Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

...Γι αυτό και στις ευρωοεκλογές θα ψηφίσω ΚΚΕ δαγκωτό, κύριε Σταθάκη μου

Σε ποσοστό 40% έως 90% των πιο σημαντικών αποφάσεων (π.χ. ανάπτυξη, απασχόληση, ισότητα φύλων, δικαιώματα και ελευθερίες, περιβάλλον) που έχει λάβει το Ευρωκοινοβούλιο η Αριστερά έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή τους κι έχει ψηφίσει θετικά.
Γ. Σταθάκης, Αυγή

Ο κύριος Σταθάκης λέει την αλήθεια. Η Αριστερά, δηλαδή στα καθ' ημάς ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο τι είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (αυτό καθορίζεται από τις νομοθετικές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου). Και έχει συμβάλλει σ' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό που στηρίζει ασμένως τη γραμμή της πλειοψηφίας της GUE/NGL, η οποία, όπως μας λέει ο ίδιος, έχει ψηφίσει θετικά στο 40%-90% των σημαντικότερων αποφάσεων της ΕΕ.

Από τις 14 Ιούλη του 2012 ως σήμερα, για παράδειγμα,  οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν σύμφωνα με τη γραμμή της GUE/NGL (Συνομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/της Νορβηγικής Πράσινης Αριστεράς) στο 100% των περιπτώσεων σε ό,τι αφορά νομοθεσία για την "ανάπτυξη" στην ΕΕ, στο 100% σε ό,τι αφορά την απασχόληση, στο 93.02% σε ό,τι αφορά τη γεωργία, στο 95.45% σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία και την ενέργεια, στο 98.06% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, στο 95.83% σε ό,τι αφορά τον έλεγχο δαπανών (στοιχεία εδώ).Τα αντίστοιχα ποσοστά συμμόρφωσης με την γραμμή της GUE/NGL για το ΚΚΕ στην ίδια περίοδο ήταν: 53.85% για την "ανάπτυξη", 66.91% σε ό,τι αφορά την απασχόληση, 65.09% σε ό,τι αφορά τη γεωργία, 42.05% σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία και την ενέργεια, 55.85% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και 59.74% σε ό,τι αφορά τον έλεγχο δαπανών (στοιχεία εδώ).

Ή αλλιώς, το ΚΚΕ συμμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή αριστερά ως ευρωκοινοβουλευτική πτέρυγα 46.15% λιγότερο για την "ανάπτυξη", 33.09% λιγότερο για την απασχόληση, 27.93% λιγότερο για τη γεωργία, 54.01% για τη βιομηχανία και ενέργεια, 42.21% λιγότερο για τον προϋπολογισμό, και 36.09% λιγότερο για τον έλεγχο δαπανών.

Όπως καταλαβαίνετε, συνέβαλλε, μέσω της GUE/NGL, δραματικά λιγότερο από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ στη "διαμόρφωση" και υπερψήφιση των "πιο σημαντικών αποφάσεων" του Ευρωκοινοβουλίου. Βαράει δε top ten αποχών σε ψηφοφορίες του ευρωκοινοβουλίου, όντας το μοναδικό κόμμα της GUE/NGL στη σχετική λίστα (εδώ, σελ. 4).

Και μετά λένε εμάς "γραμμιτζήδες" κύριε Σταθάκη μου...

21 σχόλια:

 1. Που το βρηκε το 40% ?
  Εγω βλεπω χτυπάει κόκκινο το loyalty στα στατιστικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 40-90% διαμόρφωσε και υπερψήφισε η GUE/NGL νομοσχέδια της ευρωβουλής σύμφωνα με Σταθάκη (δεν νομίζω ότι είναι διαθέσιμα αναλυτικά στατιστικά για τη στάση του GUE/NGL ανα είδος νομοσχεδίων).

   84.36% είναι ο μέσος όρος συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την GUE/NGL, συμμόρφωσης δηλαδή με την ψήφο της.
   Και 63.87% του ΚΚΕ.

