Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Συμπεράσματα από την απόδοση άδικων κατηγοριών (Ι)

Από το Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ, Β' Τόμος, τρίτη έκδοση, Αθήνα 2012, σελ. 288-289.

Στην πορεία της πάλης, η αντιπαράθεση με τον ταξικό αντίπαλο εκφράζεται κάποιες φορές μέσα στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα με τη μορφή της διείσδυσης του ταξικού εχθρού σε κρίκους της οργανωτικής του δομής. Τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Όταν οι αστικοί μηχανισμοί κατασκοπίας διεισδύουν ακόμα και σε αστικές οργανώσεις και κόμματα, σε υπουργικά και πρωθυπουργικά γραφεία, για να έχουν άμεση γνώση κάθε ενέργειας, είναι φυσικό πολύ περισσότερο να επιχειρούν το ίδιο ενάντια στο ΚΚΕ, ενάντια σε οποιοδήποτε Κομμουνιστικό Κόμμα, και μάλιστα μέσα από ειδικά επιχειρησιακά κέντρα. Έτσι, για το ΚΚΕ, είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη να επαγρυπνεί και να παίρνει όσο το δυνατό περισσότερα μέτρα περιφρούρησής του.


Το ΚΚΕ δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, οπότε γνώρισε πρώτη φορά τόσο σκληρές συνθήκες διωγμών και αντικομμουνιστικών μεθόδων. Τότε, δίπλα στους ηρωϊκούς νεκρούς του, το Γραμματέα της ΟΚΝΕ Χρήστο Μαλτέζο (22.11.1938), το δάσκαλο Παύλο Σταυρίδη (31.8.1937), τον Νίκο γερο-Βαλλιανάτο (9.8.1938), τους 41 νεκρούς από την πείνα στον Άι Στράτη [1] και πολλούς ακόμα, δίπλα στους χιλιάδες των άγρια βασανισμένων που στάθηκαν αλύγιστοι, υπήρξαν και κάποια στελέχη που πέρασαν με το μέρος του αστικού κράτους (Δημήτρης Κουτσογιάννης ή Δημητριάδης, Μανόλης Μανωλέας, Τηλέμαχος Μήτλας κ.α.) [2] και συγκρότησαν την "Προσωρινή Διοίκηση", τη χαφιέδικη ΚΕ. Την καθοδηγούσε ο Μιχάλης Τυρίμος, μέλος του ΠΓ, που είχε γίνει όργανο του Μανιαδάκη, όπως και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, επίσης μέλος του ΠΓ. Αυτό το γεγονός ήταν από τα ισχυρότερα πλήγματα που δέχτηκε το ΚΚΕ στην οργανωτικοπολιτική και ηθική του υπόσταση, το πιο ισχυρό στο γενικότερο αγωνιστικό κύρος του.

Εξάλλου η περίπτωση του Χρήστου Βλάχου, που έφυγε από το Μπούλκες και δολοφόνησε το μέλος του ΠΓ Γιάννη Ζεύγο (20.3.1947), επιβεβαιώνει ότι ο ταξικός εχθρός χρησιμοποιεί και τέτοιες μεθόδους.

Όταν διαμορφώθηκαν οι υποψίες ή και διατυπώθηκαν οι κατηγορίες για τους Σιάντο, Καραγιώργη, Πλουμπίδη, Βαβούδη ως πράκτορες του εχθρού, ήταν ακόμα νωπά τα παραπάνω δραματικά γεγονότα. Η σκιά τους έπεφτε βαριά στις κομματικές λειτουργίες και δεν ήταν ασφαλώς τυχαίο ότι για την υπονομευτική δράση του εχθρού συνέχιζε να γίνεται αναφορά στις κομματικές αποφάσεις και μετά από το 1950. Τις επιβεβαίωσε το πέρασμα του Τάσου Γουσόπουλου (Μάκη) στην πλευρά του ταξικού εχθρού.

Σημειώσεις
[1] Γιώργης Καζάκος, Αϊ Στράτης, σελ. 175-178, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1978.
[2] Τον Κουτσογιάννη εκτέλεσε η ΟΠΛΑ, τον Τυρίμο ο ΕΛΑΣ Ευβοίας και τον Μανωλέα η ΕΠΟΝ.

