Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη του παγκόσμιου διανοητή, τώρα και υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν

Τα πράγματα χειροτέρεψαν δραστικά όταν ο πρόεδρος διάβασε την σύγκριση των Pussy Riot με τον Μεγάλο Ναπολέοντα σε επιστολή κάποιου Ζίζεκ...
Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι «ντάλα μεσημέρι»
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Έθνος της Κυριακής»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία και η συντηρητική Ευρώπη θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στην ανάγκη να αποφασίσει στ' αλήθεια αν θα αλλάξει πολιτική και συμπεριφορά ή αν θα αυτοκτονήσει» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Όπως συμπληρώνει, η Ευρώπη «θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι».


Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει παράλληλα πως το «πολιτικό και το ηθικό καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πολλού» και θέτει ως ορόσημο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τις ευρωεκλογές. «Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι αφετηρία εξελίξεων, αλλά προδιαγεγραμμένο όριο, που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει «έτος μηδέν για τον λαό και τη χώρα» το 2014», καθώς, όπως τονίζει, «τελειώνει η πενταετία της πτώσης και την κατάρρευσης [...] Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να σχολιάσει όσους χαρακτηρίζουν υψηλό πολιτικό ρίσκο την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Ρίσκο; Θα έλεγα όφελος και μόνο όφελος για την Ελλάδα, παρά τη μικροψυχία με την οποία αντιμετωπίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί φέρνει την αντίσταση του ελληνικού λαού και μ' αυτό τον τρόπο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Υπογραμμίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να αντιπαλέψει μαχητικά, με τους λαούς και τους εργαζόμενους σε Νότο, αλλά και σε Βορρά, την καταστροφική λιτότητα. Αποτελεί τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για μένα προσωπικά. Και όσο μας αφορά θέλουμε να εκληφθεί απ' όλους ως μια προειδοποίηση: Οι συσχετισμοί δεν είναι αιώνιοι. Αλλάζουν. Οι λαοί δεν θα μείνουν άπραγοι μπροστά στην καταστροφή. Θα αντιδράσουν. Και οι ευρωεκλογές σε λίγους μήνες θα είναι μια σημαντική μάχη, νικηφόρα κατά την πεποίθησή μου, προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, με «τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, όπως το 1953 για η Γερμανία, με μορατόριουμ και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπολοίπου», ενώ χρεώνει «αναξιοπιστία» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα να ασχοληθεί με τις «διαρκείς ύβρεις και απειλές του».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει αυτονόητη τη σύγκρουση, «στο πλαίσιο μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης», με την ελίτ -ελληνική και ευρωπαϊκή- «όταν η επιδίωξή της είναι να μας γυρίσει 100 χρόνια πίσω».

Ερωτηθείς για το σκηνικό εσωτερικού διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος τονίζει: «Εμείς δεν θα κυκλοφορούμε με φίμωτρα, όπως πολλοί στα κόμματα της πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση των «58» για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η προσπάθεια κατασκευής μιας "Κεντροαριστεράς" από τα πάνω, από συγκροτήματα ΜΜΕ και εξαρτήματα του παλιού και εν πολλοίς φθαρμένου προσωπικού, είναι τελείως έξω από τα προβλήματα και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «η κοινωνία δεν αντέχει, ούτε συγχωρεί παιχνιδάκια», ενώ καλεί εκ νέου τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ανακηρύχθηκε με 84% υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ πρόεδρος εκλέχθηκε για μια ακόμη θητεία ο Πιερ Λοράν, Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Με τις ψηφοφορίες για την προγραμματική πλατφόρμα και την πολιτική απόφαση ολοκληρώνεται την Κυριακή το 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη.

13 σχόλια:

 1. "Εμείς δεν θα κυκλοφορούμε με φίμωτρα"

  Κάτσε, μη λες μεγάλες κουβέντες Αλέξη, δεν ξέρεις τι θα πουν οι γιατροί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η Ευρώπη «θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι».

