Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Τι σας φταίει η παρέμβαση με τα πουλοβεράκια;

Έχει ξεσηκωθεί το διαδίκτυο με την ύβρι του Δήμου Αθηναίων που έχει ντύσει τα δέντρα με πολύχρωμα πουλόβερ καθώς οι άστεγοι ψοφολογάνε απ' το κρύο. Μέχρι και το Left.gr έβγαλε παντιέρα και κατακεραυνώνει τον Καμίνη για την αναλγησία του. Και αναρωτιέμαι εγώ ο κακόπιστος και μικρόψυχος άνθρωπος: Ποιος έβγαλε τον Καμίνη δήμαρχο αν όχι εσείς; Εσείς, τουιτεροακτιβιστές μου, δεν είσαστε που χειροκροτούσατε τόσα χρόνια τις "αισθητικές παρεμβάσεις" στον δημόσιο χώρο ως ουσιώδες μέρος της αντζέντας της "αριστεράς"; Εσείς δεν είσαστε που σαρκάζατε τους κομμουνιστές για την "παρωχημένη αισθητική" τους, που όλο για φτώχεια και πάλη μίλαγε και δεν είχε πάρει πρέφα πόσο είχε "αλλάξει" ο κόσμος; Εσείς δεν είσαστε που σας έπιασε ο καημός για τις Pussy Riot με τις βλάσφημες μπαλακλάβες τους και στοχαζόσασταν εγγράφως και προφορικώς στις "δράσεις" σας, παρεούλα με τις ΜΚΟ, για τα "microstruggles" στις "κοινότητες"; Εσείς δεν είστε που επιδοκιμάζετε ακόμα σήμερα όταν διαβάζετε ότι οι κομμουνιστές είναι παρωχημένοι "λάτρεις της καπνίζουσας τσιμινιέρας" και δεν καταλαβαίνουν μία από αποανάπτυξη και αριστερά των κινημάτων και της οικολογίας;


Σε εσάς, τις "ευαισθησίες" σας, την "θεωρητική" σας "κατάρτιση" και την ψήφο σας δεν απευθυνόταν οι Τσακαλώτος και Λάσκος όταν έγραφαν:
Το ΚΚΕ, ως γνωστόν, είναι για τα μεγάλα και όχι για τα μικρά. Και, επομένως, είναι με τα μεγάλα παραγωγικά συμπλέγματα –σχεδιαστικής τεχνολογίας ΕΣΣΔ– και όχι με τις μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στην παραγωγή. Με γενικούς όρους, το αναπτυξιακό μοντέλο φαίνεται να είναι αυτό που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «big is beautiful» — οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι τοπικοί συνεταιρισμοί, οι μεσαίες αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση τόσο με το παραγωγικό αποτέλεσμα όσο και με την ανεργία και την απασχόληση. Όπως σημείωσε επ’ αυτού η γ.γ. του ΚΚΕ: «Λέει, να κάνουμε πολύ μικρά έργα […]. Η παραγωγική, όμως, ανασυγκρότηση γίνεται με το να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας με τα μικρά έργα, με το να κάνουμε ένα δρομάκι εκεί, ένα δρομάκι αλλού;» kαι αυτό είναι θέμα στρατηγικής σημασίας. 
Για μας, λοιπόν, η παραγωγή θα πρέπει να λειτουργεί σε κλίμακα τέτοια που, εκτός των άλλων, να μην εμποδίζει τη δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης αυτών που απασχολεί, αλλά να την ενδυναμώνει. Η μικρή και προσαρμοσμένη όχι μόνο στον χώρο, αλλά και στους ανθρώπους, κλίμακα, δίνοντας μεγαλύτερο έδαφος στις αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες, που διαθέτουν, εν τέλει μπορεί να είναι και περισσότερο παραγωγική. Αυτά, σε συνδυασμό με την οικολογική διάσταση της μικρής κλίμακας και τη δυνατότητα που παρέχει για δημοκρατική αυτοδιεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, την κάνουν, όχι μόνο κατάλληλη για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ήδη από σήμερα, αλλά και προνομιακή μορφή στην πορεία προς μια πραγματικά χειραφετημένη κοινωνία. 
Φάτε "παρεμβάσεις", "αυτοπραγμάτωση",  "small is beautiful" και "οικολογική διάσταση μικρής κλίμακας" λοιπόν και βγάλτε το ΣΚΑΣΜΟ. Βάλτε εκεί που ξέρετε τα  δεντράκια με τα "awareness raising" πουλοβεράκια που σας ξύνισαν, και κακές σας γιορτές.