10 σχόλια:

 1. "...Όταν διαμορφώθηκαν οι υποψίες ή και διατυπώθηκαν οι κατηγορίες για τους Σιάντο, Καραγιώργη, Πλουμπίδη, Βαβούδη ως πράκτορες του εχθρού, ήταν ακόμα νωπά τα παραπάνω δραματικά γεγονότα..."

  Και πού να υπήρχε ταυτόχρονα και ιντερνετ... Πώς θα ήταν άραγε οι ιντερνετικοί καυγάδες για το τι είναι και τι δεν είναι η "προσωρινή διοίκηση", για το αν ο χ ή ο ψ είναι ή δεν είναι χαφιές, για το αν η εκτέλεση είναι αληθινή ή σκηνοθετημένη κλπ κλπ;
  Θα μπορούσε άραγε από μια τέτοια υπόθεση εργασίας να προκύψουν κάποια συμπεράσματα για τη στάση του "χρήστη" απέναντι στο μέσο επικοινωνίας, για την τήρηση μιας ορισμένης απόστασης (entfremdung!) από το πληκτρολόγιο (αντί για την "ταύτιση" χρήστη - πληκτρολογίου), για την τήρηση ενός χρόνου αναμονής απέναντι στην αμεσότητα των άπειρων ερεθισμάτων και μιας (επίσης) αποστασιοποίησης του υποκειμένου απέναντι στον αυτοματισμό των αντιδράσεών του;
  Μήπως πρέπει να διαβάσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε, και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, το σχήμα-τύπο της επικοινωνίας:
  πρόθεση --> πομπός --> μήνυμα (+συμπεριέχον) --> δέκτης --> διαφορικό αποτέλεσμα

  Δεν ξέρω πόσοι, ποιοι και πώς θα μπορούσαν να συμμεριστούν το ερώτημα και την αναγκαιότητά του, πάντως διευκρινίζω ότι δεν το θέτω προσωποποιημένα αλλά στη γενικότητά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Πώς θα ήταν άραγε οι ιντερνετικοί καυγάδες"

   Δεν θα ήταν, γιατί δεν θα έχουμε ίντερνετ και δεν θα γράφουμε μπλογκ αν/όταν αρχίσουν εκτελέσεις και βασανιστήρια στελεχών του ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  2. Ίσως θα έχουμε ίσως και δε θα έχουμε, αν/όταν αρχίσουν.
   Ανεξάρτητα πάντως από παρελθόν και μέλλον έκανα κάποιες σκέψεις εδώ
   http://die3odos.wordpress.com/2013/12/02/επικοινωνία-και-πολιτική-ως-τέχνη-ορι/
   με την ελπίδα να μη θυσίασα στην αφαίρεση τίποτα το συγκεκριμένο.

   Διαγραφή
 2. Βρήκα αυτό το άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ:
  www.tanea.gr/news/politics/article/5059270/giati-to-kke-ton-apokhryssei/
  ΝΙΚΟΣ 1988

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ βρήκα αυτά τα Σεραφίνο: http://www.mycomics.gr/Serafino/Serafino.htm

   Είναι μάλλον πιο αξιόπιστα και σοβαρά από αυτό το άρθρο.

   Διαγραφή
  2. Για να διευκολύνουμε τα πράματα, μιας και από τον πολυλογά Μπογιόπουλο πιάσαμε τώρα τον πιο βολικά σιωπηλό Καπετάν Γιώτη, να σας γράψω εγώ όλα τα άρθρα που χρειάζεστε.

   1. Αν ζούσε σήμερα ο Φλωράκης, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ.
   2. Αν ζούσε σήμερα ο Φλωράκης, θα έγραφε στη Νέα Σπορά.
   3. Αν ζούσε σήμερα ο Φλωράκης, θα πλάκωνε τον Κουτσούμπα στις κουτουλιές.
   4. Αν ζούσε σήμερα ο Φλωράκης, θα ήταν στο συνέδριο του ΝΑΡ.

   Όλα αυτά θα σας τα αποδείξω με κομματικά ντοκουμέντα, ομιλίες, συνεντεύξεις του Φλωράκη, ανέκδοτα, αναμνήσεις φίλων του και μαρτυρίες των πιστών του οπαδών Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Βήμα, τα Νέα, Νέα Σπορά, Θανάση Σκαμνάκη, Γιώργο Ρούση, Γιώργου Πετρόπουλου και άλλων.