  Ο Τσίπρας δεν προσπαθεί να γελοιοποιήσει τον εαυτό του, όπως ίσως κάποιοι σύντροφοι να πιστεύουν (και είναι πράγματι απορίας άξιον σε τι κατάσταση έχει φτάσει ένας άνθρωπος που διαβάζει το παραπάνω και δε σκάει στα γέλια).
  Προσπαθεί συνειδητά να γελοιοποιήσει την κομμουνιστική προοπτική, να την παρουσιάσει σαν φάρσα, σαν στρακαστρούκα στα πρότυπα του ΓΑΠ που τσίταρε προεκλογικά τη Λούξεμπουργκ.

  ΓΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας πάρουμε τις τρεις πρώτες παραγράφους του Ναπολέοντα:

  "«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία και η συντηρητική Ευρώπη θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στην ανάγκη να αποφασίσει στ' αλήθεια αν θα αλλάξει πολιτική και συμπεριφορά ή αν θα αυτοκτονήσει» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Όπως συμπληρώνει, η Ευρώπη «θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι».

  Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει παράλληλα πως το «πολιτικό και το ηθικό καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πολλού» και θέτει ως ορόσημο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τις ευρωεκλογές. «Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι αφετηρία εξελίξεων, αλλά προδιαγεγραμμένο όριο, που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Χαρακτηρίζει «έτος μηδέν για τον λαό και τη χώρα» το 2014», καθώς, όπως τονίζει, «τελειώνει η πενταετία της πτώσης και την κατάρρευσης [...] Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ»."

  Μέσα σε τρεις παραγράφους, ο Ναπολέων καταφέρνει να κάνει αχταρμά τις ευρωεκλογές (που είναι το 2014), τις κοινοβουλευτικές εκλογές (που δεν είναι), και την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας.

  Μετά πετάει και την εκλογή του ως υποψηφίου για την Κομισιόν και γίνονται τέσσερις οι εκλογές σε συσκευασία μιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ε τι "παγκοσμιος διαονητης" θα ηταν αλλιως Αντωνη?

   Ταξικος

   Διαγραφή
 4. Λοιπόν, αν πάρει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θ' αλλάξω όνομα, φύλο και χώρα διαμονής. Και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι!

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εγώ θα γυρίσω στην Ευρώπη κι ειδικά στην Ελλάδα για να ζήσω την ιστορική στιγμή που η Ευρώπη θα παίρνει την απόφαση "αν θα αλλάξει πολιτική και συμπεριφορά ή αν θα αυτοκτονήσει"...

   Διαγραφή
  2. "ή αν θα αυτοκτονήσει"

   ...απ' τα γέλια.

   Διαγραφή
 5. Ο Αλέξης είναι ο σοσιαλιστικός πύραυλος που θα χτυπήσει την καπιταλιστική ΕΕ στην καρδιά της.
  Μιλάμε τα γουρούνια οι γραφειοκράτες των βρυξελώνε δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε!
  Εδώ φωτογραφία από την γενική πρόβα της επίθεσης:
  http://avaxnews.net/pictures/15813
  JLorX99

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για όποιον δεν το ξέρει, η φράση του Τσίπρα είναι "δανεισμένη" από τον Κώστα Λουλέ, που σαν βουλευτής του ΚΚΕ, επί πρώτων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της ΝΔ, είχε απαντήσει στις σχετικές "μανιώδεις" αντιδράσεις των δικών της βουλευτών, ότι: "Η Εθνική Αντίσταση θα αναγνωριστεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι!" Ήταν η περίοδος μετά τη χούντα, όπου ακόμα, οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων πηγαίνανε να καταθέσουν στεφάνια στις επετείους της 28/10 και βρίσκονταν αντιμέτωποι με κρανοφόρους των ΜΑΤ - κάποια στιγμή μάλιστα υπήρξε και ένας νεκρός αντιστασιακός στη διάρκεια τέτοιας συμπλοκής. Κατάσταση (74-81) που προηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ (και χάρη στην οποία ιστορική καθυστέρηση 30 χρόνων το ΠΑΣΟΚ "εξαγόρασε" πολιτικά 30 χρόνια διακυβέρνησης), και η οποία αποτυπώνεται με ακρίβεια κατά τη γνώμη μου στην ταινία του Μαραγκού "Μάθε παιδί μου γράμματα". Εν πάση περιπτώσει η Εθνική Αντίσταση πράγματι αναγνωρίστηκε "ντάλα μεσημέρι" με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να αποχωρεί σύσσωμη από τη συνεδρίαση υπό την αρχηγία του χολωμένου Ευάγγελου Αβέροφ. Και δε μένει παρά να δούμε αν "ντάλα μεσημέρι η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική" ή πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση τσίπρειας εκδοχής της ιστορίας ως φάρσας (του είδους: "τι είναι και τι θέλει ο συριζα - εκμ", δανεισμένο από τον Γληνό αυτό - "τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ"), Αθήνα - Θήβα μέσω Λαμίας, κατάργηση - επαναδιαπραγμάτευση μέσω Τέξας κλπ κλπ. "Δε μένει να δούμε", αν και την "ανάγκη" αυτή μόνο ο "υποκειμενικός παράγοντας" μπορεί να να την καθιστά ανάγκη... Δεν είναι αδύνατη όμως η διαμόρφωση του υποκειμενικού παράγοντα έτσι ώστε όχι η Ελλάδα να "σωθεί" χάρη στην "αλλαγή" της ΕΕ, αλλά η Ευρώπη να αλλάξει χάρη σε ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία - οικονομία - πολιτική (αποδέσμευση, διαγραφή χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων - για να γίνομαι πιο συγκεκριμένος ως προς τους "κρίκους" αυτής της ριζικής αλλαγής).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άλλαξε πολιτική η ΕΕ. Να, στην Ιρλανδία τέλειωσε το Μνημόνιο, όπως θα τελειώσει και στην Ελλάδα. Χαράς ευαγγέλια, έρχεται ο σοσιαλισμός.

   Διαγραφή
 7. Καλά, από τέτοια, όχι γιάννης γιαννάκης, άλλαξε ο μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς κλπ, υπάρχουν απεριόριστες εναλλακτικές, βοηθάει άλλωστε σ' αυτό κι η φτήνια της γλώσσας. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο μπορεί να κερδίσει η κούφια ρητοτρική ως την εξάντλησή της, και πόση επένδυση έχει γίνει επ' αυτού με τη μέθοδο του γαϊδάρου του χότζα, ώστε να μπορέσει κι η ρητορική ν' αποκτήσει ένα κάποιο υλικό αντίκρυσμα - και πόσο/ποιο από αυτό (ξανανοίγει η ΕΡΤ, 250 αντί 650 το τέλος επιτηδεύματος κά). Χώρια η υποθετική περίπτωση όπου ενδεχομένως την παρούσα ευρωπαϊκή "ομαλότητα" τη συγκλονίσει κάτι το συνταρακτικό, οπότε κάθε δεδομένο ανατρέπεται και μαζί του και κάθε έως τότε "δέσμευση". Χώρια κι η υποθετική περίπτωση μιας φάσης "ανάπτυξης" ικανής να "θερμάνει" μερικά σπίτια για 2-3 ή 13 χρόνια πριν από την επόμενη κρίση με τα "συνήθη" ή "συνταρακτικά" χαρακτηριστικά της... Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν ξέρει ποιος θα καρπωθεί πολιτικά αυτά τα "ευεργετήματα", κανείς δεν ξέρει ποιος θα πέσει πάνω στην κέντα, και όλοι την ίδια στιγμή ξέρουν ότι (στην τελική) μοναδική "φυσική" οικονομία είναι αυτή που αποδίδει την παραγωγή στους παραγωγούς της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή