνονται οι ακόλουθες αδυναμίες του:

"Κρίνοντας ιστορικά όλη τη διαδρομή του ΚΚΕ στην περίοδο που ήταν ΓΓ της ΚΕ, εκτιμάμε την αδυναμία του Ν. Ζαχαριάδη να οδηγήσει έγκαιρα το ΚΚΕ σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα σε σχέση με τις αντιφάσεις στη στρατηγική του κόμματος, με αδυναμίες προγραμματικής επεξεργασίας που βάρυναν αρνητικά στο Κόμμα κατά τη δεκαετία του 1940. Η ευθύνη του Νίκου Ζαχαριάδη εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία του να διαμορφωθεί πρόγραμμα στο 7ο Συνέδριο (1945), που θα ενσωμάτωνε την πείρα από την αντικειμενική εκτίμηση των λαθών (Συμφωνίες Λιβάνου, Καζέρτας, Βάρκιζας). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τις αντιφάσεις, καθυστερήσεις και λάθη οργάνωσης του αγώνα του ΔΣΕ. Βεβαίως, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη υπολογίζει ότι η στρατηγική του ΚΚΕ, όταν ήταν Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ο Ν. Ζαχαριάδης, αντανακλούσε και τις αντιφάσεις της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Παράλληλα, εκτιμάμε ότι αν και ο Ν. Ζαχαριάδης είδε την αναγκαιότητα να διορθωθεί η στρατηγική του ΚΚΕ και το επιχείρησε το 1949 (5η Ολομέλεια) και το 1953 (Σχέδιο Προγράμματος), δεν τη θεμελίωσε με σωστή θεωρητική τεκμηρίωση, αφού στήριξε την αναγκαιότητα για αλλαγή της στρατηγικής στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Επίσης, παρά το γεγονός ότι συγκρούστηκε σε πολλά ζητήματα με την ηγεσία του ΠΚΚ (μπ)/ΚΚΣΕ, και ο ίδιος και η ΚΕ υποχώρησαν στις πιέσεις της, με αποτέλεσμα, το 1954, να αποσύρουν το Σχέδιο Προγράμματος."

Τίποτε απολύτως διαφορετικό σε ό,τι αφορά τις βασικές εκτιμήσεις της προσφοράς και των αδυναμιών του Νίκου Ζαχαριάδη δεν υπάρχει στο πρόσφατο άρθρο (και όχι "ανακοίνωση") της ΚΟΜΕΠ από ό,τι υπάρχει στην απόφαση της 16ης Ιούλη του 2011 ή τον εγκεκριμένο από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ. Τίποτε διαφορετικό, γιατί το ΚΚΕ λειτουργεί με όρους δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και όχι αυθαιρεσιών και αυτοσχεδιασμών σαν το κόμμα που στηρίζουν οι λογής ανυπόληπτοι "εξπέρ" που συγκεντρώνει για τις ανάγκες του ο κύριος Λαφαζάνης.

Το αν ο κάθε εθελοντής της μηχανής ψεύδους και διασπαστικών φιλοδοξιών της "Ίσκρα" θέλει να αποκαλεί την μετά από δεκαετίες επίσημη αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη "αποκαθήλωση", αυτό αφορά τον ίδιο και τη δική του αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο δε Χ. Φλωράκης, τον οποίο βάλθηκαν λογής κονδυλοφόροι από τα καθεστωτικά στα "εναλλακτικά" ΜΜΕ να πιάσουν στο στόμα τους, δεν έχει χρεία αποκατάστασης διότι δεν έχασε ποτέ τη θέση του ως ΓΓ του ΚΚΕ του οποίου η συνεισφορά έχει χαιρετιστεί με σεβασμό και εκτίμηση από τα μέλη και τους οπαδούς του διαχρονικά. Κριτική θα του γίνει, όπως θα γίνει, και οφείλει να γίνει, για όλα ανεξαιρέτως τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι η "Σούπερ Κατερίνα" του κάθε Αλέξη Τσίπρα (λέγε με "ΣΥΡΙΖΑ") αλλά Κομμουνιστικό και Επαναστατικό Κόμμα. Είναι κόμμα Νέου Τύπου κατά τα λενινιστικά πρότυπα, είτε αυτό αρέσει στους κονδυλοφόρους της εκφυλισμένης "αριστεράς" της Εσπερίας είτε όχι.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι κατά καιρούς εθελοντές του θιάσου του κυρίου που έφυγε νύχτα απ' το ΚΚΕ ότι δεν θα υπαγορεύσουν οι ίδιοι την μορφή και το περιεχόμενο της κριτικής αυτοεξέτασης της ιστορίας του ΚΚΕ -- διαδικασίας που διαφέρει τα μάλα από τις φαντασιώσεις προσωπολατρείας ή κανιβαλισμού με τις οποίες κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η ιστορική αυτοεξέταση, η οποία αποτελεί καθήκον βάσει απόφασης του 18ου και του 19ου Συνεδρίου, συνεκτιμά συνολικά ευθύνες του κόμματος, άλλων κομμουνιστικών κομμάτων και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και τις αντικειμενικές συνθήκες που προκαλούνται από τις κοινωνικές αλλαγές και τις καμπές του ταξικού αγώνα.