   Για την ίδια περίοδο για την οποία παραθέτω αναλυτικότερα στοιχεία στο ποστ.

   Φυσικά, η GUE/NGL κυριαρχείται από κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, με ανάλογες πολιτικές.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 2. Αντώνη, μαργαριτάρι: το N στο GUE/NGL δεν είναι νορβηγικό, άλλωστε η Νορβηγία είναι εκτός ΕΕ, είναι Nordic! To Nordic Green Left έχει αποδοθεί επίσημα "Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών".

  Πάντως, είναι εντυπωσιακό ότι το ΚΚΕ ψηφίζει κατά πλειοψηφία (κατά 63,87% για την ακρίβεια) μαζί με τους οπορτουνιστές. Απορώ πώς το ανέχεσαι ακόμα. (Όπως επίσης και ότι συμμετέχει στη βδελυρή GUE/NGL και συμβάλλει στο να αυξάνονται κατά δύο οι ευρωβουλευτές της και το γόητρό της).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γράφεις τρομερές ανοησίες. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα να ενταχθεί το ΚΚΕ, πρώτον, και δεύτερον τα πιο πάνω ποσοστά αφορούν ποσοστό συμμόρφωσης με την πλειοψηφία και όχι "ψήφο" έτσι γενικώς.

   Δεν χρειάζεται να διακωμωδείς τον εαυτό σου επειδή ξέρεις πόσο πουλημένα τομάρια είστε ενόψει ευρωεκλογών.

   Παραπέμπω στο άρθρο Λευκοφρύδη για τα δέοντα και τι σαχλαμαρίτσες αλλού: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/11/blog-post_2648.html

   Διαγραφή
  2. Πρώτον, οι βρισιές δεν είναι επιχειρήματα. Δεύτερον, τι θα πει "δεν υπάρχει άλλη ομάδα να ενταχθεί το ΚΚΕ"; Υπάρχουν οι μη εγγεγραμμένοι. Αν δηλαδή αύριο εκμηδενιστούν τα κόμματα της GUE/NGL αλλά το ΚΚΕ έχει έδρες θα πάει με τη Σοσιαλιστική ομάδα;

   Με το να εντάσσεται στη GUE/NGL το ΚΚΕ κάνει μια επιλογή, έστω έναν αμοιβαία επωφελή συνδυασμό με αυτούς που αποκαλεί οπορτουνιστές: ενισχύει την πολιτική τους ομάδα και επωφελείται το ίδιο από τους πόρους της ομάδας.

   ΥΓ Τη... Νορβηγική αριστερά θα τη διορθώσεις όπως σου σύστησα, ή εσύ δεν κάνεις κανέναν συμβιβασμό με οπορτουνιστές;

   Διαγραφή
  3. Το ΚΚΕ ήταν στο GUE/NGL εξ αρχής, και έχει αποστασιοποιηθεί σταδιακά μετά την ίδρυση, courtesy του ΣΥΝ, του ΚΕΑ. Και η συνολική του πορεία και στάση στην ΕΕ, όπως και του ΣΥΝ, είναι καταγεγραμμένη ΚΑΙ ακαδημαϊκά : http://books.google.com.cy/books/about/European_Integration_and_the_Communist_D.html?id=KzCBMAEACAAJ&redir_esc=y.
   http://books.google.gr/books?id=1lpKAgAAQBAJ&pg=PA137&lpg=PA137&dq=syn+kke+attitude+to+eu&source=bl&ots=ep2IwGStn8&sig=WmKoQevQKc7jS-E_GW6rxXycbfc&hl=el&sa=X&ei=0o_AUvyMLo7LtAat24DQAQ&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=syn%20kke%20attitude%20to%20eu&f=false

   Και μάντεψε τι δείχνει.

   Τέλος, δεν θα υπαγορεύσεις εσύ αν θα πάει ένα ΚΚ στους "μη εγγεγραμμένους."

