Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Δεσμεύσεις...

Το Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και οι ομιλίες που εκφώνησαν εκεί οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αστικής διαχείρισης δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο λαό να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Οι συγκυβερνώντες αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν διαβασμένοι στις εξετάσεις των επιχειρηματικών ομίλων, διαγωνιζόμενοι ενώπιόν τους για το ποιος διαθέτει το καταλληλότερο μείγμα διαχείρισης της εξόδου απ' την κρίση, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κάθε δεύτερη λέξη τους και μια δέσμευση για την προσήλωσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με δοσμένες τις σαρωτικές ανατροπές στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και συναποδοχή όσων ακόμα απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου. Η ταύτισή τους σε στρατηγικά ζητήματα δεν είναι παρά αναμενόμενη από δυνάμεις που μοιράζονται το ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο ορίζεται από τα όρια της στρατηγικής του κεφαλαίου, της εξουσίας των μονοπωλίων, του μονόδρομου της ΕΕ και της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Μοιραία όσοι ασκούν ή διεκδικούν να ασκήσουν τη διαχείριση ενός συστήματος που σαπίζει και παραδέρνει στην κρίση του, σκουντουφλάνε ο ένας πάνω στον άλλο. Ετσι, για νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με αθρόες ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, με έμφαση στον «αγροτο-διατροφικό τομέα», στον «ελληνικό τουρισμό», στην «ενέργεια και τους φυσικούς πόρους», στην «ελληνική εξωστρέφεια» μίλησαν άπαντες όσοι στο βήμα του Συνεδρίου εκπροσώπησαν την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το «στοίχημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης», που θα εξασφαλιστεί από ένα «φυσιολογικό κράτος», μίλησε ο Αντ. Σαμαράς. Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για κράτος με «φιλοεπενδυτική διοίκηση» και ο Αλ. Τσίπρας για μεταρρυθμίσεις στο κράτος «φιλικές στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα». Για «υγιή τραπεζική πίστη» μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, για ένα «μοντέλο που έχει χρηματοοικονομική υποστήριξη από το τραπεζικό σύστημα» ο Ε. Βενιζέλος και ο Αλ. Τσίπρας για «τραπεζικό σύστημα που θα τεθεί στην υπηρεσία της ανάπτυξης». Στις αιτιάσεις για «κοινωνική συνοχή» ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε μιλώντας για ένταξη των «συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο» και «συστράτευση, συμβολή, υπομονή του λαού».

Επιβεβαιώνεται ότι τα κόμματα της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μέσα σε κοινό στρατηγικό πλαίσιο. Οι διαφωνίες τους είτε απηχούν διαφωνίες και υπαρκτές αντιθέσεις στους κόλπους της αστικής τάξης, είτε αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού, στη χειραγώγησή του και τελικά στον εγκλωβισμό του εντός των τειχών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τα περίφημα εθνικά σχέδια ανασυγκρότησης, με όποιο μείγμα διαχείρισης και αν πλασάρονται, ενσωματώνουν την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, που είναι χτύπημα για το λαό. Υπηρετούν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Μαχητική ορμητική αντιπολίτευση μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσα απ' το λαό, με όρους κινήματος, με ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό σύγκρουσης με τους σφετεριστές του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και τους διαχειριστές τους.


ΚΚΕ: Σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Δημοσίευση: Τρί, 03/12/2013 - 14:54
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 03/12/2013 - 15:37


Σε σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μετά τις εξετάσεις τύπου Τέξας, ο Αλ. Τσίπρας αντιγράφει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται στην ίδια αντιλαϊκή όχθη με τη συγκυβέρνηση. Οι αναφορές για επενδύσεις στην καινοτομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για ιδιωτικοποιήσεις, που τις βαφτίζει συμπράξεις, οι προτροπές στους μεγαλοεπιχειρηματίες να βγάλουν κέρδη με «κοινωνική και οικολογική ευαισθησία», θυμίζουν όλο και περισσότερο μέρες παλιού ΠΑΣΟΚ. Μετά το σεργιάνι στα διάφορα ινστιτούτα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναδίνει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί τα κέρδη και τα συμφέροντά του, χειραγωγώντας το λαό με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

5 σχόλια:

 1. http://www.syriza.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80-13/

  Δεν την ανεβάζεις λέω γω? Μου κάνει εντύπωση που ο Αρβανίτης θεωρεί τον σύριζα αριστερό κόμμα. Θα μου πεις, διευθυντής του ραδιοσταθμου του σύριζα είναι...

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρουσφέτι Τσίπρα: Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και θα έχεις το σπίτι σου άλλο ένα χρόνο.
  Παλιά αγόραζαν την ψήφο με γιοφύρια, τωρα την αγοράζουν με το σπίτι σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγγυηθεί έστω κι αυτό; Θα τον ρωτήσουν οι τράπεζες προτού αρχίσουν τις κατασχέσεις; Χα!

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Καλα λες.
   Ήθελα μόνο να τονίσω οτι τα πράγματα απο δώ και εξής θα πρέπει να λέγονται τόσο χυδαία, όπως ακριβώς ειναι, ώστε να έχουμε τους κάφρους μεθαύριο στο Σύνταγμα να μουτζωνουν και να βρίζουν τον Τσίπρα και τον Λαφαζανη σαν απατημένος παρθένες.

   Διαγραφή