Άμε στο διάολο Χριστουγεννιάτικα με την υποκρισία σας.

20 σχόλια:

 1. Δεν έχω λόγια.Μόνο μια σιχασιά νιώθω για όλο αυτό που συμβαίνει,είτε για τους ίδιους τους εκμεταλλευτές,είτε για την "αριστερο"χιπστεροτσαρλατανική αισθητική που τους υπηρετεί.

  http://i.imgur.com/Ztd9p.jpg


  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντως είναι η πολλοστή φορά που η "αριστερά" μας κάνει κριτική στον καθρέφτη της, υποκρινόμενη ότι αυτό που βλέπει είναι κάτι διαφορετικό από το είδωλό της.

  Όταν έχω χάσει (ή απεμπολήσει;) την ικανότητα αντίληψης της βασική αντίθεσης σ' αυτόν τον κόσμο, επόμενο είναι να μη μπορώ να συσχετίσω το αποτέλεσμα (αυτό που τελικά "συμβαίνει") με τα αίτια (π.χ. τη συμμόρφωση εκατομμυρίων σαν εμένα). Κι επειδή κάποιος "άλλος" πρέπει να φταίει, στόχος της κριτικής μου θα γίνει εκείνος ακριβώς που έχει αναδείξει η βλακεία, η παθητικότητα, οι αυταπάτες, ο κομφορμισμός μου. Λες και θα μπορούσε στη θέση του να είναι κάτι άλλο!

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορούμε τελικά να κάνουμε κάτι για μα σώσουμε το πλανήτη μας?

  «...τίποτα δε βρίσκεται πιο μακριά από την αλήθεια .... Μια άσκηση εγκράτειας που θα έχει εγκρίνει και αποφασίσει ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να αποφύγει το χειρότερο...». Κατά τον Γερμανό φιλόσοφο Χανς Γίονας, πνευματικό πατέρα των οικολόγων είναι οι ατομικές πράξεις και πρακτικές μας (καταναλωτισμός, μόλυνση,...) αυτές που καταστρέφουν τη φύση. Η συλλογική συνειδητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που διατρέχει ο πλανήτης. η θεωρία του συνιστά μια ατομική «ηθική της ευθύνης», που ο ίδιος περιγράφει περιληπτικά με τα ακόλουθα λόγια: « να συμπεριφέρεσαι με τρόπο ώστε τα αποτελέσματα των πράξεων σου να μην υπονομεύουν τη διατήρηση της ζωής της στη Γη», Η θεωρία του αποτέλεσε το έναυσμα για να διατυπωθεί η αρχή της πρόληψης , σύμφωνα με τη οποία πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε νέας τεχνολογικής ανακάλυψης, οφείλουμε να εξετάζουμε όλες τις πιθανές συνέπειες και να σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να οδηγήσει σε σκηνές Αποκάλυψης.

  «Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» λέει η πιο βασική αρχή του οικολογικού κινήματος.

  http://www.eop.org.gr/news/89-2011-06-14-15-03-53.html



  Εγώ τουλάχιστον πείστηκα. Τώρα με τα δέντρα κατάλαβα τι θέλανε να πούνε. Εμείς πρέπει να προστατέψουμε τα δέντρα, τη φύση, τον πλανήτη. Πως επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό; Μιλάμε για τα σπίτια και τους πλειστηριασμούς, αλλά για το μεγάλο μας σπίτι κανείς; Έχετε αίσθηση τι συμβαίνει γύρω μας; Ξέρετε πόσο διοξείδιο εκπέμπεται κάθε δευτερόλεπτο; Στον Αμαζόνιο κόβουνε το δάσος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε τον πλανήτη, ώστε οι πλούσιοι που θα επιβιώσουν να έχουν ένα ωραίο περιβάλλον γύρω τους.

   Οι άλλοι έτσι κι αλλιώς και ακαλαίσθητοι είναι και βρωμεροί, και δεν εκτιμούν και την ομορφιά της φύσης.

   Ούτε τα πουλοβεράκια, σύμβολο της ανθρώπινης μέριμνας για τα δέντρα, που κάνει τους πλούσιους ακόμα πιο ανθρώπους από ό,τι ήδη είναι. Και είναι το ανώτατο είδος ανθρώπου και το μοναδικό που αξίζει να σωθεί.

   Διαγραφή
  2. Με την ριζοσπαστική και εναλλακτική έννοια, πάντα.

   Διαγραφή
  3. Και είναι το ανώτατο είδος ανθρώπου--->

   http://en.wikipedia.org/wiki/Never_Let_Me_Go_%282010_film%29

   Διαγραφή
  4. Πέρα απ' τις οικολογικές ευαισθησίες κι υποκρισίες γενικώς, δε βλέπω τίποτα το οικολογικό σ' αυτή τη γελοιότητα. Τα δέντρα με τα πουλόβερ μου θυμίζουν παχύσαρκα και νευρασθενικά κατοικίδια, ντυμένα με γιλέκα και σοσόνια αντίστοιχης τεχνοτροπίας.

   Οι δημότες έχουν δικαίωμα να ξέρουν πόσο κόστισε το yarn bombing, εφόσον θα κληθούν να πληρώσουν... το μαλλί και σε ποιους ακριβώς "διανεμήθηκε" το ποσό.

   Όσο για τις ανθρωπιστικές ανησυχίες του left: Οι χαριτωμενιές με πουλοβεράκια στα δεντρά,θα ήταν ένα ανάλαφρο happening εάν δεν υπήρχε κόσμος που κοιμάται στους δρόμους,άστεγοι που πεθαίνουν απο το κρύο και εάν δεν υπήρχε η μαυρίλα και η παρακμή που μας έχει επιβληθεί. Με άλλα λόγια, αν η δυστυχία ήταν περιορισμένη σε "εσωτερικούς χώρους", διακριτική και υποφερτή, δε θα είχαν ένσταση σε χαριτωμενιές τέτοιου τύπου... Τα πουλοβεράκια στα δέντρα είναι γλυκούλια!!!

   http://tvxs.gr/news/ellada/dentra-me-poylober-kai-antidraseis

   gdmn1973

   Διαγραφή
  5. Είναι αστείο πάντως, ειδικά αυτή την εποχή, να ψάχνεις την αξία χρήσης ενός αγαθού, όταν η χρησιμότητα αυτού είναι άσχετη με τις βασικές ανάγκες (τροφή, στέγη κλπ).

   Ποια ήταν η αξία χρήσης εδώ; Ντύσιμο δέντρου. Γλυκούλεψη φυτών. Εικαστική παρέμβαση σε αστική βλάστηση. Γιορτινή κελεμπία αγνώστων ψυχών. Έχει και η μαλακία όρια - εμείς τα ξεπεράσαμε.

   Διαγραφή
  6. Ο άνθρωπος πάνω απ' τα κέρδη.

   Τα πουλόβερ πάνω απ' τα δέντρα.

   Η αιθαλομίχλη πάνω απ' την Αθήνα.

   Και η μαλακία στη στρατόσφαιρα.

   ΨΟΦΟΣ.