   Τράβα σε κανα υποκατάστημα Black Rock στις Βρυξέλλες τώρα για συμπαράσταση στην "Ευρωπαϊκή Ιδέα" κι ας τις εξυπνάδες μαζί μου. Δε σε παίρνει.

   Διαγραφή
  4. Αυτό το "έχει αποστασιοποιηθεί σταδιακά" θυμίζει το "ολίγον έγκυος". Ανήκει στην ομάδα, και ψηφίζει σύμφωνα με τη γραμμή της στο 64% των περιπτώσεων, όπως έγραψες.

   Η ουσία είναι ότι η συμμετοχή του σημερινού ΚΚΕ στη GUE/NGL δεν συμβιβάζεται με την υπόλοιπη "αντιοπορτουνιστική" πολιτική του. Αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, δεν πειράζει. Ότι έχεις άδικο και ότι το ξέρεις φαίνεται από τις βρισιές και τις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες αναγκάζεσαι να καταφύγεις.

   Να μη συνεχίσουμε, δεν έχει νόημα.

   ΥΓ Τη Νορβηγική αριστερά ακόμα να τη διορθώσεις;

   Διαγραφή
  5. Μάλλον προτιμούν να μην υπάρχει το ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο,ούτε στο ελληνικό κοινοβούλιο ούτε και πουθενά...

   Διαγραφή
  6. @ΝΣ. Η επόμενη φορά που θα κάνεις εξυπνακίστικη υπόδειξη θα είναι η τελευταία. Αυτά, στο μαγαζί σου.

   Ξέρω ότι δεν χωνεύονται τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω, δοκίμασε σόδα.

   Διαγραφή
  7. Κε Σαραντάκο, αποφεύγω γενικά τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και, για νάμαι απόλυτα ειλικρινής, μέχρι σήμερα είχα αρκετή εκτίμηση στη δουλειά σας (για την ακρίβεια μέχρι την ημέρα που ρωτήσατε σε τουτο δω το ιστολόγιο, δήθεν καλοπροαίρετα, ποιά είναι η συμβολή της κομμουνιστικής αριστεράς στη λογοτεχνία).... αλλά παρεμβάσεις σαν αυτήν πιο πάνω δείχνουν ένα απόλυτα εξυπνακίστικο πνεύμα και ύφος που δεν συνάδει με πνευματικούς ανθρώπους (μιας κι ως τέτοιος θέλετε να παρουσιάζεστε....) Και γενικά, απευθύνεστε στους φιλοΚΚΚεδες σαν νάμαστε ηλίθιοι κι αμόρφωτοι, μια φορά εντάξει, δυο φορές, πάμε πάσο, μετά αρχίζετε και γίνεστε το λιγότερο προκλητικός κι οπωσδήποτε προσβλητικός,,,, μπορεί να μην δουλεύουμε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ούτε στην ΕΕ αλλά τέλος πάντων κάποιες σπουδές κάναμε και κάμποσα βιβλία διαβάσαμε και κάτι καταλαβαίνουμε απ όσα συμβαίνουν γύρω μας....Το οτι η mainstream "αριστερά" στην οποία ανήκετε είναι ή ίσως είναι εκλογική πλειοψηφία και το ότι το ιστολόγιό σας είναι απ το πιο διαβασμένα στην Ελλάδα δεν σας κάνει και ειδήμωνα παντός επιστιτού ούτε είναι απόδειξη της ορθότητας των απόψεών σας....Θέλω να παραμείνω ευγενής αλλά κάντε κι εσείς μια προσπάθεια να προκαλείτε λιγότερο και, τουλάχιστον, λίγο πιο έξυπνα...!!!!!ο μακαρίτης ο πατέρας μου έλεγε (για κάτι τύπους σαν κι εσάς) "άλλο έξυπνος κι άλλο εξυπνάκιας".... κι απο εξυπνάδες και παρλαπίπες πάτε καλά, από έργα και πράξεις δεν βλέπω και πολλά πράγματα

   Διαγραφή
 3. Ρε τον κουμπάρο!