Σε περίπτωση που την αγνοούν, η κοπιώδης διαδικασία διαμόρφωσης των συμπερασμάτων του κόμματος για το ιστορικό παρελθόν του στην περίοδο 1949-1968 περιγράφεται αναλυτικά στις σελ. 9-10 του Β' Τόμου. Καθορίστηκε στο 18ο Συνέδριο του κόμματος το 2009.

Συνοπτικά, η διαδικασία αυτή, η οποία βρίσκεται πίσω από το σύνολο των εκτιμήσεων που διατυπώνονται στον Β' Τόμο και την αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ (και η οποία θα ακολουθηθεί και για την επανεπεξεργασία του Α' Τόμου και για τον Γ' Τόμο), κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο και έχει ως εξής:

Τον Μάρτιο του 2010, το σχέδιο για τον Β' Τόμο δόθηκε στα Καθοδηγητικά όργανα, τις Αχτιδικές Επιτροπές, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και το ΚΣ της ΚΝΕ για συζήτηση, η οποία κράτησε ως τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Τα πολιτικά συμπεράσματα του Τόμου, στα οποία περιλαμβάνεται η συνολική αξιολόγηση του Νίκου Ζαχαριάδη, εγκρίθηκαν σχεδόν αό το σύνολο των στελεχών.

Αφού συγκεντρώθηκαν ερωτήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις κατά την πραγματοποίηση δύο κύκλων συνεδριάσεων, αυτές τέθηκαν υπόψη της ΚΕ, η οποία έκανε διορθώσεις και συμπληρώσεις στο Δοκίμιο. Μία από τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας ήταν η μετάθεση της εξέτασης της περιόδου 1968-1974, η οποία περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο, για τον Τρίτο τόμο,  ώστε να υπάρξει πιο αναπτυγμένη επεξεργασία.

Μετά την διόρθωσή του, το σχέδιο του Τόμου δόθηκε στα κομματικά μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ τον Φεβρουάριο του 2011. Για τέσσερις μήνες, το Δοκίμιο μελετήθηκε και συζητήθηκε στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης.

Ακολούθησε νέος κύκλος σχολίων, διορθώσεων και συμπληρώσεων, και μετά και την ολοκλήρωση και αυτού του κύκλου υποβλήθηκε προς έγκριση στην Πεναλλαδική Συνδιάσκεψη ο Τόμος και τα πορίσματά του.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκτιμήσεις του Β' Τόμου αποτελούν, με τα λόγια του Προλόγου, "υπόθεση όλου του κόμματος" και κάθε προσβολή εναντίον των εκτιμήσεων του Β' Τόμου είναι προσβολή σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ, της συλλογικής σοφίας των οποίων είναι προϊόντα οι εκτιμήσεις αυτές. Όσο για το γελοίο σενάριο ότι οι εκτιμήσεις αποτελούν παράγωγο των εισηγήσεων δύο ανθρώπων, τα λόγια πραγματικά περιττεύουν: ή οι συνεργάτες της Ίσκρα είναι εντελώς ανίδεοι για το αντικείμενό τους, ή είναι ενσυνείδητοι ψεύτες. Ας διαλέξουν οι ίδιοι τι από τα δύο είναι.

