Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Στρώνει το έδαφος για την άρση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Στρώνει το έδαφος για την άρση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Τη σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας προωθεί η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς που θα καταθέσει στη Βουλή και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2014.

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προβλέπει ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία που θα έχει αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ.

Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 35.000 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης). Μεικτό φθάνει τα 50.000 ευρώ. Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.


Η διάταξη καθορίζει μια ελάχιστη μηνιαία δόση ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 42 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 83 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 125 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 208 ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση έχει την ανοχή της τρόικας, αφού όπως είπε «κατατίθεται χωρίς να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία αλλά και χωρίς τη ρητή της διαφωνία». Η σταδιακή απελευθέρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται να προασπίσει τα συμφέροντα των τραπεζών, καθώς μια απότομη μείωση της τιμής των ακινήτων θα δημιουργούσε την ανάγκη πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

1 σχόλιο:

  1. Mε μπερδευεις Αντωνη....εγω ηξερα οτι οι κομμουνιστες θα μας επαιρναν τα σπιτια....fedor

    ΑπάντησηΔιαγραφή