  ΡΙΖΟΣ ΡΙΖΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  Βρέθηκε στην Κύπρο ο κουμπαράς του συνδικαλιστή
  Νέα ευρήματα... υψηλής τάσης, σε λογαριασμούς οffshore στην Κύπρο, «φορτίζουν» το ήδη βαρύ κατηγορητήριο για τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ρίζο Ρίζο.

  Εκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που αντιμετωπίζει και επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ο κ. Ρίζος είναι πια κατηγορούμενος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς βρέθηκαν 750.547,84 ευρώ.

  Στην ίδια υπόθεση φέρονται εμπλεκόμενες και οι δύο κόρες του, Χριστιάνα και Ιωάννα, που εμφανίζονται ως συμμέτοχοι της υπεράκτιας εταιρείας.

  Τα αδικήματα σε βάρος του συνδικαλιστή της ΔΕΗ αφορούσαν μέχρι τώρα τις «χορηγίες» της επιχείρησης προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, την πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους και άλλα, που φέρονται ότι ζημίωσαν την επιχείρηση με το ποσόν του 1.160.470,40.
  Στην ίδια δικογραφία, που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών, είναι επίσης κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο (δεκαετία 1999 ? 2010).

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αποκαλύφτηκε, έπειτα από έρευνες της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος (ξέπλυμα) και του προέδρου της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, ο άγνωστος... κουμπαράς του συνδικαλιστικού στελέχους της ΓΕΝΟΠ με 750.547,84, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η εναντίον του ποινική δίωξη.

  Πρόκειται για «μαύρο χρήμα» που αποκαλύφτηκε στην Κύπρο, σε δύο λογαριασμούς offshore εταιρείας, που ανήκουν στον συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ και στις δύο κόρες του, τη Χριστιάνα, που αντιμετώπιζε κατηγορίες στην ίδια υπόθεση, και στην Ιωάννα, δικηγόρο.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθειμένα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ», δηλαδή των χρημάτων με τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο από τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές.

  Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν με κάποιον τρόπο στα δημόσια ταμεία, με ενέργειες του προέδρου της Αρχής κ. Νικολούδη, και όπως ορίζει ο νόμος, δεσμεύτηκαν τέσσερα πολυτελή ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, σε περιοχές-φιλέτα της Αθήνας, η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε τμήμα του «εγκληματικού προϊόντος».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάρτι εκατομμυρίων
   Τα ευρήματα της Αρχής, που έκανε φύλλο και φτερό λογαριασμούς αλλά και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ρίζου, είναι ενισχυτικά της ήδη πλούσιας δικογραφίας, που αφορά τη ζημιά, την οποία υπέστη η ΔΕΗ από το... πάρτι εκατομυρίων ευρώ (τη δεκαετία 1999 - 2010), στο οποίο μετείχαν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- πρώην στελέχη της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο, αλλά και εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, όπως και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της Επιχείρησης, μέσω της χρηματοδότησης υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες αν και πληρώθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ είτε δεν ολοκληρώθηκαν...

   Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του κ. Νικολούδη εμπλέκονται ο πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και οι δύο κόρες του, Χριστιάνα και Ιωάννα. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Αρχής, «τα νόμιμα εισοδήματά τους κατά τα τελευταία έτη, μόλις καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους».

   Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ακόμη ότι «ενδεικτικά για το έτος 2013 έχουν δηλώσει εισόδημα ο πρώτος 30.356 ευρώ, η δεύτερη 5.160 ευρώ και η τρίτη 4.700 ευρώ», όπως προκύπτει από τα συνημμένα αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων.
   Οπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι έρευνες του προέδρου της, Παναγιώτη Νικολούδη, έβγαλαν «λαβράκι», όταν εντόπισαν την offshore εταιρεία «ARCELOR LTD», με χώρα εγγραφής το Μπελίζ, αριθμό εγγραφής 101.605 και επαγγελματική διεύθυνση τη λεωφόρο Κένεντυ 12 στη Λευκωσία της Κύπρου.