25 σχόλια:

 1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ: ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ
  Απόσπασμα από άρθρο του Μ.Μαΐλη στην ΚΟΜΕΠ #2/2012
  http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5600.html
  Eνδεικτικά:
  "...Η πιο μεγάλη προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη συνίσταται ακριβώς σε εκείνο που μέχρι σήμερα δέχεται την οξύτερη επίθεση αστών και οπορτουνιστών: Στη δημιουργία και δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), του κορυφαίου γεγονότος στην ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επειδή δεν πίστεψα εξ αρχής ότι μπορεί να ειπώθηκε μια τόση μεγάλη μπαρούφα, πήγα στο "ισκρα" (παραβιάζοντας κάθε δεοντολογία - δική μου, προσωπική μου - και πρακτική να αποφεύγω ό,τι μου προκαλεί αηδία) και το διάβασα ... από πρώτο χέρι !

  Ειλικρινά δεν μπορώ να σχολιάσω απολύτ ως τίποτα, απλά έχω μιαν απορία :

  - Ποιος είναι αυτός ο ... "μεγάλος" ιστορικός και πολιτικός αναλυτής (έως ιστορικός και πολιτικός ... εφευρέτης) Θ. Μπαρτσώκος ;;;;;;;;;;;;;;;

  Από την φωτό, δείχνει κάτι ... αλλά ... δεν ξέρω ...

  Δεν τον ξέρω και είναι κρίμα.
  Ένα τέτοιο ... μπουμπούκι ...

  Αν και μεταξύ μας, εκεί στην "Σούπερ Κατερίνα" - ευρηματικός απόλυτα ο τίτλος και θα μου επιτρέψεις να τον ... υιοθετήσω - ΟΛΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν κατάλαβα καλά πρώην δημαρχος της Καισαριανής με τον ΣΥΝ, και πρώην μέλος της Κ.Ε του Σύριζα και ανήκει στην αριστερή πλατφόρμα...
   Για τους δημότες καισαριανής και γύρω δήμων ήταν πάντα ο wannabe πασόκος... και νομίζω ότι τα πάει περίφημα

   Διαγραφή
 3. Για αυτόν τον Μπαρτσώκα μιλάμε?
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3744392&publDate=
  http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=1459510&action=print
  http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3075125&action=print

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι νομίζω.

   Update στο αρχείο:


   1. Ε. Καβαλλάρη, "Alfavita", http://www.alfavita.gr/apopsin/αποκαθήλωση-ή-αποκατάσταση-του-νίκου-ζαχαριάδη, 26 Νοεμβρίου
   2. Μ. Χατζησταύρος, "Τα Νέα", http://www.tanea.gr/news/politics/article/5059270/giati-to-kke-ton-apokhryssei, 30 Νοεμβρίου
   3. "Ανιστόρητος", "Ισκρα", http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14388:2013-12-01-13-09-49&catid=83:aristera&Itemid=200, 1 Δεκεμβρίου
   4. Θ. Σκαμνάκης, "Πριν", http://tsak-giorgis.blogspot.com/2013/12/blog-post_3586.html, 1 Δεκεμβρίου
   5. Β. Λιόσης, "Εργατικός Αγώνας", http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-06-29/1423-2013-12-01-16-29-27, 1 Δεκεμβρίου
   6. Θ. Μπαρτσώκας, "Ίσκρα", http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14417:bartsokas-politiki&catid=81:kivernisi&Itemid=198, 3 Δεκεμβρίου

   Διαγραφή
  2. Αστοί,συριζαίοι,αντάρσυοι και "true", λένε όλοι το ίδιο "τραγούδι"...κάτι παράξενες συμπτώσεις...
   Συνεχίστε έτσι, "ενωτικά".

   Διαγραφή
  3. http://stokokkino.gr/article/3967/Alfavita-sto-Kokkino

   Διαγραφή
 4. ποιο "ίδιο τραγούδι";; ό,τι θέλεις λες;η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι λόγο έχει να ποζάρει ως υπερασπίστρια του Φλωράκη; πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέδειξε τους Ανδρουλάκηδες, τις Δαμανάκηδες και τους Δραγασάκηδες, που έδωσε το φιλί της ζωής στα καθαρματα της ΕΑΡ που ψυχορραγούσαν, που υπερασπίστηκε την περεστρόικα, δηλαδή την επιστροφή στον καπιταλισμό, που πρωταγωνίστησε στις 2 κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας του '89. δεν υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ύστερη εποχή του Φλωράκη. (για την περίοδο του ΔΣΕ όλοι βαράνε προσοχές, άλλο καπέλο)

  υποστηρικτής ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για διάβασε λίγο προσεκτικότερα το ΠΡΙΝ:

   "Εκτός απ' τον εντοπισμό του οπορτουνισμού στη γραπτή ιστορία του ΚΚΕ (1918-1991), στο κείμενο της ΚΟΜΕΠ υποστηρίζεται ότι τα βαρίδια του οπορτουνισμού παρέμειναν στο Κόμμα και μετά το 1991, όταν αρχίζει η «επαναστατική ανασυγκρότηση» του ΚΚΕ, με κορύφωση το 19ο Συνέδριο (2013).
   Ακόμη και για το επίμαχο διάστημα 1989-1990, όταν το ΚΚΕ συμμετείχε στις δύο αστικές κυβερνήσεις με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ, αν και επιμένει να συγκαλύπτει τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του, για πρώτη φορά παραδέχεται ότι «η συμμετοχή του κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο κόμμα τον οπορτουνισμό».

   Τα βαρίδια του οπορτουνισμού που παρέμειναν στο ΚΚΕ μετά το 1968 και το 1974 επικεντρώνονται στις αντιλήψεις «ΚΚΕ κόμμα κυβερνητικό στις συνθήκες του καπιταλισμού, για
   συνεργασία γύρω από ένα μίνιμουμ πρόγραμμα για διαχωρισμό μεταξύ συνεργασιών τακτικής και συνεργασιών στρατηγικής, για την ενότητα της Αριστεράς, δηλαδή συνεργασία με τους οπορτουνιστές ή και σοσιαλδημοκράτες».

   Εμφατικά συσχετίζεται ο οπορτουνισμός στο ΚΚΕ με τη θεωρία των σταδίων: «Το 9ο Συνέδριο (1973) διατηρεί τη λογική της στρατηγικής των σταδίων του 8ου Συνεδρίου (1961), λογική που επίσης διατηρείται αλώβητη, με ορισμένες τροποποιήσεις οι οποίες δεν αλλάζουν την ουσία, και στο 1Οο Συνέδριο το 1978.
   Στην ίδια βάση με ορισμένους εκσυγχρονισμούς διαμορφώνεται η στρατηγική του κόμματος ως και το 12ο Συνέδριο το 1987, αν και τυπικά δεν φαίνονται καθαρά τα δύο στάδια στον όρο αλλαγή, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

   Αλλά και μετά το 1991, οπότε κατά το κείμενο το ΚΚΕ τίθεται σε τροχιά αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του, για ης οπορτουνισηκές αντιλήψεις γίνεται η εξής παραδοχή: «Ζητήματα δηλαδή που δεν τα αντιμετωπίσαμε με ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική δουλειά με άξονα το πρόγραμμα του κόμματος και μετά το 1991».

   Σύμ-φωνα λοιπόν με τα αποσπάσματα που σκόπιμα παραθέτουμε αυτούσια το ίδιο το ΚΚΕ ομολογεί ότι διαβρώνεται από τον οπορτουνισμό απ' την ίδρυση του περίπου ως το σωτήριο 19ο Συνέδριο του (2013), τουτέστιν σ' όλη την ιστορική του πορεία!

   Αν αληθεύει αυτή η πρωτοφανής για το ΚΚΕ αυτοκριτική αποτίμηση, δεν αυτοακυρώνεται το ΚΚΕ ως πολιτικός οργανισμός;
   Βέβαια το ΚΚΕ περιχαρακώνεται απ' την καταλυτική «αυτολαθολογία» του αντισταθμίζοντας τη με τη συνεπή προσήλωση του στον ταξικό χαρακτήρα του: «Ο,τι κατάφερε το κόμμα από το 1991, χρονιά της κρίσης και ολοκλήρωσης της νίκης της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα ήταν δεμένο στενά με την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ότι πάλεψε σθεναρά άλλοτε μ' επιτυχία, άλλοτε με λάθη και αντιφάσεις τον οπορτουνισμό, ότι δεν μετατράπηκε σε οπορτουνιστικό κόμμα».

   Ασφαλώς είναι θετικό το γεγονός όη το ΚΚΕ διατήρησε τον ταξικό και επαναστατικό χαρακτήρα του, ότι δεν μεταλλάχτηκε σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως τα κομμουνιστικά κόμματα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» μετά τη νίκη της αντεπανάστασης το 1989-1991. Το ζητούμενο όμως δεν είναι πρωτίστως η ταξική και επαναστατική ταυτότητα του ΚΚΕ αλλά η έκφραση της στην τακτική και τη στρατηγική του. Δυστυχώς η στρατηγική του είναι λόγω μεν επαναστατική, έργω δε ρεφορμιστική, αφού προϋποθέτει μια τακτική αγώνων χαμηλής έντασης ανεκτών απ' το σύστημα και διασπαστικών συχνά.

   Επειτα, παρά τον οίστρο αυτοκριτικής και κριτικής, γιατί η σημερινή καθοδήγηση εμμένει στη χρεοκοπημένη πρακτική της άνευ σημασίας, μετά την παρέλευση δεκαετιών, αυτοκριτικής ενώ νεκρώνει τη ζώσα κριτική, ακόμη και τη θεσμοποιημένη στο πλαίσιο του συνεδρίου, που μπορεί να λειτουργήσει διορθωτικά στην ασκούμενη πολιτική, όπως συνέβη με την κακήν κακώς εκπαραθύρωση του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου;

   Η φίμωση όμως της εσωκομματικής κριτικής δεν συνιστά διάβρωση απ' την αστική ιδεολογία και πολιτική; Ρίζα των κακών πάντως είναι η γραφειοκρατικοποίηση του ΚΚΕ κατ' αντανάκλαση της αστικής κρατικής δομής."

   Διαγραφή
  2. Θίγεστε κι από πάνω, μάλιστα...

   Διαγραφή
  3. "...το ίδιο το ΚΚΕ ομολογεί ότι διαβρώνεται από τον οπορτουνισμό απ' την ίδρυση του περίπου ως το σωτήριο 19ο Συνέδριο του (2013), τουτέστιν σ' όλη την ιστορική του πορεία!
   Αν αληθεύει αυτή η πρωτοφανής για το ΚΚΕ αυτοκριτική αποτίμηση, δεν αυτοακυρώνεται το ΚΚΕ ως πολιτικός οργανισμός;"

   ?????????
   τί εννοεί "αυτοακύρωση"; δηλ. όταν ένας "πολιτικός οργανισμός" διαπιστώνει και αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που έκαναν οι "προκάτοχοι", τί πρέπει να κάνει; να αυτοδιαλυθεί ησύχως;
   δεν καταλαβαίνω!

   πίκατσου

   Διαγραφή
  4. Το τελευταίο που ρωτάς θέλουν, έτσι απλά.

   Διαγραφή
 5. Όλοι αυτοί οι δηθεν μαρξιστές-λενινιστές-φλωρακικοι-αριστεροί κλπ αποκαλύπτουν την αδυναμία τους να εξηγήσουν διαλεκτικά την ιστορία και καταφεύγουν στη μεταφυσική και την προσωπολατρία που τόσο λατρεύουν μισούν
  Οποιαδήπιοτε κριτική ή επαναξιολόγηση ασκήσει το ΚΚΕ στην ιστορία του αυτόματα μεταφράζεται κατ’ αυτούς σε αποκύρηξη και ανάθεμα κατά του Ν.Ζαχαριαδή του Χ. Φλωράκη κλπ
  Τόσα ξέρουν τόσα λενε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, καταλήγουν να πέσουν σε μια ιδιόμορφη προσωπολατρεία, κάτι που με ευκολία προσάπτουν αλλού, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά,ούτε η τελευταία, που αντιφάσκουν.