   5. Η Αλέκα Παπαρήγα έχει κουκλάκι του Καπετάν Γιώτη και του περνά βελόνες. Έχω και φωτογραφίες.

   6. Ο Κουτσούμπας είπε στην Κεντρική Επιτροπή "Δεν θα ησυχάσω αν δεν αποκαθηλωθεί ο Χαρίλαος, το χω κάνει τάμα στη μάνα μου." Έχω την κασέτα.

   Περάστε κόσμε, μεγάλαι αποκαλύψεις, τιμαί λογικαί.

   Διαγραφή
  3. Εχει και η υπομονη τα ορια της.
   Αφηστε τον Χαριλαο εκει που ειναι.
   ΝΕΝΕΚΟΙ
   ε ΝΕΝΕΚΟΙ

   Χρήστος

   Διαγραφή
 3. Η πλάκα είναι ότι όλοι αυτοί μέχρι τώρα κατηγορούσαν το ΚΚΕ σαν αρτηριοσκληρωτικό και δογματικό. Τώρα που το κόμμα κάνει ειλικρινή και δημιουργική αυτοκριτική προσπαθώντας να ασκήσει καλύτερα τα καθήκοντα του μαθαίνοντας από το πλούσιο παρελθόν (δικό του αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος), τρέχουν να πουν ότι "αποκηρύσσει" το παρελθόν του. Δεν θέλουν (;) να καταλάβουν ότι το παρελθόν του το ΚΚΕ το τιμάει όπως μόνο αυτό μπορεί και δικαιούται και ταυτόχρονα το αξιοποιεί για να αντλήσει διδάγματα. Κάποιοι λίγοι επειδή αυτοί είναι αρτηριοσκληρωτικοί και δογματικοί, κάποιοι (μάλλον αρκετοί) επειδή είναι βλάκες και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαιδάρων άχυρα, οι περισσότεροι βέβαια εκ του πονηρού σαν ευκαιρία για να κάνουν τον γνωστό αντικομμουνισμό τους. Χεστήκαμε, τους ξέρουμε και μας ξέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αυτοκριτική την οποία επιθυμούν όλοι αυτοί είναι μία. Αυτοκριτική για τη μη διάλυση του ΚΚΕ το 1991, ή έστω το 2012. Για χάρη του λαού και της ενότητας της αριστεράς. Γιατί ο λαός υποφέρει και χρειάζεται την ενωμένη αριστερά να τον σώσει. Γιατί για να τον σώσει η ενωμένη αριστερά, θα χρειαστεί να γίνουν πολλοί βουλευτές, να μπουν πολλοί στα υπουργεία, στα Ινστιτούτα, στα συνδικάτα, στους φορείς, στις ΜΚΟ, στα κανάλια, στα θέατρα, στα περιοδικά, στις εφημερίδες, με τα ΕΣΠΑ, με τα κονδύλια, να λαδωθεί κι αυτούς το αντεράκι τους, τόσα χρόνια στην απέξω (όσοι δεν ξαναετοιμάζονται να φάνε έχοντας αναβαπτιστεί απ' το ΠΑΣΟΚ).

   Αυτή είναι η υπόθεση, και είναι πολύ κοινότυπη και συνηθισμένη. Για να φάει ο άνθρωπος θάβει τους ζωντανούς, ξεθάβει τους πεθαμένους, μιλάει τις γλώσσες των πνευμάτων, κάνει κριτική ταυτόχρονα απ' τα δεξιά και τα αριστερά, αλλάζει γραπτά, πλαστογραφεί βίντεο, γράφει σχόλια με 200 ψευδώνυμα, κόβει, ράβει, ό,τι θέλεις κάνει.

   Είναι μια ανάγκη το φαί, μεγάλης σημασίας, υψίστης σχεδόν.

   Διαγραφή
  2. Προς Cos: Όταν όλοι αυτοί προτιμούν καπιταλισμό,κι ας δηλώνουν ό,τι σκατά θέλουν, μην έχεις απαιτήσεις τέτοιου είδους. Θέλουν ένα ΚΚΕ να αυτομαστιγώνεται για τα πάντα σε μόνιμη βάση ή καθόλου ΚΚΕ, οι πιο ειλικρινείς.

   Διαγραφή