   Δικαιούχοι και μέτοχοι της παραπάνω εταιρείας εμφανίζονταν οι Ρίζος Ρίζος, Χριστιάνα Ρίζου και Ιωάννα Ρίζου.

   Τα ευρήματα σε δύο λογαριασμούς της offshore ήταν αρκούντως αποκαλυπτικά, καθώς:

   «Στον υπ' αριθμόν 001- ...... λογαριασμό γραμματίου (time deposit account), που τηρεί η παραπάνω εταιρεία στην κυπριακή τράπεζα EUROBANK CYPRUS LTD βρέθηκαν κατατεθειμένα 650.547,84 ευρώ. Ο λογαριασμός ανοίχτηκε στις 23/1/2013 και η ημερομηνία λήξης αυτού έχει οριστεί την 23/1/2014.

   Στον υπ' αριθμόν 001 - ... ιδίου τύπου λογαριασμό, της ίδιας παραπάνω εταιρείας, στην ίδια τράπεζα βρέθηκαν κατατεθειμένα 100.000,00 ευρώ. Ο λαγαριασμός ανοίχτηκε στις 22/2/2013 και ημερονηνία λήξης έχει οριστεί την 24/2/2014».

   Διαγραφή
  2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθέντα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ».

   Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή ξεπλύματος καταλήγει ότι: «Yπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των τριών προαναφερθέντων προσώπων, για το έγκλημα της νομιμοποίησης του παραπάνω εγκληματικού προϊόντος, το οποίο απέκρυψαν και ειδικότερα του κατατεθειμένου στους προαναφερθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς τμήματος, το οποίο διεχέτευσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και απέκρυψαν πίσω από την ανωνυμία της offshore εταιρείας και το τραπεζικό απόρρητο, με σκοπό πάντοτε να συγκαλύψουν την αληθή προέλευσή του?.

   Δέσμευση περιουσίας
   Σε άλλο σημείο αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για τα ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, που δέσμευσε η Αρχή: «Eπειδή το εντοπισθέν τμήμα του εγκληματικού προϊόντος, του οποίου επιδιώκεται η νομιμοποίηση, δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί από εμάς στην αλλοδαπή τράπεζα, θα πρέπει να δεσμευτεί, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 46 του Ν. 3691/2008, αντίστοιχης αξίας νόμιμη περιουσία και υπάρχει προς τούτο κατεπείγουσα ανάγκη. Τέτοια περιουσία αποτελούν τα εξής ακίνητα, η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε τμήμα εγκληματικού προϊόντος.

   α. Διαμέρισμα 3ου ορόφου επιφανείας 290,50 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 189,49 τ.μ. στη Βούλα Αττικης, στην οδό... και ανήκει στον Ρίζο Ρίζο.
   β. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, επιφανείας 119,08 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό... και ανήκει στη Χριστιάνα Ρίζου.
   γ. Διαμέρισμα 4ου ορόφου επιφανείας 25,24 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό... και ανήκει κατά 100% στη Χριστιάνα Ρίζου.
   δ. Διαμέρισμα 2ου ορόφου, επιφανείας 126,70 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 5 τ.μ., που βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού... και ανήκει κατά 100% στην Ιωάννα Ρίζου.

   Διαγραφή
  3. ΕΙΧΕ «ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
   Ο τεχνικός που τον έλεγαν «διευθύνοντα»
   Ακόμη και την ιδιότητα του «διευθύνοντος συμβούλου» στη ΔΕΗ είχαν προσδώσει στον επί 23 συναπτά έτη συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ Ρίζο Ρίζο, τον επί 18 χρόνια γενικό ή οργανωτικό γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας.

