Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει δημοσίευμα του "Βήματος" για φλερτ με το ευρωπαϊκό κατεστημένο (Ίσκρα)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉΣ
(Κυρ. 22/12/13 - 14:12)

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (22/12/13)

Στο Βήμα της Κυριακής (22/12/13) δημοσιεύεται ολοσέλιδο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άγγελου Κωβαίου υπό τον τίτλο "Το κρυφό φλερτ του κ. Τσίπρα με την Ευρώπη".

Το δημοσίευμα του Βήματος προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου υπογράμμισε τα εξής:

"Το σημερινό ρεπορτάζ του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, θέτει υποψηφιότητα για βραβείο μυθοπλασίας.


Όταν η πραγματικότητα δε βοηθά να βγει η εικόνα του ΣYΡΙΖΑ που άλλα λέει κι άλλα κάνει, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα: τότε, επιστρατεύεται η φαντασία στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας .

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη..."

Το "Βήμα της Κυριακής" στη συνέχεια απάντησε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με την εξής τοποθέτηση:

«Ούτε θλίψη, ούτε φαντασία, ούτε παραφροσύνη. Μόνο ρεπορτάζ.

Οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κκ Ολι Ρεν και Μάρτιν Σούλτς πραγματοποιήθηκαν και είναι αδιάψευστες.

Και οι αναφορές στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» προέρχονται από πηγές προσκείμενες στους ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» ας δημοσιοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων του κ. Τσίπρα με τους ευρωπαίους επισήμους.

Νομίζουμε ότι θα ενδιαφέρει τους πάντες».

Η Iskra δημοσιεύει στη συνέχεια, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της και με κάθε επιφύλαξη για το περιεχόμενο του, ολόκληρο το κείμενο του Άγγελου Κωβαίου από το Βήμα της Κυριακής, χωρίς κρίσεις και σχόλια και με πλήρη φυσικά επίγνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αυτή ιδιαιτέρα τη φάση στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και σε ένα σημείο στο οποίο οι επιλογές που τελικά θα καταλήξει θα έχουν πολύ κρίσιμη σημασία για την τύχη και την προοδευτική πορεία της χώρας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βήματος έχει ως εξής:

"ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

ΤΙ ΛΕΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΒΑΙΟΥ

Νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του διαμορφώνει η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η υποψηφιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κομισιόν δημιουργεί, ούτως ή άλλως, νέο περιβάλλον επικοινωνίας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους· μέχρι στιγμής όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τι συζητεί ο κ. Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, κατά τις συναντήσεις του με πολιτικά και οικονομικά στελέχη...

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια μερίδα ακραίων στοιχείων, όμως μιλούμε και με πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης» ανέφερε σε κλειστή συνάντηση γερμανική διπλωματική πηγή στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τη σταδιακή πολιτική «μετάλλαξη» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Τσίπρας περνούσε το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συνάντηση με τον κ. Ολι Ρεν. Πέραν όμως των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή αναφέρουν ότι στη συνομιλία εκείνη, η οποία διήρκεσε περί τα 20 λεπτά, υπήρξαν μερικά επί μέρους στοιχεία που προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση.

«Μας ζητήθηκε η συνάντηση και δεχθήκαμε επειδή δεν θέλαμε να δώσουμε στον κ. Τσίπρα τα πρωτοσέλιδα, με τίτλους όπως "Η Ευρώπη μάς φοβάται και μας κλείνει την πόρτα" και άλλα τέτοια» δηλώνουν κατ' αρχάς πηγές της Επιτροπής υπό καθεστώς ανωνυμίας και στη συνέχεια περιγράφουν μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: «Ο κ. Τσίπρας ήλθε και μας δήλωσε ότι είναι ένας πολιτικός βαθύτατα αφοσιωμένος και προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και ότι θέλει να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο, να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να την γκρεμίσει και να την καταστρέψει» λέει ευρωπαίος αξιωματούχος με ορατή επιφυλακτικότητα και προσθέτει ότι στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση του λαϊκισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη... «Ηταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση» προσθέτει καταληκτικά η ίδια πηγή, ενώ αναφορικά με τη «Μαύρη Βίβλο» που παρέδωσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ρεν επισημαίνει τα εξής, με ένα αίσθημα απορίας: «Εδωσε ένα έντυπο στα ελληνικά, το οποίο, απ' ό,τι είπε, περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής από το 2010 και μετά. Ωστόσο το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έφθασε στην κατάσταση αυτή λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν πριν από το 2010». Ως προς το αν η Επιτροπή ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και να είναι στο μέλλον ο κ. Τσίπρας ο συνομιλητής της, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών σημειώνει: «Αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά, το τι θα ψηφίσουν οι Ελληνες είναι δικός τους λογαριασμός, εμείς τα ίδια θα πούμε σε οποιονδήποτε πρωθυπουργό της χώρας σας και θα πιέσουμε στην ίδια κατεύθυνση για την εφαρμογή του προγράμματος».

Αν στο τεχνικό επίπεδο της Επιτροπής η αντιμετώπιση είναι αυτή, πολύ πιο εντυπωσιακά βήματα και απόπειρες προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκών δυνάμεων γίνονται στο πολιτικό πεδίο, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας και στελέχη του πλειοψηφικού ρεύματος του κόμματος επιχείρησαν πρόσφατα ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα» προς την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ευρωεκλογές και στις δυνατότητες που παρέχονται για πολιτικές διαπραγματεύσεις, συμμαχίες και προσεγγίσεις.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χάνες Σβόμποντα στην Αθήνα, υπήρξε μια συνάντηση του αυστριακού επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο με την κυρία Ρένα Δούρου και τον κ. Δ. Παπαδημούλη - στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», της πλέον φιλοευρωπαϊκής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα διεκδικεί με σθένος την έμπρακτη ενεργοποίηση της πλειοψηφίας που αναδείχθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος τον προηγούμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στον κ. Σβόμποντα ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μια μεγάλη και ισχυρή σοσιαλδημοκρατική τάση, η οποία είναι αποφασισμένη να δραστηριοποιηθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και έπειτα από αυτές.

Ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος και στο παρελθόν έχει μιλήσει θετικά για τη συγκεκριμένη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς για τους Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου μείζον θέμα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και οι δυνατότητες συμμαχιών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα έχει βαρύνοντα λόγο στον διορισμό-εκλογή του διαδόχου του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

ΤΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Ενας από τους πλέον δυναμικούς διεκδικητές της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε μια ενδεικτική των διαθέσεων και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προ μερικών εβδομάδων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν άλλοι συνομιλητές του κ. Σουλτς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς προσανατολισμένος στις δυνατότητες συνεργασιών μετά τις ευρωεκλογές. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή/και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τον Μάιο, με επίγνωση ότι μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει ελπίδες για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αλλά θα είναι ένας από εκείνους που θα μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Η συζήτηση αυτή έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να εξεταστούν και τα «ανταλλάγματα» μιας τέτοιας στήριξης από πλευράς Τσίπρα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να αποκτήσει το κόμμα του ένα καθεστώς «συνεργαζόμενης» δύναμης με τους Σοσιαλδημοκράτες, εφόσον αυτοί επιμείνουν στην αντιμνημονιακή ρητορική τους και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής στην Ελλάδα.

Το πολιτικό φλερτ του κ. Τσίπρα με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ακόμη και χωρίς να είναι ευρέως γνωστά τα περιστατικά που περιγράφονται, είναι κάτι που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και δυσφορία οι εξ αριστερών επικριτές του κ. Τσίπρα μέσα στο κόμμα.

Υπάρχει όμως και ένα πεδίο στο οποίο οι επαφές αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας και αφορά την επιχειρούμενη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσώπων που κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο σχηματισμών, αυτή η φιλοευρωπαϊκή κινητικότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να διευκολύνει τόσο εκείνη την τάση στην Αγίου Κωνσταντίνου που μιλάει ανοιχτά για τα ενδεχόμενα συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου, η οποία μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ «βλέπει» έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη βρίσκεται στη Βουλή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου