Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Σύντροφε Δημοσθένη, μην ανησυχείς, δεν ξεχνάω

Το μόνο κόμμα που στήριξε τον Δεκέμβρη -με λόγο, παρουσία, ρητά, εξαρχής-, μετά τον Δεκέμβρη ηττήθηκε εκλογικά και λίγο αργότερα είδε την «ανανεωτική» πτέρυγά του να καταντά ΔΗΜ.ΑΡ [...] Από το ξέσπασμά του μέχρι σήμερα, λοιπόν, δεν σταμάτησαν οι απειλές, οι πρόβες «έκτακτης ανάγκης», οι αφορισμοί της μεταπολίτευσης, η ριζοσπαστικοποίηση της Δεξιάς και η αυταρχική μετάλλαξη της Κεντροαριστεράς, που, πιο πολύ από τη βία, απεχθάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ. [...] Ο Δεκέμβρης βοήθησε την Αριστερά, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να χαράξει τις σωστές διαχωριστικές γραμμές. Μας άλλαξε - και του το χρωστάμε.
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, "Μην ξεχνάς τον Δεκέμβρη", Αυγή, 7 Δεκέμβρη 2013

Ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χαρακτήρισε "ταφόπλακα και σφαγείο για τον ελληνικό λαό" το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


[...]

"Υπάρχουν βέβαια δήθεν αντιεξουσιαστές που βλέπουν πως το σύστημα μπορεί να τρίζει χωρίς βία" είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με μαστίγιο και καρότο" προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως στον Θ. Πάγκαλο, οι δηλώσεις του οποίου για τους "αγανακτισμένους" συνιστούν όπως είπε το μαστίγιο. "Ο άλλος αντιπρόεδρος είναι το 'καρότο' που θα επιδιώξει διάλογο με τις πλατείες".

"Ο κόσμος που είναι στον δρόμο διεκδικεί δύο πράγματα. Λέει όχι στα μέτρα και λέει 'Δημοκρατία τώρα'… Τις τελευταίες 20 ημέρες η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή" τόνισε.
Ελευθεροτυπία, 19 Ιουνίου 2011


Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω όλο αυτό το διάστημα μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια [...] σχεδιάζουνε λοιπόν την τεχνητή πόλωση κι ένταση και την ανάδειξη ίσως απ' το πουθενά ζητημάτων που 'χαν ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία παλιότερα, το 2008, και που τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τα κινήματα, τα λαϊκά κινήματα, τα ειρηνικά, των πλατειών, της πάλης του λαού μας ενάντια στο Μνημόνιο, είχανε υποστεί μια μεγάλη ήττα, αν θέλετε: η λογική της βίας, της μολότωφ, της καμένης τράπεζας, διότι είχε αποδειχτεί από την ίδια τη ζωή και την πράξη ότι είναι πολιτικά πολύ πιο αποτελεσματικός ο ειρηνικός τρόπος, η ειρηνική διαμαρτυρία --έριξε δυο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα-- ενώ αντιθέτως, η σπασμένη τράπεζα και η καμμένη τράπεζα ενισχύει το σύστημα και την κυβέρνηση παρά δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έχουν τόσες δυνατότητες να ανακατασκευάσουν την τράπεζα που δεν τους δημιουργεί πρόβλημα η καμμένη τράπεζα, πρόβλημα στην αριστερά και στο κίνημα δημιουργεί.
Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, 13 Ιανουαρίου 2013, αποδελτίωση

24 σχόλια:

 1. Εσύ Δημοσθένη μου θυμάσαι, θυμάσαι; Remember, remember?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι το γνωστό στην ψυχιατρική σύνδρομο διασχιστικής αμνησίας (amnesia ligurious administratorius) που προκαλεί η θέαση της κουτάλας κατά την είσοδο αυτής στο εγγύς οπτικό πεδίο.

   Κλινικό παράδειγμα
   ----------------------------
   Άνδρας 39 ετών, χωρίς ιστορικό διασχιστικών διαταραχών, γοητευτικός, κοσμοπολίτης, δεινός ρήτωρ, απευθύνει σε δημοσιογράφο αγγλόφωνου μέσου τη φράση "Can you remember me your other question?"

   gdmn1973, M.D., Ph.D.

   Διαγραφή
  2. Μεταξύ μας δεν είναι κι εύκολο να θυμάσαι τι έχει πει τον τελευταίο χρόνο ο Αλέξις.
   Εγώ τον δικαιολογώ τον Δημοσθένη.

   Διαγραφή
  3. Ενώ τα τζάμια που δεν θα σπάσει ούτε ένα, ένα περίεργο πράμα. Όλοι τα θυμούνται αυτά!

   Διαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι τι είπε η Αλέκα πριν 5 χρόνια ή τι είπαν, τι εννοούσαν ή τι ήθελαν κατά βάθος να πουν οι μπολσεβίκοι στην εξέγερση του 1905 όλα αυτά τα θυμούνται πολύ καλά.

   Διαγραφή
  5. Εμ, άμα παίζεις το 'τζάμια, τζάμια, τζάμια' 800 φορές σε λούπα χωρίς τίποτε άλλο απ΄την ομιλία, μια χαρά δουλεύει η μνήμη. Ιδιαίτερα άμα θέλεις και καπιταλισμό, από τον άλλο βέβαια, τον alternative.

   Άμα ρεζιλεύεσαι όμως δις απ' τον ΗΓΕΤΗ, ε, εκεί η μνήμη πάει περίπατο.

   Διαγραφή
  6. Ώπα;

   "Παρότι υπήρξαν κάποια «σκοτεινά» σημεία στην μακρόχρονη πολιτική του πορεία (και για τα οποία φυσικά θα αποφανθεί οριστικά από εδώ και πέρα η Ιστορία) η αγάπη για τον λαό του, το πάθος για ελευθερία και προπαντός φυσικά οι αταλάντευτοι αγώνες του Νέλσον Μαντέλα εναντίον του καθεστώτος του apartheid "
   http://www.avgi.gr/article/1445275/ena-tragoudi-gia-ton-agonisti-nelson-mantela

   Να δεις που τα "σκοτεινά σημεία" είναι το SACP και η εκπαίδευση των μαύρων στις χώρες του υπαρκτού....

   Διαγραφή
  7. Βέβαια απ' την άλλη ο τίτλος του άρθρου του Δημοσθένη είναι "Μην ξεχνάς το Δεκέμβρη" και όπως έχουμε δει πολλές φορές οι Αριστεροί "επικοινωνούν" μεταξύ τους με τους τίτλους των άρθρων, γιατί δεν διαβάζουν τα άρθρα, οπότε σκέφτομαι μήπως τελικά είναι μια διακριτική πίεση για Αριστερή στροφή προς τον Τσίπρα, ένα κλείσιμο του ματιού για να μην τους πάρουμε χαμπάρι εμείς οι κακιασμένοι.

   Διαγραφή
  8. Δε μπορούσε να του το πει απ' το τηλέφωνο; "Αλέξη, μην ξεχάσεις ότι την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη είμαστε εξεγερσιακοί! Ναι, μετά τις συναντήσεις με Μαρκεζίνη!"

   Διαγραφή
  9. Μπορεί να εννοεί ως "σκοτεινό σημείο" της πολιτικής πορείας του Μαντέλα το γεγονός οτι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του και την εκλογή του, αντί να επισκεφτεί πρώτα πρώτα τις δημοκρατίες που θαυμάζουν στην Αυγή (πχ ΗΠΑ ή Γαλλία), εκείνος προτίμησε ως πρώτο επίσημο προορισμό με την ιδιότητα του Προέδρου την Κούβα...κατ επέκταση, συνέπεια του πρώτου, δεύτερο σκοτεινό σημείο η ομιλία του και δη το περιεχόμενό της στην Αβάνα...

   Διαγραφή
  10. Ναι μωρέ κι αυτός με τον Κάστρο, τι κόλλημα!

   Εδώ είχε τον αμέριστο θαυμασμό της Δύσης...
   http://i.stack.imgur.com/TeN0o.jpg

   Διαγραφή
  11. Δεν είναι θέμα προσωπικής ενημέρωσης ρε Αντώνη.
   Το κίνημα, όλοι αυτοί οι Αριστεροί και οι ΑντιΕξουσιαστές δεν θα πρέπει να ξέρουν ότι η Αριστερή Πλάστιγγα πιέζει? Ακριβώς για όλες αυτές τις παρεκκλίσεις πρέπει να είναι ορατή η πίεση.
   Γιατί υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και δεν είναι καιρός για διαρροές, τώρα που πλησιάζει η ώρα της Αριστερής κυβέρνησης.

   Διαγραφή
  12. Μα ο Δημοσθένης είναι της Τσιπρικής πτέρυγας, όχι της Λαφαζανικής. Τι, μούφα είναι οι πτέρυγες;

   Διαγραφή
  13. Τώρα με αιφνιδίασες μ' αυτό που μου είπες.
   Εγώ νόμιζα είναι Λαφαζανικός.

   Διαγραφή
  14. Οπότε όλες οι πτέρυγες και οι πλάστιγγες θέλουν επανάσταση.
   Εκτός απο τον Τσίπρα.
   Αλλά ίσως κι αυτός να μετάνιωσε για το:
   "γιατί καλέ κε Χατζηνικολάου εμείς δεν είμαστε νοικοκυραίοι?"

   Διαγραφή
  15. Ναι, αλλά ο Τσίπρας είναι παγκόσμιος διανοητής και δεν μπορούν να τον διώξουνε για να κάνουνε επανάσταση, θα γίνουμε ρεζίλι στο εξωτερικό. Τον περιμένουν και για πρόεδρο της Κομισιόν, δε λέει εμείς να λέμε ότι είναι του συστήματος, κατάλαβες;

   Διαγραφή
  16. Το βασικότερο είναι ότι Επανάσταση χωρίς γεμάτο στομάχι δεν γίνεται, οπότε ναι τον χρειάζονται τον Ηγέτη, που ήδη έχει καταφέρει να γεμίσει τα ταμεία πριν ακόμα πάει στις Αμερικές και υποδεχτεί τους Πέρεζ και προτείνει τους Μαρκεζίνηδες.
   Δεν θέλω να σε ξενερώσω αλλά εκτός απο τον έρωτα και τα ριζοσπαστικά όνειρα περνάνε απο το στομάχι.
   Ένα πιάτο φαί για τους πολλούς, κάτι περισσότερο για τους λίγους.

   Διαγραφή
  17. Αριστερότερα, Κουροπάτκιν!7 Δεκεμβρίου 2013 - 6:24 μ.μ.

   Πού να ακούγατε τον Χατζηνικολάου από την πρωϊνή του εκπομπή στον Real Fm (την Πέμπτη το πρωϊ, νομίζω ήταν) να τραβάει τα μαλλιά του με την θέση του τΣύριζα για παράταση κατά ένα χρόνο στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ισα με τρείς τουλάχιστον φορές αντιπαρέθεσε την ξεκάθαρη (το τόνιζε ο ίδιος!) θέση του ΚΚΕ "Οχι στους πλειστηριασμούς", στην "θολή" και συμβιβαστική με την Τρόϊκα στάση της "αξιωματικής" "αντιπολίτευσης" και μέλλουσας κυβέρνησης τρομάρα της!!
   Ακόμη και ο δεξιός Χ"νικολάου έχει πιο αριστερή θέση στο ζήτημα - του τη βγήκε από τα αριστερά! Ποιός; Ο Νικολάρας, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια να "σπρώξει" το τΣύριζα στην εξουσία.... Τα ίδια και ο Τράγκας στο προηγούμενο δίωρο.
   Τι ήθελε να πεί ο ποιητής: "Πρόσεχε, μαλάκα, γλυστράς πολύ προς τα δεξιά, θα σου φάει το ΚΚΕ κόσμο και θα χάσουμε τη μπάλα! Ρίξε μια αριστερή παρόλα τώρα και άμα βγείς πρωθυπουργός, το μαζεύουμε, μην ψαρώνεις, εδώ είμαστε, τώχουνε κάνει κι άλλοι!"
   Με λίγα λόγια "Αριστερότερα, Κουροπάτκιν"!
   Ο πόλεμος των συμφερόντων για την ποδηγέτηση του νέου πουλαίν της αστικής τάξης....

   (για την γραφή, Σεχτάρ ο Τρομερός)

   Διαγραφή
  18. Το Χατζηνικολάκη τον χάσαμε δυστυχώς, ακούσαμε όμως τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο (ωωωω!) στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο STAR, τη Δευτέρα το πρωί.

   Και τι ενδιαφέρον είπε ο διαπρύσιος κήρυκας του "νεοφιλελευθερισμού"; Ότι αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ "τη βάψαμε", διότι το ΚΚΕ δεν είναι λιγότερο εθνικιστικό από τη Χρυσή Αυγή!

   Σε λιγότερο από μισή ώρα, βρέθηκαν στο πάνελ εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - πλην ΚΚΕ, νομίζω - να συζητούν κατά πόσον οι θάνατοι πολιτών από "ακραία καιρικά φαινόμενα" και μαγκάλια αμαυρώνουν το success story της κυβέρνησης ή δεν έχουν σχέση. Και τι ενδιαφέρον είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι να, και ο κ. Ανδριανόπουλος που μιλούσε πριν και είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος (ψψψψψ!) παραδέχεται ωστόσο πως δεν πάει άλλο!

   Όποιος ψυχανεμίζεται για τίνων τα συμφέροντα εργάστηκε ο κ. Ανδριανόπουλος, στην ελλάδα (βλ. "απελευθέρωση" της αγοράς καυσίμων και ανανέωση του στόλου των Ε.Ι.Χ. επί Μητσοτάκη) και αλλού (βλ. Μπακού) και επομένως τίνων τα συμφέροντα στήριξαν την πολύπλευρη καριέρα του κ. Ανδριανόπουλου, δεν πρέπει να εκπλήσσεται καθόλου από τέτοια επικοινωνιακά αλισβερίσια,

   gdmn1973

   ΥΓ: Είδες το Χιούστον; Είδες το Ντάλας; Είδες ο Τζέι-Αρ;

   Διαγραφή
  19. Εμένα μ'αρέσουν οι Σαν Αντόνιο Σπερς πάντως.

   Διαγραφή
 2. Ταμάμ έρχεται να κουμπώσει εδώ σημείωση που έγραψα στο άρθρο - ομιλία της σ.Παπαρήγα - http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/12/8-2008.html μα δεν είχα προλάβει να στείλω. Μεσολάβησαν αυτά που παραθέτεις εδώ Αντώνη. Τα πειστήρια...

  Σημείωνα:
  "Εκτός αν έχουν μάθει καλά και την τέχνη του να βγάζει κανείς έγκαιρα την ουρά του, αν πρόκειται να δώσει πειστήρια συγκυβέρνησης στη διαχείριση."
  Δεν θα ήταν πλεονασμός, εάν κι εδώ τονίζονταν από το LR τα γράμματα μαύρα bold, μιας και...

  α) Με την έννοια της συγκυβέρνησης είδαμε το κομμάτι δημαρ, β) σενάριο συγκυβέρνησης συριζα-νδ (Τατσόπουλοι), γ) σενάριο συγκυβέρνησης συριζα-ανελ (δημοτικές εκλογές), δ) με την ευρύτερη έννοια, κυβέρνηση συριζα εντέλει.
  Τα πειστήρια στη διαχείριση, ακόμα κι αν δεν μπορούσα να δω μέχρι τας Εβρόπας ή/και το μακρινό Τέξας, αν δεν μπορούσα να τα δω στην αυγούλα, δεν μπορώ να τα παραβλέψω δίπλα μου, τουλάχιστον μέσα στο σωματείο που ανήκω.

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άστα και γ*** τα... Πολύ φοβάμαι πως τα κουκιά, που δε βγαίνουν κανενός, δεν είναι ο μόνος λόγος που το πάνε λάου-λάου (όπως Χ/νικολάου) για συγκυβέρνηση. Και πάνε αγωνιωδώς, γιατί τελευταία "επικοινωνούν" όλοι με όλους (βλέπε ρεβεράντζες Τσίπρα - Μαρκεζίνη). Σκέψου δηλαδή τι ατζέντα έχουν ή τι αγγούρια προγραμματίζονται από τας Ευρώπας και τα ΔΝΤ και χρειάζονται μια χού,,, εεεεεε, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να τα περάσει...

   Το μόνο θετικό που βλέπω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα προλάβει να γίνει κυβέρνηση και να χτίσει έτσι πλατιές λαϊκές πελατ,... εεεεε, συμμαχίες, Θα καταντήσει 100% ανυπόληπτος και τσόντα του κυβερνητισμού πιο γρήγορα κι απ' τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και μέσα σ' αυτό το κλίμα που ο πολιτικός λόγος έχει καραπουτανοποιηθεί.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Πώς και διάλεξες το "Εβρόπας" αντί για το "Ευρώπας"

   Διαγραφή
  3. @gdmn1973
   Συμμερίζομαι την θέση σου. Βέβαια, όλοι με όλους και η ρεβεράντζα που γράφεις, συστατικά μέσα στον ίδιο χυλό είναι. Προλάβει δεν προλάβει ο συριζα, το επιθυμητό κατ' αυτόν είναι να κυβερνήσει. Μ' αυτή την έννοια χρησιμοποίησα την "κυβέρνηση συριζα εντέλει".
   Μοιράζομαι παρόμοιες ανησυχίες. Κι ακόμα παραπέρα, ρητορικά, θα διστάσει η ΕΕ εάν διακυβευτούν συμφέροντα εδώ μέσα; Όχι τίποτα άλλο, για την δημοκρατία δηλαδή.

   @τσαφ
   Με αναγωγή σε δηκτική καθαρεύουσα Μποστ(αντζόγλου).

   graf

   Διαγραφή