   Στη ΔΕΗ προσλήφθηκε το 1972 σε ηλικία 19 χρονών. Η ειδικότητά του είναι τεχνικός και μπήκε στην εταιρεία πριν υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ως μαθητευόμενος. Μετά την απόλυσή του επέστρεψε στην επαγγελματική του θέση. Ο 60χρονος, σήμερα, Ρίζος Ρίζος θα μπορούσε να έχει βγει στη σύνταξη εδώ και έξι χρόνια, ωστόσο, εκείνος παραμένει στην εταιρεία και επιμένει να συνδικαλίζεται.

   Μολονότι δραστήριος, στο ευρύ κοινό δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστός, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο της «ΓΕΝΟΠ TOURS», το οποίο είχε αποκαλύψει το «Εθνος» τον Απρίλιο του 2012. Ηταν κεντρικό πρόσωπο στις οικονομικές ατασθαλίες που είχαν διαπιστωθεί στη ΓΕΝΟΠ. Στον ΟΚΔΕ ήταν ταμίας. Στο πόρισμα που δημοσιοποίησε τότε το «Εθνος», ο γενικός επιθεωρητής κ. Ρακιντζής βρήκε να έχουν ανατεθεί στις δύο κόρες του δουλειές χιλιάδων ευρώ - στη μία ως ιδιοκτήτρια εταιρείας η διοργάνωση συνεδρίου της Ομοσπονδίας, και στη δεύτερη ως δικηγόρο η εκπόνηση μελέτης. Μάλιστα το πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και διοικήσεων της ΔΕΗ, γίνεται λόγος για έκδοση εικονικών τιμολογίων.

   Διαγραφή

  4. Να σημειωθεί ότι στους κόλπους της επιχείρησης, ο Ρίζος Ρίζος θεωρούταν ανέκαθεν ισχυρή προσωπικότητα. Τον σέβονταν, «ο λόγος του μέτραγε», λένε χαρακτηριστικά παλιοί συνάδελφοι, γνώριζε πράγματα και καταστάσεις. Διέθετε τον απαιτούμενο «τσαμπουκά» για να είναι... ΓΕΝΟΠίτης, δηλαδή να κατεβάζει διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος στις απεργίες της Ομοσπονδίας, να μπουκάρει... στα γραφεία των υπουργών και των προέδρων της ΔΕΗ διακόπτοντας συνεδριάσεις και συσκέψεις, να «κινεί τα νήματα» στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. «Ο έκτος όροφος στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ στην οδό Στουρνάρη ήταν το στρατηγείο του», λένε χαρακτηριστικά στη ΔΕΗ.

   Συνδικαλιστικά, ο Ρίζος Ρίζος κάνει το ξεκίνημά του το 1990. Πολιτικά εντάσσεται στον χώρο της Αριστεράς. Στηριζόταν στη ΓΕΝΟΠ από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα. Τότε ο ίδιος ανακοίνωσε και την παύση της ιδιότητάς του ως οργανωτικού γραμματέα. Είχαν αρχίσει να βγαίνουν καταγγελίες για την εκτός συνδικαλισμού δράση του. Αυτές τον έφεραν ως συμμετέχοντα σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ενεργειακών υπηρεσιών, την ENCOM (ανήκε σε μία από τις δύο κόρες του), σε κτηματομεσιτική εταιρεία, η οποία μάλιστα «χτύπαγε» σπίτια σε πλειστηριασμούς και πιο παλιά γύρω στο 1990 σε διαφημιστική εταιρεία. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις καταγγελίες.

   Δίπλα στον Ν. Φωτόπουλο
   Ως γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, το 2007 στήριξε τον πάλαι ποτέ ισχυρό συνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο στην πρώτη εκλογή του ως προέδρου της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος, παρά τη σε βάρος του άσκηση ποινική δίωξης για το «πάρτι» των επιδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ την περίοδο 2008-2010, συνέχισε να συνδικαλίζεται. Στις τελευταίες εκλογές της ΓΕΝΟΠ τον Οκτώβριο του 2012, κατέβηκε πάλι με την παράταξη ΣΑΔ, κέρδισε δύο έδρες και στήριξε τον Νίκο Φωτόπουλο για να βγει πρόεδρος. Τον Απρίλιο του 2013 ο Ρίζος Ρίζος μαζί με τον Ν. Φωτόπουλο με ενιαία παράταξη (ΕΑΜΕ) διεκδίκησαν και κέρδισαν τη συμμετοχή του τελευταίου στο ΔΣ της ΔΕΗ. Σήμερα, ο Ρίζος Ρίζος είναι απλό μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

   Ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ παραμένει στη ΔΕΗ, παρ' ότι έχει πιάσει το όριο συνταξιοδότησης. Το παράλογο, όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί και σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει σε «καταγγελία των συμβάσεων όλων όσοι έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και υπερέβησαν το όριο ηλικίας της κατηγορίας τους αποδεικνύοντας εμπράκτως και τη δική σας (σ.σ. αναφέρεται στον πρόεδρο της ΔΕΗ) πρόθεση για ανανέωση της επιχείρησης η οποία και αποτελεί βασική αναγκαιότητα». Κι αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, καθώς για την παραμονή στην υπηρεσία «δεν συντρέχουν εξαιρετικοί υπηρεσιακοί λόγοι. Πρόκειται για τα λεγόμενα -ψυγεία- και όσους έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα».
   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63940405

   Διαγραφή
  5. Του Ρίζου τα λεφτά ψάχναμε στις κυπριακές οφσόρ, Σύ-ριζος μας προέκυψε;

   Διαγραφή
 4. Τα ποσοστά αυτά καθευατά δεν τα θεωρώ και τόσο σημαντικά, αν και οι διαφορές με τον "γραμμιτζή" συριζα κάνουν μπαμ. Άλλωστε πρέπει να έχουμε υπ'όψιν ότι πολλές ψηφοφορίες είναι σαν την πατάτα που έγινε μέγα θέμα από τους FT. Όσον αφορά δε το GUE, πέραν του ότι το κκ ανήκει εκεί εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει κάποια πολιτική υποχρέωση απέναντί του, απλώς ο Σταθάκης φαντάζεται παναριστερά πανευρωπαϊκά μέτωπα μπας και κρύψει την βρώμα του.

  Το ζουμί των δηλώσεων Σταθάκη βέβαια βρίσκεται στο ότι παρουσιάζεται περήφανα ως συνδιαμορφωτής των πολιτικών της εε για ευνόητους λόγους. Δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς άλλωστε, αρκεί μια ματιά στις πολιτικές θέσεις του κόμματός για στρατηγικής σημασίας ζητήματα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το ζουμί των δηλώσεων Σταθάκη βέβαια βρίσκεται στο ότι παρουσιάζεται περήφανα ως συνδιαμορφωτής των πολιτικών της εε για ευνόητους λόγους"

   Ναι, αυτό ακριβώς είναι το ζουμί.

   Διαγραφή
 5. Και μιας και θυμήθηκα τους FT και βλέπω εδώ τον βρυξελλιώτη (επιθετικός προσδιορισμός), θα ήθελα να τον ρωτήσω τι απέγινε εκείνη η πολύ μπουκαδόρικη επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στην "συνιστώσα Αυγή" για το ζήτημα. Το λύσανε αφήνοντάς τον να κάνει την νευραλγική σημασίας ψηφοφορία για "την λέξη της χρονιάς" μέσω του left.gr;

  Πάντως ας μην περάσει στο ντούκου αυτό του το νέο παραλήρημα αυτογελοιοποίησης. Δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν τις επόμενες μέρες δούμε "κριτικά" άρθρα από iskra και άλλους βόθρους (πχ δρόμος της αριστεράς) για τις δηλώσεις Σταθάκη αρχικά, και για το κκε που σιγοντάρει την εε επί της ουσίας, σε αντίθεση με αυτές τις ντούρες αντιμνημονιακές δυνάμεις.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή