Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Από τα πρακτικά του Κοινοβουλίου για την συμφωνία με την ΤΑΡ: Η τοποθέτηση Α. Πετράκου (ΣΥΡΙΖΑ)

Το ολοκληρωμένο πρακτικό της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής εδώ (Word Document Download): http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne131202.doc

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): [...]

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή, μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.

Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με επιστολή των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς το Προεδρείο ορίζεται ως Ειδική Αγορήτρια κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η κ. Ραχήλ Μακρή και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Επαμεινώνδας (Νότης) Μαριάς.

Επίσης, σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Προεδρείο από το Λαϊκό Σύνδεσμο – Χρυσή Αυγή ορίζεται ως Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Ηλίας Παναγιώταρος.

Από τη ΔΗΜΑΡ έχει σταλεί επιστολή με την οποία ορίζεται ως Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής κ. Θωμάς Ψύρρας.

Επίσης, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ως Εισηγητής ορίζεται ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Παρίσης Μουτσινάς.

Ακόμη, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου ο Βουλευτής κ. Λαμπρούλης Γεώργιος.

Όπως προανέφερα το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής και μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.

Θέλεις κανείς συνάδελφος να λάβει τον λόγο;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εσείς ξέρω ότι είχατε αντίρρηση.

Θα δώσουμε για πέντε λεπτά το λόγο σε όσους συναδέλφους θέλουν να μιλήσουν, καθώς και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.

Κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο ότι θα επιλεγεί ο TAP αντί του NABUCCO, γιατί αυτό συμφέρει τις εταιρείες. Προφανώς, αυτό είναι προτιμητέο για τη χώρα μας και έχουμε τοποθετηθεί. Σας είχαμε πει, όμως, να αξιοποιήσετε το «ΠΑΡΩΝ» που σας είχαμε δώσει, για να πετύχετε μία καλύτερη σύμβαση. Σήμερα συζητούμε τη Σύμβαση και όχι αν προτιμάμε τον TAP, για τον οποίο -επαναλαμβάνω- έχουμε τοποθετηθεί.

Η παρούσα Σύμβαση, κατά τη γνώμη μας, δεν εξυπηρετεί στο βαθμό που θα έπρεπε τα ελληνικά συμφέροντα, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, δεν συμμετέχουν στον αγωγό ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ, παραδείγματος χάριν, η Τουρκία συμμετέχει στον TANAP μέσω των κρατικών της εταιρειών με ποσοστό 20%. Βέβαια, η Ελλάδα ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις ΔΕΣΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ και, μάλιστα, τον ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, όπως πίεζαν οι ΗΠΑ. Έτσι, μέσω του TAP οι Αζέροι θα φέρουν φυσικό αέριο στην Ελλάδα, αλλά θα ελέγχουν και τον ΔΕΣΦΑ. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει την αγορά του 5% του αγωγού.

Πέραν του γεγονότος ότι το 5% είναι πενιχρό διότι συνήθως τα κράτη λαμβάνουν δικαίωμα αγοράς για πολλαπλάσια ποσοστά, ερωτούμε: Έναντι ποιου ποσού ή ποιου ανταλλάγματος θα πάρουμε το 5%; Πώς η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι κάποιος μέτοχος ή κάποιοι μέτοχοι θα πουλήσουν; Το ξέρουν αυτό οι μέτοχοι; Ουσία θα είχε αν ο ΔΕΣΦΑ παρέμενε 100% δημόσια επιχείρηση.

Ζητάμε, λοιπόν, να υπάρξει συμφωνία που να προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί μονομερή επιλεκτική δυνατότητα να ζητήσει μέχρι 15%, παραδείγματος χάριν, μετά τη δεκαετία.

Τέλος, ζητούμε να μας κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι έχει εξασφαλιστεί η αγορά του 5%.

Δεύτερον: Οι αναφορές για απασχόληση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, τις οποίες, βέβαια, δεν μηδενίζουμε σε καμμία περίπτωση, δεν είναι δεσμευτικές. Η συμφωνία εκφράζει επιθυμία και δεν υποχρεώνει προφανώς την Κοινοπραξία. Οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για δημιουργία τεσσάρων χιλιάδων οχτακοσίων νέων θέσεων εργασίας και κατά την περίοδο κατασκευής οκτώ έως δέκα, είναι, κατά τη γνώμη μας, υπερβολικές.

Τρίτον, δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης. Είναι ουσιώδες. Ο κύριος Υπουργός είπε ότι έτσι είθισται. Απαντούμε ότι δεν είθισται τίποτα. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία πληρώνει τέλη στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί της. Σήμερα, το μόνο σίγουρο έσοδο είναι, όπως τονίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα 15,6 εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από το φόρο εισοδήματος από το 2019 και για είκοσι πέντε έτη.

Τέταρτον, το φορολογικό καθεστώς είναι απαράδεκτο. Αν μία επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει την αύξηση των σημερινών φορολογικών ποσοστών, αυτό δεν ισχύει για την επένδυση.

Η Συμφωνία προβλέπει, επίσης, απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων. Η Κοινοπραξία δεν φορολογείται για εξαγωγή κερδών. Δεν προβλέπονται πουθενά έσοδα από τον τζίρο του αγωγού, έστω και μικρά. Δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου. Άρα, τα κέρδη θα είναι αυτά που εμφανίζει η Κοινοπραξία. Σημειώνουμε πως οι εταιρείες που ελέγχουν τον TAP, ελέγχουν και το κοίτασμα Shah Deniz II, αλλά και τον ΔΕΣΦΑ.

Πέμπτον, έναντι του επενδυτή το κράτος παραιτείται της ασυλίας του. Δημιουργείται νέο Δίκαιο το οποίο θεσμοθετεί προνόμια που θα εφαρμόζονται ειδικά στην εδαφική έκταση που καταλαμβάνει ο αγωγός και οι εγκαταστάσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση αλλαγής νόμου που ωφελεί τον επενδυτή, αυτός έχει υποχρέωση να πληρώσει στο δημόσιο μόνο το 50% του οφέλους του, ενώ αν συμβεί το αντίθετο, το δημόσιο τον αποζημιώνει στο 100%, δηλαδή τα δικά μας δικά μας και τα ξένα τα μισά πάλι δικά μας.

Η εθνικοποίηση του αγωγού καθίσταται πρακτικά αδύνατη, καθ’ όσον το κράτος καλείται να αποζημιώσει όχι μόνο την τρέχουσα αξία της επένδυσης, αλλά και την προσδοκώμενη απόδοση του κεφαλαίου σε βάθος χρόνου εκείνων που επένδυσαν στον αγωγό.

Έκτον, η Κυβέρνηση δεν πίεσε την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με μοχλό τον αγωγό.

Επιπλέον, υπάρχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που η Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, δεν πέτυχε στη διαπραγμάτευση ή απουσιάζουν από τη Σύμβαση.

Πρώτον, έπρεπε να είχε προβλεφθεί η δυνατότητα σύνδεσης με το εθνικό σύστημα, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να διαχειριστεί ροές φυσικού αερίου είτε εθνικής παραγωγής είτε τερματικής διαχείρισης ποσοτήτων από την Κύπρο. Έστω και τώρα κάντε κάτι ως προς αυτό.

Δεύτερον, επιμένουμε στην αλλαγή της όδευσης συγκεκριμένα στην Καβάλα και στις Σέρρες με βάση την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί ότι θα το επιβάλλει αυτό στην Κοινοπραξία.

Τρίτον, όσον αφορά τον παροπλισμό των εγκαταστάσεων, ούτε εδώ υπάρχει τίποτα. Η υποχρέωση του TAP είναι ασαφής. Έπρεπε να είχε απαιτηθεί και να είχε συμφωνηθεί ότι τον παροπλισμό των εγκαταστάσεων θα τον αναλάβει η εταιρεία, καταθέτοντας τραπεζικές εγγυήσεις ίσες με το κόστος παροπλισμού των εγκαταστάσεων.

Τέταρτον, δεν έχει προβλεφθεί, αν ο μετρητικός σταθμός δεν είναι τοποθετημένος από την ελληνική πλευρά, να δίνεται η δυνατότητα για απεριόριστη πρόσβαση σε εξουσιοδοτημένους από το ελληνικό κράτος υπαλλήλους, στους οποίους να επιτρέπεται ο φυσικός και τεχνικός έλεγχος όλων των κύριων εγκαταστάσεων και των υποσυστημάτων τους.

Πέμπτον, επιλέγονται και εδώ διαδικασίες fast track για τα περιβαλλοντικά.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία Σύμβαση που δημιουργεί μία ζώνη εδάφους, η οποία παρ’ ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, έχει ένα ιδιότυπο προνομιακό καθεστώς υπέρ της εταιρείας.

Δυστυχώς, δεν εκμεταλλευτήκατε το «ΠΑΡΩΝ» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να αποσπάσει η χώρα μεγαλύτερα οφέλη.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά από ερωτήσεις μας στη Βουλή, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Σε σχέση με την ποσότητα του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων σημειώνω ότι η Ρωσία δίνει στην Ουκρανία το αέριο με ειδικές τιμές, της πληρώνει ενοίκιο και της εγγυάται και δάνειο. Η Ελλάδα θα το πάρει με εμπορικές τιμές, όπως μας είπατε. Έπρεπε να είχατε απαιτήσει ειδικές τιμές, χαμηλές για τις περιοχές διέλευσης. Ζητούμε να υπάρξει επιλεκτική δυνατότητα για πιο ελαστικά ποσοστά, παραδείγματος χάριν 1 δισεκατομμύριο συν 25%. Βέβαια, ζητούμε και εδώ να καταθέσετε τη Σύμβαση.

Ναι μεν είναι θετικό ότι μάθαμε πως υπάρχουν τρεις συνδέσεις -η μία από αυτές, μάλιστα, στη Δυτική Μακεδονία- όμως, όπως είναι διατυπωμένη η Συμφωνία, δεν είναι διασφαλισμένες οι συνδέσεις.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η υπογραφή του TAP έγινε για να εξυπηρετηθούν κατά βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι ποσότητες στο αζέρικο μέσω του TAP είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εναλλακτική πηγή τροφοδότησης της Ευρώπης. Απλώς, οι ΗΠΑ για να ελέγξουν το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, παρενέβησαν ενεργά, ώστε το αζέρικο αέριο να φθάσει και να πωληθεί στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά: Από τη μια είναι θετικό το ότι θα περάσει ο TAP από τη χώρα μας, από την άλλη η Σύμβαση σε βασικά σημεία δεν είναι συμφέρουσα για τη χώρα μας.

Με βάση αυτά, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ΠΑΡΩΝ», αφού η διαδικασία είναι ενιαία και έρχεται υπό μορφή κύρωσης, με συνέπεια να μην μπορεί να διαχωριστεί η ψήφος για τη σκοπιμότητα -με την οποία είμαστε υπέρ- με την ψήφο για το περιεχόμενο της Σύμβασης το οποίο θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί όσο πρέπει τα συμφέροντα της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τέλος, τονίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο που θα είναι κυβέρνηση, θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αναθεωρήσει την παρούσα Σύμβαση [sic], για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

9 σχόλια:

 1. Highlights της αγόρευσης:

  " το φορολογικό καθεστώς είναι απαράδεκτο. Αν μία επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει την αύξηση των σημερινών φορολογικών ποσοστών, αυτό δεν ισχύει για την επένδυση. [...] έναντι του επενδυτή το κράτος παραιτείται της ασυλίας του. Δημιουργείται νέο Δίκαιο το οποίο θεσμοθετεί προνόμια που θα εφαρμόζονται ειδικά στην εδαφική έκταση που καταλαμβάνει ο αγωγός και οι εγκαταστάσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση αλλαγής νόμου που ωφελεί τον επενδυτή, αυτός έχει υποχρέωση να πληρώσει στο δημόσιο μόνο το 50% του οφέλους του, ενώ αν συμβεί το αντίθετο, το δημόσιο τον αποζημιώνει στο 100% [...] Η εθνικοποίηση του αγωγού καθίσταται πρακτικά αδύνατη, καθ’ όσον το κράτος καλείται να αποζημιώσει όχι μόνο την τρέχουσα αξία της επένδυσης, αλλά και την προσδοκώμενη απόδοση του κεφαλαίου σε βάθος χρόνου εκείνων που επένδυσαν στον αγωγό. [...] Από τη μια είναι θετικό το ότι θα περάσει ο TAP από τη χώρα μας, από την άλλη η Σύμβαση σε βασικά σημεία δεν είναι συμφέρουσα για τη χώρα μας. [...] τονίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο που θα είναι κυβέρνηση, θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αναθεωρήσει την παρούσα Σύμβαση".

  Δεν τα επινόησα, είναι στο πρακτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, η διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου υπαγορεύεται όχι μόνο από οικονομικές σκοπιμότητες, αλλά και από γεωπολιτικές επιδιώξεις.

  Στην περίπτωση που συζητούμε, για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι θετικό γεγονός το ότι επελέγη η διέλευση του TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έναντι της εναλλακτικής λύσης του Nabucco.

  [...]

  Τέλος, αν θέλουμε να γίνουμε κόμβος για τους ενεργειακούς δρόμους -χωρίς να θυμίζουμε το Φωτόπουλο στο γνωστό έργο, που έλεγε «κόμβος» για έναν επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό- πρέπει να βάλουμε μπροστά ένα σχέδιο -που δεν υπάρχει- για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο -και όχι απλώς ένα σημείο διέλευσης-, με έμφαση στην ανάπτυξη τεχνολογίας, εκπαίδευσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα κλπ.
  Στον τομέα της ενέργειας η Ελλάδα έχει σημαντικό μέλλον και δυνατότητες. Όσον αφορά το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα προωθήσει μια αυριανή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να πω ότι αυτή σκοπεύει να επενδύσει πάρα πολύ όχι μόνο διεκδικώντας αλλαγές στη Σύμβαση που θα κυρώσει σήμερα η πλειοψηφία, αλλά ενεργοποιώντας αυτό το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας με αιχμή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι θελει να πει ο ποιητης?Μα καταρχην οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστος στις επιλογες του οσον αφορα την μεριδα των μονοπωλιων ντοπιων και ξενων που θελει να υπηρετησει, ειναι σαφως υπερ της παρουσης λυσης για τον αγωγο μονο που θα μπορουσε μια κυβερνηση δικη του να ζητησει μερικα ψιχουλα επιπλεον ωστε να χρυσωθει καλυτερα το χαπι για τους ιθαγενεις.Δευτερο οτι μια Ελλαδα ως χωρα ενεργειακος κομβος, θα πρεπει να στηριχτει στα δικα της μονοπωλια, τους "εγχωριους υγειεις επιχειρηματιες" που θα τσεπωσουν πλουσιοπαροχα μπολικο ζεστο χρημα το οποιο θα πληρωσει ο λαος, για να επενδυσουν στις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας. ετσι με βαση το σκεφτικο του "αριστερου ΣΥΡΙΖΑ" και η χωρα θα γινει πιο αυταρκης, και αναπτυξη θα χουμε-για τα μονοπωλια-και θα υπηρετησει καλυτερα μια τετοια στρατηγικη εκεινους τους επιχειρηματικους ομιλους για τους οποιους "σκιζεται" η αντιπολιτευση.Και κατι τελευταιο, ποιος ειναι πιο πολυ ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικος τους αγορητης επι του θεματος που αναφερει οτι η εθνικοποιηση και η αλλαγη συμβασης για τον αγωγο θα ειναι αδυνατη, η ο Παπαδημουλης?Εγω παντως μπερδευτηκα....

   Ταξικος

   Διαγραφή
  2. Πιο αναλυτικά, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το αέριο:

   Τόσο ο περιφερειακός διευθυντής της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, όσο και ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, ανέδειξαν σε χτεσινές τους δηλώσεις τη σημασία που έχει ο αγωγός για τα μονοπώλια της Ενέργειας που δρουν ανταγωνιστικά προς τα ρώσικα και με τη διάνοιξη του Νότιου Διάδρομου προς την Ευρώπη, κάνουν ένα βήμα στην κατάκτηση αγορών που διεκδικεί η «Gazprom» και άλλες ρώσικες εταιρίες.
   Ο εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι «με μεγάλη αυτοπεποίθηση ξεκινάμε την εφαρμογή του Νότιου Διαδρόμου», για να συμπληρώσει ο επικεφαλής του ΤΑΡ ότι «κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος πρόκειται να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης».


   Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας, Ντ. Μπόμπεβα, η οποία χαρακτήρισε την απόρριψη του Nabucco West «πολύ θλιβερό γεγονός για τη Βουλγαρία, η οποία και θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλα οφέλη από τέτοια έργα υποδομής, επωφελούμενη της γεωγραφικής θέσης της».

   Επαλήθευση των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας αποτελεί η παρέμβαση των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν «σημαντικό επίτευγμα» την επιλογή του αγωγού «Trans Adriatic Pipeline» (TAP). Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα άμεσο όφελος από το αέριο που θα ρέει στο εσωτερικό του, οι ΗΠΑ επιχαίρουν για τον αγωγό επειδή δυσκολεύει τη Ρωσία στην κούρσα για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διάδρομου».

   krs απο άλλο pc

   Διαγραφή
 3. Καλά... Άμα τα μάθουν αυτά κάτι αρχιδάτοι κομμουνισταράδες σαν τον Στάθη Σταυρόπουλο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα γίνει χαμός!
  Η εσωκομματική διαπάλη μεταξύ συντρόφων καπιταλόσκυλων και συντρόφων κομμουνισταράδων μπορεί να είναι σκληρή αλλά δεν πρέπει να την αφήσουμε να εξελιχθεί σε ρήγμα σύντροφοι καπιταλόσκυλοι (και κομμουνισταράδες).
  JLorX99

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @JLorX99: σε πληροφορώ ότι ο κ. Πετράκος ανήκει στο "Αριστερό Ρεύμα".

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μάλιστα...

  Πριν διαβάσω το σχόλιό σου στην ανάρτηση για το Φλωράκη σκεφτόμουν πως η κατάσταση θυμίζει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πριν υπογράψουν για πρώτη φορά κάτι μαζί. Θυμάστε τότε που συμφωνούσαν σε όλα και όταν τελικά got out of the closet, αγκαλιάζονταν μέσα στη Βουλή, επειδή ψήφισαν το σχέδιο της Διαμαντοπούλου, (της ΕΕ δηλαδή), για την παιδεία; Είχα φρικάρει με εκείνη την περίπτωση. Πίστεψα ότι είναι ένα βήμα πριν φέρουν φασίστες στην κυβέρνηση. Και τελικά οι φασίστες είναι Υπουργοί πρωτοκλασάτοι και ένα φασιστικό κόμμα πήρε πολλά έδρενα κι έχει επηρεάσει και τον πολιτικό λόγο, ενώ στο ενδιάμεσο μεσολάβησε η συνεργασία ΛΑΟΣ - ΠΑΣΟΚ. Σοσιαλιστές-εθνικοσοσιαλιστές.

  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήθεν εναλλακτική κυβερνητική λύση, που τελικά συμφωνεί στο 90% όσων κάνει η τωρινή κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, αν δε βγει κυβέρνηση ... αριστεράς, που εκ των πραγμάτων δε γίνεται, έστω και στον τίτλο αριστερά δε γίνεται... αν δε βγει τέτοια κυβέρνηση, που δε βγαίνουν προς το παρόν τα κουκιά, θα αρχίσει να μιλάει πιο έντονα για "καμμένη γη που παρέλαβε", για "εθνική ανάγκη" , για "κυβέρνηση Ελλήνων δημοκρατών" ... κλπ . (με τους φασίστες βορίδηδες, αδώνηδες, φαήλους να φουσκώνουν από κουτοπονηριά και περηφάνεια). Ήδη το κάνουν κάποια στελέχη, αλλά αυτή είναι η κίνηση, προς τα δεξιά.

  Εξάλλου ο Βορίδης είπε : "Διότι δεν μπορείτε να λέτε και τα δύο. Δεν μπορείτε να λέτε, «Είναι σημαντική η συμφωνία και πρέπει να γίνει, αλλά επειδή έχουμε παρατηρήσεις επιμέρους, γι’ αυτό το λόγο δεν την στηρίζουμε». " ... ενώ ο πασόκος καλούσε σε ψήφιση του νόμου.