   Διαγραφή
 6. Ασχετο αλλά δεν το άντεξα!! Το ανέκδοτο της δεκαετίας: http://news.gr.msn.com/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-100-%C2%AB%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-foreign-policy-%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-1

  Πόση διανόηση να αντέξουμε ακόμα;

  Βασιλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και όπως λέει το άρθρο... "Πρόκειται για το ίδιο περιοδικό που το 2010 είχε στην λίστα των κορυφαίων διανοητών τον Γιώργο Παπανδρέου"

   Διαγραφή
  2. Από left.gr : 'Είμαστε αισιόδοξοι πως η ανάδειξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην λίστα των κορυφαίων δημόσιων διανοούμενων του Foreign Policy, θα αποτελέσει και ένα είδος ορόσημου: θα είναι ο ηγέτης της αριστεράς που θα βγάλει την Ελλάδα από την μέγγενη της λιτότητας που ο προηγούμενος διακριθείς Έλληνας μας είχε καταδικάσει..."
   http://left.gr/news/stoys-100-koryfaioys-pagkosmioys-dianoites-toy-foreign-policy-o-alexis-tsipras

   Διαγραφή
  3. Μετά (και) απ' αυτό, όποιος τυχόν με αποκαλέσει διανοούμενο δε θα προλαβαίνει να τις μετράει.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  4. ενας κορυφαιος(sic) διανοουμενος αστος ο Alexis, που το παραξενο?Το παιδι εχει αφησει αναυδους τους αστους με τις συνεχεις θεωρητικες κωλοτουμπες του, ουτε ζογκλερ να ηταν οποτε τον βαφτισαν "διανοουμενο", ευκολο για αυτους, κανει και για τη δουλεια τους μια χαρα, σου λεει τα βλαχαδερα στην Ελλαδα που ψηφιζουν ΤΣΥΠΡΙΖΑ τωρα θα εχουν ενα λογο παραπανω, με ηγετη ενα "κορυφαιο διανοουμενο" πως να μην ξαναψηφησουν ΤΣΥΠΡΙΖΑ?

   Ταξικος

   Διαγραφή
 7. ναι το έχω διαβάσει από την κυριακή το άρθρο που μου υπέδειξες. πουθενά δεν υπερασπίζεται το Φλωράκη, την ύστερη εποχή του για την ακρίβεια (αφήνω πάντα έξω το ΔΣΕ)

  υποστηρικτής ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να με συγχωρείς, αλλά το παίζετε βλάκες ή είστε;

   Ο κύριος Σκαμνάκης τραβάει τα βυζιά του, κλαίει και οδύρεται διότι σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΚΕ αυτοχαρακτηρίζεται οπορτουνιστικό για την περίοδο στην οποία ΓΓ ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης.

   Έρχεσαι τώρα εσύ και μας λες ότι όχι, οπορτουνιστής του κερατά ήταν ο Χ. Φλωράκης για την "αποκαθήλωση" του οποίου κάνει τη σφαγμένη ο Σκαμνάκης του ΝΑΡ.

   Τελικά, πώς ακριβώς θέλετε να τρολάρετε, το χετε αποφασίσει στο συνέδριο; Διότι προφανώς για τρολάριασμα συζητούσατε. Εκτός και αν θες να μου πεις ότι το επιχείρημα Σκαμνάκη είναι α) ότι ο Φλωράκης ήταν οπορτουνιστής β) ότι καλώς τον κριτικάρει το ΚΚΕ και ότι γ) κακώς τον κριτικάρει το ΚΚΕ εφόσον αυτά για τα οποία τον κριτικάρει τώρα είναι καλά (πολιτική συμμαχιών) και είναι κακό που δεν τα εγκρίνει το ΚΚΕ και συμμαχεί το άθλιο μόνο με τον εαυτό του, ενώ κυνηγάει τον Μπογιόπουλο επειδή έχει φλωρακική στάση.

   Στην οποία περίπτωση, σας προτείνω να τον φορέσετε από τώρα τον ζουρλομανδύα γιατί είστε σε προχωρημένη κατάσταση.

   Διαγραφή
 8. Σεχτάρ ο Τρομερός4 Δεκεμβρίου 2013 - 9:20 μ.μ.