   Διαγραφή
 4. απ τη μια έχεις τον Καμίνη στο δήμο Αθηναίων με μια ακόμη από τις γνωστές, light, χαριτωμένες, comme il faut και ψαγμένες "δράσεις" του, που δίνουν λίγο χρώμα στο μουντο αστικό τοπίο κλπ κλπ κλπ, ο οποιος βέβαια δεν τολμά να κάνει ή να πει κάτι ουσιαστικοτερο, που να αφορά για παράδειγμα την μόλυνση στον Ασωπό η στο Θριάσιο Πεδίο, τα υπόγεια νερά του οποίου έχουν μολυνθεί αγρίως απ τα βαρέα μέταλλα και τα άλλα απόβλητα των βιομηχανιών σε ελευσίνα και Ασπροπυργο. Απ την άλλη έχεις τους υπόλοιπους, που "ταράχτηκαν" με την "υβρι" του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι πολύ οψιμα θυμήθηκαν τους άστεγους, ξεχνώντας όμως ότι η αιτία που υπάρχουν άστεγοι έχει όνομα και λέγεται καπιταλισμος. Είμαι σίγουρος ότι ακόμη και η Τρέμη θα δάκρυσε, μη χέσω...Απο την άλλη, εάν δεν υπήρχαν οι άστεγοι, οι άποροι και οι κάτω από το όριο της φτώχιας δεν θα είχαμε και τις ελεημοσύνες των διαπλεκόμενων σκάι και μέγκα, οι οποιεςφυσικά γίνονται μόνο και μόνο για να εμφανίζει το κεφάλοιο το "ανθρώπινο πρόσωπό του"...
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ρε Αντώνη δεν είναι έτσι ακριβώς
  εννοώ χίλια δίκια έχεις και ναι λουζόμαστε όλα αυτά που έσπειρε στο πολιτισμικό επίπεδο η δεξια ανάγνωση του γκράμσι και των καταστασιακών καθώς και ο ευρωκομμουνισμός (και τα πολιτικά του συνώνυμα)
  αλλά δεν παύει να είναι φρικιαστική η εν λογω "πολιτισμική" παρέμβαση...διολου απίθανο λοιπον να μην την επιδοκιμάσει ιδιαίτερα και ένας ανθρωπος που δεν ανήκει σε αυτούς που αναφέρεσαι.

  Φιλικά-Συντροφικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπα εγώ ότι ΔΕΝ είναι φρικιαστική;

   Αλλά για μισό, έχω άδικο ότι εκφράζει μια χαρά αποδεκτές ιδέες της τεράστιας πλειοψηφίας της παρ ημίν "αριστεράς"; Εδώ είναι το ζουμί της ανάρτησης. Τις εκφράζει ή δεν τις εκφράζει;

   Διαγραφή
 6. Τις εκφράζει 100%, το 90% όσων εναντιώνονται στις εν λόγω πρακτικές θα τις χειροκροτούσαν πχ το 2004-2006.

  ως προς αυτό δηλαδή καμία αντίρρηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία. Πώς λοιπόν θα κάνουμε αυτούς τους συντρόφους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πατάνε σε δυο βάρκες, να έχουν και την ιδεολογική τους πίττα μεταμοντέρνας σάχλας ολόκληρη και την κοινωνική τους συνείδηση χορτάτη, και ότι πρέπει να διαλέξουν;

   Δεν πρέπει να τους ξεβολέψουμε από την ευκολία της πολεμικής στους Καμίνηδες;

   Διαγραφή
  2. Pussi [sic] Riot: Ελεύθερες οι Tolokonnikova και Alyokhina - See more at: http://left.gr/news/eleytheri-mia-apo-tis-pussy-riot-anamenetai-kai-deyteri-apofylakisi

   Διαγραφή
  3. http://wi.mobilities.ca/yarn-bombing-knit-graffiti-and-underground-brigades-a-study-of-craftivism-and-mobility/

   http://shearspirit.typepad.com/

   http://www.craftactivism.com/knitting/

   http://armedrevolutioknits.wordpress.com/tag/yarn-bombing/

   ΚΑΙ ΓΑΜΩ τα underground κινήματα!!! Οουουουου, απολιθώματα συριζαίοι, είστε out και unhip!

   Διαγραφή
  4. http://bad.eserver.org/issues/2012/notahobby

   ΚΑ-ΜΙ-ΝΗΣ! ΚΑ-ΜΙ-ΝΗΣ!

   Οι άλλοι είναι ακόμα με τις Πούσι Ράιοτ, ο κόσμος προχωράει!

   Διαγραφή
  5. το μπανερ της νεκροκεφαλης με τις βελονες ειναι ολα τα λεφτα

   Διαγραφή
 7. Η είκονα της ανάρτησης είναι πειραγμένη;
  Μήπως θα πρέπει να προσέξουμε ώστρε να μην ενώνουμε φλουταρισμένα δέντρα με εστιασμένους μανδροτοιχους;

  Φωτογράφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η φωτογραφία της ανάρτησης δεν είναι "πειραγμένη". Είναι ΔΥΟ φωτογραφίες, η μία πάνω από την άλλη, και αλιεύθηκε στο ίντερνετ.

   Διαγραφή