  Παλιότερα, και με αφορμή τα ίδια θέματα, τον αγωγό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, έγραψα πως ο φασισμός σήμερα είναι πιο intellectual. Διαδίδονται ειδήσεις από τα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία που κάνουν τον κόσμο να περιμένει κάτι, αρνητικό και να φοβάται ή θετικό και να ελπίζει. Τη μία έρχεται στάση πληρωμών, την άλλη εκλογές, θερμό επεισόδιο τουρκίας - ελλάδας, success story, την άλλη έρχονται δύο άκρα που πρέπει να προφυλαχτούμε από αυτά και όλοι μαζί να δώσουμε (κώλο) τα πάντα για την Ελλάδα, την άλλη πρέπει να πάρουμε τα μέτρα και φταίμε κιόλας, την παράλλη σκληρή διαπραγμάτευση κλπ. Έτσι, ο λαός και η συνείδησή του, βρίσκονται σε καταστολή. Στο δρόμο όμως, ο οργανωμένος αγώνας, ο μόνος αγώνας που μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα, καταστέλλεται από την αστυνομία και από την ιδεολογικοπολιτική και αντι-εργατική πρακτική της ΧΑ. Σε πιο σοβαρή, εξεγερσιακή κατάσταση, υπάρχει και ο ευρωστρατός.


  Σούμα : μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει και σε κάποια κυβέρνηση. Αυτό που φανερώνει η οποιαδήποτε δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, είναι πως όσο δεν οργανώνεται ο λαός, όσο ελπίζει σε σωτήρες ή τιμωρούς, τόσο φασιστοποιείται η κοινωνία, τόσο αυτό αντικατοπτρίζεται στο κοινοβούλιο και την πολιτική. Εξάλλου, είναι δημοφιλής τελευταία η φράση που βγαίνει "αυθόρμητα" από λαϊκό κόσμο "θα προτιμούσα να είναι η ΧΑ δεύτερη μπας και βάλουνε μυαλό, να φοβηθούνε λίγο". Λες και οι πολιτικοί αποφασίζουνε έτσι επειδή δε φοβούνται τα ίδια λαμόγια που φτιάξανε και την ΧΑ. Τέλος πάντων, υπάρχει μια έντονη κίνηση στον πολιτικό χώρο, από τότε με το σχέδιο Διαμαντοπούλου κι αυτή η κίνηση είναι προς τα δεξιά, προς το μαύρο δεξιά.

  Υ.Γ. : Όλα αυτά, έχουνε σχέση με το πως σχεδιάζει τις κινήσεις του κάθε επιχειρηματικός όμιλος, κάθε trust και ΣΕΒ της γης. Οι κινήσεις των επιχειρηματιών επηρεάζουν τους υπαλλήλους τους, δηλαδή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και όλων των κομμάτων. ...εκτός του ΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Y.Γ.2: Και βέβαια, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντικατοπτρισμός συμφερόντων τέτοιων τραστ. Αν δεν τον θέλουνε κυβέρνηση, γιατί η τωρινή είναι αυτό που ταιριάζει, δε θα τον φέρουν κυβέρνηση. Άσε που με το που θα αναλάβουν υπουργεία, θα φανεί το πρόσωπό τους και θα στενέψουν τα περιθώρια για τον καπιταλισμό να μπορεί να κυβερνάει με κοινοβούλιο, έστω και με "πράξεις νομοθετικούς περιεχομένου". Που σημαίνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύσει ένα 25% ψηφοφόρων, πολλές οικογένειες θα ξεμυτίσουν προς την οργανωμένη πάλη και αντίστοιχα, κάποιοι θα παρασυρθούν στο φασιστικό κόμμα. Και το κεφάλαιο θα ενισχύσει το φασιστικό κόμμα. Κι εκεί τέρμα οι αυταπάτες... Γι' αυτό οι κεφαλαιοκράτες, κρατάνα τους υπαλλήλους τους στο ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από την κυβέρνηση προς το παρόν.

   Διαγραφή