  Ρε σείς, λέω τώρα, μήπως προετοιμάζεται κανένα χτύπημα από τα μέσα;
  Δε μου καλαρέσει αυτή η συγχορδία....
  Οι πριν "διαφωνήσαντες" και νυν "υποτονθορίζοντες" μπορεί να την έφαγαν στο Συνέδριο αλλά δεν πρόκειται να βάλουν μυαλό όσο η πίεση της Α.Τ. από τα έξω συνεχίζεται ασταμάτητη. Παίρνουν κουράγιο από εκεί.
  Μόνο μια μεγάλη ταχτική νίκη θα μπορούσε να τους κόψει τα φτερά και να τους διαλύσει. Το Συνέδριο ήταν μια τέτοια νίκη αλλά, επειδή είχε προηγηθεί η 17/6/2012, απλώς τους έκοψε την φόρα, δεν τους πήρε παραμάζωμα. Χρειάζεται κάτι ακόμη.
  Σκέφτομαι λοιπόν, συνυπολογίζοντας και το άτσαλο της επίθεσής τους, όπως-όπως, με επιχειρήματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, το κάψιμο προσώπων "κύρους", υποτίθεται "νηφάλιων", όπως ο Σκαμνάκης (τρομάρα του), μήπως φοβούνται ότι σε τυχόν πρόωρες εκλογές το ΚΚΕ θα ανακάμψει με μια οποιαδήποτε αύξηση πάνω από το όριο του "στατιστικού λάθους", ας πούμε πάνω από 5%, οπότε περιέρχονται σε δεινή θέση. Και μπροστά στον κίνδυνο αυτό κάνουν "ηρωϊκή έξοδο", ώστε, ανεξαρτήτως δικών τους απωλειών, να προκαλέσουν κρίση στο ΚΚΕ και αποδιοργάνωση, που θα αποτρέψει τυχόν ανάκαμψη.
  Είναι περίεργη η τελευταία έξαρση "αντιδράσεων" γιατί οι υποτιθέμενες αφορμές, τα δύο άρθρα της ΚΟΜΕΠ, δε λένε κάτι καινούργιο, σε σχέση με όσα διαλαμβάνουν οι αποφάσεις των δύο Συνεδρίων και το "Δοκίμιο". Αρα είναι εμφανώς μεθοδευμένη. Λάβετε υπόψιν, πως πολλοί από δαύτους τους "νηφάλιους", "αριστερούς" και "ενωτικούς" των διαφόρων ανταρσύριζα διατηρούν από παληά σχέσεις με αμφιταλαντευόμενους στο εσωτερικό του ΚΚΕ και ίσως έχουν ενθάρρυνση κλπ.
  Ας επαγρυπνούν οι οργανωμένοι, αλλά και οι ανοργάνωτοι. Το ΚΚΕ και τα μάτια μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προχωρημένο ίσως το σενάριό σου. Πάντως οι επιθέσεις είναι πολύ έντονες και αρκετά συντεταγμένες. Πράγματι καθόλου καινούρια πράγματα δε λένε τα κείμενα. Ούτως ή άλλως δυνάμεις τέτοιες πιέζουν με το τρόπο τους ανθρώπους στις παρυφές του Κόμματος, ενίοτε και οργανωμένους, αν διακρίνουν σε αυτούς κάποια "αδυναμία" και βαράνε στο ψαχνό, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, είναι ένας βασικός τους ρόλος. Από τη περίοδο της κρίσης έχουν εντείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις, και με αρκετή "ποικιλία".
   ΥΓ: Μη ξεχνάμε το "Νευροσπάστη", κάνουν "καλή δουλειά" πιστεύω, πατώντας σε αντικειμενικές καταστάσεις και με βάση το παρελθόν ορισμένων εκεί.

   Διαγραφή
 9. Σεχτάρ ο Τρομερός4 Δεκεμβρίου 2013 - 10:30 μ.μ.

  Δεν επιμένω, αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το γεγονος οτι ολοι αυτοι οι αετοι του μικροαστικου φιλελευθερισμου ασχολουνται με τα συγκεκριμμενα δημοσιευματα, σημαινει οτι τα κειμενα ειναι σε καλο δρομο, συγκροτουν ρευμα. Αρα αφηστε τους να γραφουν. Πριν απ'ολα γιατι καποιοι δικοι τους θα διαβασουν τα κειμενα και θαχουν μια ιδεα με τι ανθρωπους εχουν μπλεξει. Χωρις αρχες, χωρις ιδεες, αδειανα πουκαμισα. Παμε καλα. ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή